Skocz do zawartości

C&R a trocie i łososie

Rekomendowane odpowiedzi

o to że w całym cywilizowanym świecie, na kazdej miejscówce jest rotacja wędkarzy przy dużej presji, a nie okupowanie jej siedząc na krzesełku przez cały dzień... (albo do walnięcia kompletu, co wychodzi na jedno w dzisiejszych realiach)

Marian, to już w ogóle o jakiejś abstrakcji totalnej opowiadasz :)

Cywilizowany świat? Rotacja? 

To byłoby jak wisienka na "torcie zmian". 

Sam mi mówiłeś, że na rozpoczęciu ludzie stali ramie w ramię i ogień krzyżowy odchodził. O jakiej rotacji w takich warunkach może być mowa?

Zresztą kto łowi łososiowate na spinning? Barbarzyńcy z Polski i Rosji jedynie :)

(ja też jestem barbarzyńcą)

• Like 1

Daniel wbrew pozorom jest rotacja, bo się odchodzi pogadać, na ognisko, wypić lampkę i staje potem w innym miejscu.

Krzesełkowiec siada, a raczej rozsiada się jak karpiarz na zasiadkę i nawet jedząc kanapki trzyma woblera w wodzie... Brakuje tylko k..wa podpórki i sygnalizatora.

• Like 1

Daniel wbrew pozorom jest rotacja, bo się odchodzi pogadać, na ognisko, wypić lampkę i staje potem w innym miejscu.

Krzesełkowiec siada, a raczej rozsiada się jak karpiarz na zasiadkę i nawet jedząc kanapki trzyma woblera w wodzie... Brakuje tylko k..wa podpórki i sygnalizatora.

Ja np. jestem biegaczem na pstrągach, a i mój pierwszy wyskok "w bok" na te trociowe kelty wyglądał tak, że złaziłem jakieś 10 km. Mimo to w ogóle nie przeszkadzały mi osoby siedzące na tych stołeczkach. Nie powiem żebym się z tego nie nabijał, ale czemu miałoby mi to przeszkadzać? :)

ps. Odbijamy od tematu i wkraczamy w obszary mało poważne ;)

Moze nie wolno z krzesełka -znam takie zakazy odnośnie poławiania łososi i troci

A może po prostu brać przykład z tych co mają tych rybek więcej w rzekach?

Zakaz sieci od ujścia rzeku do.... "Zakaz trilingu od ujścia do.....

Zakaz wedkowania do połowy marca?

..hihi wspominałem o takich rozwiazaniach w wątku o okresie ochronnym... No i dowiedzialem sie że bredze

Zauważe że przy zarybieniach w niektórych miejscach eu np.odcinane są płetwy tłuszczowe - po co?

Ano aby w pozniejszych latach miec jako taki zarys ile ryb wraca na tarło z tych poławianych

Tylko ze wedkarze musza przestrzegac rejestrow połowu

A czy warto wypuszczac ryby 10+ ? Warto- tak robi świat.Tak ludzie ucza innych na Gauli,Mörum czy Älvkarleby

Oczywiście rybe możesz zabrać do konsumcji i nikt cie nie nawyzywa.

Widzidziałem wrzucane trotki do auta,wywożone i skuteczny powrót....hm

Wszedzie są ludzie i taborety

'

• Like 2

Kolega Rózgaś napisał jasno "...Gość na krzesełku...". Szacunek do ryb i nienawiść do ludzi to bardzo niebezpieczna cecha, a internet dociera do różnych ludzi. Tych co łowią od lat i tych którzy dopiero zaczynają. Czy jak następnym razem pójdę nad wodę i usiądę na krzesełku jakiś początkujący wędkarz nie rzuci w moją stronę mięsem ( w najlepszym przypadku ), bo z góry założy że jestem nieetycznym starym dziadem, który wszystkie ryby zabija?

Zakaz sieci od ujścia rzeku do.... "Zakaz trilingu od ujścia do.....

Zakaz wedkowania do połowy marca?

..hihi wspominałem o takich rozwiazaniach w wątku o okresie ochronnym... No i dowiedzialem sie że bredze

Zauważe że przy zarybieniach w niektórych miejscach eu np.odcinane są płetwy tłuszczowe - po co?

Ano aby w pozniejszych latach miec jako taki zarys ile ryb wraca na tarło z tych poławianych

Mądrze piszesz, tylko u nas wszystko jest na odwrót.

Odławia się ryby wchodzące do rzek, przegradza się ujścia, odławia się je w rzekach.

Można zabierać wrześniowe srebrniaki wypchane ikrą (to akurat jest dozwolone także zagranicą).

Ryby z zarybień mają nieusunięte płetwy tłuszczowe i nie można stwierdzić czy w ogóle wchodzą do rzek. 

Itd itd.

Ja podałem tylko przykład jak to robią społeczności z których warto brać przykład.

A co do tych krzesełek...

Kiedyś łowiąc w Älvkarleby, mój znajomy przysiadł se na kamieniu....

Nie mineło 10min i strażnik zwrócił mu uwage że to zasiadka i do takiej techniki są inne sektory :)

• Like 2

Nasze łososie nie giną po tarle. Żadne z polskich ryb nie giną po tarle z przyczyn naturalnych. Pomyliłeś chyba coś z łosososiami pacyficznymi i z głosem w tle Krystyny Cz.

To prawda, te które widziałem to były łososie pacyfiści  ;) . Głosu Krystyny Cz. nigdzie w okolicznych krzakach nad Ganaraską nie słyszałem  :P

• Like 1

Zresztą kto łowi łososiowate na spinning? Barbarzyńcy z Polski i Rosji jedynie :)

(ja też jestem barbarzyńcą)

Łowienie na spina to standard, mucha?  :unsure: jaka mucha  :P

Daniel, to jeszcze więszymi barbarzyńcami są Jankesi i Kanadyjczycy bo łowią na kilka ziaren ikry zawinięte w coś w rodzaju plastikowej siateczki a do tego spławik. 

