Skocz do zawartości

Matagi TR 68 Super Big Pond / TR 80 Super Mebaru

rutra

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ten kijek ubrany torzite. Do tej pory łowiłem nim w wodzie leniwie płynącej na głębokości 2-3 m. Ukraińskie i Rosyjskie pracownie zwykle opisują go od 1 do 6 lub nawet 8 gram. Ja nim łowiłem gumkami o całkowitej masie od 1 do 6,5gr i opisałbym go od 1 do 7gr całkowitej masy przynęty, przy czym pełny komfort to moim zdaniem 1,5-6gr na takiej wodzie jakiej łowię. Paproszkami 2cm na 1 gramowej główce rzuca w miarę, ale czucie przynęty słabe. Wędka ma potencjał do łowienia wszelkim kleniowo - jaziowym woblerowym robactwem, by sprawdzić ją w takim zastosowaniu już nie mogę doczekć się wiosny :). Sugeruję abyś przed zakupem pomacał blank, a najlepiej gotową wędkę na tym blanku, bo mozesz się zdziwić. Ja nie znając jej opisu w życiu nie zgadłbym parametru cw jaki nadał jej producent. Moc wędki skupiona jest w dolniku który moim zdaniem ma ciut więcej niż 6lb, dlatego teżzastanów się nad spacingiem w którym na dolniku znajdą się dwie przelotki.

No to teraz chyba zgłupiałem :blink: w każdym razie bardzo cenne uwagi. Dzięki

Marcin do takich mikrusow kupile ostatnio Major Crafta Nextino opisanego jako 0.5g - 2g. Niestety jeszcze nie testowany, wiec nie odpowiem czy w boju da rade. Mam natomiast na stanie St croix premier 213 cm do 5g i ten fajnie sobie radzi z rzucaniem takich mikrusow, bo laduje sie pod wlasnym zbrojeniem ale z czuciem juz gorzej. Najczesciej widze ze cos wisi niz czuje branie :) Mialem w planach przezbroic go na lekko zeby nieco przyspieszyc, ale brak czasu powoduje ze to tylko plany.

Mam takiego MHX-a który też ładuje się pod praktycznie zerowym obciążeniem,ale uniemożliwia to łowienie na gumki :( za to do woblerów jest świetny ;)

Tak samo zachowuje sie Croix. Twarde obsluguje fajnie, ale podbic dokladnie nie ma czym bo szczytowka plywa pod waga wlasna przelotek.

Major craft na sucho jest duzo bardziej sztywny, szczytowy i szybko gasnacy. Do jiggowania wydaje sie bardzo fajny, ale nie wiem jak bedzie z ladowaniem maluszkow.

W wakacje macalem krotkiego Varivasa 4lb i ten wydawal sie idealna witka do wszystkiego ponizej 1g, tyle ze cena > 1000 troche bolala.

Co do tytulowego Matagi @pointman moim zdaniem bardzo dobrze go scharakteryzowal. Moze gdyby zmiekczyc szczyt ciezszym setem przelotek daloby sie przesunac ciezar rzutowy w dol, ale wtedy pewnie stracilby na czulosci i precyzji.

Tak samo zachowuje sie Croix. Twarde obsluguje fajnie, ale podbic dokladnie nie ma czym bo szczytowka plywa pod waga wlasna przelotek.

Major craft na sucho jest duzo bardziej sztywny, szczytowy i szybko gasnacy. Do jiggowania wydaje sie bardzo fajny, ale nie wiem jak bedzie z ladowaniem maluszkow.

W wakacje macalem krotkiego Varivasa 4lb i ten wydawal sie idealna witka do wszystkiego ponizej 1g, tyle ze cena > 1000 troche bolala.

Co do tytulowego Matagi @pointman moim zdaniem bardzo dobrze go scharakteryzowal. Moze gdyby zmiekczyc szczyt ciezszym setem przelotek daloby sie przesunac ciezar rzutowy w dol, ale wtedy pewnie stracilby na czulosci i precyzji.

"Zmiękczenie" szczytu przelotkami nic nie da.

Taką wędką rzucałem dość sprawnie mikrojigami ważącymi poniżej grama.

Co innego rzucać a co innego prowadzić dżigując kiedy oczekujesz jakiegoś ugięcia szczytówki.

TR80 rzuca nawet krętlikiem. Kiedy łowiłem mikrodżigami białoryb rzuty były zadowalające tzn: precyzyjne i na odpowiednią odległość ale aby zauważyć delikatne brania czy kontakt z dnem trzeba było obserwować linkę bo szczytówka nie sygnalizowała.

Moim zdaniem komfortowo ta wędka obsługuje od 2g-4g, prawdziwym przeznaczeniem tej wędeczki są klonki i jazie na wobki 20-25mm.

Bolka 62,5cm z Wisły również tym kijkiem pokonałem na żyłeczce 0,12 lub 0,14 nie pamiętam.

Decydując się na to wędzisko moim głównym przeznaczeniem były okonie, z nierzadkim przyłowem klenia jazia, ale czytam, że wielu z Was zabiera to wędzisko przede wszystkim z myślą o kleniach. Najczęściej spotykam się również ze zbrojeniem TR80 w 10 przelotek, a niekiedy nawet 9. Ja mam 11.  

Gdyby mi nie zależało na długości to wziąłbym Big Pond bo stało niedawno na forum,ale przy łowieniu z brzegu te 40 cm robi robotę ;) Nie chodzi mi o ugięcie szczytówki przy sygnalizowaniu opadu a raczej o "czuciu" lekkich przynęt podczas ich prowadzenia. Chodzi mi o to,żeby ogarnąć jednym kijkiem okonie,gdzie przynętami będą głównie paprochy jak i jazie i klenie łowione na woblery do 3cm,bo wędka którą mam aktualnie kompletnie nie ogarnia gumek ;)

• 7 miesięcy temu...

Panowie, mógłby ktoś porównać Big Ponda i TR74 Super Mebaru - L? Big Ponda posiadam i uważam że jest świetny, głównie to ugięcie po samą rękojeść. Czy oba obsługują podobne zakresy przynęt? Big Pondem łowię na Kajtki 2' + 1-3g główki. Przy jakiej rybie uruchamia się dolnik w Mebaru? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Panowie, mógłby ktoś porównać Big Ponda i TR74 Super Mebaru - L? Big Ponda posiadam i uważam że jest świetny, głównie to ugięcie po samą rękojeść. Czy oba obsługują podobne zakresy przynęt? Big Pondem łowię na Kajtki 2' + 1-3g główki. Przy jakiej rybie uruchamia się dolnik w Mebaru? Będę wdzięczny za odpowiedzi.

A Ty ciągle gonisz króliczka widzę  :) Ja odpuściłem - nie idzie za cholerę go złapać :) Ciągle o krok przed Tobą jak Plichta przed ABW :)

• Like 2

• 3 miesiące temu...

Czy ten Super Big Pond, będzie idealny pod główki 1,2 i 2.5 gumki Kaitech swing i easy shiner 2 i 3 cale. Średnia łowionych okoni około 30cm.

Idealny nie, ale łowić sie da. Lepszy moim zdaniem Suzuki 3LB. Oba przerobiłem i został ze mną właśnie Suzuki.

Juz lepiej od Big Ponda wziąć TR80, bo tez mam. Zwłaszcza pod te 3” Kajtki.

Edytowane przez Krab
  • Like 1

Witam , jeśli całkowita waga przynęty 0,6g to rzutowo da radę , ale  jesli chodzi o czucie pracy samej przynęty to może być za mało bo branie to na pewno zasygnalizuje , chyba najlepiej startuje od 0,8g - 1g główka plus mikro gumka i tak jak wyżej pisałem do 2,5g główka plus 2 cale smukła gumka, worm...tak to wygląda jeśli chodzi o mój egzemplarz , którego uzbroiłem w 9 torzite zaczynajac od 16 do 3,5 tunel, siadały w sezonie na niego okonie w granicach 38cm oraz dużo około wymiarowych szczupaków, i problemów z holem nie było kijek pracował po samą rekojeść  a rybki szybko zmęczone były pracą blanku , mimo , ze praca blanku wydawac sie może dość głęboka (w szczególności pod rybą) , to jest to bardzo szybki w zacieciu blank i mega czuły..

Witam

jako  ze  w tym  wątku  była  już  mowa  o  SP 74 XUL   i  był  porównywany   do tych  tytułowych  TR 68/ TR 80  może  ktoś   doradzi   czy  zbrojenie  KR  sic  slim   będzie  do  tego  kija  ok  ,  czy  raczej  torizite  całość , 

czy  ew  od  dołu  pierwsze  wysokie  sic  slim  ,    a  następnie  torizite  wraz  ze  szczytem  .... nie  chcę   zmieniać  charakteru   blanku  , a  z  kolei  minimy  nie  wchodzą   w grę .....myślałem  zacząć  od  16  skończyć  na  4 

pozdrawiam

Maciej