witek Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 To jak tu na halibuta płynąć z plecionką z 2 kawałków? Czy te szpule są łączone? Raczej nie... To niestety, zrezygnuję i kupię na Ebayu to: http://cgi.ebay.com/BERKLEY-SPIDERWIRE-STEALTH-1500-YD-x-50- LB-MOSS-GREEN_W0QQitemZ7211379977QQcategoryZ62142QQssPageNam eZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2006 @Witek z ciekawosci zapytam, na jakiej glebokosci zamierzasz lowic w tych fiordach i przy uzyciu jakiego sprzetu? Rozumiem ze nie chodzi o Big Game gdzies na morzach poludniowych? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2006 Jednak wezmę jedną szpulkę 300y. @friko Penn 345 GTi + Penn Millenium Boat Roller 2.10, 300-1200g, 50lb.Zamierzam położyć 2 kg czarniaka na 250-300 metrach i poczekać na DUŻEGO halibuta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2006 @Witek, nie chciałbym zaśmiecać threadu ale powiem - wow! A kto tego halibuta z 300 metrow wyciagnie, jeszcze na plecionce 50 lb - problem moze byc nawet z wyciagnieciem tego 2 kg czarniaka a ta przyneta w ogole opadnie na dno na taka glebokosc(cisnienie)? Pytam bez zadnych podtekstow, bo slyszalem ze Niemcy np. lowia gleboko we fiordach tylko zawsze zastanawialem sie jak. Slyszalem np. ze sa elektryczne wyciagarki do linki (mozna powiedziec takie multiplikatory ze wspomaganiem) ale ten Twoj Penn to chyba bez takich bajerow. Moze utworzysz jakis osobny watek o tych fiordach? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2006 FrikoPrzynęta jak najbardzeiej ma prawo opaść na dno. Lecz prawie nigdy w lini prostej. Na takich głęgokościach występują silne nurty podwodne na różnych głębokościach i opadanie przynęty jest strasznie utrudnione. To nie studnia. Czyli to, że przynęta cały czas wyciąga linkę to wcale nie oznacza, że ona podąża prostopadle do dna. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2006 @friko,przynętą będzie martwy czarniak na systemiku norweskim z ciężarkiem ok. 1.5 kg. Do wyciągania tego złomu z wody posłuży wyciągarka elektryczna podłączana do kołowrotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2006 O w morde Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rocky Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2006 @ frikoOpadnie ,opadnie i to im większa głębokość tym szybciej będzie opadać.Ciśnienie działające na tkanki zmniejsza ich objętość ,tym samym rosnie ciężar właściwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thymallus Opublikowano 27 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2006 @rocky To wiadomo, że opadnie, tylko gdzie. Podczas ostatniej wojny duże okręty wojenne po zatopieniuw fiordach osiadały na dnie często bardzo oddalone od miejsca zatopienia. Podejrzewano błędy w określeniu współrzędnych przy zatopieniu. Później okazywało się, że to podwodne prądy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Ciesielski Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Witam!!! Jeszcze raz potwierdzam swoje zamowienie.Czy coś już wiadomo,bo maj tuz tuz. Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Co do lurenet to kupowałem u nich chyba dwa-trzy razy i za każdym razem trafialem na jakieś zachęty cenowe - upusty i bezpłatne przesyłki.Kiedyś też szukałem bomberów deep heavy duty 26A których nie mogłem znaleźć w cabelasie a u nich dostałem. MarekMarek ile zapłaciłeś za przesyłkę do Polski z lureneta? Jak się objawiały na stronie te zachęty cenowe o których piszesz? Pozdrawiam, Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 28 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Witam dzis zamieszczam ostateczna liste zamowienia wraz z wycena. Po jej zamieszczeniu wszystkich (oprocz Tarlosa bo z nim gadalem juz wczesniej i wiem ze jest na 100% zdecydowany)prosze o potwierdzenie na priva.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 28 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Mowiac wszystkich mialem na mysli Jarka Ciesielskiego i Witka. No i w miare mozliwosci prosilbym o jak najszybsze potwierdzanie zeby wszystko bylo już jasne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacavip Opublikowano 28 Marca 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Wiec nasze zamowienie wyglada nastepujaco:@ Tarlos:1 szpula PP 10 lb - zielona, 1 szpula 15 lb -zielona i 1 szpula 50 lb - żółta. Wszystkie szpule po 300 YDS.W sumie = 75$@ Witek:1xSpiderwire Stealth 50lb 300-Yard Fishing Line - Moss Green W sumie = 19$@ Jarek Ciesielski:1. PowerPro 8lb 300 Yards zielona2. PowerPro 15lb 300 Yards zielonaW sumie = 50$@ ja:1. PowerPro 40lb 150 Yards2. PowerPro 50lb 150 Yards3. Cabela's Bass Bucket4. Baker Hookout standardW sumie = 46$Wartosc zamowienia = 190$ , koszt przesyłki lotniczej do Polski = 76$ czyli po 19$ na glowe, koszt cla i podatku jesli nam go nalicza 49,4$ czyli po 12,35$ na glowe. Tak wiec kazdy do kosztow swojego zamowienia musi doliczyc jeszcze 31,35$. Oczywiscie jesli nie nalicza nam cla i podatku kase wplacona na to konto kazdemu bede odsylal. W razie pytan lub gdyby ktos nie mial dostepu do internetu w dzis i jutro (bo do konca srody chce zamknac definitywnie ta sprawe) zamieszczam swoj numer telefonu 504272413 Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbik Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Mała poprawka. Opłaty celne liczone sa od wartości zamówienia + wartość transportu. Tak wiec opłaty wyniosą około 68 dolarów.I jeszcze koszt opłat związanych z odprawą - wypisanie SAD itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Jakoś to dziwnie liczycie, według polskich przepisów celnych każdą przesyłka spoza EU jest opodatkowana w poniższy sposób: [(cena zakupu towaru + koszt transportu)x stawka akcyzy]x stawka Vat czyli zakładając stawkę akcyzy 5% i Vat importowy 22% całkowity koszt po opodatkowaniu wyniesie: [(190+76) x 1.05] x 1.22 = 340.75 $ polecam zaznajomić się z informacją taryfową Systemu Isztar na http://isztar.mf.gov.pl:7080/taryfa_celna/web/main_PL ......no chyba, że lubicie bolesne niespodzianki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 A sprzęt wędkarski to towar luksusowy, że akcyzę naliczają??Jeżeli jest tak jak pisze Petrus to ja rezygnuję bo plecionka będzie mnie kosztowała 2xwięcej niż w Polsce Ps. Przejrzałem ten link. Nic tam o sprzęcie wędkarskim nie ma... Może niedowidzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Nie wiem czy sprzęt wędkarski to towar luksusowy, wiem, że od blanków naliczają 3.4 % akcyzy i 22% Vat.....ale już od kołowrotków (3.4% plus dodatkowe 13%)akcyzy i 22% Vat.Najszybciej dowiesz się o stawce celnej dzwoniąc pod:IC Warszawa(22) 811 01 28(22) 510 49 32(22) 811 13 44(22) 650 28 73W dni robocze od 7.30 do 15.30...przeglądarka jest zagmatwana, bo ciężko jest znalężć kod nomenklatury.Kupowanie w USA opłaca się tylko wtedy, kiedy macie kogoś, kto to osobiście do Polski przywiezie, w innym przypadku lepiej kupić w kraju bo te same pieniądze wychodzą plus polska gwarancja. Wielokrotnie kupowałem w US i zawsze ktoś mi to przywoził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 @Klon,nie wysyłalem do Polski tylko na adres znajomych w USA.O ile pamietam był to 10% upust cenowy i bezpłatna przysyłka w obrębie USA. Informacja była na ich stronie, byc może też w ich newsletterze.Teraz np. u nich przesyłka jest bezpłatna przy zamówieniu powyżej 35USD (w obrębie USA)pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klon Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 A wysyłąją do Polski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 A wysyłąją do Polski?nie wiem. Byłem płatnikiem ale wysyłalem na adres w USA. Jak dotąd zawsze tak robiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrus33 Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Każdy sklep na świecie wysyła do Polski......jeśli tylko mają FedEx, DHL itp. Kupowałem w Holandii, US, Japonii i Australii.....wszystko doszło OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 @petrus, a jednak nie każdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Nie każdy, nie każdy .... mogę to potwierdzić. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rognis_oko Opublikowano 28 Marca 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2006 Też mogę potwierdzić, że nie każdy sklep wysyła bezpośrednio do Polski.Przykładem jest jeden z największych sklepów w Usa - Bass Pro Shop. Oni nie przesyłają nic do naszego kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi