Skocz do zawartości

Podwyżki cen waluty a podwyżki cen sprzętu wędkarskiego.

Kilobear

Rekomendowane odpowiedzi

Ja uważam, że każdy zdrowo myślący handlarz nawet stare zapasy towaru podbije pod nowe droższe ceny, tak aby było go stać odkupić towar po nowej cenie. Znam jeden taki przykład klika lat wiosną temu co to też takie podwyżki były ok. 7-10%, że jeden ze sklepów wędkarskich zarobił ponad 50tyś. zł na samym tylko przemetkowaniu cen więc podwyżki są niestety nieuniknione i to raczej w wielu branżach.

jak mi podniosą cenę za blank / wędkę/ to będę musiał zrezygnować. Nie będę dokładał spekulantom / bankom/ ... Wystarczy ze dzisiaj orżnęli mnie na kursie franka / kredyt hipoteczny /. Wiem , wiem - czytaj umowy, ryzyko kursowe itp . To wszytko wiedziałem i na to wyrażałem zgodę . Nie brałem jednak pod uwagę wulgarnej spekulacji .

Pan Orban z Budapesztu jest moim cichym bohaterem ........

Niestety tak jest zawsze.

Naprawdę uczciwi sprzedawcy rzeczy sprowadzane przed zmianą kursu sprzedają w tych samych cenach, co wcześniej. 

Niestety nie jest ich zbyt dużo...

Rozumiem że w odwróconej sytuacji kupował byś towar droższy, żeby zrekompensować ewentualne straty uczciwemu sprzedającemu? :ph34r:

• Like 4

Myślę że kurs CHF ma niewielki wpływ na ceny sprzętu. Zauważcie że w ciągu ostatniego pół roku, może trochę więcej US$ zdecydowanie zdrożał a nasi importerzy czy też producenci sprzetu płacą w US$ a nie w CHF. Faktem jest że osoby mające kredyty w CHF są w czarnej dupie  :wacko: . Koledze z pracy kredyt wzrósł o 256plz  :unsure: o ile franek nie stanieje w najbliższym czasie (a raczej nie).

• Like 1

o ile franek nie stanieje w najbliższym czasie (a raczej nie).

Od wczoraj CHF podlega takim samym prawom co reszta stawki. W związku z tym na okoliczność wszelkich możliwych problemów takich jak: kłopoty banków z obligacjami w strefie Euro- franek rośnie. Powstanie muzułmańskie w jakimś kraju EU- franek rośnie. Zorganizowane zamachy "terrorystyczne" w EU- franek rośnie. Dalszy spadek cen ropy- franek rośnie. Bankructwo Rosji- franek rośnie. Rosja eskaluje destabilizacjię Ukrainy- franek rośnie. Rosja napada na któreś z państw nadbałtyckich- franek rośnie. Oraz milion innych potencjalnych powodów, które w każdej chwili skutkują osłabieniem złotówki. 

Niestety tak jest zawsze.

Naprawdę uczciwi sprzedawcy rzeczy sprowadzane przed zmianą kursu sprzedają w tych samych cenach, co wcześniej.

Niestety nie jest ich zbyt dużo...

Tak. A ci, co mieli w domu odłożone zaskórniaki w obcej walucie, pójdą do kantorów i sprzedadzą wszystko, oczywiście po kursie, za jaki zakupili X czasu temu.
  • Like 1

""

Możesz kolego podać namiar na sklep w którym zamawiasz?

Próbowałem w kilku i wszędzie był problem z wysyłką.

Może być na PW.

Jak możesz napisz coś więcej .... Co gdzie itd.. sklep w którym zamawiasz?

Mam dobrego znajomego tam który załatwia mi temat.