Friko Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zrobiłem dzisiaj coś co nieczęsto mi się zdarza, odwiedziłem polski, stacjonarny sklep wędkarski. Miałem chwilę czasu, i zwróciłem uwagę na kilka wędek pod marką Dragon X-Treme: http://www.firmadragon.pl/index.php/oferta/wdziska/wdziska-dragon/x-treme Muszę powiedzieć, że widać postęp od czasu poprzednich "wypustów" tego importera - wędki oparte o solidne komponenty (Fuji), poprawnie uzbrojone i sensownie "pomyślane" , naprawdę nie ma się do czego przyczepić. Oczywiście blank to niewiadoma bo oceniany tylko na sucho ale prezentował się "w miarę". Do tego w cenie 450-500 zł. Widać że sporo się zmieniło na rynku wędkarskim przez ostatnich kilka lat - po wędkę średniej klasy nie trzeba już iść do pracowni rodbuildingowej, można ją po prostu kupić w sklepie. Pozostaje tylko mieć nadzieję że importer utrzyma poziom przy kolejnych dostawach, bo byłem już w przeszłości świadkiem takich historii że kije z pierwszej dostawy były OK a jak się rozeszła w miarę dobra opinia o nich to "ktoś" postanawiał pojechać na opinii i kolejne partie były już tylko "podobne" do tego co na początku, a jak wiadomo "prawie" potrafi robić wielką różnicę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 No i kupiłeś? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 he he, dobre nie nie kupilem - mam tego tyle że wiesz.... ale jakbym nie mial a bym potrzebowal, to bym sie powaznie zastanowil, bo kijki wygladaja naprawde sensownie za te pieniadze. I w sumie pocieszajace jest to że czasy kiedy o sklepowej ofercie mówiło sie pogradliwie "chrust" odchodzą powoli w zapomnienie. Nadal jest dużo badziewia, ale jest też z czego wybrać i to cieszy w sumie. Parę lat temu wyglądało to zupełnie inaczej http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/warszawski-rynek-castingowy-r48 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matpgt Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Jaką akcję mają te kije? jestem zainteresowany kijem pike ewentualnie zander w długości 2.30 na bolenia/szczupaka z pływadła.. czy kij uzbrojony w przelotkę prowadzącą 25 bedzie dawał radę z kołowrotkiem o duzej szpuli np. applause 5000 pozdrawiammatpgt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Czyli jednak kto smaruje ten jedzie... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 15 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Jaką akcję mają te kije? jestem zainteresowany kijem pike ewentualnie zander w długości 2.30 na bolenia/szczupaka z pływadła.. czy kij uzbrojony w przelotkę prowadzącą 25 bedzie dawał radę z kołowrotkiem o duzej szpuli np. applause 5000 pozdrawiammatpgt przepraszam ale nie odpowiem na tak konkretne pytania, po prostu miałem kilka chwil w sklepie i z ciekawości przejrzałem ofertę, dosyć pobieżnie, te x-tremy zrobiły na mnie nienajgorsze wrażenie to sie podzieliłem na forum obserwacjami i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) he he, dobre nie nie kupilem - mam tego tyle że wiesz.... ale jakbym nie mial a bym potrzebowal, to bym sie powaznie zastanowil, bo kijki wygladaja naprawde sensownie za te pieniadze. I w sumie pocieszajace jest to że czasy kiedy o sklepowej ofercie mówiło sie pogradliwie "chrust" odchodzą powoli w zapomnienie. Nadal jest dużo badziewia, ale jest też z czego wybrać i to cieszy w sumie. Parę lat temu wyglądało to zupełnie inaczej http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/warszawski-rynek-castingowy-r48Szafa pęka jednym słowem i nie ma miejsca na dragony...i słusznie. Biorąc pod uwagę koszty komponentów, robocizny i marżę min. z 200 % to blanki nie pozostawiają zbyt wiele do życzenia. Kiedyś jadąc na ryby zapomniałem swoich wędek i pożyczyłem od kolegi guide selecta, krótka sandaczowka. Pękła kiedy wyszarpywalem przynętę z zaczepu, tuż nad łączeniem. To co zobaczyłem to smiech na sali. Ścianki blanku jak papier. Poszła do reklamacji, której nie uwzględniono i musialem zapłacić blisko150zl za drugą szczytowke. Od tamtej pory przekonałem się z jaką firmą mam do czynienia, nic juz od nich nie kupuje i nie polecam. Edytowane 15 Stycznia 2015 przez kotwitz 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 he he, dobre nie nie kupilem - mam tego tyle że wiesz.... ale jakbym nie mial a bym potrzebowal, to bym sie powaznie zastanowil, bo kijki wygladaja naprawde sensownie za te pieniadze. I w sumie pocieszajace jest to że czasy kiedy o sklepowej ofercie mówiło sie pogradliwie "chrust" odchodzą powoli w zapomnienie. Nadal jest dużo badziewia, ale jest też z czego wybrać i to cieszy w sumie. Parę lat temu wyglądało to zupełnie inaczej http://jerkbait.pl/page/index.php/index.html/_/sprzet/warszawski-rynek-castingowy-r48Wow, dane z przed kilku mies. z mojego rodzinnego miasta, sklepow które odwiedziłem ok. 5, il. Kijków 0 (słownie zero) to samo jeśli chodzi o multiplikatory. Wszędzie słyszałem " wie pan to nie popularne, nikt nie kupi, itd itp o jakikmkolwiek sprzęcie do muchy nawet nie wspomnę...same robaki, zanęty trochę biżuterii spinningowej w il. minimalnych. Pozdr Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomtar Opublikowano 15 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Szafa pęka jednym słowem i nie ma miejsca na dragony...i słusznie. Biorąc pod uwagę koszty komponentów, robocizny i marżę min. z 200 % to blanki nie pozostawiają zbyt wiele do życzenia.Kiedyś jadąc na ryby zapomniałem swoich wędek i pożyczyłem od kolegi guide selecta, krótka sandaczowka. Pękła kiedy wyszarpywalem przynętę z zaczepu, tuż nad łączeniem. To co zobaczyłem to smiech na sali. Ścianki blanku jak papier. Poszła do reklamacji, której nie uwzględniono i musialem zapłacić blisko150zl za drugą szczytowke. Od tamtej pory przekonałem się z jaką firmą mam do czynienia, nic juz od nich nie kupuje i nie polecam.Srata tata, a co kije z pracowni to nie pękają. Poza tym jeden kij nie mówi o całości. A kije z pracowni to niby są warte swojej ceny tak. Kije st.croix z nadlanym lakierem na przelotkach za kilka stów. Śmiech na sali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Srata tata, a co kije z pracowni to nie pękają. Poza tym jeden kij nie mówi o całości. A kije z pracowni to niby są warte swojej ceny tak. Kije st.croix z nadlanym lakierem na przelotkach za kilka stów. Śmiech na saliPękają wszystkie wędki, te dobrej jakości z reguły z winy użytkownika. Tu chodzi przede wszystkim o szacunek do klienta. Zostałem zrobiony w balona bo wędka pękła nie z mojej winy, a głównie przez "jakość" wykonania i żałosny materiał, który pewnie wykorzystywany był przy produkcji wędek za 100 zł, poza tym reklamacji nie uwzględniono. Czyli mamy tu ewidentnie do czynienia z polityką mamy frajera, "reklamacja do drzwi sklepu". Dobry produkt to taki którego właściciel się nie wstydzi, nie chowa głowy w piasek i w przypadku wędki czy blanku posiada numer seryjny. Ów numer mówi nam o przeprowadzonej kontroli jakości i o tym, że jest to produkt pełnowartościowy i jeśli mówimy o gotowej wędce zmontowany z pełną odpowiedzialnością. Inną sprawą jest to, że na polski rynek trafia spory odsetek produktów tzw. "drugiego sortu", stąd dużo większy procent reklamacji niż na rodzimym rynku ale to już leży głownie po stronie dystrybutora, chęci szybkiego dorobienia się. Dlatego dla mnie liczą się tylko wyroby z woodland, niemniej jednak i na całe szczęście każdy ma prawo wyboru, czy wyda pieniądze na chińskiego dragona czy dobrej jakości produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw17 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Trafiła mi się okazja http://allegro.pl/wedka-dragon-hm-x-jerky-198-30-80g-solidna-gratis-i4879759716.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1979 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Szanuj swoich rozmówców i traktuj ich tak ,jak chcesz by Ciebie traktowano. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pirania Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 (edytowane) Jak macie zaczep nie szarpcie wędką plecionkę/żyłkę do łapki się bierze a może odstrzeli...szkoda wędki i młynka. Edytowane 16 Stycznia 2015 przez Pirania 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kozi Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Znajomy używa tego x-trema model 2,70 / 28 czy jakoś tak. Chwali sobie kijek, uniwersalny patyk pod bolenie, szczupaki, sandacze. Z tego co zauważyłem jest mega lekki i dobrze wykończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlgi Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Jak macie zaczep nie szarpcie wędką plecionkę/żyłkę do łapki się bierze a może odstrzeli...szkoda wędki i młynka.To samo chciałem napisać, kto rozsądny szarpie kijem na zaczepie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Ja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanssolo Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 A jak przedstawia sie sprawa z kijami matusiaka ponoc wkreca Ludzi na kase i nie realizuje zamówien chyba trzeba zawodnika odstrzelic co wy na to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 16 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Nie siej gównoburzy, edytuj post, ewentualnie napisz w jego wątku, tylko zmien treść, bo nie wypada być takim chamem ( oficjalnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 A jak przedstawia sie sprawa z kijami matusiaka ponoc wkreca Ludzi na kase i nie realizuje zamówien chyba trzeba zawodnika odstrzelic co wy na to Nie siej gównoburzy, edytuj post, ewentualnie napisz w jego wątku, tylko zmien treść, bo nie wypada być takim chamem ( oficjalnie)Popieram kolegę @Grunwald. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marxxl5 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 (edytowane) . Edytowane 17 Stycznia 2015 przez marxxl5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Szafa pęka jednym słowem i nie ma miejsca na dragony...i słusznie. Biorąc pod uwagę koszty komponentów, robocizny i marżę min. z 200 % to blanki nie pozostawiają zbyt wiele do życzenia.Kiedyś jadąc na ryby zapomniałem swoich wędek i pożyczyłem od kolegi guide selecta, krótka sandaczowka. Pękła kiedy wyszarpywalem przynętę z zaczepu, tuż nad łączeniem. To co zobaczyłem to smiech na sali. Ścianki blanku jak papier. Poszła do reklamacji, której nie uwzględniono i musialem zapłacić blisko150zl za drugą szczytowke. Od tamtej pory przekonałem się z jaką firmą mam do czynienia, nic juz od nich nie kupuje i nie polecam.Wiekszość kiji, które posiadam to dragony i nie zdarzyło mi się ich złamać , a zwłaszcza seri guide select ..Widocznie jak szarpałeś musiało się zluzować łącze bo przy normalnym użytkowaniu te kije są nie do złamania, a sama ścianka jest właśnie grubsz niż w innych kijach ..Mają mankamęty ale napewno nie to że tak pękają . Prędzej pęknie ci kij powyżej 1000zł niż ten za 300-500zł ...Jak dla mnie udane seryjne kije... mogli by tylko użyć lepszych lakirów do omotek bo pękają no, ale za kij o takich parametrach w parcowniach trzeba dać dużo więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
staszek Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Niestety ale musiałem zrezygnować z kijka robionego przez Rafała , ale żoncia w zamian pozwoliła na zakup innego . I kupiłem właśnie w sobotę X-treme Pike 42.Cw :12-42 glinka: 14-25lbciężar: 141 gWykonanie na serio świetnie . Szczegóły techniczne podane w postach powyżej .Pierwsze wrażenia w testach na łące . Wędka ma w sobie ukrytą moc.Pierwsze rzuty delikatne wykonane kogutem 25 g na plecionce Tuf Line 15lb , założonej na TP 4000. Wędka dobrze ładuje , kogut leci bez problemu na ponad 40 moich kroków / 0,90m/ . Odważam się , ładuję mocniej i po koguta muszę iść ponad 70 kroków / jeszcze nie mam odwagi machnąć na 100% .../ Następnie idzie Reno Killer 6' + główka 16 g , w sumie 54 g. Wędka nie klęka przy rzutach, widać że nie doszedłem jeszcze do końca jej możliwości. Rzuty tym zestawem są gdzieś w okolicach 40 kroków..... Generalnie wygląda to tak: wędka bardzo fajnie leży w łapach. Przy TP 4000 lekko leci na pysk /równowaga tak po 3,4 cm w stronę szczytówki / . Wykonanie takie że na serio żaden nasz rodbuilder by się jej nie powstydził.Pozostaje tylko teraz wypróbować ją nad wodą Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Stary komuch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Również jestem nowym posiadaczem Dragon x-treme tyle że 2.7 6-28g. Jak kolega wyżej napisał. Wykonanie piękne, nie mogę się juz testów doczekać. Wysyłane z mojego LG-D405 za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Ech... szkoda że castównie robią tej serii:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siergiej Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Niestety ale musiałem zrezygnować z kijka robionego przez Rafała , ale żoncia w zamian pozwoliła na zakup innego . I kupiłem właśnie w sobotę X-treme Pike 42.Cw :12-42 glinka: 14-25lbciężar: 141 gWykonanie na serio świetnie . Szczegóły techniczne podane w postach powyżej .Pierwsze wrażenia w testach na łące . Wędka ma w sobie ukrytą moc.Pierwsze rzuty delikatne wykonane kogutem 25 g na plecionce Tuf Line 15lb , założonej na TP 4000. Wędka dobrze ładuje , kogut leci bez problemu na ponad 40 moich kroków / 0,90m/ . Odważam się , ładuję mocniej i po koguta muszę iść ponad 70 kroków / jeszcze nie mam odwagi machnąć na 100% .../ Następnie idzie Reno Killer 6' + główka 16 g , w sumie 54 g. Wędka nie klęka przy rzutach, widać że nie doszedłem jeszcze do końca jej możliwości. Rzuty tym zestawem są gdzieś w okolicach 40 kroków..... Generalnie wygląda to tak: wędka bardzo fajnie leży w łapach. Przy TP 4000 lekko leci na pysk /równowaga tak po 3,4 cm w stronę szczytówki / . Wykonanie takie że na serio żaden nasz rodbuilder by się jej nie powstydził.Pozostaje tylko teraz wypróbować ją nad wodąSorry kolego,że się wtrącam ale czy aby na pewno jest na tej wędce napisane 25 LB a nie 20 LB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi