Skocz do zawartości
  • 0

Brak pl menu w LOWRANCE ELITE 5HDI Z Gps

jogirobert

Pytanie

Witam kolegów czy ktoś z forum mógłby pomóc, w gdzie mógłbym wgrać pl menu ,dostałem nowiutkie echo  od kuzynki z kanady Lowrance Elite 5 Hdi z Gps.

Niestety po podłaczeniu zestawu że niema języka pl i jak z tym gps bo niewykrywał mi satelit  czy potrzebuję antenę do tego.

A i jeszcze jedno po wpisaniu nr produktu powinno być 30 języków a jest tylko 14.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ja mam w stopach, no i stopnie F. Idzie się przyzwyczaić tylko gorzej jak ktoś krzyczy "jak głęboko?! " ,a ja mu «25 stóp! ". Mina pytajnika bezcenna. Później dorzucam żeby podzielił przez 3 to wyjdą metry. Do temperatury wydrukowałem sobie ściągawkę.

• Like 1

• 0

Ja mam w stopach, no i stopnie F. Idzie się przyzwyczaić tylko gorzej jak ktoś krzyczy "jak głęboko?! " ,a ja mu «25 stóp! ". Mina pytajnika bezcenna. Później dorzucam żeby podzielił przez 3 to wyjdą metry. Do temperatury wydrukowałem sobie ściągawkę.

pokichuja? ustaw sobie na "fathomy" = saznie = 2m (no 6 stop = 1.9x m) latwiej policzyc ;)

a stopnie to jest latwo zaznaczasz ile to jest bodaj 5stC i co 10F C rosnie o 5 czy jakos podobnie (mam malutenka naklejke na echu tylko na 2 pierwsze kroki)

• 0

Ja się do stóp przyzwyczaiłem, więc przestałem dla siebie przeliczać. Po prostu wiem ile to jest 7 ft, tak jak wiem ile to jest 2m :)

Ale faktycznie łatwiej będzie się dogadać z innymi przy ustawieniu sążni, dzięki za info.

Z temperaturą jest podobnie, jak zerknę na ściągawkę raz czy drugi na rybach to dość szybko zapamiętuję ile to jest w C. Chociaż robiąc testy doszedłem do wniosku że łowiąc ryby na większych głębokościach, termometr można sobie w... wsadzić.

I tym to sposobem ograniczono dochody firmy z wgrywania polskiego menu ;)

• 0

Tylko wgranie powyższego softu do echosondy z polskiego rozdania powoduje utratę polskiego, jednostek i zdaje się brak działania GPS-a.

Sam mam takiego HDS-a od polskiego dystrybutora i wku..m się , że nie mogę samodzielnie wgrać sobie najnowwszego softu. Tylko trzeba odsyłać do Normarku. Dodatkowe koszty.

I właśnie skończyła mi się gwarancja, więc pewnie za nowy soft każą płacić.

• 0

Dla mnie to w Normarku muszą kupować desperaci, albo ci którzy nie wiedzą o takiej konieczności...

Dlaczego desperaci? Dwa echa przed HDS-em ściągnałem ze Stanów, tak więc to drugie odpada. Jako , że nie mam ciotki ani wujka tam do ceny dochodzi Vat. Po podliczeniu wyszło mi około pięciuset złotych różnicy. Miałem gwarancje, fakturę i brak kombinacji z jednostkami, językiem itp.

HDSa to raczej do Parkera trzeba wysyłać . Kupione w Normarku Humminbirdy można aktualizować bez żadnego problemu.

Już poprawiiłem. Dzięki.

• 0

Wystarczy kupić w EU i jedyne czego nie masz to język. Reszta działa, aktualizacje robisz w domu. Co do cen to z tego co piszą ludzie wychodzi że jest też taniej niż u nas. Jak w środku sezonu wyjdzie warta poprawki aktualizacja to pozbawia Cię to echa na kilka dni (w najlepszym przypadku).

• 0

Witam.

Jestem od niedawna posiadaczem ELITE 5 HDI, którego przywiózł mi kolega z USA, oczywiscie bez pol. Menu. Oddałem zrobić Serwisu poprzez wgrać nowego SOFTA -500 Netto. Opłaca sie, bo i tak nie nie przekroczyło polowy echa wspólnie przez kupic w Polsce.Czekam NA Kuriera -jutro bedzie.

Mam zrobić kolegów pytanko- Mój przetwornik do 50/200/455/800 kHz HDI. Kąt detekcji dla 455kHz-55stop. 800-30st- tak narysowano na pudełku, 50kHz dla i 200 Jaki Kąt.

Edytowane przez kruchy488

• 0

Czesc. 

Sorry ze Ci komentuje tu.. ale nie wiem jak sam napisac, bo nowy tu jestem. 

Sluchaj mam takie same echo, nie mam tez pl menu i mam problem.. 
Jaki akumumulator bedzie dobry? 

Do tej pory uzywalem 7Ah i jest zdzecydowanie za maly i nie wiem jaki teraz kupic.. 15-18-20-30Ah 

Doradz mi 

Pozdrawiam marek :) 

• 0

Echo pobiera około 0,9-1A z aku, więc z 7Ah w porywach pewnie 4-5h, bo pojemność podaje się zwyczajowo przy stałym prądzie rozładowania 1/20 pojemności - nie do zaobserwowania w normalnej eksploatacji. Nie wiem jakie masz wymagania czasowe, ale 18Ah teoretycznie powinien trzymać 20h, w praktyce będzie nieco mniej-16-18h.  30Ah - pewnie 30 albo więcej h, bo prąd rozładowania będzie bardzo mały w stosunku do pojemności. Jeżeli zwiększysz pobór przez np. mocne podświetlenie, to czas odpowiednio się skróci.

• 0

Witam. Ja do swojej elity kupiłem 18ah. Powinno śmiało starczyć na 12 godz. połowu.

Mam pytanie odnośnie ustawiania decybeli: czy jest możliwość dogrzebania się do tych ustawień? Może ktoś z kolegów próbował.

Kruchy jakie decybele?? to echosonda a nie mikser muzyczny ;-)

Czy chodzi Ci o ustawienia poziomu głośności?? to podstawowe ustawienia! i łatwe do znalezienia.

instrukcja obsługi strona 42 i 43 

menu, menu- system- i druga pozycja od góry, tuz pod językiem: -audio

Pobaw sie urzadzeniem, poczytaj instrukcję. na temat ustaien w Elitkach jest juz tyle na forum ze szok. 

|Szukajcie a znajdziecie!!

Moim zdniem szkoda zaśmiecać forum takimi pytaniami. 

powodzenia!!!

Edytowane przez bierjoza

• 0

Nie chodzi mi o decybele głośności sondy, tylko o ustawienie kąta stożka. Poprzez dB można regulować siłę sygnału, np: dla 50khz przy -3dB kąt stożka wynosi 33st. jeżeli ustawie do -10dB to ten kąt zwiększy się do 90st.

Stąd moje pytanie , czy jest możliwość dostać się do tych nastaw? W podstawowym menu tego nie ma , może trzeba pogrzebać trochę dalej.

• 0

Nie chodzi mi o decybele głośności sondy, tylko o ustawienie kąta stożka. Poprzez dB można regulować siłę sygnału, np: dla 50khz przy -3dB kąt stożka wynosi 33st. jeżeli ustawie do -10dB to ten kąt zwiększy się do 90st.

Stąd moje pytanie , czy jest możliwość dostać się do tych nastaw? W podstawowym menu tego nie ma , może trzeba pogrzebać trochę dalej.

Słyszałeś ze dzwonia tylko nie wiesz w którym kościele  ;) 

Nic sobie nie wyregulujesz.

Kąt stozka podaje się dla pomiaru wg jakiejś normy określającej spadek mocy sygnału. Najczęsciej dla - 10 dB (to tak zwany kat efektywny) albo - 3 db

• Like 1

• 0

Czy ktoś jest obeznany w temacie LOWRANCE Elite-4 Chirp. Chodzi o zgranie oprogramowania z jednej i przerzucenie do drugiej. Czy jest taka możliwość ? Mam w jednej opcje języka polskiego i chciałbym aby druga również go posiadała. Czy to możliwe do wykonania? Echo posiada wejście na kartę micro SD