Skocz do zawartości

Łowy z multiplikatorem

rapa10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i pozdrawiam mam mianowicie pytanie które było być może już wałkowane ale nic nie mogę znależć chodzi mi mianowicie czy łapanie na wędkę z pazurem i multiplikatorem jest trudne do opanowania powiem że jestem w tej dziedzinie zielony chciałbym spróbować czegoś innego i kupić jakiś zestaw na początek do nauki co powiecie koledzy na taki zestaw Jaxon Orion 210/60g+Jaxon CT200 a może polecicie coś innego i może ktoś ma taki zestaw w rozsądnej cenie na zbyciu.

Za wszelkie odpowiedzi dziękuję.

Nie kupuj dziadostwa (multik) bo się zrazisz i odpuścisz. Myślę, że Curado bedzie ok na początek a jak Ci nie spasuje, zawsze znajdziesz kupca.

Kolega szuka raczej ekonomicznego zestawu, a Ty polecasz multik droższy od całości. Ja od 1,5 roku użytkuję Okume Black Rock 2.13 10-35g wraz z Abu Pro Max 2 i wszystko śmiga, na nadmierną ilość brud też nie mogę narzekać. Do 40g polecam od siebie właśnie taką kombinację, ewentualnie dobrać tańszy kij.

Wysłane z mojego LG-D605 przy użyciu Tapatalka

Ja ze swojej strony odradzam kołowrotki Jaxona.

O ile niektóre modele wędek nawet im się udają, o tyle kołowrotki są raczej liche (przynajmniej ja mam takie informacje).

Do wędki z cw. do 60g spokojnie dobierzesz multik innej marki w rozsądnych pieniądzach, choćby jakieś tańsze abu, może używkę...

Rapa jestem na tym samym etapie - nie miałem nigdy w ręce multika, o castingu to tylko z neta wiem, ale chcę spróbować :)

Postawiłem na sprzęt z wyższej półki ale używany - zawsze to mniejsza strata na wypadek gdyby ta metoda okazała się 'nie dla mnie' i sprzedawałbym sprzęt.

edit:

Ktoś wyżej polecał kij Okuma black rock - nie wiem jak castingowe, ale mam spina i kijek wyśmienity przy rozsądnej cenie.

Inna opcja - Rozemeijer - czytałem że super wędki a kasa przyzwoita.

Ja trafiłem właśnie Rozemeijera od kolegi z forum, ale dopiero jedzie do mnie więc jeszcze się nie wypowiem.

Edytowane przez Drac

doradze coś od siebie ,

sam niedawno zaczynałem z multikiem

pierwszy był  team dragon hs200il dawał radę ale po roku kupiłem używany revo premier i powiem szczerze zakochałem się w multiplikatorach zupełnie inna bajka dlatego radzilbym zdecydowanie dozbierać trochę kasy i kupić coś sprawdzonego niż zaczynać od lipy i zrazić się do multików,

i najważniejsze uważaj bo strasznie wciąga

Zaczynałem od okumy vx 200 i początkowo byłem załamany bo co rzut to ptasie gniazdo :-/ Nie zraziłem się do castingu tylko zainwestowałem w calcutte 201dc i tym dopiero nauczyłem się rzucać nie robiąc przy tym gniazdek :-) teraz mam tylko alphasa i ryoge z których jestem mega zadowolony :-)

A ja powiem tak, zaczynalem od Jaxona Casting Express czy coś takiego, kupiłem go używanego za 60zł i generalnie jestem zadowolony bo było od czego zacząć. Ma on swoje "humorki" ale nie jest to coś co uniemożliwia łowienie. Wiele osób pisze że tani Cie tylko zniechęci, a im dłużej będziesz pytał tym droższe bedą Ci polecali. Masz chęć kupić to kupuj i sam stwierdzisz czy Ci to pasuje

• Like 1

Tak się tylko zastanawiam nad tym dlaczego ta dyskusja znajduje się w tym dziale?

jest na forum inny dział, który będzie się do tego typu rozmów lepiej nadawał.

o tu:

http://jerkbait.pl/forum/20-baitcasting/

:)

Musze przyznać, że jestem zaskoczony bo rapa10 masz już ponad 500 postów i zarejestrowałeś  się ponad dwa lata temu :)... chyba, że Ci się działy po prostu rąbnęły :).

• Like 1

Kup sobie okazyjnie kijek np dragon expre lub dragon milenium. Rczej udane serie, a kasa nie wielka .. Za 200zł możesz nawet już kupić i team dragona (szanowana seria ) który też jest ciekawym rozwiązaniem .. W kije  jaxona bym się nie pakował..Blanki o cienkich ściankach i różnie wykonane (kiedyś jaxona złamałem).. Kołowrotki.... no nie wiem jaki tani polecić , mam np. jednego stałoszpulowca jaxona który ma z 10-11 lat i po za hamulcem który musiałem przerobić to uważam , że jest to solidna maszynka jak za zakup za 100zł (przekładni chyba nie da się zajechać) . Może i  z multiplikatorami jaxona jest podobnie .. Tylko pamiętaj , że  w tym typie kołowrotka ogromne znaczenie ma szpula i  hamulec rzutowy..

Z tym opanowaniem różnie, nie wiem czy trzeba mieć umiejętności nabyte czy trzeba być chociaż lekko ogarniętym;).., mianowicie przekazując casta kolegą na hasło daj spróbować to różnie to wyglądało. Jeden co wędkuje spinem kupę lat, biorąc do ręki casta i rzucając wyglądało to komicznie jakby niepełnosprawny był i to nie były rzuty, natomiast inny kolega, który nie wędkuje w ogóle rzucił jakby był zgrany z castem co najmniej parę lat i to było powtarzalne jeszcze inny wędkarz normalnie to samo, inny zaś:) powoli się oswajał itd...

Rzucisz gumę w miejsce gdzie stoją 4 sandacze i 1,2,3 będą miały przynętę w dup../odwłoku a czwarty przypierdzieli, zmienisz kolor czy prowadzenie to nagle trzeci przywali, nie ważne co zrobisz pierwszy nie uderzy dziś - co ja znów tu tworzę to nie wiem:)

Dojechał do mnie ten Rozemeijer qualifer power jerk 60-120g 210cm.

Na sucho bardzo fajny, sztywny, lekki - jak na tą moc i seryjniaka - 178g!

NIedrogi a zapowiada się super i do tego polecany tu na forum :)

Spasowany z Abu Revo STX.

Wszsytko oczywiście używki w świetnym stanie :)

Edytowane przez Drac

Ze swojej strony mogę polecić okumę aluminę. Używaną można dostać w dobrych pieniądzach. U mnie pracuje z Team Dragonem do 28g ale do 60g jerków też spokojnie da radę a chyba nawet bardziej do tego jest stworzona. Do jerkówki mam przypiętego Jaxona Casting Express

Ze swojej strony mogę polecić okumę aluminę. Używaną można dostać w dobrych pieniądzach. U mnie pracuje z Team Dragonem do 28g ale do 60g jerków też spokojnie da radę a chyba nawet bardziej do tego jest stworzona.

A gdyby ktoś chciał popatrzeć na Okumę Aluminę i kije TD to proszę tu:

W cenie Aluminy można dostać Revo STX I generacji, które bardzo polecam (dlatego polecam I-ej, że ten młynek mam, na kolejne nie łowiłem) i Alumina się do niego nie umywa, a łowiłem nią.
Czy trudno się nauczyć? Na tym STX-ie plecionka przestała mi się plątać pierwszego dnia, a rzucałem wtedy wcale nie jerkami lecz gumami 3 i 4 cale, więc chyba nietrudno. Fachowców proszę o nieruganie mnie: mówię o podstawowej obsłudze zestawu castingowego.

Z aluminą miałem problemy dopóki nie zajarzyłem jak trzeba sobie hamulce poustawiać co zajęło mi około godziny, od tamtej pory wszystko gra i buczy. Ja używam jej do raczej lekkiego łowienia, mianowicie gumka 3-4" na główkach 7-12g ale wydaję mi się że tak ze dwa razy ciężej to byłoby dla niej idealnie.

Z aluminą miałem problemy dopóki nie zajarzyłem jak trzeba sobie hamulce poustawiać

Ja od początku wiedziałem i uważałem, że nie mam z nią problemów - jakieś drobne sploty zdarzają się w każdym kołowrotku. Dopiero gdy wziąłem do ręki STX-a przekonałem się, że jednak miałem.problemy, że można zapomnieć w ogóle o multiplikatorze, rzucać ile sił (o wiele dalej) i zwijać.

Nie mówię, że to jakiś bubel, ale w cenie nowej aluminy można dostać używkę Revo, albo Curado 201e7. Zdaje się, że nawet nowy Revo S, tyle że nie najnowszej generacji jest niewiele droższy od tej Okumy, a nie ma porównania.http://www.ebay.pl/itm/ABU-Garcia-Ambassadeur-REVO-

S-L-S-L-LH-linkshand1201888-/381135153405?pt=LH_DefaultDomain_186&hash=item58bd6ce8fd

Wyjdzie 5 stów za nowy, a ile kosztuje Alumina, 400? Wystarczy poszukać używki i będzie tyle samo.

Edytowane przez Obcy