Skocz do zawartości
  • 0

Dyskusja o ew. podziale forum

Kuba Standera

Pytanie

W takim razie, uprzejmie proszę o wyrzucenie Waszej dyskusji w wątku Baitcasting i założenie nowego wątku w dziale np. ogólne.

Proszę i dziękuję,

Jako że czuję ze redaktory krążą to i announcement

- dlatego zawsze uważałem ze bez formuły zamkniętej j.pl będzie miał sporo problemów i co chwile będą dziwne akcje. Może warto nad tym pomyśleć?

• Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Maxtip - chcesz coś wnieść do dyskusji proszę bardzo. Jak rozumiem zostałeś nowym zarządcą forum i ty decydujesz o czym mogę chcieć pisać lub nie. Wiele Twój post wniósł do dyskusji po za tym ze sobie trochę frustracji spuściłeś? Na prywatne, personalne docinki w stosunku do ludzi których ani znasz ani masz o nich pojęcie mam odpowiedź jedną (...)

• 0

Myślę, że większość problemów i nieporozumień na forum bierze się z tego, że tak naprawdę ludzie się nie znają. Internet ma swoja specyfikę i bardzo łatwo można dojść to błednych interpretacji, do zarzucania komuś złych intencji. Można to próbować zmienić kładąc nacisk na wiekszą ilość spotkań pod szyldem jerkbait wzorem warszawskich spotkań w tawernie :D Można by też postarać się o więcej zlotów :D Zauważcie, że kłócą się zazwyczaj osoby, które się w życiu na oczy nie widziały. Czy przypominacie sobie jakąś scysje osób które się spotykają w tawernie? :unsure: Można owszem robić zamknięte forum - takie wyjście ma wiele zalet. Ale można również stworzyć userom możliwość poznania się. O ile zloty, czy spotkania to przedsięwzięcie organizacyjne tak stworzenie działu pt: umawialnia załatwiło by sprawę. Trochę mi czegoś takiego brakuje :D Możnaby tam organizować spotkania w szerszym gronie, propozycje spotkań, pomysły, w hurcie i detalu :mellow: Niech userzy biorą sprawy w swoje ręcę, niech się poznają i może to wpłynie na poprawę zachowania i oczyszczenie atmosfery. To taki głos w dyskusji skromnego użytkownika i zawsze jakaś propozycja co zrobić aby było lepiej :blush:

• 0

...to może jeszcze zakazać nieaktywnym używania spacji na klawiaturze... a co i tak mało piszą, więc... poza tym, niech wreszcie pokażą, że im zależy...

jesteś dla mnie standerus takim samym objawieniem, jak nasza wysokość pan prezydent, tuż po wyborach...

w celu aktywizacji nieruchawej części użytkowników należy ich izolować! świetnie! nikt na to by nie wpadł!

po pierwsze: ograniczyć dostęp do forum ogólnego... omg, gdzie rodzą się takie pomysły?

na najbliższej imprezie proponuję, aktywną część zaproszonych sadzać przy stole, tych mniej i nowych pod... zaufani oczywiście zajmą miejsce na... w dobrym tonie będą rozmowy szeptem, najlepiej za plecami większości użytkowników... kadzenie mile widziane...

gratuluję poczucia humoru!

pozdrawiam, maxtip...

a ja mysle, ze status ukrytego uzytkownika powinien zniknac badz byc dostepny wylacznie za zgoda i akceptacja admina. Szczegolnie jak sie czyta takie wypowiedzi jak ta z cytatu wyzej.

Co do merytorycznej zawartosci forum jak i wartosciowego wkladu poszczegolnych userow to takie oto informacje znalazlem w twoim profilu ukryty urzytkowniku @maxtip

niewiele mam do przekazania...

pozostawie bez komentarza niech kazdy czytajacy wyciagnie wnioski sam....

Jerzy W

• 0

Reasumując - moja idea......

Cześć forum dostępna dla wszystkich, jak choćby na przykład dział rodbuilding, część jak ogólne czy wieści z nad wody tylko dla aktywnych (tu podkreślam żeby nie było niedomówień - aktywnych, nie starych).

@Standerus jeszcze wytłumacz mi co wg ciebie znaczy aktywnych.

Tych co piszą posty typu:

-Niezła rybka gratulacje.

-Dzis byłem nad wodą niestety wyniki na zero.

-Co za różnica jaki blank, byle by miał różowe pianki, groszkowy foregrip i niebieskie przelotki...

Co ty chcesz tym łowić, ryby po 15cm się znudziły wreszcie czy jak?

Czy może takich co znaja się na sprzecie wędkarskim tak szczegółowo ze potrafią przebudzeni w nocy opisać wszystkie blanki wg num katalogowych od a do z , oraz wagę szpulek multiplikatorów od najmniejszej do największej.

Oczywiście post ten nie kieruję przeciwko tobie oraz innym którzy chca cos zmienić na tym forum.

Poprostu chcę zrozumieć o co kaman.

• 0

Znasz ludzi którzy piszą tylko takie posty?? Ja nie...

Aktywni, definicje... naprawdę koledzy powoli dochodzimy do ciężkiej łopatologii stosowanej i tłumaczenia pojęć niczym w dokumentach EU. Wstaw sobie co wolisz. Jak i czy będziemy dzielić? Nie wiem, nie ja o tym zadecyduję i nie będzie to moja decyzja. Sorry ale to tyle ode mnie w tym temacie...

Pozdrawiam

• 0

Kuba,

Wiele razy na tym forum Redaktorzy zwracali (tak, zwracali uwagę), żeby nie mnożyć postów, które nic nie wnoszą (można to zrobić na priv.). Ale taka jest nasza natura, że szybko chcemy komuś pogratulować sukcesu, którego nam brak. @ Jerzy i @ Pitt z uporem maniaków (w dobrym słowa znaczeniu) odpowiadają na pytania, które nie powinny paść, gdyby pytający wiedział o co pyta i zanim coś napisał przejrzałby zasoby forum. Dlatego, z uporem maniaka, będę powtarzał: poprośmy właściciela forum o dodatkowe instrukcje, dla nas wszystkich, które, być może, wpłyną na jakość i zredukują ilość.

• 0

lesiewicz poruszył kwestię dość istotną, krótki tekst

Wieści znad wody

Relacje z wypraw wędkarskich oraz podróży. Zapowiedzi wyjazdów, propozycje wspólnych wypraw, opisy miejscówek, łowisk.

zawierała również to co ma w podtytule, nie zaś tylko: zdzisiaj

• 0

wrzucę do dyskusji moje 3 groszę...

jestem przeciw podziałowi formu ponieważ moim zdaniem nie uda się podzielić userów, na tych którzy będą mieć dostęp do całości formu i na tych z ograniczniem nie krzywdząc przy tym, stałych czytelników, formumowiczów którzy tak jak np. ja głównie są forumową publiką a nie aktorami.

Odwiedzam j.pl codziennie a czasami kilka raz dziennie, poza zdobywaniem wiedzy j.pl jest dla mnie chwilą relaksu, odskocznią od codzienności, poprostu przeczytanie jak forumowi koledzy łapią, z jakimi wynikami, jakie mają problemy itp. jest dla mnie i wydaje mi się, że również dla innych czymś ciekawym i intersującym, dającym chodź trochę namiastki obcowania z czymś co wszyscy kochamy czyli wędkarstwem, wyprawami i całą otoczką.

Skromna aktywność większości również jest powiązana z personalnymi predyspozycjami userów, moim zdaniem bieże się również z tego, że głównie jesteśmy indywidualistami, doskonalącymi swe umiejętości w samotoności i raczej nie pytani nie zabieramy głosu.

@standerus proszę nie traktuj tego jako atak, czy coś w tym stylu, chce tylko pokazać o jak bardzo cienikiej granicy mówimy odnośnie podziału aktywny zasłużony / nieaktywny nowicujsz. Niedawno w watku boleniowy, opisując swoją larsenową przygode zadałeś dwa pytania czy można łowić bolenie na plecionkę i czy ktoś może polecić jakiś dobry art. o łowieniu boleni !!?? jak dla mnie jest to ewidentny przykład rozmywania jakości formu. Czyli można to odczytać w ten sposób, że jak ktoś pyta któryś tam raz o wędkę to jest beee bo nie chciało mu się poszukać ale jak ja to robię to już jest ok. Moim zdaniem nie tędy droga.

pozdr.

• 0

Maxtip z licznikiem poniżej 1000 postów napewno nie masz racji (to się nie zmieniło na tym forum - i dlatego utrzymuję poziom poniżej 100 od 3 lat)i nie powinieneś się wypowiadać na temat przyszłości i kształtu forum, a tym bardziej oceniać jego guru.

KJ-UB czy ty czytasz ze zrozumieniem? :unsure:

Niechodzi o licznik postow. Zniknela tez swego czasu informacja o statusie usera wg ilosci postow na forum. Ilos postow jest jedynie dowodem na aktywnosc, rowniez srednia postow dostepna w profilu kazdego usera..

Ja na tym forum widze kilku userow ktorzy dolaczyli do nas w tym roku i mimo, ze maja na sporo mniej niz 1000 postow juz widac, ze sa spore szanse na to, ze wlasnie oni beda w przyszlosci tymi, ktorzy beda tworzyc kolejna generacje najaktywniejszych i najbardziej wartosciwych czlonkow tej spolecznosci.

Sugerujesz, ze tylko ci z czterocyfrowym wynikiem maja tu racje i rzekomo nic sie nie zmienilo od lat..

Sorry, ale to brednie.. :angry:

O statusie usera na tym portalu na przestrzeni kilku lat istnienia j.pl swiadcza zupelnie inne atrybuty.

Ulatwiajac rozwiklanie tej intelektualnej zagadki podpowiem:

Artykuly na stronie glownej, stosowanie C&R, wartosciowe watki na forum, opisy wypraw, pokazywanie swoich sposobow lowienia, wyjasnianie spraw zwiazanych z sprzetem, ryby na forum wiesci z nad wody, generalnie udzielanie informacji cennych dla innych userow...

Szczycisz sie tym, ze od ponad 3 lat utrzymujesz poziom ponizej 100 postow? Czemu? Co Ci przeszkodzilo wciagu tych trzech lat napisania na tym forum sporo wiecej budujac tym samym swoja pozycje wsrod innych czlonkow forum?

JW :D

• 0

Na prywatne, personalne docinki w stosunku do ludzi których ani znasz ani masz o nich pojęcie mam odpowiedź jedną - fuck off

...tak, pewne porównania w stosunku do twojej osoby mogłem sobie odpuścić... jeśli czujesz się urażony to cię serdecznie przepraszam...

tytułem wyjaśnienia:

niestety, odpowiadając na konkretne posty, nie potrafię pisać neutralnie/bezosobowo... stąd też pewne nieporozumienia, szczególnie jak trafię w weterana... gdybym napisał krótko, że się nie zgadzam... to byś nawet nie zareagował... bo o czym tu gadać z gościem, który nie ma nawet pięćdziesięciu postów... twój wybór, twoja sprawa... reasumując: jeśli oczywiście mogę mieć swoje zdanie, jestem przeciwny tego typu sztucznej izolacji, a ograniczanie dostępu do forum ogólnego uważam za... yyyyy, (nie powiem)...

...propozycję dotyczącą imprezy możesz potraktować jako rodzaj ironii, podobnie jak większość mojej poprzedniej wypowiedzi...

...pozdrawiam, maxtip...

• 0

Great Balls of Fire!

Nie wiedziałem, że ..... dobrze, nazwę to dyskusją, będzie tak wyglądała :o

Przecież to lepsze niż obelgi wymieniane między urzędnikami (pożal się Boże) Kancelarii Prezia i Premia.

Ostra jazda bez trzymanki tak samo gówno warta jak powyższe.

Admin, zlituj się nad nami, i opuść kurtynę. Totalna klapa,sztuka schodzi z afisza! :angry:

• 0

Pomimo tego że rozmowa zaczyna wyglądać śmiesznie pozwolę sobie opisać swoją opinię na ten temat.

Podział forum z jednej strony jest możliwy ale nie może dotyczyć wszystkich działów, w końcu chyba każdy z nas ciągle uczy się czegoś nowego w naszym ulubionym hobby.

Moim zdaniem problemy z powtarzającymi się pytaniami na ten sam temat (które chyba stały się powodem tej dyskusji) mogą wynikać z trudnością odnalezienia w gąszczu informacji tego do dokładnie interesuje usera, należałoby uporządkować informacje w grupach (wędki, kołowrotki, plecionki itp.) Oczywiście wymaga to bardzo dużo pracy ale powinno to przynieść efekty. Ponadto wzorem wielu zamkniętych stron (np torrentowych) warto wprowadzić bardziej restrykcyjny regulamin - to przynosi efekty i to jakie.

Co do samego podziału forum to owszem można np. utworzyć zamknięty dział odnośnie łowisk (możliwość wymiany opinii na temat łowisk - wiadomo nikt nie chce pisać kiedy wie że wszyscy czytają, jeżeli będzie to grupa pewnych osób to już co innego - sposób promocji userów do tego działu należałoby jeszcze przemyśleć, może zaproszenia?) oraz blokada możliwości umieszczania przez nowych userów ogłoszeń w dziale sprzedam... (eliminacja osób rejestrujących się tylko w celach handlowych - tu należny zdefiniować nowego usera).

Dla dobra forum i jego rozwoju wprowadzanie pełnego podziału niestety nie ma sensu.

Tyle mojej skromnej opinii.

Połamania

• 0

Jerzy - przeczytałem ten wątek ze zrozumieniem.

Napisałem swój post - bo wydaje mi się że widzę sens pomysłu wyrażonego w temacie - swojego rodzaju sentymentalny powrtót do przeszłości: małe ścisłe kameralne forum.

Jednakże chciałem pokazać też pewnego rodzju hipokryzję - z jednej strony pisze się że młodzi nic nie wnoszą a z drugiej są tępieni za swoje wypowiedzi przez stare wilki.

Jestem w tej dziwnej sytuacji że mam staż bez wkładu - bo jestem przykładem tych co to czytają to forum codziennie (ja od kilku lat) a nie piszę bo unikam pyskówek ze starymi userami - a wielokrotnie była by okazja bo często mam inne spojrzenie na pewne tematy a to jest tutaj nie tolerowane.

Jak chcecie aktywizować to nie dzielcie, tylko dajcie młodym szanse wypowiedzi bez rozlewu krwi.

• 0

Jest to oczywista nieprawda. Nikt tu nikomu nie skacze po glowie za to, ze ma inne zdanie.

Jezeli tylko dyskusja przebiega kulturalnie i zgodnie z przyjetymi zasadami nie widze przeszkod, zebys sie podzielil z nami tymi innymi tematami.

Z tym, ze pyskowki nas w ogole nie interesuja, z zalozenia...

Gumo

• 0

Pomysł aby zlot połączyć z warsztatami rodbuildingowymi jest całkiem, całkiem. Rozmyślałem już wcześniej o wyjeżdzie w pażdzierniku na zlot głowatkowy ale walcze z żoną, firmą i innymi przeciwnościami aby mieć wolne w ten weekend,a przeciwnicy są potężni, tym bardziej że dwa tygodnie wcześniej jadę na szczupłe. Jak wygram to przyjadę, wezmę materiały i sprzęt i coś poskładamy, jak to kogoś będzie interesować. Może ktoś też mi coś doradzi albo wytknie błędy, ja jestem w tym temacie prawdziwek samouk, suszarkę do lakieru mam samoróbe na silniczku z mikrofalówki a omotki nawijam ręcznie, ale daje radę.

• 0

Ja bym myślał nad nieco inną podziałką, lub może raczej

sukcesywnymi odłowami frustratów od reszty forumowiczów po przez

zabieranie im prawa głosu.

Nie mówię tu oczywiście o blokowaniu każdego kto powie ,,nie

zgadzam się ,,moim zdaniem nie masz racji, a o tych którym

po prostu brak taktu, lub niepotrafiących zachować minimum przyzwoitości

gdy tylko zobaczą że ktoś ma odmienne poglądy, lub poirytuje ich czyjaś wypowiedź

(przyzwoitość jest pewnego rodzaju etyką, a my przecież jesteśmy etycznymi wędkarzami!?)

Moim zdaniem moderatorzy powinni być bardziej wyczuleni na niegrzeczne

wypowiedzi i odrazu upominac, nie ważne czy dana strona ma racje,

ważne w jaki sposób manifestuje swoje zdanie.

Chyba wszyscy się ze mną zgodzą że docinki są dość popularne na tym forum,

a jak powszechnie wiadomo, większość ,,dym omija szerokim łukiem,

i woli nie wypowiedzieć się na dany temat niż dostać zj*bke.

Jeśli będziemy trzymać poziom, wypowiedzi nabiorą nowej jakość,

forum stanie się mniej konfliktowe, i każdy 2 razy się zastanowi zanim coś napisze :D

mniej konfliktów = większa śmiałość/otwartość/szansa na poznanie/serdeczność

Jeśli to nie podziała sięgał bym coraz drastyczniejszych

środków, i w konsekfencji pewnie zrobił bym tak jak proponował

@Standerus, w tej chwili próbował bym jednak jeszcze zawalczyć :D

• 0

Czy to zespół rockowy czy firma obuwnicza, każdy musi sobie jakoś poradzić ze swoim sukcesem. Bywa to trudne a problem nie omija również portali internetowych. Gdy zespół rockowy zaczyna nagrywać płyty i nareszcie pojawi się w MTV to grupa starych fanów najczęściej zaczyna narzekać że „się skomercjalizowali”, „bo kiedyś to było fajnie”.

W przypadku społeczności internetowego forum wędkarskiego scenariusz zdaje się być dość standardowy. Uważam że dzieje tak dlatego, że w brew temu co sądzi wielu wędkarzy, wędkarstwo w swojej technicznej części jest banalnie proste. Naprawdę jest. Najistotniejszą częścią i tą która zapewnia ten dreszczyk, jest nieprzewidywalność natury. Niewiadoma. Tajemnica. Niestety na forum w Internecie można jedynie ciągle mielić nudne i banalne kwestie ugięcia, uzbrojenia i ciężaru.

Na początku jest grupa ludzi którzy uczą się od siebie. „Na tym forum nauczyłem się wędkarstwa”. Wielu tak może powiedzieć i o wielu różnych forach. Problem w tym że po opanowaniu podstaw, merytoryczna wymiana pytań czy zasięganie rady, nie jest wcale tak częste. Z powodu właśnie opanowania techniki przez tę grupę ludzi. Nowi którzy dołączają do grupy często budzą podirytowanie pytając o to co grupa już dawno przedyskutowała i powszechnie wie. Niestety oczekiwanie pozostają. Często prowadzi to „zaawansowaną” grupę do absurdalnych prób kontrybucji typu: test kołowrotka polegający na rocznym używaniu go i okresowym zanurzaniu w słonej wodzie podczas eksploatacji. Być może czytałem to na multiplikatorze, ale schemat jak taki sam wszędzie.

W podsumowaniu, na forum wędkarskim które sobie wyobrażamy pojawiają się jakieś posty i dyskusje raz na tygodnie czy miesiące. Ewentualnie szybkie odpowiedzi na pytania nowicjuszy, w ramach szkolenia kadr.

Ale o tym mowy być nie może bo to społeczność, bo ludziska chcę się zbratać, pochwalić, poopowiadać, zabłysnąć itp. itd. Więc bajdurzenie kwitnie. To z kolei wywołuje niesmak, bo dawniej to było... – i kółko się zamyka.

Jak to rozwiązać, nie mam pojęcia – na pewno nie przez podziały, no chyba że mnie zaklasyfikujecie to tej „wyższej” grupy

@Remek

Czniaj forum i skup się na portalu.

• 0

KJ UB Nadal niedoczekalem sie odpowiedzi co tak naprawde spowodowalo, ze zdecydowales sie na staz bez wkladu. Nikt tu na nikogo nie wjezdza tylko dlatego, ze jeden to nowy a drugi stary wilk

Przejzyj sobie dzial baitcasting, za ktory czuje sie szczegolnie odpowiedzialny. Ile razy odpowiadamy na najprostrze pytania, lub poswiecamy czas na wskazanie gdzie i jak znalesc potrzebna informcje. Powstaly dwa katalogi, gdzie mozna znalesc najwazniejsze informacje o multiplikatorach czy zestawach. Powstaly dzieki wspolpracy wlasnie tych, ktorzy zdecydowali sie na staz z wkladem. Podobnie jest na innych zakladkach..

Nie wiem czy zauwarzyles, ale glowni pyskacze zazwyczaj opuszczaja ten portal albo w trybie natychmiastowym, albo poprzez powszechny ostracyzm ze strony innych userow...

Jestem urzytkownikiem roznych forow, ale takiego spokoju i kultury jak na j.pl trudno doszukac sie gdzie indziej..

luka81 ----> kilka trafnych uwag

pozd JW :D

• 0

... test kołowrotka polegający na rocznym używaniu go i okresowym zanurzaniu w słonej wodzie podczas eksploatacji. ... :

a nie nie Tomaszek! :lol: to nie profesionalne podejscie :lol: test to zanurzenie kolowrotka w slonej wodzie na rok i ewentualne okresowe wyciaganie go na powierzchnie .. :mellow:

koniec OT :o

pozd JW

• 0

Najbardziej do mnie przemawia pomysł @Luka81 oraz @Popera.

W skrócie:

cyt.:utworzyć zamknięty dział odnośnie łowisk (możliwość wymiany opinii na temat łowisk - wiadomo nikt nie chce pisać kiedy wie że wszyscy czytają, jeżeli będzie to grupa pewnych osób to już co innego - sposób promocji userów do tego działu należałoby jeszcze przemyśleć, może zaproszenia?) oraz blokada możliwości umieszczania przez nowych userów ogłoszeń w dziale sprzedam... (eliminacja osób rejestrujących się tylko w celach handlowych.

cyt.:Ktoś już tym pisał a ja i pewnie nie tylko ja, dałbym wiele żeby, przy mnogości zdjęć, zakładka Wieści znad wody zawierała również to co ma w podtytule, nie zaś tylko: z dzisiaj

• 0

Witam,

mysle ze Kuba ma duzo racji w tym, iz niepotrzebnie na forum jest kilkaset uzytkownikow bez wiadomosci. Kazdy z nich ma dostep do forum i moze czerpac informacje z niego nie dajac od siebie nic.

Zastanawiam sie jednak, kto by polecil osoby ktore mieszkaja za granica i nie maja mozliwosci wpadac regularnie na spotkania, zloty itp, jakby doszlo do podzialu forum. Oczywiscie mysle tutaj tez o sobie. :unsure:

Moim zdaniem jest to najlepsze forum w internecie dotyczace castingu i bardzo chetnie tutaj zagladam i staram sie udzielac jak tylko moge. Nie chcial bym stracic wiec dostepu do tego forum.

Pozdrawiam

Tomek

• 0

Panowie skupmy się na naszej pasji, wędkarstwo leczy wszelkie problemy. Według mnie nie ma problemu, to co się dzieje to konsekwencja rozwoju każdego forum które rośnie.

Nie chce tutaj zbytnio zabierać głosu i wcinać się pomiędzy młot a kowadło ale według mnie jeżeli utworzy się forum zamknięte to raczej przyjmie ono forme swoistego klubu aniżeli forum. Ucierpią na tym najbardziej wartościowe osoby - nowi młodzi ludzie którzy szukają i kształtują swoje poglądy, a przecież tak ważne jest promowanie łowienia c&R i estetycznego profesjonalnego podejścia do wędkarstwa - takie jest przeciez założenie tego forum.

Pozdróófka ;)