Extraspiner Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 Powiedz mi szczerze, co to dla Ciebie jest UL ?Jakie kryteria przyjmujesz dla tego typu łowienia, moc wędki, żyłki, plecionki, gramatura przynęt ?Bo coś mi się wydaje że Ci się wątki pomyliły - woblery 5cm, HM 0,25 ~ 7,55kg ? Gdybym miał kierować się twoją logiką, to na okonie powinienem chodzić z zestawem sumowym (bo na danej wodzie występuje sum) to z całą pewnością pozwoli mi nie stracić dużej ryby w razie "W" tylko zastanawiam się ile jestem w stanie złowić okoni !Co kto lubi.Ja najlżejszą wędkę do może nie ultra lekkiego,ale lekkiego spiningu mam Shimano Catane 7-21g a na niej żyłkę 0,25.Może nie jest to typowa ``okoniówka``,ale akurat taką kiedyś kupiłem i już jest. -Jeszcze na takie małe przynęty sum mi się nigdy nie zdarzył,aczkolwiek na mój ``okoniowy`` wobler 5cm siadał szczupak ``pod wymiar``,sandacz i boleń.Chdzi mi o to,że ``łowny`` na wobler 5cm< w miejscach gdzie jest szczupak nie ma co raczej ceinizny zakładać.Przeleci parę razy zębami i po woblerze a do tego ryba okaleczona,biorąc pod uwage to,że ludzie na okonia często nie stosują przyponu,tylko agrafke z krętlikiem. WIADOMO,że jak ktoś łowi na paprochy, czy ,małe obrótwóki,to leciutka wędeczka o małej masie wyrzutu i żyłka też cienka 0,18 czy 0,16-daje radość z łowienia UL. Wiadomo,że na jakiejś podgórskiej rzeczce gdzie są klenie i okonki nie ma co grubych żyłek stosować.Jak widziałem to ludzie spiningowali Ul. leciutkimi wędeczkami o małych przelotkach żyłka 0,16 a inni plecionka 0,12-kwestia gustu-na małe obrotówki.Widziałem młodego ``niedoświadczonego`` wędkarza,to u niego Ul.spin na okonia to plecionka 0,23/20kg. Piszę bo najgorsza rzecz jaka mi się w życiu wiele lat temu przytrafiła,to jak spiningowałem woblerem rapali 7cm,to bardzo duży sandacz który odpłyną mi z woblerem w pysku-haratając zębami osłabił żyłkę 0,22 i się niestety zerwał.Może nawet bez przyponu trudniej by mu było żyłkę 0,25 osłabić a i szybciej mógł bym go wyciągnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2015 ...Ja najlżejszą wędkę do może nie ultra lekkiego,ale lekkiego spiningu mam Shimano Catane 7-21g a na niej żyłkę 0,25.Może nie jest to typowa ``okoniówka``,ale akurat taką kiedyś kupiłem i już jest. ...Z 7-21g taki lajt, jak z koziej d...y saksofon, wybacz (z całym szacunkiem dla Twojej osoby) ale TY nie wiesz o czym w tym wątku mówisz .Wypowiadasz się w temacie UL a sam nigdy na UL nie łowiłeś, nie uważasz że Twoje wypowiedzi w tym wypadku nic nie wnoszą do tematu, bo to gdybanie teoretyka ? WIADOMO,że jak ktoś łowi na paprochy, czy ,małe obrótwóki,to leciutka wędeczka o małej masie wyrzutu i żyłka też cienka 0,18 czy 0,16-daje radość z łowienia UL. Wiadomo,że na jakiejś podgórskiej rzeczce gdzie są klenie i okonki nie ma co grubych żyłek stosować.A jeśli rzeka nie jest "podgórska", to można już stosować grube żyłki ? Jak widziałem to ludzie spiningowali Ul. leciutkimi wędeczkami o małych przelotkach żyłka 0,16 a inni plecionka 0,12-kwestia gustu-na małe obrotówki.Widziałem młodego ``niedoświadczonego`` wędkarza,to u niego Ul.spin na okonia to plecionka 0,23/20kg. Piszę bo najgorsza rzecz jaka mi się w życiu wiele lat temu przytrafiła,to jak spiningowałem woblerem rapali 7cm,to bardzo duży sandacz który odpłyną mi z woblerem w pysku-haratając zębami osłabił żyłkę 0,22 i się niestety zerwał.Może nawet bez przyponu trudniej by mu było żyłkę 0,25 osłabić a i szybciej mógł bym go wyciągnąć. UL i plecionki 0,12 mają się do siebie jak pięść do oka, podobnie jak Rapala 7cm i wszelkie -żyłaki- 0,22 0,25 itp.Tyle w temacie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmiedzianyy Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Na najlzejsze lowienie mam dwie zylki. Na bialoryb na mikro jigi - Trabucco XPS Super Strong 0,10 mm. Gdy potrzeba troche wiecej mocy Mikado Ultraviolet, ktora jest lekko przegrubiona ale piekielnie mocna - uzywam 0,12. Na okoniowanie mam zylke Balsaxa Nano Strong Fishing Line 0,14. W tym sezonie uzywalem tylko jej i nie mam wiekszych zastrzezen. Miekka zylka, bez pamieci, na oko nie wydaje sie byc przegrubiona 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pirania Opublikowano 27 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2015 Jak dla mnie liczy się tylko Gamakatsu 0,12-0,16 i to są prawdziwe średnice o czym zapomina większość dzisiejszych producentów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 28 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 W tym sezonie łowiłem trochę na żyłkę Varivas Mebaru Gate 3lb oraz kij SG Parabellum 0-5g. Żyłeczka ekstraklasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 2 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Marcin napisz proszę kilka słów więcej na temat żyłki MIKADO Ultraviolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Jak jeszcze lowilem na boczny trok to Mikado UV była moja główna żyłka. Jest trochę przegrubiona, wiec kupowałem 0.12 lub 0.14. Bardzo mocna, nie skręca sie, trzyma mocno na pełnej długości. I co najważniejsze jest tania, stad można ja sobie 2-3 razy w sezonie wymienić na świeża. Ja ją bardzo polecam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisaq87 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Świetną żyłką do UL jaką miałem okazję łowić był Exofil firmy Quantum. Używałem wariantów 0,12; 0,16, 0,18 i 0,22mm.Nie jest najtańsza, 300m kosztuje od 44 do 65zł.Wspomniana 0,12mm była używana z kijkiem 6lb i kołowrotkiem klasy 1000.Żyłka z rdzeniem fluorocarbonowym, także nie jest jakaś super miękka. Nie jest jakaś super mocna, ale fajnie tonie i nie robią się takie odkosy i balony.Teraz przerzuciłem się na Strofta LS i sobie chwalę, jest mocniejszy od Exofila. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
exi Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Szukam ciekawych żyłek do łowienia okoni , używam wędek 1-7 gr i 3-12gr .Co polecicie solidnego tak w przedziale 0,10-0,14 . Z góry dziękuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 dobra-%25C5%25BCy%25C5%2582ka-spinningowa-pod-okonia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Ps. Czy ty masz pojęcie ile na jerku jest na ten temat napisane ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Niby Sławek jest...ale jakby na to nie spojrzeć świat idzie do przodu i tym samym na rynku pojawiają się wciąż nowe żyłeczki Ze swojej strony polecę Trabucco XPS Match - bardzo przyjemna żyłeczka Dobrze wspominam też Strofta GTM...Źle natomiast wspominam Dragona HM 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Mebaru Gate od Varivasa. Przerabiam ten temat od ładnych paru lat i chyba wreszcie znalazłem to czego szukałem 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 (edytowane) Niby Sławek jest...ale jakby na to nie spojrzeć świat idzie do przodu i tym samym na rynku pojawiają się wciąż nowe żyłeczki Osobiście wolę przeczytać 60 stron w jednym wątku, aniżeli 60 wątków z dwoma czy trzema odpowiedziami, które za wiele nie wnoszą ...A co do dragona konkretnie hm 80 to moim zdaniem poza przegrubieniem nie ma się do czego przyczepić. Ja jestem bardzo zadowolony, a używam jej już około 4 lata ... Edytowane 15 Maja 2017 przez SlawekNikt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sinopapużasty Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2017 Wraz z dwoma Kolegami kupiliśmy tą HM80 z trzech różnych źródeł i żaden z nas więcej już tej żyłeczki nie kupi.Jakaś sztywna się zrobiła, krucha, pękała gdzie popadnie...może po prostu do naszych zanieczyszczonych wód nie przystosowana ... chociaż ryby jakoś dają radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Ja nikogo nie namawiam. I moje doświadczenia są zgoła inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Witam Zakup na forum Sunline Siglon V Tough Tournament Line0,165mm 7lb 3,2kg 200m po testach .Kołowrotek w rozmiarze 2500 żyłka robi spirale czyli nie jest miękka .Wytrzymałość pozytywna .Ocena średnia .Polecam pod okonia FLUOROCARBON Krepton Żyłka Milo 0,14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Witam Zakup na forum Sunline Siglon V Tough Tournament Line0,165mm 7lb 3,2kg 200m po testach .Kołowrotek w rozmiarze 2500 żyłka robi spirale czyli nie jest miękka .Wytrzymałość pozytywna .Ocena średnia .Polecam pod okonia FLUOROCARBON Krepton Żyłka Milo 0,14 możesz bardziej rozwinąć swoja wypowiedz,co oznacza "ocena średnia" ? co według Ciebie jest nie tak z tą żyłeczką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerek48 Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 możesz bardziej rozwinąć swoja wypowiedz,co oznacza "ocena średnia" ? co według Ciebie jest nie tak z tą żyłeczką?przecież pisałem że robi spiralkę bo jest nie tak miękka jak inne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamerhed Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 Jak dla mnie ten Siglon to jedna w najmocniejszych zylek jakie mialem do tej pory. Jesli wytrzyma sezon, zdecydowanie zagosci na dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mathew.stepnicki Opublikowano 16 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2017 (edytowane) Sunline siglon V tough to specyficzna zylka. Fakt jest twarda ale tego chyba szukamy w zylce do spiningu, po dluzszym uzytkowaniu staje sie ciut mieksza. Dla mnie najwazniejsza jest wytrzymalosc a z tym naprawde w porowaniu z innymi jest dobrze. Od siglona v tough jest miekszy zwykly siglon v tournament ale on nie posiada jakies powloki, zapewniajacej wlasnie ta zwiejszona sztywnosc... Przy sredniej cenie 20-25zl za 200m mam 2 szpule na klenia i moge co miesiac wywalic. Co do zylek z duza domieszka fluourocarbonu to one beda zawsze mieksze ale kosztuja sporo wiecej. Dobra zylka z duza domieszka fluorocarbonu i porzadbych parametrach to conajmniej 35-40zl za 150m. Jesli mam juz wydac 50% wiecej za zylke to chyba lepiej juz dolozyc do plecionki bo ta zawsze wytrzyma dluzej i bedzie miala lepsze parametry wytrzymalosciowe... Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Maja 2017 przez mathew.stepnicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacob1993 Opublikowano 17 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Stroft gtm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 23 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2017 (edytowane) Strofta GTM i ABR używam na przemian od 5(?)lat. Po drodze były chwilowe zachwyty które dokładnie dotyczyły najczęściej tu wymienionych producentów. Czyli; Owner, Trabucco (było też sezonowe zauroczenie HM80). Od 0,16mm w górę, wszystkie one są dobre i godne polecenia. Jednak subtelne różnice pomiędzy nimi zaczynają się od 0,14mm w dół ...i tu długo wahałbym się pomiędzy stroftem a ownerem. Ostatecznie jednak nawinąłbym strofta.W najbliższy wyjazd zdecydowałem się spróbować Sunline Siglon V Monofilament Tournamnet Line 0.16mm -może to nie średnica "UL" ale znając dobrze strofta 0,16mm(klenie), będzie to można przełożyć i da to pewne wyobrażenie o jakości cieńszych wersji. Edytowane 23 Maja 2017 przez Remicki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 26 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2017 Koledzy a co myślicie o Momoi Premium? Czy ktoś ma doświadczenia z tą żyłką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Remicki Opublikowano 28 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2017 (edytowane) Strofta GTM i ABR używam na przemian od 5(?)lat. Po drodze były chwilowe zachwyty które dokładnie dotyczyły najczęściej tu wymienionych producentów. Czyli; Owner, Trabucco (było też sezonowe zauroczenie HM80). Od 0,16mm w górę, wszystkie one są dobre i godne polecenia. Jednak subtelne różnice pomiędzy nimi zaczynają się od 0,14mm w dół ...i tu długo wahałbym się pomiędzy stroftem a ownerem. Ostatecznie jednak nawinąłbym strofta. W najbliższy wyjazd zdecydowałem się spróbować Sunline Siglon V Monofilament Tournamnet Line 0.16mm -może to nie średnica "UL" ale znając dobrze strofta 0,16mm(klenie), będzie to można przełożyć i da to pewne wyobrażenie o jakości cieńszych wersji.Polecam!!!Siłowe wyrywanie zaczepów na poziomie wytrzymałości Strofta. Biorąc jednak pod uwagę przekłamaną średnicę Strofta (czyli 0.16 jest w rzeczywistością 0.175) -muszę przyznać że Sunline Siglon V Monofilament Tournamnet jest lepsza. Zdecydowanie lepsza jest rzutowo. Lekkie wobki i smużaki, dotychczas(stroft 0.16mm) lądowały 3m od przeciwnego brzegu. Przy Sunline Siglon miałem go w zasięgu rzutu. Dla tak lekkich przynęt, 3m to przepaść. Żyłka w tym momencie jest jeszcze świeża, więc ciężko powiedzieć kiedy nadejdzie jej 'krucha starość' ale na ten moment cieszę się że jest na kołowrotku. ...-o jej końcu poinformuję. Edytowane 28 Maja 2017 przez Remicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi