Skocz do zawartości
  • 0

SLIDER 5cm

Vasyl

Pytanie

Pojawiły się na alledrogo Salmo SLIDER 5cm.Miał może ktoś już z tym styczność? Moze ktoś z forumowiczów już łowił na te malenstwa i może się podzielić odczuciami z użytkowania?!

Na okonia chyba będzie w sam raz?!

http://www.allegro.pl/item747394606_nowosc_2010_salmo_slider _5cm_s_rhp.html

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

po co taka przyneta? to proste ... bo taka jest potrzeba najjasnieszego rynku w najjasniejszej ... byc moze to perwersja polskiej szkoly spiningu ... ludzie lowia na zuczki, smuzaki, 2 cm woblery co to waza potworne 1.5 grama i gumowe paprochy niewiele wieksze od przecietnego plemnika ... ot, taka prawda ... a to czy wedkarz taka przynete kupi, czy tez nie, to on juz sam o tym decyduje ... ja nie widzie nigdzie obligatorium dokonania zakupu XY

• 0

Mnie to z jednej strony cieszy sliderek 5 cm ale z drugiej smuci. Wyobrażam sobie ile padnie kilutów (szczupaczków po 30-50cm) na tą przynętę i ile z nich zostanie zjedzonych jako przekąska między kolejnymi sznapsami. Slider 5 może być wielkim killerem na małe szczupaczki, pewnie duży też weźmie na to ale .... Czy oprócz nielicznych świadomych wędkarzy będą tacy, którzy slidera 5 wykorzystają jako przynętę na inne ryby?

• 0

po co taka przyneta? to proste ... bo taka jest potrzeba najjasnieszego rynku w najjasniejszej ...

Pitt,

Tu się z tobą nie zgodzę. Salmo to potężna firma i z tego co wiem to akurat polski rynek to około 5% produkcji - czyli niewiele, a wręcz bardzo mało. Reszta to eksport.. Widocznie jest taka potrzeba nie tylko u nas.

Pozdrawiam

Paweł

• 0

Mnie to z jednej strony cieszy sliderek 5 cm ale z drugiej smuci. Wyobrażam sobie ile padnie kilutów (szczupaczków po 30-50cm) na tą przynętę

Tutaj @Remek się z tobą nie zgodzę. Jeżeli mały szczupak jest aktywny to wali w Slidera 10 bez problemu, a co za tym idzie myślę, że taka dziesiątka może wyrządzić dużo większe szkody swoimi kotwicami niż piąteczka, która kotwice ma mniejsze. Także nie smuć się tak może nie będzie źle. Pozdrawiam. ;)

• 0

Zgodzę się z Tobą ale zauważ, że sam użyłeś słowa ... jeśli więc sprytnie się zabezpieczyłeś. Moim zdaniem statystyki będą nieubłagane i nie obawiam się wypowiedzieć tutaj tezy - liczba małych szczupaków łowionych na SD5 będzie zdecydowanie większa niż na SD10. Można się nie zgadzać

• 0

ja jakiś rok albo lepiej przed pojawieniem sie 5cm sliderka wystrugałem sobie cos o bardzo podobnym kształcie i pracy( wystugany na uzytek własny),przyznam ze wali w niego sporo ryb i te małe i te wieksze,fakt głownie te mniejsze ,bo tylko takie zostaja po oczyszczaniu mojej rzeczki przez panów z kosami.Większe wabiki były tylko odprowadzane przez szczupaki a w łowisku było sporo małych linów i karasek takich własnie 3-6cm max widocznie pasowało im takie małe ryby i na tym żerowały ignorujac wieksze wabie w tym slidery 10, i innne jerki gumy itd,to samo było z okoniami.

mi sie wydaje ze ta 5 bedzie to lowna przyneta

ja w swojej juz nawet nieprzyklejałem zadnych oklein ala ryba itd nawet go niemalowałem,został tylko zagruntowany lekko,żywe drewno a ryby biorą :mellow:

post-83-1348914475,5159_thumb.jpg

• 0

przed sliderem 5 bylo wiele malych przynet atrakcyjnych dla szczupaka. Ja pamietam, ze swego czasu gloog hektor z zoltym grzbietem o masie 6g byl kilerem na Warcianskie szczupaki. A ze atakowaly go glownie te w okolicach wymiaru to juz inna sprawa. Mysle, ze najwiecej szczupakow w PL pada na zwykla tania zolta lub biala gume a nie na woblery.

Slider 5 i 6 moga byc szczegolnie skuteczna na spore jeziorowe okonie zerujace na uklei przy powierzchni. sa jeszcze jeziora w polsce, gdzie takie zachowania okonii mozna zaobserwowac.

ja postaram sie na najmniejsze slidery pokusic jakies koralowe ryby.. Dam znac, bo sam jestem ciekawy jak te wabiki wypadna w slonej wodzie..

pozd JW :D

• 0

To, że 5-tka będzie łowna to jedna sprawa (i w wielu miejscach będzie lepszą przynętą niż inne). Problemem może stać się jednak to, że stanie się jedną z głównych przynęt szczupakowych w wielu pudełkach. Skutek tego dla pistoletów może stać się opłakany.

Ale w sumie dla rybności naszych wód to już wiele zaszkodzić nie jest w stanie...

• 0

ja przyznam ze zazwyczaj robię tak

gdy juz na nic nie bierze i sa odpowiednie warómki mp.rozlinność wodna blisko lustra to taki mały wabik działa ,na ryby (jak napisałem głownie tam gdzie łowie)

pełno jest drobnicy grzejacej sie przy lustrze wody i dlatego sie sprawdza.

,co do małych szczupaków ,to napewno bedzie wieksza skutecznośc zacięć niestety dla nich.wiadomo 5cm sie to nie 15 i takie rybki moga głeboko połykać,mi sie niezdarzyło jeszcze ale zawsze jest takie ryzyko.