Skocz do zawartości
  • 0

Boczny trok

Borat XD

Pytanie

14 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Haha spoko bez nerwów! Osobiście nic do Ciebie nie mam...Tylko jest przykre , że dzisiaj wszyscy idą na łatwizne..najłatwiej jest poprosić o gotowy sposób, zdradzić wszystkie metody, napisać, narysować, wymalować czarno na biały...ale czy o to chodzi?uważasz, że jak ktoś Ci napisze- zwiąż 13,5cm troka to będziesz łowił piękne garbusy? obyś sie nie zdziwił! idzł chłopie na wodę, stój godzinę nad dołkiem i baw sie wędkowaniem...kombinuj, wymyślaj, nie szukaj gotowych schematów...dzisiaj osiagają sukces ludzie , którzy są kreatywni  a nie sępy czekające na padlinę.

pozdroo

• 0

Nie chodzilo mi o to żeby ktoś powiedział mi co do cm,zaczynam przygodę z bocznym trokiem i chciałem zaczerpnąć trochę wiedzy,porylem trochę w necie a pomyślałem że bardziej doświadczeni wędkarze beda mogli co nieco mi podpowiedzieć dlatego zapytałem na forum.

• 0

Hej musisz kombinowac najczesciej ciezarek daje okolo 15 cm a gumke okolo 45-60 cm. Czasami przynenta 15 a ciezarek ok 40. Zaleczyna jakiej glebokosci biora. Ciezarki od 3 do 10 gram, najlowniejsze kolory u mnie fiolety, motor oil, czarno zolte, brazy i ciemna zielen. Najlepiej sprawdza sie delikatne podbijanie z przerwami albo bardzo powolne zwijanie, ale to na moich wodach. Zawsze musisz kombinowac, a kijek najlepiej w stylu kociej lapki, mam i do troka rewela.

• 0

Witam

Mam pytanko ,jak dlugi zestaw stosować do łowienia bocznym trokiem na starorzeczu warty? Gł ok 2m dno raczej piaszczyste . I jaki kolor przynet stosować w obecnej porze roku?

Przepraszam ....ale zapytam : dlaczego trok, nie lepiej normalnie na główce.  Na 2 metrowej wodzie jedyną przyczyną dla jakiej użyłbym troka to zasięg, ale to na starorzeczu to raczej nie trzeba.

• 0

Podłączę się pod temat.

Ciężarków o jakiej wadze używacie do łowienia bocznym trokiem? Czym podyktowana jest waga ciężarka?

Lato.

Gdy ryby są agresywne, lub całkowicie obojętne, ale w letniej porze - potrafię łowić na wodzie o głębokości około 2 metrów ciężarkiem 25 gramów. Zestaw prowadzę z kołowrotka lub wręcz samym kijem, podrywając ciężarek wysoko i "waląc" nim o dno. Ważne przy tym, by długość przyponu odpowiadała długości linki zwijanej przy dwóch obrotach korbką kołowrotka, lub odległości na którą przenoszę ciężarek kijem. Po każdym uderzeniu ciężarka o dno czekam około jednej do dwóch sekund, by wabik pojawił się w chmurce mułu wznieconego chwilę wcześniej przez ciężarek. 

Jesień

Przy łowieniu na sporych głębokościach (zwłaszcza z łodzi) to wiadomo, spory ciężarek umożliwia lepszy kontakt z dnem. Ale już przy łowieniu z brzegu, na stokach górek (przy łowieniu "pod górę") i (edyt - oraz) w kamieniach, stosuję najmniejszy możliwy ciężarek. Czasem lepiej zmniejszyć zasięg w zamian zyskując na komforcie łowienia.

Zima

Często stosuję obciążenie rzędu 2-3 gramy. Sporadycznie jeszcze mniej. Takie obciążenie "wymusza" flegmatyczne prowadzenie przynęty. 

I nie, nie da się zaanimować takiego prowadzenia stosując główkę. Na wodzie o głębokości około półtora metra opad gumki obciążonej tylko hakiem może trwać 2 sekundy. Na główce jest dużo szybszy. Przy niemrawych rybach stanowi to sporą różnicę.

Ten sposób obciążania stosuję czasem w lecie, gdy ryby żerują pod samą powierzchnią wody. Ale wtedy wolę łowić na główkę. Efekty porównywalne, a łowienie na główkę... No, wolę B)

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 1

• 0

Witam

Mam pytanko ,jak dlugi zestaw stosować do łowienia bocznym trokiem na starorzeczu warty? Gł ok 2m dno raczej piaszczyste . I jaki kolor przynet stosować w obecnej porze roku?

Najważniejsze by przypon był dłuższy od troku z ciężarkiem.I zawiązany w domu bo na zimnie haczyki wiąże się kiepsko . Długość i obciążenie wyjdą w boju . No i klasyka . Zaczynałbym od motorów Mansa (te paprochy mniej skręcają przypon) . Na nie zawsze coś bierze . A jak słabo to dopiero eksperymentujemy z kolorem. Bierze tylko na zarzucony zestaw więc lepiej skupić się na łowieniu a nie dłubaniu w pudełkach!

• 0

I jeszcze jedna małą rzecz. Pytając o radę nie możesz ślepo trzymać się podanych tutaj "przepisów". Tak jak pisali poprzednicy, korzystaj, kombinuj, baw się łowieniem, baw się kolorami, ciężarkami, a ryby się znajdą na pewno. Ja ostatnio zafascynowałem się maleńkimi wahadłówkami i teraz przetrząsam książki i internet szukając opisów i samych blaszek :D  Połamania!

• 0

Lato.

Gdy ryby są agresywne, lub całkowicie obojętne, ale w letniej porze - potrafię łowić na wodzie o głębokości około 2 metrów ciężarkiem 25 gramów. Zestaw prowadzę z kołowrotka lub wręcz samym kijem, podrywając ciężarek wysoko i "waląc" nim o dno. Ważne przy tym, by długość przyponu odpowiadała długości linki zwijanej przy dwóch obrotach korbką kołowrotka, lub odległości na którą przenoszę ciężarek kijem. Po każdym uderzeniu ciężarka o dno czekam około jednej do dwóch sekund, by wabik pojawił się w chmurce mułu wznieconego chwilę wcześniej przez ciężarek. 

Jesień

Przy łowieniu na sporych głębokościach (zwłaszcza z łodzi) to wiadomo, spory ciężarek umożliwia lepszy kontakt z dnem. Ale już przy łowieniu z brzegu, na stokach górek (przy łowieniu "pod górę") i (edyt - oraz) w kamieniach, stosuję najmniejszy możliwy ciężarek. Czasem lepiej zmniejszyć zasięg w zamian zyskując na komforcie łowienia.

Zima

Często stosuję obciążenie rzędu 2-3 gramy. Sporadycznie jeszcze mniej. Takie obciążenie "wymusza" flegmatyczne prowadzenie przynęty. 

I nie, nie da się zaanimować takiego prowadzenia stosując główkę. Na wodzie o głębokości około półtora metra opad gumki obciążonej tylko hakiem może trwać 2 sekundy. Na główce jest dużo szybszy. Przy niemrawych rybach stanowi to sporą różnicę.

Ten sposób obciążania stosuję czasem w lecie, gdy ryby żerują pod samą powierzchnią wody. Ale wtedy wolę łowić na główkę. Efekty porównywalne, a łowienie na główkę... No, wolę B)

Według wiedzy i doświadczeń jakie posiadam jest to w 100 % prawda ,jeśli chodzi o dłubanie okoni na boczniaka są pory roku że jest to metoda dużo ,dużo lepsza  od opadu ,ale są i takie gdzie jest na odwrót.

Oczywiście łowienie na ciężkie ciężarki  wiąże się tym że nie każdemu  to pasuje i nie każdy to poczuje ,ale według mnie są takie miesiące w roku że ciężarek pełni większa rolę od samej przynęty,a długości troka to trzeba sobie dostosować do łowiska.