Skocz do zawartości

STOP sieciom PZW - Petycja WŚ do ZG PZW

fomadron

Rekomendowane odpowiedzi

Dla tematu to lepiej, że znikasz, jednak zanim to zrobisz,

wskaż najpierw uprzejmie proszę, gdzie zamieściłeś JAKIEKOLWIEK badania naukowe dotyczące tematu.

Mam nadzieję, że nie chodzi ci o tego kolesia, co nie widzi nic złego w dalszym rozroście populacji kormorana?

Proszę bardzo:

http://ompzw.pl/modulesData/files/2359_ograniczenie_odoww_sieciowych_2012_9uh5kyra.pdf

"Koleś" co to napisał to dr hab. inż. Wiesław Wiśniewolski, prof. IRS

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/8/wiadomosci/20712/pliki/227_odlowy_sieciowe_2009.pdf

doc. dr hab. Wiesław Wiśniewolski

Ja jestem za tym, by ryb było tyle by każdy mógł z nich korzystać. Eliminacja rybaków (choć jest mało prawdopodobna) nic nie da. Te same ryby zjedzą miejscowi. Może od razu zbierajmy podpisy pod petycją o eliminację miejscowych z naszych (?) wód.

Serio, dla mnie koniec tematu.

Edytowane przez spy
  • Like 3

Cytowane opinie nie spełniają podstawowych kryteriów pracy naukowej.

Zarówno źródła danych statystycznych jak i sama metodologia pozostawiają wiele do życzenia.

Taką opinię stworzoną na zamówienie PZW możesz sobie wsa...  oprawić w ramki.

Taką opinię można kupić w każdym sklepie z opiniami :)

Wisisz mi colę którą wyplułem na monitor czytając tego posta.

"jeśli fakty nie pasują do teorii, tym gorzej dla faktów".

Nie wciągniesz mnie w te grę. Masz rację. Rybak twój wróg! Ja spadam, Ciao.

Edytowane przez spy
  • Like 2

Tak sobie czytam i czytam zamieszczone w temacie wywody i myślę, że nie ma o co kruszyć kopii. Obie strony sporu używają podobnych argumentów, dotyczących przyczyn spadającej ilości ryb w naszych wodach. Rybacy i ich sympatycy obwiniają wędkarzy i kormorany, natomiast wędkarze rybaków i biedne kormorany. Jak widać kormorany mają prze...ne u wszystkich ;) . Tak bardziej poważnie to w teorii problem jest prosty do rozwiązania. Wystarczy czerpać wzorce z innych państw europejskich, gdzie ryb jest dużo, są wędkarze i kormorany, natomiast rybaków nie ma. Wniosek nasuwa się sam. Oczywiście różnice dotyczą również przepisów i ich egzekwowania ale to przy dobrej woli decydentów da się zrobić. Podsumowując, gdyby rybacy i ich sieci byli najlepszym i nieodzownym narzędziem gospodarowania zasobami wód śródlądowych to w innych krajach z całą pewnością korzystano by z tego dobrodziejstwa.  

• Like 1

Taką opinię można kupić w każdym sklepie z opiniami :)

Wisisz mi colę którą wyplułem na monitor czytając tego posta.

Nie wciągniesz mnie w te grę. Masz rację. Rybak twój wróg! Ja spadam, Ciao.

O widzisz, jeszcze chwilkę temu sam napisałeś coś mądrego:"Rybacy WON", jednak to, co sam podświadomie wiesz, zostało wyparte przez doraźną chęć dalszego trolowania i natychmiast pojawiła się edycja z wpisem: "Rybak twój wróg".

BTW jesteś winny temu, że straciłem 10 min na przeczytanie tych "badań naukowych" :doh: , w związku z tym nic ci nie wiszę :D .

Strzałka.

W/g opinii uznanego autorytetu "profesora od troci" p. Bartla - ryba która wpływa do rzeki to ryba stracona...

Jaki kraj takie autorytety naukowe...

Tak więc opinie naukowców pisane "na potrzeby" mozna sobie... w ramki oprawić, jak juz wczesniej kolega napisał...

W/g opinii uznanego autorytetu "profesora od troci" p. Bartla - ryba która wpływa do rzeki to ryba stracona...

Jaki kraj takie autorytety naukowe...

Tak więc opinie naukowców pisane "na potrzeby" mozna sobie... w ramki oprawić, jak juz wczesniej kolega napisał...

I ta to kocham to forum. Jest zdanie, wyrwane z kontekstu i mamy punkt zaczepienia do wojowania. Napisz proszę dokładnie co powiedział prof. Bartel i do czego się odnosił. Podpowiem, że do pewnej choroby.

• Like 1

akurat znam całośc tej dawnej wypowiedzi i jej kontekst również... Nie podejmę sie jednak cytowania dosłownego z pamięci ( w każdym razie kontekst jest przez Niego powtarzany nader często).

Znam też całośc jego "programu restytucji" w którym ryba ma prawo wpłynąc do rzeki tylko po to by została odłowiona na sztuczne tarło, jak również tezy oparte o badania z lat 50-60...

Pan profesor daaawno powinien byc na emeryturze...

Piłeś-nie pisz :)

Nie wiesz - nie podskakuj .. I już wiesz Pawełku , że nie wiesz . Masz tu fakty w obrazkach dla łatwiejszej percepcji :) Innym , po lekturach godnych ćwierć inteligentów - też polecam . Nie możesz mnie obrazić swoją uroczą prostotą . Zresztą przywykłem nieco do stylu tutejszych mądrusiów . Jestem przeciw .. niech mnie zbanują :)

https://www.youtube.com/watch?v=GD5aRdT0rl0

http://www.vdbi.de/pages/mitglieder.php

Nie wiesz - nie podskakuj .. I już wiesz Pawełku , że nie wiesz . Masz tu fakty w obrazkach dla łatwiejszej percepcji :) Innym , po lekturach godnych ćwierć inteligentów - też polecam . Nie możesz mnie obrazić swoją uroczą prostotą . Zresztą przywykłem nieco do stylu tutejszych mądrusiów . Jestem przeciw .. niech mnie zbanują :)

Widzisz śmieszna istotko, z grafomańskimi aspiracjami, rybactwa niemieckiego nie można porównywać do polskiego.

Różnica zasadnicza tkwi zarówno w mentalności osób wykonujących to zajęcie jak i w sposobie organizacji.

"Nie mieszajmy myślowo dwóch różnych systemów walutowych".

Patologii, którą przesiąkła nasza rybacka "gospodarka" śródlądowa, w tamtych warunkach nie uświadczysz.

Pawełku , ja wiem że obroną przyłapanych zawsze jest atak i odwracanie kota ogonem :)A jaki przy okazji kompleks niższości się ujawnił . A fuj :D

Zauważ że twój guru ci nie słuzy , on tylko ciebie używa !

Patologiczne to jest całe polskie wędkarstwo , które nie zna miary ani swojego miejsca , które sobie lubi sportowo pofiglować z rybkami , łowić dumnie i durnie ryby tarłowe , łowić bez żadnych ograniczeń , konkurencji , powrzakując - więcej! , tylko ja!, siaty won! - czyniąc sobie z  C&R cudowny parawanik , a masy wyluzowanych członków są wychowywane przez takich dobrych wujów , jak ten wuj od petycji ..

• Like 1

Pawełku , ja wiem że obroną przyłapanych zawsze jest atak i odwracanie kota ogonem :)A jaki przy okazji kompleks niższości się ujawnił . A fuj :D

Zauważ że twój guru ci nie słuzy , on tylko ciebie używa !

Patologiczne to jest całe polskie wędkarstwo , które nie zna miary ani swojego miejsca , które sobie lubi sportowo pofiglować z rybkami , łowić dumnie i durnie ryby tarłowe , łowić bez żadnych ograniczeń , konkurencji , powrzakując - więcej! , tylko ja!, siaty won! - czyniąc sobie z  C&R cudowny parawanik , a masy wyluzowanych członków są wychowywane przez takich dobrych wujów , jak ten wuj od petycji ..

Nie mierz proszę wszystkich swoja miarą. Nie wiem kim jesteś i co tu właściwie robisz, ale z tym forum to masz akurat najmniej wspólnego według swych wypowiedzi. Uważam, że zabawa słowem to fajna sprawa, ale trzeba jeszcze wiedzieć gdzie ją wykorzystać. Jeżeli jesteś tak rozwinięty literacko to może książkę napisz jak znajdzie się chętny do czytania takiego bełkotu  zarobisz parę groszy. W stylu który tu prezentujesz to pisał kiedyś taki redaktorek dla "Kraju Rad', a może to ty? 100 lat niby masz ;) Ogarnij się chłopie!!! Nie obrażaj ludzi porządnych, etycznych wędkarzy!   Na koniec Ci zacytuję: "Myślisz, że jesteś fajny???"

Edytowane przez MALIN.
  • Like 2

Na załączonym obrazku pokazano połów siei lub sielawy...