Skocz do zawartości

Jak zdjąć rękojeść bez jej zniszczenia

Grzesiek12

Rekomendowane odpowiedzi

wiem,że ty akurat mało do powiedzenia masz ,więc nie próbuj nabijać postów sobie skoro gówno wiesz

Nastrępny gówno mądry haha

Jeśli chodzi o nabijanie bezsensownych postów, to mamy tego świetny przykład 4 posty pod rząd, z czego 2 powyższe są poniżej wszelkiej krytyki.

Nie podoba się tu i nie potrafisz zastosować się do regulaminu to się nie loguj. 

Wszystkie posty nie związane z tematem wylecą do kosza.

Edytowane przez milupa
  • Like 9

• 2 miesiące temu...

Rozmawiałem z Rodmasem na ten temat i maja jakąś nagrzewnicę/opalarkę z długą i cienką dyszą którą nagrzewają/wypalają blank z wnętrza rękojeści bez uszkadzania jej. Oczywiście blank jest spalony i nie nadaje się do niczego ale rękojeść ocaleje.

Tak w każdym razie zrozumiałem ten proces w trakcie rozmowy telefonicznej i z tego co zrozumiałem oferują również taką usługę jak odzyskanie rękojeści.

Innym sposobem jaki uzyskałem z innej pracowni to pocięcie rękojeści w miejscach klejenia(łączenie rear z uchwytem i łączenie uchwytu z fore) i rozwiercenie blanku tak jak się rozwierca korek czy inny materiał na rękojeści.

Może to co napisałem podpowie jakiś sposób albo własny pomysł na demontaż.

Edytowane przez paawelek83

Jest sposób,

trochę pracochłonny, ale na 100% wykonalny - bawiłem się już tak ze dwa razy (tak samo można odzyskać korek z rękojeści - fore grip, czy rear grip)

Obcinasz blank w Twoim przypadku przed pianką nałożoną na IPS'a i za uchwytem, robisz sobie przyrząd do rozwiercania z tego samego blanku, tylko oczywiście z jego mniejszej  średnicy.  Naklejasz 'Kropelką" na ten blank spiralnie paski z papieru ściernego (jak najgrubszego - byle bez przesady), ważne by były przerwy pomiędzy tymi paskami by się tam mógł zbierać pył.  I ...... szlifujesz od środka   :)

Łatwiej jest jeśli ten przyrząd zamontujesz w wiertarce, a wtedy ona za Ciebie odwali robotę, ty tylko przesuwasz uchwyt góra, dół.

Powodzenia

myslałem o włozeniu wedki do piekarnika ale boje sie ze pianka się stopi spali 

Piekarnik będzie działał od zewnątrz czyli głównie na to co właśnie chcesz odzyskać bez uszkodzenia.

Pisząc o opalarce miałem namyśli wdmuchiwanie gorącego powietrza do wnętrza blanku. Wtedy działasz temperaturą na blank a w mniejszym stopniu na piankę/korek a nawet jeśli to na część niewidoczną bo od wewnątrz którą i tak potem wypełnisz klejem.

PS. pamiętaj o "odkorkowaniu" zakończenia rękojeści aby był przepływ gorącego powietrza.

mam taka fajna stara lutownice sciągnołem nią juz jeden element musze tylko pomyślec jak przedłuzyc koncówke .

co to jest to miedzy rękojęscia a blankiem klej tasma korek ?

Może być wszystko, już kiedyś na zdjęciu sznurek widziałem :)

Klej jest na 100%, tylko czym jest wypełniona "większa przestrzeń"> Może być np. korek , abory grafitowe czy piankowe, zdarzały się tuleje podobne do PCV, taśma papierowa ..... możliwości jest naprawdę wiele   :)

Ja gotuje rękojeść w dużym garze na kuchni. Przy 3 próbach wszystkie 3 rękojeści udało się zdjąć. Nawet blanki da się odzyskać.. Jedynie w uchwytach zostają arbory które można zostawić i wykorzystać rozwiercając na większą średnice.

Zaznaczę tylko, że mówię o rękojeściach wklejonych na 2 składnikowy epoksyd.

Siema. Już kiedyś opisałem swój sposób. Powtórzę;p

Obetnij blank blisko elementu, weź jakiś metalowy pręt, rurkę o średnicy mniejszej od średnicy blanku. Rozgrzej ją bardzo mocno i wsadź w blank. Poczekaj chwile i spróbuj ruszać elementami. Jeśli za pierwszym razem się nie uda to powtórz kilku krotnie wszystko zależy jaki klej budowniczy użył. Jak do tej pory zawsze udało się odzyskać wszystkie komponęty.

Edytowane przez Gadget

A gotowanie nie uszkadza blanku ? Bo ja z kolei zdjołem uchwyt ale na blanku została tuleja której nie mogę ruszyć nawet podgrzewaną zapalniczką.

Możę źle to napisałem. Woda ma być gorąca nie musi się gotować. Z blankami przy takiej temperaturze raczej nic sie nie dzieje.

• 4 tygodnie później...

właśnie szukałm sposobu na odzyskanie części z połamanego teamdrgona 3m 7-21g w celu zbudowania możliwie tanio kija na blanku CD  BR 320cm do 28g i stwierdziłem że to ponad moje siły... może ktoś chetny do takiego zlecenia? pomysł też jest na dorobinie z jednej góry Teamdragona ( mam 2 szytówki. obie połamane) drugiej szczytówki do wklejanki Teamdagona 240 cm.

Jak odzyskać rękojeśc chodzi mi dokładnie o fuji ips najlepiej z pianką blank moze zostać uszkodzonyjakies pomysły ?

Kilka udało się odzyskac i po próbach różnych metod ,najskuteczniejszą w tym przypadku ,jest rozwiercanie od wewnątrz.

Jeśli masz do dyspozycji wiertarkę stołową,to jesteś wygrany .Jeśli nie, to pozostaje imadło ,skręcane z wyczuciem przez szmatę ,gąbkę ,gumę,w celu uniknięcia uszkodzenia elementów , na których Ci zależy.