Skocz do zawartości

Karasie 2015

skalka

Rekomendowane odpowiedzi

Po wczorajszym spinningowym karpiu Skalki złowionym w typowej dla karpi porzeroku czyli w styczniu. Trudno było mi myśleć o jakimś zaskoczeniu w konfrontacji spinning vs muszka. Pojechałem jednak na mały zbiornik i po kilku bezrybnych próbach. Tym razem zmieniłem taktykę. Wydłużyłem rzuty niemal całą linką bo ryby znajdują się na samym środku zbiornika. Udało się złowić dziesięć rosłych karasi. Moje muszki to imitacje kiełża i pijawki .Pierwszy prezentował się tak [http://www.fotosik.pl]bdae382de25a5ca9med.jpg[/url] Trafił się też dublet w śnieżnej zadymce

[url=http://www.fotosik.pl][/url]

Oczywiście nie fotografowałem wszystkich bo to bezsensowne.

Edytowane przez Zielony
  • Like 12

Zdażają się zaczepienia z boku pyszczka (szczególnie karp, karaś często, inny białoryb mniej regularnie). Wygląda to na atak w celach pokarmowych, a czasami na odganianie, instynkt terytorialny czy zwykłe rybie chamstwo ;)

Tej późnej jesieni testowałem nowego dziwacznego "zdychającego" woblera, 3 po kolei rzuty w to samo znane szczupakowe miejce, 2 krotne dziwne mocne brania, trzecie dziwne branie i karp zapięty za dwie kotwice. Zapięty za pysk po zewnętrznej stronie. Mina kolegów bezcenna bo wobler wielki i do pyska by raczej nie wszedł. Wyglądało to jakby chciał woblera rozsmarować po dnie.

• Like 1

Sandaczy nie łowię kolego, więc się nie wypowiem. Aczkolwiek karasie na chlebek łowiłem, i każdy miał haczyk w pyszczku. Może atakując gumę karaś faktycznie chce ją ogłuszyć waląc z dyńki. Wyraziłem tylko swoje spostrzeżenia, pozdrawiam. ;)

inaczej jak haczyk z przynętą lezy na dnie to ryba spokojnie sobie go wezmie i połknie a inaczej jak przynęta skacze z góry na dół to ciężko czasem do papy rybie trafić

• Like 2

Dzień nie należał do sprzyjających w łowieniu karasi bo było mroźno a dodatkowo wiało. Część zbiornika była zamarznięta. Udało mi się jednak skusić kilka karasi nimfkami w tym ładny dublet ac309a1349686270med.jpg ce0b18080d908b6dmed.jpg Na koniec dnia zameldował się też większy karaś 25a8956bd95a9d07med.jpg

Edytowane przez Zielony
  • Like 13

A ja takiego karasia złowiłem niedawnoattachicon.gifP1030246.JPG

Wędka to zdaje się Konger Stallion Strike Furion. Mogę zapytać który dokładnie? I do jakich przynęt (rodzaj, wielkość) i na jakie wody się nadaje (rzeki, jeziora)? Osobiście zainteresował mnie ten dł. 223cm 3-18g.

Żeby nie było offtop... naprawdę ładny grubasek z tego karasia.

Wędka to zdaje się Konger Stallion Strike Furion. Mogę zapytać który dokładnie? I do jakich przynęt (rodzaj, wielkość) i na jakie wody się nadaje (rzeki, jeziora)? Osobiście zainteresował mnie ten dł. 223cm 3-18g.

Żeby nie było offtop... naprawdę ładny grubasek z tego karasia.

bardzo dobrze Ci się zdaje,jest to model długości 2,23m i c.w 2-12g,stosuje go do paprochów i bardzo dobrze obsługuje główki już od 2g,podkreślam że nie jest to wklejka,jest sztywny,do tego plecionka 0,06 i każde dotknięcie przynęty czuje w ręce

Wojtku, a jak z max cw i wytrzymałością? Ciekawi mnie jakiej maksymalnej wielkości przynętami się komfortowo łowi? Jakiej wielkości wobler ugnie już za mocno szczytówkę w rzece. Szukam czegoś co "obskoczy" okonia i pstrąga w małej rzece (kuj-pom) oraz jakiegoś klenia i jazia z możliwym szczupakowym przyłowem - dlatego ten do 18g wpadł mi w oko.

Ahhh ty kombinejszyn :D :D :D

Fajnie, że masz gdzie je łowić, bo trafiły Ci się ładne sztuki. Osobiście użyłbym mniejszej agrafki, ale to tylko moja sugestia. ;) Jestem polakiem i mówię tak: Działa? Działa! Więc nie mam nic do tego, że użyłeś dużej agrafki. ^_^

Czekam na więcej rybek.

Edytowane przez Wil
  • Like 1

@ rav_id Tym kijem łowie tylko na lekko z malutkimi gumkami i kilkugramowymi główkami ale pod wobka i obrotówke moim zdaniem da rade,jest o akcji fast więc przy podbiciu przynęty z dna minimalnie się ugina szczytówka,zapas mocy ma sporą ponieważ największy przyłów miałem karpia 55cm i na plecionce więc ja jestem z kija zadowolony

Edytowane przez VOJT@S
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...