Brook Trout*

4th Sat. in April – Sept. 30

S- 5     C – 2

Brown Trout*

4th Sat. in April – Dec. 31

S- 5     C – 2

Rainbow Trout*

S – 2   C – 1

Pacific Salmon*

Taką tabelkę wygrzebałem i wychodzi na to że wolno łowić ryby wchodzące na tarło bo ma to miejsce na przełomie IX/X a jak widać wolno łowić do końca roku. 

Myślałem o tym trochę. Nic nie wymyśliłem poza jednym. Przyroda jest od nas mądrzejsza i wciąż zadziwia , zaskakuje. Skoro te ryby stać było kiedyś na to by dopłynąć do Szczawnicy i jeszcze dalej w celu odbycia tarła. To wycieczka do Drwęcy jest ledwie spacerkiem. Jedynym ograniczeniem jest człowiek. Sieci wędki i tamy.

• Like 3

Tu w Norwegii na rzece gdzie łowię większość łowi na robaki lub spinning/robaki na przemian. Przez cały sezon spotkałem tylko 3 osoby łowiące na muchę. Kiedyś podczas rozmowy ze starszym gościem powiedziałem mu że, w Polsce łososiowatych na robaki łowić nie wolno to zrobił wielkie oczy i stwierdził że, dziwne mamy przepisy. O tym aby tu ktoś łososia/troć wypuścił nie słyszałem a ze mnie się śmieją :). We fiordzie sezon na odłowy łososi siatami trwa 6 tygodni, żadne siaty nie zagradzają rybą drogi do rzeki a do ujścia nie można podchodzić z wędką na 100 metrów.

E: Poprawiłem błąd odnośnie długości sezonu na odłowy siatami, 15 czerwca - 4 sierpnia.

Edytowane przez Nesta
  • Like 3

Co roku rozpętuję wojnę o krzesełkowców. :-) Uwielbiam to. Nie ubliżam ludziom którzy łowią z krzesełek bo lubią. Śmieję się z takich, którzy przychodzą o 4 rano stawiają krzesło w mijescówce, rozwijają teleskopa, bo na Wiśle nie bjere  i ciopią bezmyślnie pod tamą w lubiczu, na tarliskach. peace

jeszcze więszymi barbarzyńcami są Jankesi i Kanadyjczycy bo łowią na kilka ziaren ikry zawinięte w coś w rodzaju plastikowej siateczki a do tego spławik.

Też mi szczena opadła jak zobaczyłem Norka z glizdą jak na pstrągi poluje.

Tu w Norwegii na rzece gdzie łowię większość łowi na robaki lub spinning/robaki na przemian.

cholerny swiat, takie barbarzynskie wsiuchy a i tak maja wiecej ... :rolleyes:

Mnie trochę irytuję jedna rzecz. Mianowicie to, że większość osób która wypowiada się przykładowo o morskich trociach, szczególnie w prasie wędkarskiej to ludzie którzy mają z tym za przeproszeniem gów.. wspólnego. Przyjedzie sobie kolega z Warszawy, jeszcze zazwyczaj nie na polskie plaże, a na Bornholm i walnie arta do magazynu wędkarskiego jako znawca srebrniaków. A łowi je średnio tydzień w ciągu roku, jeszcze z przewodnikiem..

I co roku artykuł wygląda tak samo..

Wędka taka, kołowrotek taki, spodniobuty takie..

I nie ma w tym nic jak te trocie łowić i co z nimi potem zrobić.

Piszę to dlatego, że mieszkam 15 minut od jednej z najlepszych plaż i jestem na rybach 2-3 razy w tygodniu..

cholerny swiat, takie barbarzynskie wsiuchy a i tak maja wiecej ... :rolleyes:

Prowincja Ontario ma powierzchnię większą od Polski 3x i 200tys. jezior. Na północy prowincji są jeziora które nie mają nazw, podają tylko dł. i szer. geograficzną. A zamieszkuję tą prowincję coś ok. 11mln ludzi.

Ale taka już Norwegia pow. ma zbliżoną ale ludzi 9x mniej. Jakoś nie widziałem Norkow łowiących na spina szczupaki czy sandacze ale może gdzieś pod Oslo czy tacy żyją. A tych co widziałem na morzu to kilka wędek postawionych na trolla i bujają się za łososiem.

Nesta a jaka to rzeka ?

Chlopaki nie ma co sie podniecac ze gdzies lowia na glizdy ososiowate.

Popularne tez sa ichne kolorowe koleczki :)

Z pewnoscia reguluja to przepisy o polowie.

W Norwegii jest troszke innaczej jesli chodzi o wlasnosc.

Tam wlasciciel "pola" przez ktore przeplywa woda jest jej wlascicielem i wszystkiego co tam w tej wodzie jest .

Esencja wlasnosci !!!

Nie ma tak np na najslynniejszych wodach w Nor.czy Szwec. ze mozesz se ciskac robalami.

Scisle okreslaja to przepisy na jakim sektorze - jaka metoda.

Oprocz muchowki bardzo popularna metoda spinomucha i bardzo skuteczna:)

Oprocz przepisow o wielkosci hakow,zakazu uzywania plecionek....itd. po okreslenie dopuszczalnej techniki w dni parzyste i nieparzyste.

ps 

Mowie o rzekach,bo tylko tam ganiam za trotka i ososkiem

Edytowane przez Z Olsztyna