Skocz do zawartości

Multik pod przynęty 4-15g

Leadrock

Rekomendowane odpowiedzi

Projektów w głowie dużo, pieniędzy w portfelu mało... Ale w sumie do samego myślenia pieniądze nie potrzebne, więc zapytam. ;)

Poszukuję odpowiedniego multika do kijka (teoretycznie 7-25) w rzeczywistości ładuje się od 4g i obsługuje do ~16-18.

Blank czuć, że z niezbyt wysokiego modułu, grubościenny, mięsisty, średnio szybki. Rzutowo dobry.

Chciałbym do niego spasować multik, który by dawał sensowne możliwości rzutowe w zakresie przynęt takich, jakie obsługuje wędka.

Absolutne minimum to moje modele wobków 3,7 i 3,9g. Oczywiście przy tej wadze szału odległościowego nie oczekuję, ale chciałbym, żeby od 5g komfort już się pojawił.

Zestaw miałby pracować pod linką mono w okolicach 0,2

No i tu moja prośba o pomoc. Do tej pory moje doświadczenie castingowe zaczynało się od 10g, a więc i wybór multika był łatwiejszy.

Da radę przypasować coś w granicach 400-500 złociszy?

Ze względu na cenę w grę wchodzą oczywiście także używki.

Mam nadzieję, że znajdą się jakieś porady i propozycje ;)

A jako, że w kwestii cennika używanych multiplikatorów jestem raczej zielony, to bardzo będę wdzięczny za ewentualne informacje mówiące o tym, jaka to jest "dobra" cena dla danego modelu z second-handu (oczywiście zdaję sobie sprawę, że zależy to od stanu, ale tak ogólnie można określić)

Jaki masz teraz multiplikator na stanie ?? Tzn chodzi mi o to ze może warto by za ta cene kupić szpule lekka i łożyska.

Quantuma energy... 

Chyba nawet miałeś podobnego. ;)

Z tego co się orientuję, małe możliwości tuningu 

Wobler 3,7-3,9g na takim kiju z curado 101/ 51E nie poleci komfortowo. Trzeba byłoby dokupić szpulę availa. Guma z główką 4g tak, ale nie wobler. Jakbyś miał jakąś witkę na blanku muchowym to wtedy przy odrobinie treningu byłoby Ok. Tak to będą męki, celność słaba i odległości znikome. Komfort przy ww multikach od 5g jest, ale przy skupionej masie. Przy woblerach bez systemów rzutowych bedzie słabo nawet przy tych 5g.

Co do używek w dobrym stanie w dobrej cenie to :

Curado 101 - 400zł

51 - 500zł

scorpion 1001 - 450-500zł

scorpion 1001 XT - 650

Edytowane przez dekosz
  • Like 2

Wobler 3,7-3,9g na takim kiju z curado 101/ 51E nie poleci komfortowo. Trzeba byłoby dokupić szpulę availa. Guma z główką 4g tak, ale nie wobler. Jakbyś miał jakąś witkę na blanku muchowym to wtedy przy odrobinie treningu byłoby Ok. Tak to będą męki, celność słaba i odległości znikome.

Co do używek w dobrym stanie w dobrej cenie to :

Curado 101 - 400zł

51 - 500zł

scorpion 101 - 450-500zł

To prawda co do woblera. Natomiast główka 4gr+ guma czy nawet 4gr blaszka czy cykada już leci powiedzmy komfortowo.

• Like 1

Dobrze, to może, żeby wszystko było jasne, żebyście mogli mi jeszcze lepiej pomóc :D (dzięki za dotychczasowe odpowiedzi swoją drogą)

I jeszcze jedna sprawa, a mianowicie linka: Hmm z monofilem na multiku nie jest tak kolorowo. Trzeba nauczyć się rzucać. Osobiście zylke wybieram w ostatecznosci. Weź to tez pod uwagę

Ja z castingiem po prostu schodzę na coraz lżejsze zestawy. Od 2 lat na ciężko (czyli w mojej definicji od 15g w górę)  :ph34r: łowię niemal wyłącznie castem.

Bardziej mnie cieszy wędkowanie z castem i dlatego chcę go zaadoptować do lżejszych technik, bo takimi łowię przez 90% czasu nad wodą.

Monofil - dlatego, że to ma być zestaw głównie z myślą o pstrągu na woblery. Jak dla mnie do takiego łowienia najlepiej nadaje się żyłka.

Co do trudności rzutu - łowiłem już w dolnej granicy mojego quantuma (jakieś 8-10g) z plecioną ~0,22 przy silnym wietrze i jakoś żyję. Pięknie nie było, ale...

Dalej:

Wobler 3,7-3,9g na takim kiju z curado 101/ 51E nie poleci komfortowo. Trzeba byłoby dokupić szpulę availa. 

Tak jak pisałem, to dla mnie dolna granica - na zasadzie "żeby choć trochę"  :lol: A regularnie, żeby miotać przynętami 5g i więcej.

Wychodzi mi na to, że najlepszą kombinacją będzie zakup jakiegoś Siemana, które jako-tako da radę, a jak przyjdzie zastrzyk pieniędzy pokusić się o tuning. Co sądzicie Panowie (i ewentualnie Panie)?

Jeśli tak, to mam jeszcze 2 pytanka:

1. Czy ktoś może wspomóc jakimś linkiem, gdzie są wyszczególnione opisywane przez Was modele i wskazane są różnice? W bazie sprzętu np. widzę tylko jedną wersję Curada (chyba, że oślepłem), a w necie jakoś też nie mogę znaleźć strony, której byłbym w stanie uwierzyć. (Nawet na stronie Shimano nie widzę tych modeli)

2. Jeśli mieć w głowie tuning w przyszłości, to który z proponowanych przez Was multików [Curado,  Scorpion, Chronach) daje największe możliwości?

Nie, żebym się już opowiedział ostatecznie za Shimano, ale jakoś widzę, że w tym kierunku raczej Wasze porady idą.

Witam,

Może rozważ pozycję nr 11, oddam za 700 zł z wysyłką w cenie. Nie łowiłem nim, ale powinien wg. opinii sprostać wymogom.

http://jerkbait.pl/topic/50110-s-jerk%C3%B3wka-batson-mb845-multik-daiwa-liberto-pixy-px68l/?p=1576423

Pozdrawiam

Arek

Dzięki za propozycję, ale na razie tylko szukam, na zakup przyjdzie czas później.

Nie chodziło mi o to, że nie potrafisz rzucać castem. Plecionka i żyłka to zupełnie coś innego. Dużo trudniej rzuca się z żyłką na multiplikatorze. Musi być odpowiednia do tego. Główną wadą żyłek jest to że "podnoszą" się ze szpuli i powodują powstawanie brody. Trzeba dużo mocniej kontrolować szpulę kciukiem. Łowię castem od 2006 i żyłki używam tylko w sytuacjach koniecznych. Komfort rzucania jest zdecydowanie większy przy plecionce.

Tuningować możesz curado 51E/ chronarch/ scorpion 1001 XT(były tez do scorpiona 1001 ale z dostępnością ciężko, tylko z drugiej ręki ). . Te 3 kołowrotki to można powiedzieć prawie klony, różnią się detalami.  Moim zdaniem najlepiej spasowany jest scorpion.

Curado 101D ma najgorszą przekładnie, tuning praktycznie nie możliwy w obecnej chwili, można dostosować szpulę od scorpiona 1001 (dostępność jak wyżej), ale trzeba zrobić odpowiednie podkładki, sama w sobie nie pasuje.

Szpula tuningowa koszt 500 + hamulec 150 więc tanio nie jest. Wszystkie możliwości tuningu znajdziesz na jp stronach ZPI, avail

Edytowane przez dekosz
  • Like 1

Też szukałem ostatnio takiego multika i wybrałem ABU Revo LT-L . Troszkę więcej niż twój budżet , ale  jak policzysz szpulę do innego modelu to wydzie Ci to samo , a tu już masz lekką seryjną szpulkę około 7gr , a sam komfort rzutowy jest naprawdę ok ( trzeba się postarać żeby zrobić brodę).. Przekładnia jest dosyć solidna i sam system smarowania przekładni jest też dosyć ciekawy(nie trzeba rozkręcać całego multika żeby dołożyć smar do przekładni, co jest naprawdę fajnym rozwiązaniem)..Pozdrawiam.

• Like 1

Koledzy napisali w zasadzie wszystko. Uporządkujmy:

Stara konstrukcja:

Shimano Scorpion 1001 + avail (avail ciężki do zakupienia)

Nowsze konstrukcje:

Shimano Scorpion XT 1001 + avail

Shimano Curado 51E + avail

ABU Revo LT i inne klony, (MGX,LTX, LTZ ) + ewentualnie avail.

Są też konstrukcje magnezowe Scorpionów , literki Mg w nazwie, być może podoła ABU Revo Premier + avail. To tyle, na szybko.

Edytowane przez Novis
  • Like 2

Jeśli nie masz aktualnie na Revo to bierz Curado 51....na availa dozbierasz i woblerek 3gr będzie śmigać aż miło.

Mono Dragon XT69 0,18 też jest spoko i nie puchnie na szpulce ;)

Edytowane przez minecjusz
  • Like 1