Skocz do zawartości

Rozmiar skarpety w spodniobutach

pacek222

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pytanie zakupiłem w decathlonie spodniobuty c3 ze skarpetą neoprenową są to moje pierwsze spodnie tego typu i tu pytanie rozmiar spodni ok ale skarpeta ma luzu na nodze ok 2cm czy powinna być dopasowana bardziej czy lepiej jak ma tyle luzu,planowałem na fabryczną neoprenową zakładać dodatkową neoprenową 2mm i dopiero do buta .

Kolego Pacek jeżeli faktycznie kupiłeś spiochy/bez butów/ i są dopasowane to smiało możesz założyć na nie o rozmiar lub dwa większe skarpety pod warunkiem że masz większe buty,czyli np.noga 42 śpiochy 42 skarpeta i buty 43 lub nawet 44,ja mam małą stope 39-40 i noszę śpioch,skarpeta i buty 42 i wszystko jest o.k.

Dodatkową skarpetę neoprenową nałóż na nogę, na skarpetę neoprenową (od śpiochów) załóż cienką bawełnianą skarpetę (będzie chronić przez piachem). Jak zrobisz tak jak piszesz, to skarpeta od śpiochów ściśnie się i będzie Cię uwierać, a uwierz to drażni. 

Ta. Jak dasz za duzo skarpet to spiochy obciagnom ci je na palcach i bedzie niewygodnie trzeba przymierzyc i zobaczyc czy nie bedzie naciagac na palcach tych skarpet pod spodem. Bawelna na wierzch zly pomysl syf kilka mogila smrod i mokre sxmaty do wozenia do domu. Mam 2 pary spodniobuto jedne z 5 lat drugie 2 3 lata w obu nie mam poprzecieranych skatpet. Jak w samych spiochach nie lazisz to mz nie ma sie co bac predzej sie przetra w kroku lub kolo kolan.

Jadę ogarnąć jakieś buty i wtedy jednak trzeba będzie zdecydować bo rzeczywiście jak skarpeta zacznie się podwijać to chodzić średnio wygodnie będzie a za ciasno też źle bo ukrwienie nie takie jak trzeba przerabiałem to już w opinaczach.

Dzięki za rady.

• Like 1

Ta. Jak dasz za duzo skarpet to spiochy obciagnom ci je na palcach i bedzie niewygodnie trzeba przymierzyc i zobaczyc czy nie bedzie naciagac na palcach tych skarpet pod spodem. Bawelna na wierzch zly pomysl syf kilka mogila smrod i mokre sxmaty do wozenia do domu. Mam 2 pary spodniobuto jedne z 5 lat drugie 2 3 lata w obu nie mam poprzecieranych skatpet. Jak w samych spiochach nie lazisz to mz nie ma sie co bac predzej sie przetra w kroku lub kolo kolan.

Druga sprawa, że jak nieuważnie założysz buty, to luźny neopren może się gdzieś na pięcie zagiąć tak nieszczęśliwie, że po całym dniu chodzenia może się zwyczajnie przetrzeć... kolega opowiadał, że tak swoje pierwsze Visiony załatwił. 

• 1 rok później...

Witam pozwolę sobie odkopac temat 

Mam do kupienia w dobrej cenie spiochy taimena z tym ze skarpeta neoprenowa ma rozmiar 26.5 cm ja mam stope 28 

Czy neopren rozciągnie się te 1.5/2 cm czy lepiej nie kombinować ?

Bardzo proszę o szybką odpowiedź

Tragedii nie ma, ale mogłyby być lepiej spasowane ;)

Zrób tak jak kolega @Stone pisze dwie grube skarpety najlepiej pod koloano, tylko żeby Cię nie uciskały za bardzo bo będą utrudniać krążenie i będziesz marzł w stopy. Ja swoje kupiłem chyba w jakimś sklepie sportowym były dosyć tanie, a teraz chciałbym sobie sprawić subzero :)

• 6 lat później...

Panowie odkopuję temat. 

Zamówiłem swoje pierwsze śpiochy, oddychające Caperlany z Decathlonu. Skarpeta neoprenowa jest na pierwszy rzut oka ciut za mała (rozmiar M 42/43 - ja noszę buty 43). Czuję na dużym palcu, że jest torchę za mała. Zamówiłem rozmiar L z tym samym butem i jest tak samo. Większy rozmiar buta (44/45) byłby pewnie trochę za duży i dodatkowo całość minimum L, który wisi na mnie w pasie. 

Pytanie do doświadczonych - ten neopren się rozciągnie i dopasuje do stopy? Nie martwić się tym? Buty dopasuję sobie juz odpowiednio większe. 

Panowie odkopuję temat. 

Zamówiłem swoje pierwsze śpiochy, oddychające Caperlany z Decathlonu. Skarpeta neoprenowa jest na pierwszy rzut oka ciut za mała (rozmiar M 42/43 - ja noszę buty 43). Czuję na dużym palcu, że jest torchę za mała. Zamówiłem rozmiar L z tym samym butem i jest tak samo. Większy rozmiar buta (44/45) byłby pewnie trochę za duży i dodatkowo całość minimum L, który wisi na mnie w pasie. 

Pytanie do doświadczonych - ten neopren się rozciągnie i dopasuje do stopy? Nie martwić się tym? Buty dopasuję sobie juz odpowiednio większe. 

Galoty, jak są "za luźne" to dobrze - są mniejsze naprężenia materiału na szwach przy kucaniu, siadaniu itp. Zwykle, zwłaszcza w zimnych porach roku pod galoty ubierasz kilka warstw ciuchów - zazwyczaj 2-3, a nawet ładujesz się z kurtką.

Pamiętaj, że na stopy zakładasz jedną grubą lub dwie pary skarpet. A zapas miejsca, zwłaszcza w okolicy stóp, jest na plus. Wiadomo, że bez przesady z tym luzem, bo jednak lepszy komfort z minimalnym zapasem, niż jak ma być za ciasno (wtedy stopy marzną).