Skryty Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Witam koledzy, powiedzcie mi czym najlepiej umyć aerograf po malowaniu akrylami (pactra) . Stosuje Zmywacz do akryli wamoda, ale może jest coś tańszego/wydajniejszego? Ponoć aceton techniczny również do czyszczenia aero się nadaje?! a może jeszcze inny roztwór?pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antilag Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 nitro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Jak polecam CLEANLUX zmywacz do SIDOLUX-u. Bardzo dobry do akryli. Można rozcieńczać z wodą, nie reaguje z gumą. Uzywam od roku i jesr ok. Tylko może chromy zmywać po dłuższym moczeniu. Proponuje forum modelarskie tam jest więcej o tym zmywaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skryty Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 a właśnie, zapomniałem dodać że warto by było żeby roztwór nie niszczył uszczelek (generalnie aerografu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ja mam w Łukowiaku teflony i nic im się nie dzieje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin84 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ja uzywam vodki do czyszczenia i malego pedzelka,.po kazdej zmianie koloru wlewam vodki przedmuchuje przecieram recznikiem jednorazowym i wsio a po zakonczeniu malowania vodka i bierzaca ciepla woda!uzywalem zmywacza do paznokci ale niewiem dlaczego aero sie non stop zapychalo moze zachodzila jakas reakcja albo cus.Gorzolka dobra na wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malin84 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ja uzywam vodki do czyszczenia i malego pedzelka,.po kazdej zmianie koloru wlewam vodki przedmuchuje przecieram recznikiem jednorazowym i wsio a po zakonczeniu malowania vodka i bierzaca ciepla woda!uzywalem zmywacza do paznokci ale niewiem dlaczego aero sie non stop zapychalo moze zachodzila jakas reakcja albo cus.Gorzolka dobra na wszystko dodam ze uzywalem farb Pactra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skryty Opublikowano 16 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 dzięki za odp, a ten aceton...? nikt nie używał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Acetonem niby dobrze można wyczyścić aerograf. Ale nie polecam dłuższego moczenia i trzeba brać pod uwagę, że nie rozpuszcza a łuszczy farbę przez co trochę utrudnia czyszczenie i może zapchać dyszę.I oczywiście bez maski nim nie przedmuchuj. Warto mieć jakiś silny rozpuszczalnik w postaci nitra/acetonu do wyczyszczenia największych złogów farby. Jakiś środek w postaci wspomnianego cleanluxa lub profesjonalny płyn czyszczący do aerografów i zwykłą wodę w spryskiwaczu. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Zelldo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obcy91 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zmywacz do paznokci 1.10zł. za buteleczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bongo731 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 A rozpuszczalnik nitro 5 L..ok 35 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Wszystkie zmywacze są ok, ale.... . Warto zobaczyć w słoiczku co dzieje się z farbą akrylową np. w nitro czy acetonie. Do akryli można używać czegoś na bazie wody - wódka lub zmywacz do akryli. Jak malujecie nitro to myjemy nitro, jak lakierami do paznokci to myjemy acetonem. Eksperymentowałem z takimi mixami jak radzicie i zazwyczaj kończy się to myciem z rozbieraniem aero.Milej zabawy z malowaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Kot Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Kawał czasu maluje pactrami i pomiędzy np. zmianą koloru plukam zwykłą wodą z kranu. Na końcu malowania przedmuchuje areograf acetoenm lub nitro, nie moczyć jeśli szanujesz sprzęt, chyba za na uszczelkach teflonowych, ale i tak nie widzę sensu. Nie rozbieraj po każdym malowaniu ! Ja nie pamiętam kiedy wykręcałem dyszę, iglicę tak. Ps. Spostrzeżenia przy malowaniu wieeelu woblerów , a nie jednego dziennie . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skin Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Kawał czasu maluje pactrami i pomiędzy np. zmianą koloru plukam zwykłą wodą z kranu. Na końcu malowania przedmuchuje areograf acetoenm lub nitro, nie moczyć jeśli szanujesz sprzęt, chyba za na uszczelkach teflonowych, ale i tak nie widzę sensu. Nie rozbieraj po każdym malowaniu ! Ja nie pamiętam kiedy wykręcałem dyszę, iglicę tak. Ps. Spostrzeżenia przy malowaniu wieeelu woblerów , a nie jednego dziennie . To oczywiście najwłaściwsze podejście Ale ile razy zapomniało mi się wypłukać farby i zostawić aerograf na kilka godzin.. nie zliczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi