meme174 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 ... dla jakiej średnicy żyłki?Mialem chyba 0.22 jak dobrze pamietam Pitt masz racje sa steezy, alphasy finnese i inne daiwy ktore pociagna taki ciezar ale nie ta kasa 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Bo seryjna daiwa nie mieści się w budżecie, i bez dodatkowej szpulki też nie będzie różowo.... eee a te inne sie mieszcza? powaznie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Curado ostatnio po 450....Stary scorpion z availem za 450-500 od Meme 550 itpNa OLX Curado 350pln..........400pln za 101D.... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez minecjusz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 alphasy f, pixy i presso mozna ustrzelic od 140$ ... przed chwila sprawdzalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Dzięki wielkie za odpowiedzi! Oczywiście, jeśli ktoś chce coś ciekawego jeszcze dodać, to bardzo chętnie. Trochę w głowie mi się poukładało. Jakiś plan zaczyna się tworzyć... A tak, żeby nie tworzyć nowego wątku spytam jeszcze:Może ktoś wrzucić zdjęcia oryginalnych szpulek do proponowanych tu multików? Świta mi pewien pomysł i chcę zobaczyć, czy da się zrealizować.Interesuje mnie głównie rzut z perspektywy osi, do "środka" szpuli. Coś takiego jak jest tutaj: Tylko z drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 alphasy f, pixy i presso mozna ustrzelic od 140$ ... przed chwila sprawdzalem @pitt, ja nie wykluczam Daiwy, jeśli tylko spełni podstawowe założenia, więc jeśli możesz mnie doedukować w tym temacie, to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 co ja moge powiedzec w temacie lowienia multikiem i przynetami w przedziale od 4 gram, oprocz tego, ze uwazam, ze jest to troche bez sensu w porownaniu z uzyciem kolowrotka staloszpulowego? ja po prostu nie lubie tak lowic i moze dlatego mam zdrowy dystans do zajawki tego typu, pomimo, ze wielokrotnie lowilem dedykowanymi zestawami, zestawami w duzej mierze bardzo drogimi, to nie znalazlem nic na tyle rozsadnego, zeby obgonic moje miejscowki skutecznymi woblerami, pewnie wlasnie dlatego (osobiscie) uwazam, ze komfortowo i w kazdych warunkach, i tanio, bedzie bardzo trudno, moje drugie spostrzezenie jest takie, ze kolowrotki z hamulcem magnetycznym beda lepsze (w sensie latwiejsze do opanowania) niz takie z systemem odsrodkowym, zwlaszcza podczas uzywania woblerow, kolejna uwaga dotyczy wedki a to dlatego, ze odpowiednia wedka bedzie (nadal) odgrywac bardzo wazna role i ostatnie spostrzezenie, kiedy lowie lekkimi woblerami zawsze bede wolal zylke niz plecionke, bez roznicy czy lowie staloszpulowcem czy multiplikatorem ... co moge jeszcze doradzic? zanim cos zamowisz, to postaraj sie to przetestowac z twoja wedka, jest tutaj cala masa zdrowo stuknietych i pozytywnie zakreconych wedkarzy, ktorzy odpowiedni sprzet posiadaja i zaloze sie, ze chetnie pomoga 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 a ja nikomu nie polecam zabawy castem z woblerami 4g bilans zysków i strat (w tym finansowych) jest delikatnie mówiąc kiepski jeśli chodzi o przyjemność, to można sobie zestawić fajną ekstrawagancję za większe pieniądze do łowienia woblerami 3-6g, np. przy pstrągowaniu UL, będzie to bardzo przyjemne łowienie, choć wymagające treningu, ale tylko w tym zakresie, przy 10g będziesz już w ciągłym stresie od pilnowania szpulki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Ja łowię pstruny LT-kiem i wobami od 3 do 6 grFakty są takie że:-trening to podstawa bo na początku około 5 wobków pozbyłem się na rzecz wiewiórek w jednym wypadzie-trening to podstawa bo na początku szpulę dobrej plećki pozbyłem się w ciągu 2 wyjazdówi po trzecie dobry patyk jest potrzebny co by przyładował takiego wobka co 3 gr waży.Radość po 2 sezonach kropkowania castingiem jest potężna bo:--teraz tracę 2 wobki na wyjazd-szpula starcza mi na 4 wyjazdyJEST SUPEŁ !!!! ups chciałem powiedzieć że SUPERZH 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Łowiłem sezon curado 101d z lajtowym kijkiem.Moze nie pstragi ,ale klenie i okonie na rzeczce(Wkra).Odległosci rzutowe 3cm krapikiem bonito(polecam) były porowywalne ze spinem.Niezbedne sa wycwiczone techniki rzutowe---z góry (czyli spoza siebie)-spod reki-i z lewej w prawa strone.Jak sie tego nie przecwiczy to mozna sie szybko zniechecic.(szczególnie przy zarosnietej i zakrzaczonej rzece)Ogólnie spokojnie mozna dac radę przy duzej dozie determinacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 no właśnie, wszystko można, tylko po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skius Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Dla zabawy? Edytowane 20 Stycznia 2015 przez skius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) no tak, czasem rozwalenie/anie drzwi przynosi więcej zabawy niż ich otwarcie Edytowane 20 Stycznia 2015 przez bazyloss 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Ja nie wiem jak wy to robicie... ja nie mam za bardzo doświadczenia z UL castem ale na niewiekich rzekach i rzeczkach rzucałem nawet nieźle i bez większego strachu:- Antares DC7 + GS Carina cast 230cm do 27g hornetem 3.5g - bardzo dokładne rzutu pod drugi brzeg 10 i 15m z plecionką berkley- Scorpion 1001XT fabrycznie + HM72 Cast 245cm do 25g, wobler obrotówka 4g ba żyłce 0.22 jakaś do federa ok20m leciało może ciutke dalej Te wyżj to trudne zestawy do UL ake dało radę , piwuedzmy granica do 5g i lotny wab Edytowane 20 Stycznia 2015 przez PILOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Teraz będę się zbroił konkretnie pod UL i myślę, że będzie pięknie w granicach 3/7/8g, główni pstrąg i oczywiście mowa o castingu, kijki UL i multy UL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 W ubiegłym roku próbowałem biegać z wobkami i jeśli nie ma wiatru, lub jest ale w plecy, to taka bromba 30 (4,5g) czy żaba dorado (3,5g) jeszcze jako tako latały, ale to były odległośći max 15m, najlżej z nielotów rzucałem brombą 25 (2,3g) którą dostałem przez przypadek, ale tu było już ciężko, bo często mi się linka plątała. Teraz jak wybieram wobki, to raczej lotne i tak mam zestaw pampuchów, mrów i raczków od Tomy'ego (bardzo polecam) bullety lipińskiego 3cm, chociaż waży 3,5g to ma masę skupioną i nieźle lata, cykady 2g też latają, jednak w tym sezonie mam zamiar zmotać jakiegoś spina do lekkich przynęt, bo nie ukrywam że czasami można się zdrowo umęczyć, jak wieje, albo chcemy użyć innych przynęt, a niestety nie można, bo jesteśmy ograniczani. Sprzętowo u mnie to seeker 703, daiwa liberto pixy, szpula Finesse special i plecionka xzoga 10 (używam tego sprzętu, pod okonia z przyłowami stąd taka plecionka). Co do utraty plecionki przy takich przynętach i lekkiej szpuli, to raczej o to ciężko, bo jak brody się zdarzają, to minimalne - jedno pociągnięcie i się elegancko rozplątuje. Szpulka przez mniejszą masę ma mniejszy pęd i zanim się coś konkretnie popląta, to już wyhamuje. Podsumowując - pod pstrągi w malutkim ciurku można się śmiało pobawić, ale przy kleniowaniu czy jaziowaniu w większych rzekach lepiej spin. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) ABU Revo LT rzucisz około 15-20m bez wiatru gdzieś około 4 gr wobkiem .. Robiłem na chwilę obecną testy na podwórku i gdzieś tak to leciało ..Stosowałem raczej grubą plecionki 0,20mm. Myślę że takie rzuty wystarczą na rzękę pstrągową . Sam obecnie czekam na sezon i wtedy dopiero się przekonam czy jest ok.Co do szpuli o kórą pytasz zdjęć nie będę wklejał ...Powiem tylko tyle że jest prosta, bez bajerów typu hamulec odśrodkowy, ma krótką ośkę co ma duże znaczenie ..Krótka ośka = mniejsze opory szpuli , płynniejsze obroty .Z tego co się orientuję szpule shimano mają długie ośki , w daiwie krótkie , a ABU mieszanie.Każdy napisał coś od siebie i zgodzę się z co niektórymi..., Najlepszym zestawem do UL będzie stała szpulka bo za taką kasę co się kupi skromnego casta będziesz miał super zestaw z tradycyjnym kręciołem ze stałą szpulą.. Wybór należy do Ciebie... Edytowane 20 Stycznia 2015 przez darkonis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Revo lt leci bardzo daleko niczym pocisk dzieki niskiej budzie gorzej okraglaki jak calcuta itp stawiaja opor w powietrzy i spadaja pod nogami A tak serio podanie odleglosci nic nie da - duze znaczenie ma kij, linka, technika itp aaa i mozesz podac nazwe tego wobka ktorym rzucales ? Bo co innego barylka a co innego minnow. Za duzo zmienych aby byla jedna jasna odpowiedz W tym temacie w takiej kasie chyba nic wiecej sie nie wymysli a po zabawach z ul castem wychodze z zalozenia ze spinn lepszy Edytowane 20 Stycznia 2015 przez meme174 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 No wiadomo, że spin lepiej sobie poradzi, łatwiej, komfortowo...ale cast fajniejszy:) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 No wiadomo, że spin lepiej sobie poradzi, łatwiej, komfortowo...ale cast fajniejszy:)Trzeba gonić króliczka...;-) Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leadrock Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 No wiadomo, że spin lepiej sobie poradzi, łatwiej, komfortowo...ale cast fajniejszy:) Też mam takie przemyślenia.Po prostu łowienie castem jest ciekawsze i przyjemniejsze.Dzięki za pomoc. Pojawiły się wypowiedzi, które pomagają w podjęciu decyzji.Na pewno dobrze się zastanowię, zanim zdecyduję się na coś konkretnego. Na razie nie podniecam się, zaczekam z zakupem. Może akurat sytuacja się poprawi i będę mógł rozszerzyć budżet? I na koniec jeszcze uwaga. Widzę, że rozgorzała dyskusja na temat sensowności użycia zestawu castingowego do przynęt 4g i poniżej.W moim przypadku to było minimum, które założyłem, żeby mieć większą elastyczność na łowisku (przypadki, kiedy okazuje się, że trzeba użyć mniejszych, lżejszych przynęt). Może powinienem był napisać, że średnia gramatura wobków będzie koło 6g (+/- 2,5g) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) A tak serio podanie odleglosci nic nie da - duze znaczenie ma kij, linka, technika itp aaa i mozesz podac nazwe tego wobka ktorym rzucales ? Bo co innego barylka a co innego minnow.Woblereki samoróbki około 4cm i 5cm długości , nie wiem jak określić kształt, no raczej nie jest to minnow , lekii banan z grubszym brzuszkiem coś około 4-5gr bez kotwiczek , ale z tego co kojarzę to zillią robiłem testy na małych woblerach typy minnow: rapalka i jaxon po 5-4cm tylko tam to już hamulce na 0 i mocna ingerencja palca ( dało się rzucać tak na te parenaście metrów ) , to na dobrym kiju i revo LT te 15-20m poleci pewnie i mały minnow..No może max 18m . Nie mierzyłem Ja kupiłem Revo lt z myślą też o małych wobkach ale więcej powiem jak kupię lekii kij i w lutym, marcu wybiorę się nad rzeczkę.. No wiadomo, że spin lepiej sobie poradzi, łatwiej, komfortowo...ale cast fajniejszy:)Też uważam że stałaszpula lepsza .. No ale cast fajniejszy Edytowane 21 Stycznia 2015 przez darkonis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Spoko Ja bawilem sie w ul z scorpionem 1001 szpula magnetykiem i ok fajne sprobowałem ale wole spina Revo lt mam ale u mnie pracuje przy kiju do 14 lb Wiec pewnie sie marnuje no ale co zrobic moze kupie sobie jais kijek do bfs aby lt mogło sie wykazać Albo wymienie na revo alt Edytowane 21 Stycznia 2015 przez meme174 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi