penaro Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 (edytowane) Wpadł mi w ręce multiplikator morski Mitchell 624 Captain. Maszynka wiekowa ale w dobrym stanie.Jest tylko jedno ale... prawdopodobnie właśnie ze względu na wiek i długi czas nieużywania podkładki hamulca przykleiły się do metalowych części hamulca i przy próbie ruszenia uległy uszkodzeniu.Nie mam pojęcia z jakiego materiału podkładki są wykonane. Wyglądają trochę jak twardy papier nasączony olejem. Przy próbie oderwania od metalowych części rozwarstwiają się. Można je również przerwać w palcach. Grubość 0,7 - 0,8 mm - jeśli hamulec przez kilka lat był dokręcony to możliwe, że wcześniej podkładki były grubsze.Na zdjęciu podkładki hamulca" przyklejona, cała, i rozerwana. I tu prośba do doświadczonych kolegów o radę: czym można zastąpić zniszczone podkładki lub z jakiego materiału je dorobić? Przeznaczeniem multiplikatora będą połowy morskie więc hamulec musi dać sobie radę ze słoną wodą i dużymi [mam nadzieję ] rybami. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez penaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Kolego przeszukaj ten dział gdzieś widziałem że ktoś miał maty węglowe z których wycinal podkładki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Kolego przeszukaj ten dział gdzieś widziałem że ktoś miał maty węglowe z których wycinal podkładki. PozdrawiamWidziałem wątek http://jerkbait.pl/topic/48277-carbontex/?hl=%2Bpodk%C5%82adki+%2Bhamulca#entry1550943ale nie wiem czy taki materiał mogę zastosować do mojego multika bo to stara konstrukcja i oryginalne podkładki są na pewno z innego materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Widziałem wątek http://jerkbait.pl/topic/48277-carbontex/?hl=%2Bpodkładki+%2Bhamulca#entry1550943ale nie wiem czy taki materiał mogę zastosować do mojego multika bo to stara konstrukcja i oryginalne podkładki są na pewno z innego materiału.moim zdaniem to mało istotne Kolego , odpowiednio przesaczone podkladki z różnych materiałów będą działały podobnie sam się bawiłem w daiwach ostatnio różnymi materiałami i smarami do podkladek hamulcowych i różnic dużych nie ma, za to ilość podkladeczek już znacząco wplywa na moc i dokładność hamulca. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 moim zdaniem to mało istotne Kolego , odpowiednio przesaczone podkladki z różnych materiałów będą działały podobnie sam się bawiłem w daiwach ostatnio różnymi materiałami i smarami do podkladek hamulcowych i różnic dużych nie ma, za to ilość podkladeczek już znacząco wplywa na moc i dokładność hamulca. pozdrawiamTo dobra informacja. Napisz mi proszę z jakich materiałów robiłeś podkładki i czym je nasączałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Ja je paluchami nacieralem oliwka, i smarowalem różnymi smalcami ale doszedłem do wniosku że najlepsze są shimano do hamulców albo smarmax bo mają neutralny kolor i nie brudzą nic w razie za bogatego posmarowania, grunt żeby smar się dobrze trzymał i aby podkładki były dobrze przesaczone ot cała filozofia, ale to tylko moje osobiste zdanie i nie należy się nim sugerować, ja poprostu nie odczuwam różnicy ani w mocy ani płynności hamulca przy różnych lubrykantach, ale przy zmianie ilości podkładek czy też sprężyny w docisku owszem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 moim zdaniem to mało istotne Kolego , odpowiednio przesaczone podkladki z różnych materiałów będą działały podobnie sam się bawiłem w daiwach ostatnio różnymi materiałami i smarami do podkladek hamulcowych i różnic dużych nie ma, za to ilość podkladeczek już znacząco wplywa na moc i dokładność hamulca. pozdrawiamNapisz jeszcze z jakich materiałów robiłeś podkładki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qowax001 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Z jakiegoś filcu, i z zdobycznych węglowych podkladek od innych mlynkow, do okoniowego młynka mam fizelinowe i węglowe podkładki i jestem zadowolony jak narazie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Z jakiegoś filcu, i z zdobycznych węglowych podkladek od innych mlynkow, do okoniowego młynka mam fizelinowe i węglowe podkładki i jestem zadowolony jak narazie.Filc będzie w moim przypadku zbyt gruby. Nie mam niestety żadnych podakładek z innych młynków, które mógłbym wykorzystać. Nadal szukam rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SonicMaster Opublikowano 27 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Filc będzie w moim przypadku zbyt gruby. Nie mam niestety żadnych podakładek z innych młynków, które mógłbym wykorzystać. Nadal szukam rozwiązaniaKolego-mam na zbyciu cały taki kołowrotek, stan b. dobry, w pełni sprawny, zero luzów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
penaro Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Kolego-mam na zbyciu cały taki kołowrotek, stan b. dobry, w pełni sprawny, zero luzów itp.priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi