Skocz do zawartości
  • 0

Wstawianie zdjęć z nr rej. aut klusownikow mięsiarzy itp ??

pablo208

Pytanie

Witam.

Chciałem zapytać czy takie "zabiegi" są zgodne z prawem. Pytam , gdyż od pewnego czasu obserwuje specyficzne zachowania ,pewnych ludzi nad "swoimi" wodami. Czyli kilku Panów jeżdżących od wody do wody i zabierających wszystko co popadnie.

Ciekawy jestem czy gdyby np. zamieścic gdzieś na forum w/w informację ( + opis miejsc gdzie bytują itp),uprzedziło by to kolegów przed pewnymi sytuacjami i można by bylo szybciej reagować?

Moje pytanie nie jest bezpodstawne....

Otóż 'Ci" ludzie dobrze wiedza co jest ..są cwani i bardzo wyrafinowani. Ciężko ich złapać na gorącym uczynku...

Ale do rzeczy...czy takie praktyki sa dozwolone ? Czy np tego typu zagrywki są zgodne z prawem  ?

Pozdrawiam Paweł

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Pablo za umieszczenie tablicy rejestracyjnej bez zgody właściciela w środkach masowego przekazu możesz mieć większe problemy niż kłusol.

Zdjęcia tablic możesz przekazać organom ścigania zamiast bawić się w strażnika Texasu.

@slider- nie zrozumiałeś treści mojego pytania - straznikiem nigdy nie bylem i nie będę :)

Zadam Ci pytanie ok ? Co mi po przekazaniu informacji organom ścigania ? Co im powiem , że wczoraj ktoś używający tego auta kłusowął ryby ? Zabierał nie wymiarki itp ? Uwierz mi mam do czynienie  z organami ścigania ze względu na swoją pracę , wiem rowniez jaka jest różnica praktyczna i teoretyczna w ich działaniu ....Wszystko musisz im dać na tacy -nikt nie będzie wnikał,liczą sie tylko niezbite dowody.

Moje pytania choć może zawiłe jest banalnie proste : Czy jest to jest zgodne z prawem i jak możemy uchronić nasze wody przed takim procederem ?

Dostalem odpowiedz , że nie, więc dziękuję. :)

Teraz inna sprawa:

Zadałem pytanie , na które nie znam odpowiedzi i dostałem od Ciebie od razu po głowie -strażnik teksasu ? Szczerze ? Tak własnie czuję ....

Nie zachęcasz do zadawania pytań na forum ...a ono chyba od tego jest  ? Choć zawsze powtarzam "co ja tam wiem? w d...byłem g... widziałem"  W takim razie sory za zaśmiecanie forum. Obiecuję poprawę.

Pozdrawiam ciepło Paweł.

Edytowane przez pablo208
  • Like 1

• 0

Super, nie?  :angry:

Takie mamy prawo ...idąc ulica zostaniesz napadnięty , obijesz ryj cwaniakom , podadzą Cię do sądu i Ty bedzies zmiał problemy.

Walka z wiatrakami :( Przykre ,ale prawdziwe. Pozostaje nam siedzieć cicho,ew także na pograniczu prawa coś z tym zrobić -od taki ukryty podtekst mojego pytania  :)

Pzdr

• 0

... poszukałem, a to co znalazłem może Wam rozjaśnić (a raczej zaciemnić) obraz sytuacji:

http://www.stopquadom.pl/news/article/2011/11/05/publikacja-zdjec-pojazdow-z-widocznymi-numerami-re/

http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/520400-tablice-rejestracyjne-dane-osobowe.html

... czyli wszystko zależy od interpretacji ;)

J.

• 0

@slider- nie zrozumiałeś treści mojego pytania - straznikiem nigdy nie bylem i nie będę :)

Zadam Ci pytanie ok ? Co mi po przekazaniu informacji organom ścigania ? Co im powiem , że wczoraj ktoś używający tego auta kłusowął ryby ? Zabierał nie wymiarki itp ? Uwierz mi mam do czynienie  z organami ścigania ze względu na swoją pracę , wiem rowniez jaka jest różnica praktyczna i teoretyczna w ich działaniu ....Wszystko musisz im dać na tacy -nikt nie będzie wnikał,liczą sie tylko niebite dowody.

Moje pytania choć może zawiłe jest banalnie proste : Czy jest to jest zgodne z prawem i jak możemy uchronić nasze wody przed takim procederem ?

Dostalem odpowiedz , że nie, więc dziękuję. :)

Teraz inna sprawa:

Zadałem pytanie , na które nie znam odpowiedzi i dostałem od Ciebie od razu po głowie -strażnik teksasu ? Szczerze ? Tak własnie czuję ....

Nie zachęcasz do zadawania pytań na forum ...a ono chyba od tego jest  ? Choć zawsze powtarzam "co ja tam wiem? w d...byłem g... widziałem"  W takim razie sory za zaśmiecanie forum. Obiecuję poprawę.

Pozdrawiam ciepło Paweł.

Forum jest miejscem gdzie każdy  może się wypowiedzieć. Napisałem co o tym sądzę i tyle, nie musisz się z tym zgadzać. 

• Like 1

• 0

... poszukałem, a to co znalazłem może Wam rozjaśnić (a raczej zaciemnić) obraz sytuacji:

http://www.stopquadom.pl/news/article/2011/11/05/publikacja-zdjec-pojazdow-z-widocznymi-numerami-re/

http://forumprawne.org/dyskusja-ogolna/520400-tablice-rejestracyjne-dane-osobowe.html

... czyli wszystko zależy od interpretacji ;)

J.

Super :)  Przydatne info :) Warto poczytać

• 0

Czy każdy pospolity zjadacz chleba ma możliwość sprawdzić po tablicach rejestracyjnych do kogo pojazd należy ? Czy to nie wymaga jakiś dodatkowych kosztów i czasu. Bo jeśli ktoś jeździ jakimś pojazdem nie znaczy że ten

pojazd do niego należy. 

ps. W jaki sposób mogę zidentyfikować właściciela pojazdu po tablicach rejestracyjnych?

Edytowane przez lysy69

• 0

podłączę się do tematu bo jako Społeczny Strażnik mam często z tym od czynienia - po pierwsze nie ma racji Marius13 pisząc że kłusownictwo nie jest przestępstwem a wykroczeniem , otóż jest przestępstwem za które grozi do 2 lat za kratkami . Ważna jest oczywiście interpretacja tego co zostało zrobione przez potencjalnego kłusownika i najczęściej sądy idą na łatwiznę widząc w działaniu kłusoli ,, małą szkodliwość społeczną czynu '' wymierzają niewielkie kary pieniężne ale to już inna sprawa . Najczęściej jak ma się do czynienia z cwanymi kłusolami , trudno im coś udowodnić . Moja rada - jak widzisz taką sytuację wystarczy poprosić o kontrolę zjeżdżającego z łowiska auta przez zwykłych ,, krawężników '' . Jak coś skłusowali poniżej wymiaru albo w okresie ochronnym wystarczy dać ,, niebieskim '' ściągę z np. licencji z tymi informacjami i goście są wystawieni jak na widelcu . 

• 0

podłączę się do tematu bo jako Społeczny Strażnik mam często z tym od czynienia - po pierwsze nie ma racji Marius13 pisząc że kłusownictwo nie jest przestępstwem a wykroczeniem , otóż jest przestępstwem za które grozi do 2 lat za kratkami . Ważna jest oczywiście interpretacja tego co zostało zrobione przez potencjalnego kłusownika i najczęściej sądy idą na łatwiznę widząc w działaniu kłusoli ,, małą szkodliwość społeczną czynu '' wymierzają niewielkie kary pieniężne ale to już inna sprawa . Najczęściej jak ma się do czynienia z cwanymi kłusolami , trudno im coś udowodnić . Moja rada - jak widzisz taką sytuację wystarczy poprosić o kontrolę zjeżdżającego z łowiska auta przez zwykłych ,, krawężników '' . Jak coś skłusowali poniżej wymiaru albo w okresie ochronnym wystarczy dać ,, niebieskim '' ściągę z np. licencji z tymi informacjami i goście są wystawieni jak na widelcu . 

Niby takie banalne ,a nie pomyślalem nad tym :) Dobry pomysł :)

• 0

Witam.

Chciałem zapytać czy takie "zabiegi" są zgodne z prawem. Pytam , gdyż od pewnego czasu obserwuje specyficzne zachowania ,pewnych ludzi nad "swoimi" wodami. Czyli kilku Panów jeżdżących od wody do wody i zabierających wszystko co popadnie.

Ciekawy jestem czy gdyby np. zamieścic gdzieś na forum w/w informację ( + opis miejsc gdzie bytują itp),uprzedziło by to kolegów przed pewnymi sytuacjami i można by bylo szybciej reagować?

Moje pytanie nie jest bezpodstawne....

Otóż 'Ci" ludzie dobrze wiedza co jest ..są cwani i bardzo wyrafinowani. Ciężko ich złapać na gorącym uczynku...

Ale do rzeczy...czy takie praktyki sa dozwolone ? Czy np tego typu zagrywki są zgodne z prawem  ?

Pozdrawiam Paweł

Lepiej , by uniknąć rozterek i komplikacji , zamiast robić zdjęcia tablic rejestracyjnych - zacznij je tym kłusolom odkręcać. ;)

• Like 3

• 0

Taki to jest paradoksik imię i nazwisko nie są danymi osobowymi, ale po tablicach możesz już uzyskać adres, i PESEL który powie resztę, I to są już dane osobowe. I jednak przychylał bym się do propozycji kolegów, aby spróbować zdjęcia na Policję dostarczyć jest szansa, że trafisz na człowieka ;)

• 0

www.rejestracja.blog.pl w ramach ciekawostki ;) I jeszcze jedno: możecie mi wyjaśnić w jaki sposób chcecie uzyskać dane delikwenta na podstawie numeru tablic? Co prawda informacje takie są zawarte w CEPiK-u ale uzyskanie informacji nie jest ogólnodostępne( no chyba,że zgodnie z wytycznymi Ustawy Prawo o ruchu drogowym)

Edytowane przez Person