Skocz do zawartości

POMOCY- sustain vs twin power

gorgol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam prosbe koledzy wedkarze , czy ktorys z was moglby mi podac parametry SUSTAINA 5000FB tzn - wage i pojemnosc szpuli - i czy mozna go rownac z TWIN POWER-em 4000FA jakosc pracy , nawój i przedewszystkim wytrzymałosc, z góry dziekóje i pozdrawiam.

FB Sustain to nic innefo jak stary poczciwy TwinPower F bez zadnych oscylacji super wolnych itd,sustain to poprostu złota wersja Twin powera F który miał grafitowy kolor korpusu.ot i Tyle,porównujac go do Twinpowera FA musisz wiedzięc ze to FA to nowsza generacja kręcka juz z systemek super wolna oscylacją czyli powolnym posówem szpuli ,co polepsza ikładanie linki.

generalnie to juz kilka lat mineło od premier jednego i drugiego.obydwa sa made in Japan.z Tym ze sustain FB bedzie niezo lrzejszy od TPFA(jest ciezszy bo ma wiecej w korpusie częsci),niema tez portu do smarowania przekładni(moim zdaniem głupota) linke sustain uklada dobrze jak trzeba.

sustain ma 1lozysko w rolce TP ma 2.

generalnie skłaniałbym sie do FB ,bo moc ma potworną.

ale pewien jestem ze TP fa tez podoła

z tego co widziałem na żywca bo miałem sporo młynków

to starsze serie TP i Sustainów korpusy i rotory miały takie same w modelach 3000 i 4000( ty chodzi o tpF i Sustain FB)

5000 była już wieksza.

nastęona generacja Sustaina i Tp FA te same wielkosci korpusu miały w wielkosci 4000 i 5000 szpule róznej glebokosci.

tak wiec jak widać starsza generacja FB ma o oczko nizej te same korpusy,nowsza o oczko wyżej.a to dlatego ,że niebyło modelu 3000 w seri FA a tylko 2500 sporo mniejszy korpusem.

No własnie mi sie wydaje ze ten z 4,8 ma wieksza moc - a jezeli chodzi o TP-FA to własnie nad nim mysle lub o SUSTAINIE FB 5000 z ebaya bo mam szwagra w szkocji i teraz nie wiem ktorego wybrac , a betoniarki nie chce miec przy kiju lecz te 5gr to by mi róznicy nie robiło.A jeszcze jedno bo tak gadałem z chlopem od nas z wedkarskiego ....i strasznie mi zachwalał TWIN POWERA 4000FC ze wielka moc i wogóle to tak poza tematem .........jednak wole zgłebiac te z tytułu młynki -a nie nawiazywac nowego tematu.pozdraewiam i dzieki za wszelkie info.

To są zupałnie inne młynki. Jeden ma 4,8 przełożenia, drugi 6 - odpowiedz sobie, który ma większą moc.

takiej róznicy aż niema pozatym sustain fb 5000 ma porzeł 5,3-1 a Tp FA 5,7-1 wiec miedzy nimi niema takiej rozbicy,używalem obu modeli to wiem :D ale jak byn niał wybierać wolałbym tem starszy model,jest tam mniej czesci które moge sie popsuć :D

• 9 lat później...
  • 2 lata później...

I jak panowie te kołowrotki się sprawują po dłuższym użytkowaniu? Stoję przed zakupem kołowrotka i zastanawiam się czy warto poczekać i dopłacić do TP bo różnica w cenie dosyć spora. Gdzies sie doczytałem na anglojęzycznych forach ze nie warto dopłacać do sustain w konfrontacji ze stradiciem. Nie mam niestety możliwości pokręcenia sustainem ale mam ultegre oraz miałem w łapach TP i roznica była znaczącą na korzyść oczywiście TP. Ale znalazłem model sustain którym jestem bardzo zainteresowany a najważniejsze technologie w nim są w większości takie same jak w TP co powinno go czynić równie dobrym kolowrotkiem. Prosił bym o wasze opinie

I jak panowie te kołowrotki się sprawują po dłuższym użytkowaniu? Stoję przed zakupem kołowrotka i zastanawiam się czy warto poczekać i dopłacić do TP bo różnica w cenie dosyć spora. Gdzies sie doczytałem na anglojęzycznych forach ze nie warto dopłacać do sustain w konfrontacji ze stradiciem. Nie mam niestety możliwości pokręcenia sustainem ale mam ultegre oraz miałem w łapach TP i roznica była znaczącą na korzyść oczywiście TP. Ale znalazłem model sustain którym jestem bardzo zainteresowany a najważniejsze technologie w nim są w większości takie same jak w TP co powinno go czynić równie dobrym kolowrotkiem. Prosił bym o wasze opinie

hmmmmm......jeżeli 'nie warto dopłacać do sustain w konfrontacji ze stradiciem' i jednocześnie podobnie miałoby być między Twin Powerem a Sustainem, to......trzeba kupować Stradica, ponieważ nie zauważy się żadnej różnicy między nim a TP......tyle wynikałoby z logiki zdań, ale doświadczenie życiowe podpowiada inaczej

Sustain nie może być równie dobry, co zauważalnie (ale znowu nie aż tak przesadnie) droższy TP, tak jak ten ostatni nie dorówna Stelli :rolleyes:

gdybym żałował tych kilku stówek, to chyba serio kupiłbym po prostu Stradica

Edytowane przez cristovo
  • Like 2

• 9 miesięcy temu...
  • 11 miesięcy temu...

Odświeżam temat. Potrzebuję kołowrotka pod pstrągi w rozmiarze 2500, w pierwszej kolejności wybór padł na tp 2020 ale w międzyczasie trafiłem na opisy sustaina z 2021, powiela się opinia, że technologicznie i „odczuciowo” niezauważalne różnice. Nie mam możliwości „pomacać” ww, więc zdaję się tylko na opinie przeczytane. Reasumując - warto dopłacać do tp czy nie? Jak sprawuje się jeden i drugi - trochę czasu od premier minęło. Pozdrówki

sustain ma przekładnie od stradica i pokrewnych średniej półki, natomiast TP ma przekładnie już inną. Czy to wystarczy?Technologicznie każdy shimano jest zbliżony.Czy odczujesz różnicę ? tak na pewno w portfelu jak i długości użytkowania.

• Like 2