Novis Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Wojtuś, masz rację. Chociaż ostatnio bardzo okazjonalnie wracam do spina. No, ale łowię z pływadełka, do tego żaden spin potrzebny mi nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 A czy coś ogranicza Cię przy wyborze zestawów? Dla mnie cast to na pewno zestaw ciężki, jigowy z łódki powyżej ok 30g. Reszta, jak wiatr da. Czasem cast, czasem spin. Powyzej 5g cast jak nie muszę mieć uniwersalnie i nie dmucha z każdej strony np huragan BABA.Ogranicza mnie kasa:) Chcę przejść na same zestawy castingowe i zabierać je na łódkę bez stałoszpulowca ..Myślę że 3 -4 zestawy wystarczą ..Kiedyś zabierałem jeden kij ze stałą szpulą i też się łowiło .. Jeszcze jest jedna ważna rzecz tak jak przy stałej szpuli da się ogarnoć wiele przynęt jednym kołowrotkiem tak przy multiplikatorze już nie koniecznie ( kupowanie dodatkowych szpul tuningowych kosztuje prawie tyle co 2 multiplikator) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 To bardzo spokojnie zamkniesz się w trzech zestawach ( pomijając np swimmy 250g) i nieloty 1,98 g z blankiem muchowym. W tych dolnych przedziaiłach na pewno łatwiej spinem. Przy orkanach, huraganach także. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Myślałem też o przynętach 250gr hehe , ale nie słyszałem żeby ktoś tym rzucał raczej tylko troling , a tej metody nie lubię ..Oczywiście do takiego czegoś to już by był kij morski i najtańsza , ale w miarę mocna betoniarka:) Do paprochów takich pod wzdręgę np. to oczywiście że tylko i wyłącznie stała szpulka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Darek mało słyszałeś. Kojarze jednego typa który napi...tala medusami (robionymi na zamowienie) po 450g i... najlepsze jest to że ma efekty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 18 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 (edytowane) mifek taki region;) tutaj to tylko siatkami albo trolują ..Jak w sklepie kupowałem sweepra 17 to gościu się dziwił jak tym rzycać ... Coś pomyślę nad kolejnym jakimś tanim zestawem takim 100-300gr i to nie na dorsza Wniosek... W 4 zestawach castingowych chyba się nie zamknę Edytowane 18 Stycznia 2015 przez darkonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 mifek taki region;) tutaj to tylko siatkami albo trolują ..Jak w sklepie kupowałem sweepra 17 to gościu się dziwił jak tym rzycać ... Coś pomyślę nad kolejnym jakimś tanim zestawem takim 100-300gr i to nie na dorsza Wniosek... W 4 zestawach castingowych chyba się nie zamknę Darek też myślałem że zamknę temat 5 max 6 zestawami,dzisiaj widzę że 14 to mało (ale to już moje zbieractwo wychodzi).Na swoją obronę mam tylko syna który wędkuje ze mną i cztery to dublety i dwa trolowe moje to też dublet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Odświeżę trochę temat , bo tak jak obiecałem, że pochwalę się testami nad wodą tak też czynię .Jestem po testach na wodzie lekkiego zestawu z użyciem revo LT na niedużej rzece . Woblerki takie po 5-6,5cm i masie około 4-5gr lecą praktycznie podobnie jak na stałej szpuli ( z 1-2m bliżej) . Problemy zaczynały się jak oczywiście powiewało .Przynęty typu wobler 5cm i masa 3gr też dało się rzucić jednak były to rzutu kilku metrowe .. Myślałem że kilkumetrowe rzuty starczą na rzece pstrągowej i może by wystarczyły żeby dało się je wykonać .Niestety rzeka pstrągowa jak to rzeka , tu krzaczek tam krzaczek. Łowienie było trudne i męczące . Jedyny plus to użyta moca plecionka dzięki której udałomi się ocalić przynęty. Minus to plecionka która w pewnym momencie była głupim wyborem . Jak zaczepił mi się krzak i poszedł z prądem to dopiero szło.....myślałem że mi wszystką plecionkę wyciągnie .. Reasumując .Nie da się do końca zastąpić stałej szpuli .Na pstrągi najlepszym wyborem jest stała szpula...... chyba, że ktoś zamierza łowić brodząc w rzece i używać cieższych przynęt to polecam zestaw z multiplikatorem, bo rzuty są celniejsze niż stałą szpula ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Z jakim kijem sparowałeś tego LT , dużo od tego zależy.A czy się nie da zastąpić, raczej zbyt radykalne stwierdzenie.Opanowanie zestawu,technik rzutowych i czas poświęcony na naukę daje wyniki bardziej niż zadowalające.Wszystko przed tobą ,ćwicz nie poddawaj się. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Kijek taki średni TD 3-14gr , pałkowaty jak na taką gramaturę ale ładuje się dobrze... Nie chodzi o same rzuty tylko o konary rosnące nad brzegami . Na jeziora ten zestaw będzie jak znalazł ale na rzece ciężko się zamachnąć, a jak wiadomo w caście musi być pełen wymach. Dlatego rzeki pstrągowe sobie odpuszczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 ...ale na rzece ciężko się zamachnąć, a jak wiadomo w caście musi być pełen wymach. Dlatego rzeki pstrągowe sobie odpuszczę . Przepraszam, że wtrącę się dyskusję.Raczkuję w castingu i bardzo zastanowiło mnie (pogrubione) stwierdzenie...Zastanowiło to nieodpowiednie określenie, zmartwiło i wystraszyło...do rzeczy jednak.Po kilku godzinach "machania" znalazłem (wydawało mi się) sedno zasady działania zestawu castingowego. To znaczy, kompletnie przestałem "siłować" się z nim...wystarczyło bowiem, wykorzystać parametry kija i ustawień multika by odległość i precyzja zdecydowanie wzrosła. Z precyzją nie jest jeszcze doskonale jednak, zamierzam to w tym sezonie poprawić .Czy zatem, ten "pełen wymach" ma się kojarzyć z włożeniem maksimum wysiłku przy rzucie czy, wystarczy dobrać parametry całości zestawu i "pozwolić mu zadziałać" ?Podam na przykładzie zastosowanego przeze mnie (pożyczonego ) sprzętu.Kij: Pinnacle Vision 1/4-3/4 ozmulti: Jaxon Casting NTL200przynęta: Meps Aglia Long2 np. Nie potrzebuje uzyskiwać fenomenalnych odległości wystarczy 25/30m. i na tyle ów zestaw działa.Czy może chodzi o zupełnie inne kwestie których, niezrozumiałem.Z poważaniem.Robert . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 a jak wiadomo w caście musi być pełen wymach.Niestety nie zgodzę się z Tobą, dobrze dobrany zestaw o którym kilkukrotnie piszę w wątku kolega Novis to warunek konieczny dla efektywnego (nie mylić z efektownym) rzucania, nawet maleństwami typu 0,9gr + keitech 2 cale. Pełen wymach w niczym nie pomaga według mnie - to nie surfcasting, natomiast tak jak pisze Robert poniżej - styknie wyczucie kija i momentu, w którym optymalnie się naładuje. wystarczy dobrać parametry całości zestawu i "pozwolić mu zadziałać" 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert67 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Niestety nie zgodzę się z Tobą, dobrze dobrany zestaw o którym kilkukrotnie piszę w wątku kolega Novis to warunek konieczny dla efektywnego (nie mylić z efektownym) rzucania, nawet maleństwami typu 0,9gr + keitech 2 cale. Pełen wymach w niczym nie pomaga według mnie - to nie surfcasting, natomiast tak jak pisze Robert poniżej - styknie wyczucie kija i momentu, w którym optymalnie się naładuje. wystarczy dobrać parametry całości zestawu i "pozwolić mu zadziałać" No, to się trochę uspokoiłem. Dzięki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Również nie zgodzę się z tym, że w "caście musi być pełen wymach" i to zdecydowanie przy rzeczkach pstrągowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Tu masz różne techniki rzutowe Jeśli naumiesz się ładować kij jak ten koleś, to zakrzaczone nawet najmniejsze ciurki nie będą Ci straszne To dodatkowy patent ale już z pełniejszym wymachem.....za to przynęta leci pod najniższe gałęzie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabik Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 (edytowane) to u amerykańców nazywa sie skipping , muszę to opanować w tym roku , choć można i stałą szpulką Edytowane 13 Kwietnia 2015 przez pabik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 14 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2015 (edytowane) I to jest casting co minecjusz wkleił, przedewszystkim nie odległość a dokładne podanie Edytowane 15 Kwietnia 2015 przez PILOT 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Tu masz różne techniki rzutowe Jeśli naumiesz się ładować kij jak ten koleś, to zakrzaczone nawet najmniejsze ciurki nie będą Ci straszne To dodatkowy patent ale już z pełniejszym wymachem.....za to przynęta leci pod najniższe gałęzie No tak tylko zarówno na jednym filmiku jak i na drugim nie jest to wobler typu "nielot" tzn. 5cm z łopatką i wagą 3gr...Sprzęt też znacznie odbiega ... Moim zdaniem nie da się zrobić 3gr nielotem dobrego rzutu bez pełnego wymachu no chyba że nie wiem na blanku muchowym ( nie machałem takim kijem). Jeżeli chodzi o moje stwierdzenie "pełen wymach" nie chodzi mi o mocny rzut z tak zawanyn świstem tylko o pełen wymach kijem .Oj nie wiem nawet jak to wytłumaczyć. Wiecie na pewno o co mi chodzi:)Ten pierwszy filmek to raczej zmontowany jest ... Próbowałem też rzucać wobkiem tak jak ten gość na drugim filmiku,pewnie każdy próbował Powiem tak ...nie wiem czym oni tam rzucają (może dla reklamy , przywiązują pomalowany kamień) ale przynęta która jest uzbrojona w kotwiczki i ster raczej kończy na raptownym uderzeniu o wodę ...Gumką da się jak najbrdziej zrobić ślizg... Heh.. ponieważ na 3 brania dużych pstrągów na zestaw ze stałą szpulą (zreszto moich pierwszych pstrągów.... a jaki żal ten jeden tak pięknie jechał z prądem, że nie wiem czy by 0,20mm żyłka ogarneła jego dalsze wyczyny ... ) wszystkie 3 się wypieły postanowiłem na drugi dzień spróbować znowu, ale zestawem castingowym z plecionką ... Obrotówka , nic .... gumka nic...wobler 6,5cm 5gr i precyzyjny rzut zaraz za kamień dosłownie przy następnym przegu parę obrotów i bahhh siedzi.... Fakt pstrag niewielki bo 30cm z kawałkiem, a hol trwał może kilka sekund i po paru młynkach pstrąg się spioł ale jaka radość że na casta ...bezcenne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) to u amerykańców nazywa sie skipping , muszę to opanować w tym roku , choć można i stałą szpulką Podobnie łowię szczupaki tylko na tradycyjne gumy z główką... Podpływam niedaleko trzcin i rzucam w oczka, luczki i robię opad na napiętej lince ...Dobre zwłaszcza jesienią i maju jak wejdą w trzciny...Ach sory źle spojrzałem on rzuca ślizgiem pod gałęzie ...hmm może być dobre na klenia Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez darkonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi