Skocz do zawartości

Ultra light czy Light (pomoc w wyborze kija)

atomic

Rekomendowane odpowiedzi

Też zakupiłem tego ABU Revo LT do bardzo lekkiego casta i zastanawiam się nad długością kija ?? Kij raczej tani , seryjny będzie coś pod okonia - pstrąga  3-18gr cw... Jedyne  ciekawe oferty to widziałem  1,98cm i 2,40 i nie wiem jaka długość. Na rzece dużej raczej nie łowię , a na jeziorach raczej łódka ...

Edytowane przez darkonis

Dzięki wszystkim za pomoc i rady

Moja rzeczka jest tak zróżnicowana że tak na prawdę pownienien mieć parę wędkę bo wiosna/jesień to dobry dostęp a lata to krzaki wyższe niż ja.

Jako że obecnie brakuje mi funduszy na coś dobrego to chcę kupić cokolwiek co pozwoli mi rozpocząć sezon na pstrągu. Możliwe że uda mi się kupić od kolegi kija długości 1,8m

Zobaczymy jak się spisze i liczę że jeszcze w środku sezonu albo już na kolejny kupię coś konkretnego.

Wiem, że to głównie technika się będzie liczyć, a nawet nie miałem czasu nad nią popracować bo cały zostaw złożyłem pod koniec zeszłego sezonu i pech chciał ze fajny kijek się złamał :( więc teraz chcę się jakoś poratować bo abu leży i się kurzy

Moja rzeczka jest tak zróżnicowana że tak na prawdę pownienien mieć parę wędkę bo wiosna/jesień to dobry dostęp a lata to krzaki wyższe niż ja.

Jako że obecnie brakuje mi funduszy na coś dobrego to chcę kupić cokolwiek co pozwoli mi rozpocząć sezon na pstrągu. Możliwe że uda mi się kupić od kolegi kija długości 1,8m

Zobaczymy jak się spisze i liczę że jeszcze w środku sezonu albo już na kolejny kupię coś konkretnego.

Heh mam ten sam problem dosłownie...  zbliżający się sezon na pstrąga i brak funduszy na kij..Rozważam dwa kije seryjne typu : team dragon cast 2,40m cw.3-14gr i MAX Insygnia Cast 1,98m cw. 4-18gr i muszę z tego wybrać coś jednego..

Mam takiego i łowiłem i łowię jeszcze sporadycznie na pewnym łowisku z brzegu.Mój uległ przezbrojeniu przez Mekamila oskurowany i założona spirala.Kijek zyskał na szybkości i ciętości.A długość to rzecz względna idzie się przestawić.

• Like 1

Łowiłem "takim" okonie z łodzi na jeziorach. Przyłów szczupaka krajowego kalibru nie był problemem. Długość mi nie przeszkadzała a wręcz nie zwracałem na nią uwagi. Mój kij był wersja testową. Lepiej zrobione omotki, mniej lakieru przez co był szybszy od wersji sklepowych

• Like 1

a co myślicie o takim szklanym lamiglasie?

Lamiglas CG70DR  - 7' 4-10lb 1/8-1/4oz (1,75-7g), 

Teoretycznie kij opisywany jako do trollingu. Nie wiem jakie to ma znaczenie.

Myślę, ze nieco się pomyliłeś :) jesli chodzi o cięzar rzutowy; to jest ok 3,5-7g bardzo wąski zakres c.w. ale kija zupełnie nie znam :)

U.

artur - Masz priv:)!

meme - są piękne i po prostu muszę mieć, ludzie z tego działu znają to uczucie. U mnie jedynie pid pstrąga sporadycznie okoń. ZestawCardiff 66UL-B + CardiffDc to było i jest od zawsze moje marzenie. Teraz to nawet dwa takie różne kijki Cardiff chcę.

A proponujesz mi coś innego:)?

Edytowane przez PILOT