Skocz do zawartości

Co z tą Szwecją?

zyga75

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszyskich .

Jako nowy członek formum chciałbym zachęcic do dyskusji na temat Szweckich łowiski poza szkierami .Do Szwecji jeżdze już od 6 lat , raz , a nawt dwa razy do roku .

Zawsze jeziora a to bardzoej na północ ( okreg Hagsfors ), a to centrum ( Jankoping i okolice ) .

Zebrałem troszke doświadczenia którym sie chętnie podzielę .

Obecnie poszukuje nowego ciekawego łowiska max 450 km od Ystadt , lub Karlskrony .

W zamian udostępnie bardzo ciekawe ,bezporednie prywatne namiary namiary na znakomite , nieznane łowisko.

Zyga

Witam ponownie ,

Nie ma problemu tak wiec kilka słów na temat jeziora Noen czyli ostatniego wyjazdu dokładnie z przed dwóch tygodni .

Nie wim czy był ktoś z czytająch forum ,jeśli tak , pewnie bedie miał tez cos do powiedzenia na temat tego jeziorka .

No wiec tak jezioro Noen to 15 km krystalicznie czystej wody , bardzo głebokie jak na ten region szwecji bo do 22 m.

Już poraz drugi postanowiliśmy odwiedzić to wspaniałe miejsce między inymi ze wzgledu na niesamowite okonie.

Z opowieści właścicielki już cześniej wiedzieliśmy ,choc nie wierzyliśmy ,że w jeziore są okonie o wymiarch ponad 60 cm.

A na dowód pokazała nam zdjęcie okonia którego złapała wraz z mężem na jedneym z wypadów wędkarskich , możecie nie wierzyć 72 cm.

Co do naszych wyników okoniowych z ostniego wyjazdu to takich okazów nie złapaliśmy , ale na uwagę zasługuje 12 szt w ciągu tygodnia z czego najmiejszy miał 41 a najwiekszy 46cm ( dla niedowiarków zapraszam na priv udostępnie zdjęcia) mniejsszych okoni było sporo .Lecz okonie to nie wszystko w jeziore jest 12 gatunków ryb w tym piene liny , leszcze czy węgorze . O szcupaku jak o szczupaku , w dużej ilości lecz ta słynna metrówa nie padła tym razem , lecz jeśli ktoś pyta czy są tam takie to odpowiadam ze sa , wiosną rok wcześniej metrowych chudzielców padło kilka .

Pozdrawiam

Zyga

A mozesz napisać czy byłeś przez biuro czy sam organizowałeś wyjazd?

Moze jakies namiary na domek? moze www?

Łowiłem juz takie piekne okonie w Szwecji i wiem ile dostarczaja frajdy, szkoda, że jezioro jest az tak centralnie w Szwecji - daleko od lotniska. Można by kiedys na weekend skoczyc...)

A na dowód pokazała nam zdjęcie okonia którego złapała wraz z mężem na jedneym z wypadów wędkarskich , możecie nie wierzyć 72 cm.

Ja ze swojej strony, dosc prowokacyjnie, powiem - nie wierze.

Ile lat ma taki okon? 40 ?50 ?

Moze to byl sandacz po prostu...

Guzu

Z tej samej stronki jest kilka wpisów z Polski:

Poland,

former USSR

:lol:

tia... :lol: , widziałem w zakładce Jazia... Chociaż w Kleniu gdzie Polska ma niby rekord świata (podobno to był amur uznany przez WW jako rekord Polski) jest juz napisane normalnie - Poland

Trzeba bedzie do nich napisac i to former USSR wywalić

Jeszcze jakis czas temu polowanie na wielkie garby bylo chaslem przewodnim i kazda wyprawe szczupakowa zakanczalem okoniami .Z regoly byla to guma ,trolling i wszystko to co okonki lubia najbardziej .Okazalo sie ze te najwieksze w przedziale 45-50 z najwiekszym 57 biora bardzo zadko ,niejednokrotnie na doze szczupakowe przynenty i w najmniej oczekiwanym momecie .Okonie powyzej 60 cm znane sa na Olanji w opowiesciach miejscowych osiagaja wagie 4 kg .Szwedzki rekord 3,15 kg Gary Wickins rozni sie o ?cale kilo od opowiesci .Niestety nie znany jest mi wymiar .Doswiadczeni w polowie okoni zauwaza ze te dlogie a nie koniecznie garbate czesciej lowione sa w plytkich jeziorach zadko na szkierach czy dozych bajorach .

Sa jasniejsze i maja bardziej wyrazne czarne pasy ,jak siegam pamiecia niezlowilem jeszcze typowego garba w plytkim bajorze (byc moze to zbieg okolicznosci) .Te garbate sa krotsze ,bardziej ubarwione i maja ciemniejszy odcien wpadajacy w zolc .Te sa najpiekniejsze zima .

Byc moze w ekstremalnych warunkach zdarzy sie cos w granicach 70 cm ,niestety mity przekraczja jak narazie 60 -siatkie .

Zyga 75 jezeli gosc zeczywiscie ma taka fotkie gdzie przy marce okon ma 72 to jest to najdlozszy okon nie tylko w skandynwji ale byc moze i na swiecie .Gosc powinien to gdzies zglosci .

Gratuluje rowniew pieknych garbow .Co do miejsc to generalnie szwezdi przepadaja za okoniem i sandaczem i raczej zadko chwala sie o swoich miejscowkach.Wyjatkiem sa kampingi i miejsca gdzie mozna polowic a wlasciciel nabija kielnie .Tam zawsze znajdziemy ?kupe zdjec z okazami .Sa jak magnes a opowiesci o potworach rozbudzaja wyobraznie .

Najwiekszego w tym roku zlowilem o wymiarze 47 cm i 2 kg ,wzial na jerka

http://www.salmo.com.pl/page.php?id=359 w kolorze TS .

Guzu -mialem kiedys okonka w akwarium (mial okolo 4 cm ) po dwoch latach przed wyposzczeniem mierzyl cale 7 cm (jadl jak wsciekly i zaczl dobierac sie do pwiookich ).Zanim jednak wybil gupiki, mieczyki i molinezje na spolkie z pawiookimi.

Witam ,

Bardzo proszę zdjęcia okonków.

Kilka słów komantarza dla osób lub osoby nie wierzących w to co napisałem wcześniej .Kompletnie mi na tym nie zależy żebyście uwierzyli .Ja tam byłem , łapałem i widziałem .

pozdrawiam

Zyga

Witam!

@Zyga75, przepraszam lecz okoliczności przyrody w tle za Tobą na obu fotach zmuszają mnie do zadania pytania: Czy te okazy do wody wróciły?

pozdrawiam

@Revizor

kiedyś w starych num WW lub WP były fotki z okoniami z tajnego jeziora ,ryby po ponad 3,5kg.niezgłoszone na rekord itd.woda nieznana.

sam widziałęm w Białym stoku zdjecia sieji prawie 2 razy ponad rekord polski ,

czy taki okoń sie uchował w szwecji? niewykluczone.

są ludzie jeszcze którzy nieznaja netu nieznaja gazet i parady rekordów w nich,i maja to generalnie gdzieś.zato łowia kapitalne ryby,niekoniecznie sie chwaląc lowiskiem itd.

co z takimi rybami by sie stało po ogólnej info ,że w zbiorniku X xzy Y są okonie po 60cm?

wiadomo chyba.

Pan który pokazywał mi w sklepie WMW w Biłymstoku fotki ryb.nigdy niezamiesci ich dla ogółu.

Wiadomo ze takie RYBY

Nakrecaja wyobraznie Hasior.

Tu nie ma watpliwosci.

Natomiast pewnych spraw nie mozemy przeginac.

jesli malo kto widzial lub slyszal o okazie okonia 60 cm

to mowienie o okoniu 70+... :huh:

To tak jak slynny bolen 115 cm czy cos takiego z jeziora Ros

Niech takie RYBY dzialaja na wyobraznie

Guzu