Skocz do zawartości

Phenix FX661-1 a FX701-1

Leadrock

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo poczytałem na ten temat, ale nasuwa mi się kilka bardzo konkretnych pytań. Proszę osoby, które mają jakieś doświadczenie z tymi blankami o pomoc.

1. CW jest opisane jako takie samo, ale 661 opisany jest jednocześnie jako blank o mocy 1-6lb, 701 jako 2-6 mimo tego, że 701 ma cieńszą szczytówkę.

Na chłopski rozum znaczy to, że 701 jest rzeczywiście trochę mocniejsza, pracuje bardziej szczytowo (przynajmniej przy niedużym obciążeniu), będzie pewnie lepiej miotała bardzo lekkie przynęty???

2. Jeśli prawie wszystkie blanki opisane są takim samym CW, a mają różne parametry, to albo kije są bardzo elastyczne w tym zakresie i żadnej pracy się nie boją ;) Albo producent nie przejmuje się akurat tym parametrem...

Może ktoś po prostu oświeci mnie i poda jakie cw realnie obraca wg niego 661 i 701???

Czy rzeczywiście zaczyna pracować poniżej grama? Czy nie wymięka jeszcze przy 7g?

3. Odpowiedzi się spodziewam, ale muszę zapytać :D

Bardzo duża różnica w czuciu skubnięć na jednoskładach Phenixa w porównaniu do dwuskładów???

Za wszystkie odpowiedzi zbliżające mnie do poznania prawdy z góry dziękuję! 

Przed zakupem swojej 701-1 dużo czytałem i pytałem.

Dwuskładu nie miałem w ręce, ale wyczytałem że inaczej pracuje - jednoskład jest szybszy....

Koledzy bardziej zaawansowani polecali 1-skład.

Nie wiem czy lepiej czuć skubnięcia, ale czuć bardzo dobrze.

Przynęt nie zakładałem lżejszych niż 2g - nimi super śmiga.

6-7g wobler poleciał bez problemu, poprowadzić można też lekko.

/ale ja mam wersję skróconą od szczytu o 5 cm więc i kapkę mocniejszy.../

• Like 2

Miałem dwa kije na tych blankach.

661 zbrojony pod casta

701 w spina.

Oba kije robił Dąbek.

Jak dla mnie to 701 jest szybszy. 661 bardziej kluskowata. Na 701 mam zdecydowanie miej spadów okoni i łatwiej jest mi je zaciąć.

Miałem porównanie, ponieważ łowiłem z kumplem na jednej łódce ( wielokrotnie), który używał 701, a ja 661. On zacinał więcej okoni kiedy mi było trudno trafić w tępo.

Kiedy zmieniłem na 701 wyniki się wyrównały.

Górnego i dolnego cw nie podam ponieważ ja łowię na 2 calowe gumki + 2-5gr główki. Jak dla mnie 701  to super kijek do łowienie okoni.

Jako przyłów 701 daje radę ze szczupłym  60-65cm i ryba wraca w dobrej kondycji do wody.

Edytowane przez _ronin
  • Like 2

Witam. 

Posiadam model FX701-1. Zbroiłem go z myślą łapania pstrągów i okoni. Jak dla mnie super kij. Okoni nie gubi a pstrągi szybko wymiękają na takim kiju. Nie zdarzyło mi się żeby pstrąg odbił się od przynęty. Mimo że kij gnie się prawie po samą rękojeść to nie ma człowiek obaw że pójdzie coś nie tak przy dużym obciążeniu. W zeszłym roku wyciąłem ładnego kropasa z niezłego nurtu. 

1641522_pstrag.jpg

• Like 3

• 10 miesięcy temu...

Odświeżam temat

Minęło trochę czasu od kiedy zamówiłem kije u Pootrka Lipca, było dość czasu na normalne wędkowanie oraz wykazanie sie na zawodach, mimo obaw moich i moich kolegów o spadanie i odbijanie sie mniejszych okoni nic takiego nie miało miejsca i bez problemu lowilem okonie 10-15 jak i takie 40, kij swietnie sie ładuje posyła daleko przynęty, ja zaczynam od keitecha 2 całe na 2-2.5 gr a myśle ze komfort kończy sie na 3 calowej gumie i 5-6 gr max oczywiście pociągnie ciurkiem wiecej ale to juz nie to.Pamietajcie ze mam blank skrócony do 208 cm przez co jest super szybki i czuły, jestem mega zadowolony i szczerze polecam każdemu choć wiadomo ze każdy ma inne upodobania, przykosy szczupaka 50-60 cm bez problemu. Pozdrawiam.

• Like 1

• 8 miesięcy temu...