Skocz do zawartości
  • 0

Jak wykonać pierwszego jerka - nowy artykuł

admin

Pytanie

Cześć,

Czy wiecie jak wykonać jerka? Czy chcielibyście samodzielnie stworzyć tego rodzaju przynętę? Niniejszy artykuł opisuje kolejne fazy tworzenia szybującej przynęty. Przybliżamy warsztat pracy, niezbędne komponenty, lakiery i farby, które należy użyć w procesie produkcji. Naszym przewodnikiem jest Siudak. Zapraszam do lektury artykułu i dyskusji.

Pozdrawiam serdecznie

Remek

• Odpowiedzi 99
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

A nikt z Was doświadczonych strugaczy nie pokusiłby sie na zrobienie dużego 15-20cm woblera do głębokiego trollingu????.....musi schodzić na 12-15m. Kupiłbym od razu nawet 100 sztuk.

Na rynku poza Mannsem MAGNUM STRETCH 40+ za jedyne 176.82zł :lol: :lol: :lol: nie ma kompletnie nic !!!

Proszę o kontakt gadda@tlen.pl

pozd.

• 0

Witam

Po małych kłopotach z komputerem zamieszczam obiecane fotki mojego pierwszego jerka. Na tych fotkach jest jeszcze nie pociągnięty pokostem. Obecnie już kończę fazę nakładania pokostu i za niedługo będę nakładał kolor. Jerk jest wykonany ze sosny i dociążony jest ołowiem tak jak u Siudaka. Niedociągnięcia związane z zalewaniem ołowiem poprawiłem szpachlą.

pozdrawiam Maciek

post-37-1348913213,0655_thumb.jpg

post-37-1348913213,1252_thumb.jpg

• 0

Witam

Szczerze powiedziawszy ten drut mi też nie pasuje, ale na razie nie mam nic innego. Nawet go nie wklejałem jeszcze, będę starał się wstawić tam coś mocniejszego (przeczesuję Allegro w poszukiwaniu ale na razie lipa ;() Utwierdziliście mnie w moich podejrzeniach że ten drut to raczej na kropkowe wobki :D

Dzięki chłopaki.

pozdrawiam Maciek

• 0

Drut można kupić w hurtowniach spawalniczych. Najlepszy do nierdzewki bo nie rdzewieje :lol: można też kupić w sklepach z materiałami dla stomatologów ale będzie drożej.

Co do wykonanego modelu postaraj się bardziej go wykończyć. Moim skromnym zdaniem wymaga jeszcze zaokrąglenia od strony głowy i zwężenia oraz zaokrąglenia od strony ogona. Wierz mi będzie lepiej pracował. Bez urazy to tylko konstruktywna krytyka. B) A możesz napisać jak go wyważałeś?

• 0

Witam

Waci co do wyważenia moja metoda była czysto inżynierska kawałek kartki parę notatek z Wytrzymałości Materiałów i dotarłem (mam nadzieję) do rozsądnego wyniku. Cóż takie skrzywienie naukowe. Co do reszty uwag co do kształtu to spoko spróbuję coś jeszcze zakombinować. Nie traktuję tego jako krytykę Waci, każda rada mi się przyda za którą dziękuję :D

pozdrawiam Maciek

• 0

wiremet sprzedaje na kg. 0.8mm wychodzi około 110m cena około 30zł im cieńszy tym droższy za kg. Do woblerów polecam póltwardy, dobrze się formuje. Minimalnie kupowałem 0,5kg i wysłali za pobraniem.

Można kupić drut w OBI krążek nierdzewki 9m kosztuje 8zł.

siudak

• 0

Witam

Szczerze powiedziawszy ten drut mi też nie pasuje, ale na razie nie mam nic innego. Nawet go nie wklejałem jeszcze, będę starał się wstawić tam coś mocniejszego (przeczesuję Allegro w poszukiwaniu ale na razie lipa ;() Utwierdziliście mnie w moich podejrzeniach że ten drut to raczej na kropkowe wobki :D

Dzięki chłopaki.

pozdrawiam Maciek

jak sprawa drutu cię chwilowo stopuje, a nie masz nic lepszego, spróbuj pokombinować ze spinaczami biurowymi :D

• 0

Jeden raz użyłem spinacza, drut zardzewiał po jednym łowieniu i sobie odpuściłem. Są one wykonane ze stopów żelaza i pokryte galwanicznie cynkiem lub innym metalem, po łowieniu oczka są poobdzierane z powłoki i rdzewieją bardzo szybko. Jednak dla zrobienia sztuki do testów na pewno wystarczą.

• 0

Tak w ogole to dobrze jest wklejac oczka ze skreconego drutu w okreslony sposob czyli tak jak jest pokazane na rysunku. Ja tak robie tylko po to by miec wieksza pewnosc, ze podczas holu oczka nie wypadna. Moze to niepotrzebny zabieg ale nie szkodzi go stosowac :D

jerk.bmp

• 0

Tak też można. Ja przy montażu oczek na wkręty raczej sugeruję się umiejscowieniem steru i obciążenia. Zwracam uwagę bym mógł wykonać nacięcie i otwory tak by minąć się z drutem. Nie chcę tępić wiertła i mam pełny zakres ruchów przy wklejaniu steru.

siudak

• 0

Witam.

Ja drut kupuję w składach budowlanych na wagę,jest tani i się sprawdza.Służy do wiązania zbrojenia na budowach,tylko bieżcie ten nierdzewny!Używam 0,8 i 1,2mm jest mięki dzięki czemu dobrze się formuje oczka.

Obciążanie.Najpierw odlewam z ołowiu pręt o grubości 7,5mm.Robię go na zapas.Następnie tnę go na odpowiednie długości w zależności od potrzebnej mi gramatury.W woblerze wiercę otwór 8mm(jeden lub więcej)i po włożeniu ciężarka zalewam żywicą poliestrową.Zalewanie płynnym ołowiem wystruganego korpusu to kłopotliwa i zbyteczna praktyka.

Oczka oczywiście wklejam oddzielnie i nie bawie się w żadne stelarze całościowe.Prawidłowo wklejone jest nie do wyrwania,pęka linka 40funtowa.

Pozdrawiam wszystkich ambitnych rzemieśników.