DelTor0 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 To i ja może kilka słów dodam o żyłkach 0.12, bo tych troszkę przerobiłem. Łowiłem na wszystkie podane wyżej i jeszcze kilka innych.1) Stroft-według mnie nie jest wart tych pieniążków, które kosztuje. Są zdecydowanie lepsze żyłki.2) Owner Broad-bardzo przyzwoita żyłeczka-dla mnie ciut za miękka.3) P-line-kupiłem raz 1000m i po miesiącu rwała się niczym 0.06. Być może trafiłem na taką kiepską, ale więcej nie próbowałem. Póki była nowa, to ok ale po ujrzeniu światła dziennego cała do kosza.4) Mikado-tutaj mogę polecić tanią i całkiem przyzwoitą żyłkę "tsubame"-koszt ok 10zł/150m, zatem można śmiało kilka razy w sezonie wymienić. Oczywiście przegrubiona. Na "UV" się przejechałem 5) Daiwa TriForce-swego czasu była w szpulkach po 300m w cenie kilkunastu złotych i dosyć długo nią łowiłem, gdyż stosunek jakości do ceny był ok. Można było śmiało rwać i odrywać po kilka metrów Był jeszcze jakieś: Browning (przyzwoity), wyczynowe (drogie) i kilka innych, których już nazw nie pamiętam, bo nie warte są zapamiętania. Bardzo dobrze wspominam też HM69 (jak był jeszcze w szpulach po 150m).Jednak na ten sezon stawiam na HM80. Łowiłem nim końcówkę poprzedniego sezonu i jestem bardzo milo zaskoczony. Pamiętam, że trafił mi się na komara jako przyłów pike 54cm. "bydle" wlazło w zarośla. Nic nie pomogło-zrezygnowany i mocno wkurzony (zawody, główny rywal Jozi ) złapałem za żyłkę i chciałem urwać i ku mojemu zaskoczeniu ... wyrwałem trochę zielska i pika z trawskiem wyjąłem. 50m kawałkiem łowiłem z miesiąc i spokojnie wystarczył. Żyłka nie jest tania ale naprawdę polecam. I po przeczytaniu nasuwa sie najwazniejsze pytanie, wygrales z Jozim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylweczek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 I po przeczytaniu nasuwa sie najwazniejsze pytanie, wygrales z Jozim? A, to już pozostanie naszą słodką tajemnicą 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtmisiu Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 To i ja może kilka słów dodam o żyłkach 0.12, bo tych troszkę przerobiłem. Łowiłem na wszystkie podane wyżej i jeszcze kilka innych.1) Stroft-według mnie nie jest wart tych pieniążków, które kosztuje. Są zdecydowanie lepsze żyłki.2) Owner Broad-bardzo przyzwoita żyłeczka-dla mnie ciut za miękka.3) P-line-kupiłem raz 1000m i po miesiącu rwała się niczym 0.06. Być może trafiłem na taką kiepską, ale więcej nie próbowałem. Póki była nowa, to ok ale po ujrzeniu światła dziennego cała do kosza.4) Mikado-tutaj mogę polecić tanią i całkiem przyzwoitą żyłkę "tsubame"-koszt ok 10zł/150m, zatem można śmiało kilka razy w sezonie wymienić. Oczywiście przegrubiona. Na "UV" się przejechałem 5) Daiwa TriForce-swego czasu była w szpulkach po 300m w cenie kilkunastu złotych i dosyć długo nią łowiłem, gdyż stosunek jakości do ceny był ok. Można było śmiało rwać i odrywać po kilka metrów Był jeszcze jakieś: Browning (przyzwoity), wyczynowe (drogie) i kilka innych, których już nazw nie pamiętam, bo nie warte są zapamiętania. Bardzo dobrze wspominam też HM69 (jak był jeszcze w szpulach po 150m).Jednak na ten sezon stawiam na HM80. Łowiłem nim końcówkę poprzedniego sezonu i jestem bardzo milo zaskoczony. Pamiętam, że trafił mi się na komara jako przyłów pike 54cm. "bydle" wlazło w zarośla. Nic nie pomogło-zrezygnowany i mocno wkurzony (zawody, główny rywal Jozi ) złapałem za żyłkę i chciałem urwać i ku mojemu zaskoczeniu ... wyrwałem trochę zielska i pika z trawskiem wyjąłem. 50m kawałkiem łowiłem z miesiąc i spokojnie wystarczył. Żyłka nie jest tania ale naprawdę polecam.Tylko że HM80 najmniejsze to chyba 0,14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Szybkie pytanko: czy któraś z poniższych żyłek:- P-Line CXX-Strong 0,12mm- P-Line Extrusion 0,13mmbędzie jakościowo porównywalna ze Stroftem ? Stroft widuję tylko w odcinkach 100 metrowych, a poza tym cenowo wypada mało atrakcyjnie. Powyższe żyłki u naszego forumowego kolegi wypadają 2x taniej (albo i więcej, bo chciałem zamówić tego 500-1000 m). Firmy P-Line w ogóle nie znam i prawdę mówiąc chyba nigdy nie widziałem ich produktów na sklepowych półkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg1407 Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 (edytowane) Strofta tez sobie chwale,bardzo dobre zyłeczki ,drogie jednak... Ostatnio chyba ze dwa sezony lowie na Mikado Dino całkiem fajna zyłeczka sprzedaja w szpulkach po 150 m i 300 m i nie drogo bo cos ok 8 zł za szpulke a wymienic trzeba ze dwa razy w sezonie.... jednak na Catanie mam juz dwa lata ta sama 0.12 i okonie wyjezdzają...dalej Edytowane 22 Lutego 2015 przez Greg1407 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylweczek Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 HM jak najbardziej są cieńsze niż o,14 tylko, że na szpulka po 50m niestety Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Od lipca zeszłego roku używam HM80 0,14 mm i złego słowa powiedzieć nie mogę....a na rybkach bywam bardzo często... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżemik Opublikowano 22 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2015 Więc ja mam takie doświadczenie -mówimy o żyłkach 0,16: Dragon HM 69 -kosztował ok 23 zł/150m - lipa taka jak Jaxony -nowiuteńka rwała się wszędzie i nie na węzłach pozatym przegrubiona, reklamowałem u dystrybutora, zwrot kasy -pod tym względem spoko Gamakatsu topcaster -odrobinę droższa od w/w dragona i dosyć dobra Gamakatsu flex -podobnie jak wyżej, istotnie bardziej elastyczna i bardziej wytrzymała -dla mnie lepsza Momoi Kuromasu 37zł/150m -nie napiszę że doskonała bo dałem jej rade, ale ile można, przynajmniej bardzo dobra Daiwa Samurai pstrąg 17zł/500m -Nie powiedział bym że gorsza od w/w Momoi, patrząc na cenę i długość -rewelacja Pozatym miałem przyponówki Dragon Invisible od 0,12 do 0,28 w szpulkach 20 m -parametry wymiarowe i wytrzymałościowe podane są bardzo uczciwie a żyłka w dotyku przemilusia.Żyłki w/w Gamakatsy, Momoi i Daiwa Trzymają wymiary średnicy idealnie a wtrzymałość w zasadzie to co pisze na opakowaniu.Mam porobione gdzieś notatki i w razie potrzeby mogę podać konkretne dane -moim zdaniem nie ma się czego czepiać poza Dragonem HM.W tym roku przepiołem się na plecionkę ale o plecionkach nie w tym wątku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 24 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2015 Szybkie pytanko: czy któraś z poniższych żyłek:- P-Line CXX-Strong 0,12mm- P-Line Extrusion 0,13mmbędzie jakościowo porównywalna ze Stroftem ? Stroft widuję tylko w odcinkach 100 metrowych, a poza tym cenowo wypada mało atrakcyjnie. Powyższe żyłki u naszego forumowego kolegi wypadają 2x taniej (albo i więcej, bo chciałem zamówić tego 500-1000 m). Firmy P-Line w ogóle nie znam i prawdę mówiąc chyba nigdy nie widziałem ich produktów na sklepowych półkach.Może to ci pomoże: http://www.gamefishin.com/threads/a-gf-exclusive-vhawks-ultimate-line-test.4350/ Polecam rozdział: The Really Important Results...Lines Rated By Tensile Strength W P-Line jest jeden problem. Żyłki mają podaną prawdziwą średnicę. Raz musiałem wymieniać, bo kupujący stwierdził "Panie, te 0,18 to jak 0,15 a 0,13 to jest 0,10). Więc lepiej od razu nabyć oczko grubiej niż się używa. Nie ma bata. Kiepska żyłka przegrubiona o 10% zawsze będzie mocniejsza od tej lepszej, ale uczciwie zwymiarowanej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrionn911 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Cz ta żyłka P-Line CXX Strong 0,12mm - 3,1kg ma faktycznie taką wytrzymałość ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Używam żyłki Mikado: http://www.mikado.pl/portal/wp-content/uploads/2013/02/P1210194.jpg bardzo dobra i mocna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nurek28 Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Najlepszą żyłką jaką łowiłem to owner. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafus Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Zapytam trochę z innej beczki. Jaki węzeł jest dla was najlepszy i niezastąpiony w przypadku cienkiej żyłki i wiązania do niej agrafki z woblerem? Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez Rafus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GregorS Opublikowano 28 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2015 JA od kilku sezonów stosuje palomar w 90% zdaje egzamin z żyłką i plecionkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawta Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Ciekawy węzeł, wygląda na szybki i łatwy, bede testował w weekend. Co do żyłki to jak waszym zdaniem spisuje sie trabucco, z tego co zaobserwowałem w dziale klenie 2015 sporo wędkarzy jej używa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Werem Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 pawta - ja używałem Trabucco przez dwa lata, nie narzekałem na nią prawdę mówiąc. W tym roku zacząłem testować żyłkę Varivas, i po kilku wypadach, muszę stwierdzić, że jest jakościowo lepsza od Trabucco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sdd_ Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Cześć Kupiłem żyłkę P-Line Extrusion różne grubości (0,16/0,18/0,20). Próby zrywania na nowych szpulach wypadły ok . Po nawinięciu na szpule kłowrotków i może dwykrotnym wedkowaniu żyłka bardzo osłabła i rwie się bez użycia większej siły.Co może być przyczyną? Czy mieliscie podobne doświadczenia? PozdrawiamSławek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lars Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Gamakatsu Super G-line, moim zdaniem najlepsza jakiej używałem. Obecnie przy UL w średnicy 0,12 - świetna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotreq Opublikowano 24 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Cześć Kupiłem żyłkę P-Line Extrusion różne grubości (0,16/0,18/0,20). Próby zrywania na nowych szpulach wypadły ok . Po nawinięciu na szpule kłowrotków i może dwykrotnym wedkowaniu żyłka bardzo osłabła i rwie się bez użycia większej siły.Co może być przyczyną? Czy mieliscie podobne doświadczenia? PozdrawiamSławekW moim przypadku było podobnie z P-Line 0,18, kilka razy parę sezonów temu łowiłem nią w Wiśle ok Płocka i momentalnie straciła swoją wytrzymałość, jakość wody miała na pewno znaczenie ale ja już do P-Line nie wróciłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 (edytowane) Używał może ktoś z Was żyłki Shimano Beastmaster? Jakieś opinie? Konkretnie ta: http://www.decathlon.pl/beastmaster-200-m-id_8203997.html Edytowane 26 Czerwca 2015 przez noname Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darks86 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Chyba nikt jeszcze tej żyłki nie wymienił, a jest naprawdę tego warta: Mikado Sensei Perch, rozmiar 0,14. Nieziemsko mocna żyłka, praktycznie bezproblemowa. Łowimy na nią z kilkoma kolegami i wad nie stwierdzono. Na brzegu lądowały ponad 2 metrowe konary, bolenie, szczupakowe przyłowy itd. Mam porównanie np. do Strofta i wypada on gorzej. No i cena - 8 zł za 150 metrów. Obecnie testuję rozmiarówkę 0,18 i 0,20 - zobaczymy, czy też tak udane. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Chyba nikt jeszcze tej żyłki nie wymienił, a jest naprawdę tego warta: Mikado Sensei Perch, rozmiar 0,14. Nieziemsko mocna żyłka, praktycznie bezproblemowa. Łowimy na nią z kilkoma kolegami i wad nie stwierdzono. Na brzegu lądowały ponad 2 metrowe konary, bolenie, szczupakowe przyłowy itd. Mam porównanie np. do Strofta i wypada on gorzej. No i cena - 8 zł za 150 metrów. Obecnie testuję rozmiarówkę 0,18 i 0,20 - zobaczymy, czy też tak udane. Widzę, że tą samą testujemy Byłem w CW i chciałem kupić Owner'a ale nie było 0,12 mm ... wtedy do ręki wpadła mi ta Sensei i trochę mieszane uczucia miałem ale kupiłem...zresztą za te pieniądze to nawet nie było się co zastanawiać Z drugiej strony dobrze wspominam plecionkę Mikado Sensei. Żyłka jak na razie spisuje się bardzo dobrze, wydaje mi się, że nawet lepiej niż Trabucco, której używam przy innym kręciołku. Tak jak piszesz za te 8 zeta to nie ma sobie równych. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Extraspiner Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Jak woblerem 5cm poszukuje okonia w miejscu gdzie jest szczupak i wiem,że go mój wobler go zainteresuje ,to jak dla mnie żyłka 0,25 HM80 lub ew...HM69-też bardzo mocna,ale jak się mocno rzuci,to mogą tworzyć się ``babolce``.Do tego agrafka+krętlik jaxon12,albo VMC9 3526-przy mniejszych krętlikach żyłka w razie zaczepu itp... strzeli z ``reguły`` na węźle.Na cieńszej żyłce w razie brania dużej ryby innej niż okoń (szczupak,sandacz)-można utracić rybę. Okoniom i kleniom żyłka 0,25 nie przeszkadza a może w razie ataku szczupaka uchronić przynętę i rybę. Jasne zależy na co kto łowi i prze de wszystkim co lubi,bo jak się spininguje na woblery 5-7cm i inne średnie przynęty to oprócz garbusa można spodziewać się dużej ryby.Jak ktoś lubi cienkie żyłki,to ew.0,20-0,22 dowolnej ˛˛sprawdzonej firmy,, i to na wyregulowanym hamulcu i `` na własną odpowiedzialność Piszę tylko jak można stracić dużą rybę i już nigdy nie da się tego cofnąć,pomijając nawet stosowanie przyponu.Wprawdzie zdarza się to bardzo rzadko,ale jednak. W miejscu gdzie są SAME OKONIE,lub do tego jazie i klenie a nie ma innych drapieżników można używać do Ul.Spiningu cienkich żyłek. Edytowane 25 Listopada 2015 przez Extraspiner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Temat o żyłkach UL a każdy wali średnicami jak na większego klenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Jak woblerem 5cm poszukuje okonia w miejscu gdzie jest szczupak i wiem,że go mój wobler go zainteresuje ,to jak dla mnie żyłka 0,25 HM80 lub ew...HM69-też bardzo mocna,ale jak się mocno rzuci,to mogą tworzyć się ``babolce``.Do tego agrafka+krętlik jaxon12,albo VMC9 3526-przy mniejszych krętlikach żyłka w razie zaczepu itp... strzeli z ``reguły`` na węźle.Na cieńszej żyłce w razie brania dużej ryby innej niż okoń (szczupak,sandacz)-można utracić rybę. Okoniom i kleniom żyłka 0,25 nie przeszkadza a może w razie ataku szczupaka uchronić przynętę i rybę. Jasne zależy na co kto łowi i prze de wszystkim co lubi,bo jak się spininguje na woblery 5-7cm i inne średnie przynęty to oprócz garbusa można spodziewać się dużej ryby.Jak ktoś lubi cienkie żyłki,to ew.0,20-0,22 dowolnej ˛˛sprawdzonej firmy,, i to na wyregulowanym hamulcu i `` na własną odpowiedzialność Piszę tylko jak można stracić dużą rybę i już nigdy nie da się tego cofnąć,pomijając nawet stosowanie przyponu.Wprawdzie zdarza się to bardzo rzadko,ale jednak. W miejscu gdzie są SAME OKONIE,lub do tego jazie i klenie a nie ma innych drapieżników można używać do Ul.Spiningu cienkich żyłek. Powiedz mi szczerze, co to dla Ciebie jest UL ?Jakie kryteria przyjmujesz dla tego typu łowienia, moc wędki, żyłki, plecionki, gramatura przynęt ?Bo coś mi się wydaje że Ci się wątki pomyliły - woblery 5cm, HM 0,25 ~ 7,55kg ? Gdybym miał kierować się twoją logiką, to na okonie powinienem chodzić z zestawem sumowym (bo na danej wodzie występuje sum) to z całą pewnością pozwoli mi nie stracić dużej ryby w razie "W" tylko zastanawiam się ile jestem w stanie złowić okoni ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi