gorgol Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Witam mam prosbe koledzy wedkarze , czy ktorys z was moglby mi podac parametry SUSTAINA 5000FB tzn - wage i pojemnosc szpuli - i czy mozna go rownac z TWIN POWER-em 4000FA jakosc pracy , nawój i przedewszystkim wytrzymałosc, z góry dziekóje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Jeżeli chcesz 4000FA, to kup Sustain 4000FD - to to samo. Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 15 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 Widzisz ja jednak bym sie bardziej sklanial za FB SUSTAINEM to jednak nie to samo co FD sustain tak wynika z recenzji i opini , a mnie interesuje wlasnie różnica miedzy sustain fb a TP-FA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2009 FB Sustain to nic innefo jak stary poczciwy TwinPower F bez zadnych oscylacji super wolnych itd,sustain to poprostu złota wersja Twin powera F który miał grafitowy kolor korpusu.ot i Tyle,porównujac go do Twinpowera FA musisz wiedzięc ze to FA to nowsza generacja kręcka juz z systemek super wolna oscylacją czyli powolnym posówem szpuli ,co polepsza ikładanie linki. generalnie to juz kilka lat mineło od premier jednego i drugiego.obydwa sa made in Japan.z Tym ze sustain FB bedzie niezo lrzejszy od TPFA(jest ciezszy bo ma wiecej w korpusie częsci),niema tez portu do smarowania przekładni(moim zdaniem głupota) linke sustain uklada dobrze jak trzeba. sustain ma 1lozysko w rolce TP ma 2. generalnie skłaniałbym sie do FB ,bo moc ma potworną.ale pewien jestem ze TP fa tez podoła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 16 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Dzieki wielkie odpowiedz zadowalajaca i wyczerpujaca wątek , zamierzam kupic sustaina ale narazie na ebayu jest model 5000 a to juz kawałek betoniarki.wiec znowu czekac trzeba.pozdrawiam i dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Witam.Tu masz schemat budowy SUSTAINA i reszty shimaniaków. http://www.mikesreelrepair.com/schematics/thumbnails.php?alb um=8&page=3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Kolega HASIOR ma rację, bo też się nad tym zastanawiałem czy to te same młynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby17 Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Na aledrogo masz wystawionego TP 4000 FA czyli SUSTAINA 4000 FD w innym kolorze: http://www.allegro.pl/item737668089_shimano_twin_power_fa_40 00.htmlJest jeszcze wersja TP MGS 3000 http://www.allegro.pl/item743328673_shimano_twin_power_3000_ mgs_japan.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 Tak na uboczu, to sprawdź czy ten 5000 nie jest identyczny jak 4000. Często te dwa modele w Shimano rożnią się tylko głębokością szpuli (5000 jest wtedy około 5g lżejszy). Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2009 z tego co widziałem na żywca bo miałem sporo młynkówto starsze serie TP i Sustainów korpusy i rotory miały takie same w modelach 3000 i 4000( ty chodzi o tpF i Sustain FB)5000 była już wieksza. nastęona generacja Sustaina i Tp FA te same wielkosci korpusu miały w wielkosci 4000 i 5000 szpule róznej glebokosci. tak wiec jak widać starsza generacja FB ma o oczko nizej te same korpusy,nowsza o oczko wyżej.a to dlatego ,że niebyło modelu 3000 w seri FA a tylko 2500 sporo mniejszy korpusem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalB Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 To są zupałnie inne młynki. Jeden ma 4,8 przełożenia, drugi 6 - odpowiedz sobie, który ma większą moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 17 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 No własnie mi sie wydaje ze ten z 4,8 ma wieksza moc - a jezeli chodzi o TP-FA to własnie nad nim mysle lub o SUSTAINIE FB 5000 z ebaya bo mam szwagra w szkocji i teraz nie wiem ktorego wybrac , a betoniarki nie chce miec przy kiju lecz te 5gr to by mi róznicy nie robiło.A jeszcze jedno bo tak gadałem z chlopem od nas z wedkarskiego ....i strasznie mi zachwalał TWIN POWERA 4000FC ze wielka moc i wogóle to tak poza tematem .........jednak wole zgłebiac te z tytułu młynki -a nie nawiazywac nowego tematu.pozdraewiam i dzieki za wszelkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2009 jesli chodzi o FC to podpytaj @patu .ora nim i bardzo chwali,a ile Patryk łowi to widać po fotkach.więc kręcki sa dobrze testowane:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Września 2009 To są zupałnie inne młynki. Jeden ma 4,8 przełożenia, drugi 6 - odpowiedz sobie, który ma większą moc. takiej róznicy aż niema pozatym sustain fb 5000 ma porzeł 5,3-1 a Tp FA 5,7-1 wiec miedzy nimi niema takiej rozbicy,używalem obu modeli to wiem ale jak byn niał wybierać wolałbym tem starszy model,jest tam mniej czesci które moge sie popsuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 A porównywał ktoś najnowszego Sustain Fi z Twin Power ? Podobno te nowe sustain są bardzo przyzwoite... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chlodnica Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 A porównywał ktoś najnowszego Sustain Fi z Twin Power ? Podobno te nowe sustain są bardzo przyzwoite... ?Mam kumpli którzy biczują wodę Sustain-ami na Turawie.Bardzo zadowoleni,nikt nie powie złego słowa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2018 Myślę o 4000 pod główki do 40 gramów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 6 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Września 2021 I jak panowie te kołowrotki się sprawują po dłuższym użytkowaniu? Stoję przed zakupem kołowrotka i zastanawiam się czy warto poczekać i dopłacić do TP bo różnica w cenie dosyć spora. Gdzies sie doczytałem na anglojęzycznych forach ze nie warto dopłacać do sustain w konfrontacji ze stradiciem. Nie mam niestety możliwości pokręcenia sustainem ale mam ultegre oraz miałem w łapach TP i roznica była znaczącą na korzyść oczywiście TP. Ale znalazłem model sustain którym jestem bardzo zainteresowany a najważniejsze technologie w nim są w większości takie same jak w TP co powinno go czynić równie dobrym kolowrotkiem. Prosił bym o wasze opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Które modele rocznikowe chcesz ze sobą porównywać? Jest już nowy sustain na 2021 i tego wypadałoby zestawić z TP 2020 jeśli już. Edytowane 7 Września 2021 przez saitt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mestre16 Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Ale póki ca nowy sustain jest jeszcze niedostepny, przynajmniej nigdzie w europejskim sklepie internetowym go nie widziałem dostępnego wiec pozostańmy na Sustain FI i TP 2020 Edytowane 7 Września 2021 przez mestre16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 7 Września 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) I jak panowie te kołowrotki się sprawują po dłuższym użytkowaniu? Stoję przed zakupem kołowrotka i zastanawiam się czy warto poczekać i dopłacić do TP bo różnica w cenie dosyć spora. Gdzies sie doczytałem na anglojęzycznych forach ze nie warto dopłacać do sustain w konfrontacji ze stradiciem. Nie mam niestety możliwości pokręcenia sustainem ale mam ultegre oraz miałem w łapach TP i roznica była znaczącą na korzyść oczywiście TP. Ale znalazłem model sustain którym jestem bardzo zainteresowany a najważniejsze technologie w nim są w większości takie same jak w TP co powinno go czynić równie dobrym kolowrotkiem. Prosił bym o wasze opinie hmmmmm......jeżeli 'nie warto dopłacać do sustain w konfrontacji ze stradiciem' i jednocześnie podobnie miałoby być między Twin Powerem a Sustainem, to......trzeba kupować Stradica, ponieważ nie zauważy się żadnej różnicy między nim a TP......tyle wynikałoby z logiki zdań, ale doświadczenie życiowe podpowiada inaczej Sustain nie może być równie dobry, co zauważalnie (ale znowu nie aż tak przesadnie) droższy TP, tak jak ten ostatni nie dorówna Stelli gdybym żałował tych kilku stówek, to chyba serio kupiłbym po prostu Stradica Edytowane 7 Września 2021 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noisiAAAA Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 (edytowane) Szukam opini na temat Sustain 4000 FA, moge kupic ponizej 200zl, stan 8-9 na 10. Edytowane 8 Czerwca 2022 przez noisiAAAA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Steril Opublikowano 16 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2023 Odświeżam temat. Potrzebuję kołowrotka pod pstrągi w rozmiarze 2500, w pierwszej kolejności wybór padł na tp 2020 ale w międzyczasie trafiłem na opisy sustaina z 2021, powiela się opinia, że technologicznie i „odczuciowo” niezauważalne różnice. Nie mam możliwości „pomacać” ww, więc zdaję się tylko na opinie przeczytane. Reasumując - warto dopłacać do tp czy nie? Jak sprawuje się jeden i drugi - trochę czasu od premier minęło. Pozdrówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 sustain ma przekładnie od stradica i pokrewnych średniej półki, natomiast TP ma przekładnie już inną. Czy to wystarczy?Technologicznie każdy shimano jest zbliżony.Czy odczujesz różnicę ? tak na pewno w portfelu jak i długości użytkowania. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papierzakilures Opublikowano 17 Maja 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2023 Wg mnie sustain na pstragi wystarczający... Sam czekam na Stradica ale to pozne lato lub jesień.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi