Seledyn Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Witam .Mam problem z doborem silnika elektrycznego do łodzi drewnianej o masie 450 kg i długości 4.20m. Może ktoś z kolegów poleci jakiś silnik . Myślę że 45 bądz 55 da radę dla tej łodzi. Mój budżet to 1000 zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Do sezonu, czyli maja zostało Ci 5 miesiący. Dozbieraj troszkę. Kwota 1400 to Osapiany, 1600 to MotorGuide. Jeden i drugi 55lb z maksymizerem. Widziałem kiedyś znajomych jak pływalni z takim Osapianem krypą. Nie sądziłem, że może na tym silniku tak fajnie pływać. Prędkość mieli przyzwoitą jak na elektryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Seledyn Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Kolego @Ptychoo silnik nie jest dla mnie tylko dla mojego ojca który ma przeznaczone tylko 1000 zł na silnik . Znalazłem coś takiego http://www.sonarsklep.pl/silnik-elektryczny-osapian-55-lbs-12v-kolor-bialy-p-1112.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Jeśli ojciec łowi białoryb, czyli od punktu A, do B to dobry wybór. Koszt tego gratisowego bezpiecznika to 60 plów, czyli silnik 840. To dobra cena za sprawdzony przez wielu użytkowników silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 pipczento2002 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Z czystym sumieniem mogę polecić Osapiana, zwłaszcza, że cena naprawdę przyzwoita. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mrufa8 Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 po co przepłacać, skoro można wziąć yomoto? i mieści się w budżecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Dokladnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Ważne aby gwarancja była długa i obejmowała przełącznik. On najczęściej zawodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 esoxlucius1 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Te nieszczesne przelaczniki da sie zabezpieczyc przed uszkodzeniem ale producenci maja to gdzies niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 mrufa8 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 w yomoto była dożywotnia gwarancja na przełącznik biegów i jak się nie mylę jest nadal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ja mam haswing osapian 55lbs i lodz 390x160 o masie 120 kg Gwarancja do 8 lat. Co dwa lata przegląd w serwisie za 60pln. Ja mam na przelacznikach. Do przemieszczeń używam max 4 biegu. Nie ma wielkiej różnicy miedzy 3 a 4 biegiem, za to na 5 to juz zasówa no ale w ślizg nie wejdzie Pływam zazwyczaj w dwie osoby, głownie po jeziorze nyskim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 w yomoto była dożywotnia gwarancja na przełącznik biegów i jak się nie mylę jest nadal. Ja mam haswing osapian 55lbs i lodz 390x160 o masie 120 kg Gwarancja do 8 lat. Co dwa lata przegląd w serwisie za 60pln. Ja mam na przelacznikach. Do przemieszczeń używam max 4 biegu. Nie ma wielkiej różnicy miedzy 3 a 4 biegiem, za to na 5 to juz zasówa no ale w ślizg nie wejdzie Pływam zazwyczaj w dwie osoby, głownie po jeziorze nyskim.Czy warunkiem utrzymania tej dłuższej gwarancji na przełącznik jest okresowy przegląd? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Mam neraus 55lbs. Początkowo silnik był na przełącznikach i już w pierwszym sezonie przy intensywnym eksploatowaniu padły biegi 3 i 4. Oddałem do serwisu i w ramach gwarancji zainstalowali maksymizer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Wbrew pozorom to przelacznika tez trzeba umiec uzywac, nie zmienia sie odrazu z 1go biegu na 5ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Crizz100 sugerujesz, że tak właśnie używałem swojego silnika i zmieniałem od razu z 1go biegu na 5ty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 wobler129 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 W tym sezonie użytkowałem ten silnik: http://allegro.pl/niezawodny-silnik-elektryczny-haswing-osapian-55-i5015941855.html i polecam. Nic się z nim nie działo, chciałem kupić z maksymizierem, ale stwierdziłem, że mi się nie przyda. Nie łowię w trollu itp, płynę z miejscówki na miejscówkę i nie przerzucam w kółko biegów. Jestem zadowolony - i gwarancja 4-5lat. ps użytkuję go do aluminiowej łodzi 4,1m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Crizz100 sugerujesz, że tak właśnie używałem swojego silnika i zmieniałem od razu z 1go biegu na 5ty?Wiekszosc tak plywa, rusza na 1 pozniej 2,3,4,5 odrazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Większość nie oznacza, że wszyscy. Może rzeczywiście większość tych, których spotykasz. Napisałem intensywnym eksploatowaniu i miałem tutaj na myśli to, że dużo pływałem w tamtym sezonie czyli być może tyle ile Ty wypływasz przez dwa lub trzy sezony.Po założeniu maximizera problem znów pojawił się po dwóch latach. Tym razem coś przestaje łączyć w manetce i występują przerwy w płynnej regulacji.Poza tymi dwoma usterkami które przypadły akurat na sezon zimowy, z silnikiem nic się nie działo. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Spinner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Większość nie oznacza, że wszyscy. Może rzeczywiście większość tych, których spotykasz. Napisałem intensywnym eksploatowaniu i miałem tutaj na myśli to, że dużo pływałem w tamtym sezonie czyli być może tyle ile Ty wypływasz przez dwa lub trzy sezony.Po założeniu maximizera problem znów pojawił się po dwóch latach. Tym razem coś przestaje łączyć w manetce i występują przerwy w płynnej regulacji.Poza tymi dwoma usterkami które przypadły akurat na sezon zimowy, z silnikiem nic się nie działo.Po czym wnosisz ze mało pływam? Wróżką jesteś? Są i tacy co potrafią kamień zepsuć więc wiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 ptychoo Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Panowie przestańcie się podniecać, kto więcej i gdzie pływa.Myślę, że temat już został wyczerpany, a ojciec Seledyna wyparuje kuriera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Silniki jak i inne rzeczy psują się nie tylko przez złe użytkowanie, przez zużywanie również.Oceniłem Cię w/g Twojego toku myślenia, przez pryzmat swoich statystyk.To, że komuś udało się zepsuć kamień nie znaczy, że należy wszystkich oceniać tak samo nisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Wbrew pozorom to przelacznika tez trzeba umiec uzywac, nie zmienia sie odrazu z 1go biegu na 5tyGdzie tu masz zwrot bezposrednio do Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Klamot Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zadałem pytanie czy sugerujesz, że JA tak właśnie używałem swojego silnika a Ty odpowiedziałeś zdaniem które zacytowałem. Wiekszosc tak plywa, rusza na 1 pozniej 2,3,4,5 odrazu Odpowiedz nie była przecząca, że to jednak nie chodziło konkretnie o moją osobę.Nie zapytałeś mnie czy w taki właśnie sposób traktowałem swój silnik, nie urwałeś tematu ani nie zaprzeczyłeś.Kontynuowałeś swój wątek o złym używaniu i zaliczyłeś mnie do większości bo skoro większość to zapewne i ja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 crizz100 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 To w takim razie zle zrozumiales, nie ma co ciagnac tematu.Co do przelacznikow to mozna je zabezpieczyc, kondensator+dioda i styki beda duzo dluzej sprawne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Hermano Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 mrufa8, on 19 Jan 2015 - 18:47, said:w yomoto była dożywotnia gwarancja na przełącznik biegów i jak się nie mylę jest nadal. Hermano, on 21 Jan 2015 - 20:28, said:Ja mam haswing osapian 55lbs i lodz 390x160 o masie 120 kg Gwarancja do 8 lat. Co dwa lata przegląd w serwisie za 60pln. Ja mam na przelacznikach. Do przemieszczeń używam max 4 biegu. Nie ma wielkiej różnicy miedzy 3 a 4 biegiem, za to na 5 to juz zasówa no ale w ślizg nie wejdzie Pływam zazwyczaj w dwie osoby, głownie po jeziorze nyskim.Czy warunkiem utrzymania tej dłuższej gwarancji na przełącznik jest okresowy przegląd? Tak warunkiem sa te wlasnie przeglądy co dwa lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 godski Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 mrufa8, on 19 Jan 2015 - 18:47, said:w yomoto była dożywotnia gwarancja na przełącznik biegów i jak się nie mylę jest nadal. Hermano, on 21 Jan 2015 - 20:28, said:Ja mam haswing osapian 55lbs i lodz 390x160 o masie 120 kg Gwarancja do 8 lat. Co dwa lata przegląd w serwisie za 60pln. Ja mam na przelacznikach. Do przemieszczeń używam max 4 biegu. Nie ma wielkiej różnicy miedzy 3 a 4 biegiem, za to na 5 to juz zasówa no ale w ślizg nie wejdzie Pływam zazwyczaj w dwie osoby, głownie po jeziorze nyskim.Czy warunkiem utrzymania tej dłuższej gwarancji na przełącznik jest okresowy przegląd? Tak warunkiem sa te wlasnie przeglądy co dwa lata.To dla mnie nie gwarancja. 60,00 zł x 6 lat to 180,00 zł . Plus koszty wysyłek/dowozu silnika. Lepiej dołożyć do tego 200- 300 zł i kupić model z maksymizerem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
Seledyn
Witam .Mam problem z doborem silnika elektrycznego do łodzi drewnianej o masie 450 kg i długości 4.20m. Może ktoś z kolegów poleci jakiś silnik . Myślę że 45 bądz 55 da radę dla tej łodzi. Mój budżet to 1000 zł .
25 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi