Krzysiek_W Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Szwajcaria uwolniła kurs franka i obniża stopy o 50pp. Szaleństwo. Momentami dochodziło do 5zł za 1CHF. Wykres dzienny. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Prosze można ??? można !!! http://www.bankier.pl/waluty Kto ma kredyt we frankach ha ha ha Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Karol Krause Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Kto ma kredyt we frankach ha ha ha Karol. Niektórzy zawału dostają. Trochę powagi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gacekkosta Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Dobrze że kolega mi powiedział zeby kredyt brać w takiej walucie w jakiej dostajesz wypłate. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Karol. Niektórzy zawału dostają. Trochę powagi. Współczuje i nie zazdroszczę sytuacji ale.....czy nie rozsądniej jest brać kredyt w walucie w której się zarabia ???Rozumiem kredyt krótkoterminowy w CHF lub innej walucie ale....... hipoteczny 20-30 letni to trochę dla mnie nieodpowiedzialne i krótkowzroczne Zawsze istnieje ryzyko i przy ''spekulanckim'' rynku wszystko u Nas może się zdarzyć , sory taki mamy klimat !!! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Dzieje się. Klimat niekorzystny. Od kilku dni EBC jasno daje do zrozumienia, że będą drukować Euro dla bankrutów, a dziś Szwajcaria pokazuje co myśli o tej szacownej walucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) kredyt w CHF = spekulacja* *) Spekulacja – jeden z motywów transakcji kupna-sprzedaży. Celem spekulacji jest osiągnięcie określonego dochodu poprzez wykorzystanie przewidywanych zmian cenowych. Przedmiotami tych transakcji są najczęściej instrumenty finansowe, dobra materialne lub nieruchomości. Cechą spekulacji, w odróżnieniu od np. klasycznych strategii arbitrażu, jest podejmowanie ryzyka. Ponieważ podstawową funkcją rynków finansowych jest transfer ryzyka, istnienie inwestorów spekulacyjnych jest niezbędne dla ich prawidłowego funkcjonowania. Przejmują oni bowiem ryzyko od uczestników rynku pragnących się go pozbyć (zabezpieczyć ryzyko). Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Współczuje i nie zazdroszczę sytuacji ale.....czy nie rozsądniej jest brać kredyt w walucie w której się zarabia ???Rozumiem kredyt krótkoterminowy w CHF lub innej walucie ale....... hipoteczny 20-30 letni to trochę dla mnie nieodpowiedzialne i krótkowzroczne Zawsze istnieje ryzyko i przy ''spekulanckim'' rynku wszystko u Nas może się zdarzyć , sory taki mamy klimat !!! Jak sie troche zmieni klimat i latwo bedzie oglosic osobistego bankruta ( dostepne w ''lepszych''cywilizacjach) to dla wielu nie bedzie sie oplacalo splacac miliona za chate warta polowe. Koszt przejdzie na tego co dawal kredyt czyli bank. Normalne rzady bronia swoich obywateli przed popelnianiem takich bledow, po to sa wybierani w teori oczywiscie. Bujo Edytowane 15 Stycznia 2015 przez Bujo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Rząd Węgier w zeszłym roku zmusił złodziei z dużych zagranicznych banków, do przewalutowania kredytów. Można powiedzieć, że trafili w punkt. Od dziś nie będzie to już nigdzie możliwe. Swoją drogą, abstrahując od ludzkich tragedii, to jest to sytuacja bardzo interesująca. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bander Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 To że kurs skoczył dotknie wszystkich - jeśli się utrzyma na poziomie >4 pln to również złotówkowców.Nie ma z czego się śmiać. Współczuje frankowcom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 dziś Szwajcaria pokazuje co myśli o tej szacownej walucie. powody byly troche inne a sama decyzja kosztowala wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario41 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Współczuje i nie zazdroszczę sytuacji ale.....czy nie rozsądniej jest brać kredyt w walucie w której się zarabia ???Rozumiem kredyt krótkoterminowy w CHF lub innej walucie ale....... hipoteczny 20-30 letni to trochę dla mnie nieodpowiedzialne i krótkowzroczne Zawsze istnieje ryzyko i przy ''spekulanckim'' rynku wszystko u Nas może się zdarzyć , sory taki mamy klimat !!!Zaciągnąłem kredyt w złotych polskich i spłacałem ratę w wysokości 1250 zł. Przewalutowałem na franka i najwyższa rata jaką do tej pory zapłaciłem to 850 zł. Ile zyskałem przez 9 lat płacenia łatwo policzyć. Co najmniej 43 tyś. Nawet jak frank by dobił do 5 zł to i tak bym spłacał mniej niż w złotówkach. Jest ryzyko jest zabawa . Pozdrawiam wszystkich frankowców.Ps. Niestety ale najbardziej nas łupią coraz bardziej pazerne banki. Jaki kraj takie kredyty. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 powody byly troche inne a sama decyzja kosztowala wiele Uważam, że mylisz się Piotr. Powody są właśnie te. Te o których Ty myślisz stały się drugorzędne w momencie kiedy oczywistym jest, że rynek zostanie zalany dodrukowanym Euro. To i tak by wymusiło taką decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 @krzysieknie wiem czy sie myle, czy moze mowimy o tym samym ale w roznych jezykach i mamym problem z komunikacja wlasnie just now mialem okazje obejrzec konferencje i oficjalna wersje SNB ... wersja oficjalna zgadzalaby sie z moimi przypuszczeniami, kurs € spada od trzech lat, kurs $ w stosunku do € wzmocnil sie znacznie, prognozy gospodarcze z USA sa dobre a sam kraj i nie odczuwa skutkow kryzysu (takze tych dodatkowych z powodu problemow w ukrainie), ceny oleju na rynkach swiatowych leca w dol rowno z popytem, do tego dochodza zblizajace sie wybory w grecji i ewtl skutki wystapienia grecji z unii ... jezeli wezmiemy pod uwage, ze kurs CHF do € byl przez SNB w ciagu ostatnich lat sztucznie utrzymywany na poziomie 1.20 to chyba wszystko staje sie jasne ... back to the roots, rynek bedzie musial sie sam wyregulowac, co tez niechybnie zrobi ale najgorsze jest to, ze gospodarka tutaj, w swissie, bedzie miala w najblizszym czasie bardzo ciezko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Edytowane 15 Stycznia 2015 przez MALIN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 @krzysieknie wiem czy sie myle, czy moze mowimy o tym samym ale w roznych jezykach i mamym problem z komunikacja wlasnie just now mialem okazje obejrzec konferencje i oficjalna wersje SNB ... wersja oficjalna zgadzalaby sie z moimi przypuszczeniami, kurs € spada od trzech lat, kurs $ w stosunku do € wzmocnil sie znacznie, prognozy gospodarcze z USA sa dobre a sam kraj i nie odczuwa skutkow kryzysu (takze tych dodatkowych z powodu problemow w ukrainie), ceny oleju na rynkach swiatowych leca w dol rowno z popytem, do tego dochodza zblizajace sie wybory w grecji i ewtl skutki wystapienia grecji z unii ... jezeli wezmiemy pod uwage, ze kurs CHF do € byl przez SNB w ciagu ostatnich lat sztucznie utrzymywany na poziomie 1.20 to chyba wszystko staje sie jasne ... back to the roots, rynek bedzie musial sie sam wyregulowac, co tez niechybnie zrobi ale najgorsze jest to, ze gospodarka tutaj, w swissie, bedzie miala w najblizszym czasie bardzo ciezko Z prawie wszystkim co piszesz się zgadzam ale to było aktualne kilka dni temu. Kotwicę trzeba by było i tak kiedyś puścić. Niemniej, to że stało się to akurat teraz i w sposób gwałtowny, ma bezpośredni związek z dodrukiem Euro. Od 3 dni wiadomo że jest to pewne. Euro musi zostać dodrukowane w postaci wykupu obligacji od banków, bo jeśli nie, to te wielkie europejskie banki posiadające nic nie warte obligacje (Hiszpanów, Włochów, Portugalczyków etc.) upadną. Waluta Euro tonie, więc tylko szaleniec chciałby usztywniać kurs przy jego pomocy. Gdyby nie to, Bank Szwajcarii mógłby to jeszcze kontynuować i pewnie robiłby to nadal. Do pewnego momentu oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 no wiec rozmawiamy, w wiekszej czesci, o tym samym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Jak dodrukują tych euro i się pomylą i będą mieli nadmiar to przyjmę każdą ilość. Niech to będzie moje zmartwienie! A co mi tam! 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Współczuje i nie zazdroszczę sytuacji ale.....czy nie rozsądniej jest brać kredyt w walucie w której się zarabia ???Rozumiem kredyt krótkoterminowy w CHF lub innej walucie ale....... hipoteczny 20-30 letni to trochę dla mnie nieodpowiedzialne i krótkowzroczne Zawsze istnieje ryzyko i przy ''spekulanckim'' rynku wszystko u Nas może się zdarzyć , sory taki mamy klimat !!!..Karol 6-8 lat temu nie było tak kolorowo w PLNach...P.S. dzięki za współczucia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolkrause Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 ..Karol 6-8 lat temu nie było tak kolorowo w PLNach...P.S. dzięki za współczucia... Patryk nie zazdroszczę sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 ...ryzyko kursowe brane było pod uwagę...ale nie takie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Patu, nie wiem gdzie brałeś kredyt i jak masz obliczane oprocentowanie, ale mi dzisiaj wyszło, że wzrost kursu odbiję sobie w znacznej części spadkiem raty odsetkowej prawie o połowę. Więc strasznej tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 no wiec rozmawiamy, w wiekszej czesci, o tym samym Powiedzmy. Swoją drogą ciekawe jak teraz u Was będą komentować niedawne referendum w sprawie złota. Czy ludzie popatrzą na to inaczej. Można było wybrać złoto, a teraz Bank Szwajcarii został z prawie bilionem Euro, na które nadrukował kasy, a może się za rok albo dwa okazać że tego nie ma. Jak dodrukują tych euro i się pomylą i będą mieli nadmiar to przyjmę każdą ilość. Niech to będzie moje zmartwienie! A co mi tam! Niestety. To będzie emisja tylko dla złodziei z banków, żeby mogli okradać obywateli EU jeszcze przez jakiś czas. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patu Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Patu, nie wiem gdzie brałeś kredyt i jak masz obliczane oprocentowanie, ale mi dzisiaj wyszło, że wzrost kursu odbiję sobie w znacznej części spadkiem raty odsetkowej prawie o połowę. Więc strasznej tragedii nie ma...w banku, przeciwko któremu szykowany jest pozew zbiorowy..GE Money--->BPH Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 To dołączam się do wyrazów współczucia. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi