Skocz do zawartości

Guide Select Monster 10-35 vs Team Dragon 2.40 18-42

matpgt

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam od dłuższego czasu Team Dragon 2.40 18-42 z marnym skutkiem a ostatnio w rece wpadł mi Guide Select Monster 10-35 w dobrej kasie i zastanawiam się jaka jest różnica miedzy tymi kijkami..

mój cel oprócz sandacza to szczupak i boleń na ciężko z pływadła (ewentualnie troć z pontonu)

Monsterem trochę kiedyś machałem gumami z głowkami od 10 do 30 gram i było bartdzo przyjemnie tylko nic nie zapiąłem i nie wiem jak pracuje pod rybą (boję się o odbicia od przynęty i spady)

pozdrawiam

matpgt

Mam innego guide selecta i przy plecionce na niedozbrojonych gumach mam z 80-90% spadów jeżeli chodzi o szczupaka ..Mam też TD ale też co innego niż opisujesz i wydaje mi się że  np. GS to typowa szpada sandaczowa , a TD pogodzisz i szczupaka i sandacza jest troszkę cieplejszy od GS. GS wydaje mi się że  są mocniejsze... chyba mają grubsze ścianki , ale cieńszy blank niż TD. Jak miał bym wybrać kij pod szczupaka  to raczej TD jak pod sandała to GS  .To taka moja opinia ...Ceny raczej podobne..

PS nie wiem czy seria TD wypuszczana była  o cw 18-42 przy długości 2,40.. krótsze napewno są ale to raczej sztywne pałki kogutowe .. Popatrz też na kije daiwa infiniti ponoć fajna szczytowa akcja i dosyć szybkie ...

Edytowane przez darkonis

Witam,

mam tego TD 18-42, używałem go i z brzegu i z łódki, obsłuży gumę i wahadło (np. alga nr 3) i ciężkie woblery szczupakowe.

Jestem z tego kija zadowolony. Za bardziej uniwersalny uważam natomiast TD 2,70 10-35. Daje radę pod bolenie, sandacza i szczupaka.

Raz kiedyś rzucałem nim nawet w plaży nad morzem ale tu brakuje mu już centymetrów.

pzdr. 

• 5 tygodni później...

Witam, jak dla mnie GS leci na ''pysk'' i jest sztywnym kijem, od ponad roku jestem posiadaczem TD o którego pytasz , łowię nim z łódki na ciężkie gumy, wahadła i jerki powyżej 30gr oraz woblery 10 cm w górę, miałem go również na Wieprzu gdzie główki 35/40 nie stanowiły dla niego specjalnie jakiegoś wyzwania. Akcja taka jak w TD tj. szczyt i przechodząca w cały kij, ja np. uwielbiam to własnie w tych kijach. Z czystym sumieniem mogę polecić ten model Team Dragona, ale jeśli chodzi o starszą serię, a nie o nową ''biało-czarną'' .