Skocz do zawartości

Stella 6000f

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie, potrzebuje rady. W tytułowym  kręciołku szpula podczas kręcenia rotora opuszcza się do najniższego położenia wg. mnie jakby odbijała się od niego, wydając

cichutki odgłos.  :(  I tu prosba do Was , nie znam się zupełnie -  rozkręcanie nie wchodzi w grę, co najwyżej mogę zdjąć szpule, dokupić podkładki lub coś w tym stylu :) . Nie wzbraniam się też ewntualnie do odania w celu naprawy do fachowca. B)

Mam go  dosyć  długo ma służyć do trolingu na Wiśle,  ale właściwie tam gdzie jeszcze  można. Przesadziłem z wielkością,  używałem b, spradycznie tj. 1x2 razy w sezonie trzymam go bo ...jest fajny.

Choć wiadomo wszystkie Stelle są do d...y :D

Ważyłeś może samą szpulke? :-)

Jeśli nawój jest ok, nie brak podkładek, to ważenie da Ci zapewne odpowiedź dlaczego jest tak a nie inaczej.

Od siebie dodam, że szpule które mam do Shimano rozmiaru 6000, ważą odpowiednio

- od 6000 około 130g,

- od 8000 około 110g.

W swoich dwóch kołowrotkach (jeden nówka, jeden używka) również zauważyłem w dolnym położeniu szpuli, cichy odgłos ( kołowrotek w pozycji szpulą do góry)

To wodzik pracujący po wałku posuwu szpuli ,,oznajmia", że istnieje i zaraz będzie startował do góry;-)

Jest jeszcze opcja taka, że mała śrubka imbusowa usztywniająca oś posuwu szpuli w slider oscylating się rozkontrowała i oś ma tam mały luzik.

Ale to opcja dla majstra który tam rzuci okiem.

Edytowane przez Arek X

No tak, slider oscylating to ja niewiem ty mi już ubliżasz :D :D :D :D :D :D . Oczywiście taki sobie suchar, dzięki za zainteresowanie poszukam w Wawie lub okolicach kogoś kto zerknie na

kręcioł, jak wcześniej pisałem ja  jestem technicznie mało uzdolniony :(