Skocz do zawartości

Problem z końcową powłoką domalux

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zauważyłem ze moje wobki z zeszłego roku mają problem z powloka końcową. Krótko mówiąc domalux classic silver po lekkim zdrapaniu paznokciem schodzi z kolorkami do samego drewna. Dałem tylko dwie warstwy...wczesniej kladlem 4 i problemu nie ma...kolorki to modelarskie pactry. Mam przed soba sporą partie plus hartzlacka hs super stronga. Wobki są plaskie grube na 0,5cm i mają po jednym jajcu na brzuchu. Nie chce spieprzyc sprawy i zastanawiam się czy ilość warstw jest rzeczywiscie istotna. Lakier odpryskuje na ostrzejszych krawedziach na przejsciu boków w grzbiet i brzuch. Na płaskich bokach jest ok. Dodam ze te wczesniejsze z ktorych nic nie zlazi mają klasyczne kształty...

Wysyłane z mojego GT-S5830i za pomocą Tapatalk 2

Zatop jeszcze dwa razy i po problemie.A tak na poważnie to są to płaszczyzny gdzie są spore naprężenia w powłoce może być to powodem tego zjawiska...Farbę nakładałeś bezpośrednio na drewno czy pod nią stosowałeś jakąś powłokę ochronną?Jedną warstwę lakieru lub kąpiel w pokoście itp.

Na "ostrych krawędziach" przeważnie warstwa lakieru jest znacznie cieńsza niż na "płaskim-obłym", to tak jak chłopaki radzą, 4 warstwy minimum... Ja tam maczam z 7-8 (przy dużych woblerach czasem więcej) zmieniając też przy okazji "punkt zaczepienia" czyli raz spływa na ogonek, raz na mordkę woblera...

Acha, no i nie dopuszczam aby "poprzednia warstwa" mi przyschła dzięki temu następna ma możliwość "zlać się" z poprzednią w wyniku czego w efekcie robi się "taka warstwa lakieru", która nie pęka, nie łuszczy się, nie do uszkodzenia o kamienie itp...

• Like 3

Jeśli to nie konsystencja gluta to nie ten problem tylko doszukiwał bym się problemu z za małą ilością lakieru.Ja osobiście na wobki kładę spore ilości czasem nawet ich nie liczę mają być gładkie.W przypadku stosowania naprzmiennych warstw może się coś takiego zrobić choć u mnie z uwagi na więcej warstw nic takiego nie występuje...

Zdziwienie mnie natomiast bierze jak czytam o stosowaniu caponu do woblerów (daj kilka warstw Domaluksa i po sprawie)Wybór technologi w tworzeniu woblerów pozostawiam wyborowi samego zainteresowanego.

Domaluks kładę grubiej i woda im nie straszna nie zabezpieczając ich w caponie. ;)

Osobiście również stosuję kilkunastominutową kąpiel korpusów w caponie...zwłaszcza topoli, która chłonie go jak gąbka...jeśli o domaluxa chodzi to tak jak poprzednicy piszą: minimum 4 warstwy...ostatni test zgniecieniowy jednego z balsowych wobków udowodnił, że powyższy sposób jest wystarczająco skuteczny

Na "ostrych krawędziach" przeważnie warstwa lakieru jest znacznie cieńsza niż na "płaskim-obłym", to tak jak chłopaki radzą, 4 warstwy minimum... Ja tam maczam z 7-8 (przy dużych woblerach czasem więcej) zmieniając też przy okazji "punkt zaczepienia" czyli raz spływa na ogonek, raz na mordkę woblera...

Acha, no i nie dopuszczam aby "poprzednia warstwa" mi przyschła dzięki temu następna ma możliwość "zlać się" z poprzednią w wyniku czego w efekcie robi się "taka warstwa lakieru", która nie pęka, nie łuszczy się, nie do uszkodzenia o kamienie itp...

a czy przy nałożeniu lakieru na poprzednią niedoschnięta warstwę nie robią się ala zacieki lub jakieś nie doskonałości?

Robię niemal identycznie.

Lakierowanie (ilość warstw) w moim przypadku zależy od fantazji, ale średnio 8-12. Też zależy od rozmiaru, budowy i celu.

Pod szczupacze zęby i tam, gdzie to nie popsuje akcji - daję więcej.

Tam, gdzie od ilości lakieru może zależeć akcja, przy wobkach z małym sterem  - mniej.

a czy przy nałożeniu lakieru na poprzednią niedoschnięta warstwę nie robią się ala zacieki lub jakieś nie doskonałości?

Trzeba po prostu "wyczaić moment"... Czyli poświęcić ze dwie-trzy "gołe dechy" na eksperymenty, a potem, to już się "samo robi"...

I nie ma żadnych zacieków, glutów czy innych nieszczęść, a wobki są gładziutkie... :)

Gdy jeszcze stosowałem pokrywanie lakierem, dawałem 6 (wobki małe, do 2 cm) do nawet 15 (woblery przeznaczone dla szczupaka i na głowatkę) warstw lakieru. Przy takiej ilości warstw naturalną tendencją były próby przyspieszania procesu. W tym również kładzenie kolejnej warstwy na nie do końca wyschniętą poprzednią. 

Pierwszą "oznaką" były "sople" z lakieru. Takie "gluty" zwisające z woblerów. Czasem nawet dość długie ;)

A drugą, bardziej irytującą, była długość schnięcia tej warstwy. Schła irytująco długo :unsure: I był to tak naprawdę jedyny powód, dla którego unikałem kładzenia następnej warstwy lakieru na niedoschniętą poprzedniczkę.

• Like 1