Skocz do zawartości

BUSTER JERK

Pleciona

Rekomendowane odpowiedzi

Czapeczka obrzydliwa, tandetna i jarmarczna ale była umowa i prośba sponsora aby zrobić sobie foty z rymami złowionymi na ich przynęty w tej czapce ... wiadomo o co chodzi ;) a co mi tam :P

Wiadomo człowiek honoru słowa dotrzymuje

Pozdrawiam Panie Robercie

• Like 1

Wymieniajcie kotwice w Busterach. Metróweczki ładnie rozginają stosowane w nich brązowe druciaki VMC.

Fabryczne VMC bardzo szybko padają zwłaszcza w słonej wodzie.

Miałem kiedyś sytuację, gdy 5-6 brań  (brały delikatnie tego dnia) z rzędu nie udało się zaciąć, ryby spadały.

Po wymianie kotwiczek na Ownera od razu było skuteczne zacięcie.

Tylko Owner daje radę :)

• 2 lata później...

WItam

W jerkowaniu jestem amatorem, proszę o poradę jak/czym dobrać się do szczupaków patrolujących podwodne łączki na 5-7m

Z opisów wygląda to tak:

– 15 cm /75 g (Buster Jerk Original – wolnotonący)

– 15 cm / 64,5 g (Buster Jerk Shallow Runner – pływający)

– 12 cm / 37 g (Buster Jerk II – pływający)

– 10 cm / 25 g (Baby Buster – pływający)

– 8,5 cm /18 g (Buster Jerk V – tonący)

– 6,8 cm / 10,3 g (Tiny Buster – tonący)

ile taki Jerk 15cm wolnotnący tonie na 3m    ;-)   papieros ?

Buster Jerk V  czy Tiny Buster szybciej osiągnie zadaną głębokość ???

Ale te france nie leżą plackiem na dnie :-)5-7 m to żadna głębokość wystarczy go poprowadzić 1,5 m pod powierzchnią i jeżeli wszystkie składowe danego dnia zagrają to bez problemu go zawiną ,15 cm -75 gr będzie optimum :-)

Cześć, proponuję dołożyć śrut ołowiu na tylną kotwicę tak ze 2 może 3 gramy lub na środkową ale wtedy będzie tonął wolniej i dać mu te 3 czy 4 sekundy opadu. Tak żeby prowadzić 0,5 do metra nad łąką. Będzie Pan zadowolony . I myślę, że czy to będzie jerk czy wahadło efekt będzie podobny

Tomek

Szukam przynet ktore obsluzy moja lekka szczupakowka. Czy Tiny Buster jest rownie skuteczny jak jego starsi bracia? Pytam miedzy innymi dlatego, ze uzywajac mniejszych rozmiarow salmo slider jakos nie odnioslem sukcesow.

Tiny Buster i lekka szczupakówka? Już bardziej BB.

Tiny Buster'a używam pod okonie :)

• Like 1

Tiny Buster i lekka szczupakówka? Już bardziej BB.

Tiny Buster'a używam pod okonie :)

Jakbym na to okonia zlapal to i nawet lepiej. Czasem zabieram ze soba kija 5-25g. W takim wypadku sparawdzam na poczatku lowienia co zeruje lepiej, okon czy szczupak i potem dostosowuje przynety do ryb. 

Mam rozumiec, ze Tiny robi zamieszanie w wodzie :) Jesli chcodzi o BB to jak najbardziej. Szczupaki sa na tak :)

Edytowane przez Luckyguliver
  • Like 1

Pierwszy raz w życiu Busterem. 

Dzisiaj.

8 szczupaków na Bustera średniej wielkości.  

5 kolejnych na Slidera i wahadłówki Alga. 

Wszystkie niestety poniżej 60 cm.

Oczywiście - wypuszczone.

Efekt pierwszego razu, czy faktycznie na te Bustery tak walą?

Według mnie Buster jest generalnie skuteczniejszy od Slidera.

• Like 4

Wg mnie tiny i baby busterów nie należy traktować jako przynęt szczupakowych. No chyba, że ktoś z premedytacją chce łowić pistolety. Na klasyczny rozmiar 15cm i tak większość ryb to ryby około wymiarowe i szczupaki nie maja najmniejszego problemu żeby w nie przyładować.

Jest jeszcze wersja 12cm gdyby komuś zależało na mniejszym rozmiarze i chyba nie ma sensu schodzić niżej.

Ten jegomość ma 30cm i jak widać baby buster nie był dla niego problemem ????, a tiny jest znacznie mniejszy.

W tym sezonie będę chciał poświecić trochę więcej czasu pasiakom i właśnie tym mniejszym buster jerkom.

post-63254-0-05538100-1557480850_thumb.jpeg

Edytowane przez erqgth
  • Like 3

Wg mnie tiny i baby busterów nie należy traktować jako przynęt szczupakowych. No chyba, że ktoś z premedytacją chce łowić pistolety. Na klasyczny rozmiar 15cm i tak większość ryb to ryby około wymiarowe i szczupaki nie maja najmniejszego problemu żeby w nie przyładować.

Co woda to ryby :) Lowilem Baby Busterm cala zime i wiosne i mniejszego niz 60cm szczupaka na niego nie zlapalem. Ten wiekszy Buster to juz inna wedka itd a ja lubie lowic najlezej jak sie da. No i dla portfela ten lzej :lol: Z drugiej jednak strony, tak sobie mysle, moze jeszcze dlatego metrowka nie padla bo uzywam Baby przynet ...?  :rolleyes:

Edytowane przez Luckyguliver

• 4 tygodnie później...
  • Dodaj nową pozycję...