platynowłosy Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam Panowie Sprawa ma się tak: Musi za niedługo ruszyć stronka www, ( nie dla mnie).Profesjonalni twórcy stron www, życzą sobie majątek za swoją pracę. Nie kwestionuję tego, ale....Potrzebne są Wasze wskazówki, względnie sugestie w tym kierunku. Linki etc, etc...Materiały, zdjęcia itd są i w miarę potrzeby będą rozwijane i dodawane.Chcę Przyjacielowi pomóc.I w jego imieniu dziękuję. PozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
croock Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Cześć, zależy, co rozumiesz, przez "majątek". Mam osobę, którą mogę polecić. Niedawno robiła stronę internetową firmy mojej żony i kosztowało to chyba ok 1,4 k. Inna oferta opiewała na 6,5 k, zatem rozrzut spory. Tańszy wybór oznacza siłą rzeczy większe kompromisy na jakości, ale w granicach rozsądku. Alternatywą dla napisania strony "od nowa" jest wykupienie gotowego szablonu, założenie jej na portalach umożliwiających prowadzenie darmowych blogów lub zrobienie funpage'a na Facebooku (najprostsza opcja). Pozdrawiam Edit: oczywiście stawki zależą od stornia rozbudowania, komplikacji technicznych etc. powyższe kwoty dotyczyły raczej prostych "wizytówek". Edytowane 20 Stycznia 2015 przez croock 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Pewnie najszybciej i najłatwiej będzie wybrać rozwiązanie pośrednie...wybrać portal oferujący gotowe szablony stron www + hosting + domenęnp. tego typu http://www.1and1.pl/lub podobny 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wookash Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Witam Po pierwsze hosting i domena - w promocji na start kosztuje grosze coś około 100 zł za rok potem cena leci w górę. Domenę trzeba utrzymać i koszt wzrasta z 1 zł do ponad 100 zł. Z hostingiem można obejść bo cena wzrośnie do 300 zł ale można kupić znowu w promocji i przenieść domenę wraz ze stroną. Potem trzeba się zastanowić czy to strona statyczna czyli raz wpiszesz zawartość i zapominasz lub cyklicznie dodajesz nowe wpisy. Jeśli wersja 1 czyli strona statyczna to można się pokusić o napisanie od podstaw (upierdliwe zmienianie zawartości lub dodawanie podstron ale jak kto woli) lub wordpress (tu już lepiej jeśli chodzi o modyfikowanie lub dodawanie zawartości) jeśli wersja 2 to tylko gotowy cms np. wspomniany wcześniej Wordpress. Najprostszy darmowy cms to Wordpress są do niego darmowe szablony które trzeba ciut obrobić aby współgrały z polskimi znaczkami i ewentualnie poprawki graficzne lub wyrzucenie zbędnych rzeczy na stronie. Samo wgranie wordpresa w przypadku hostingu na home.pl banalnie proste kilka kliknięć i gotowe do obróbki potrzebna znajomość html, css, php. Koszty za zrobienie strony są wysokie niestety ale trzeba nad tym trochę posiedzieć. Przykład:www.adwokat.dl.pl - statyczna strona zrobiona od podstaw.www.digitalintelligence.pl - statyczna strona oparta na wordpresiewww.kielce.so.gov.pl - strona ciągle się zmieniająca oparta na cms joomla Pozdr. Edytowane 20 Stycznia 2015 przez Wookash 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 (edytowane) Cześć, po pierwsze musisz kupić domenę i serwer, polecam Aftermarket, kupno domeny .PL - 14.95 zł, przedłużenie na każdy kolejny rok - 59.95 zł, do tego jeszcze serwer, zakładam że wystarczy w opcji "Starter" - 50 zł / rok. Stronę można kupić gotową np tu http://themeforest.net/popular_item/by_category?category=wordpress i zainstalować na serwerze, ale trochę wiedzy do tego jednak potrzeba. Indywidualne rozwiązania też nie muszą być drogie, zależy od wymagań i często od zasobności portfela zamawiającego Edytowane 20 Stycznia 2015 przez grzegorzp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wookash Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nie ma sensu płacić za motywy do wordpresa. Są darmowe i można wyszukać z pozycji panelu wordpresa i instaluje się je jednym kliknięciem. Problem zaczyna się w momencie jak trzeba zmienić css bo często gotowe motywy mają czcionki w których nie ma polskich znaków i się krzaczy. Warto poszukać tańszego hostingu ale warto porównać z droższą opcją bo zawsze jest coś za coś czyli pojemność serwera oraz ograniczenia w transferze. Jak się zrobi ruch na stronie i na niej będą filmiki, zdjęcia pliki do pobrania może się okazać że strona przestanie działać. Ja mam hosting bogaty bo na mam na nim 14 różnych stron i jak zrobiłem ostatnio upload kilku dużych plików i automaty zaczęły je pobierać wraz z ludźmi już dostawałem mejla o przeciążeniu na serwerze. Co śmieszne chodziło o obciążenie procka a nie transferu. Tak jak pisałem albo tanio i kiepsko albo drożej i święty spokój. W każdym razie zrobić kalkulację co potrzeba i ewentualnie kupić drożej ale lepiej. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzp Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 pewnie że są darmowe szablony, ale bez choćby minimalnej wiedzy o tym czego oczekuje klient to można sobie gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Kwestia tego czy na wszystko muszą być faktury czy nie koniecznie... Firmy robiące strony biorą dużo, prywatnie bez rachunków mozna taniej...Są darmowe serwery, choć mają ograniczenia, ale domenę raczej trzeba zakupić, bo te darmowe wyglądają głupio i mają dziwne lub śmieszne dopiski w nazwie.W każdym razie trzeba najpierw wiedzieć co ma być, by móc coś doradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcy- Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Daawno temu się sam w to bawiłem więc jak przyszło do robienia firmowej to pomyślałem - spróbuję. Miała być tylko informacyjna - jakieś zdjęcia, kontakt, kilka działów i tyle.... i spasowałem. Na forum caraudio (na którym się udzielam) wrzuciłem podobny wątek. Odezwał się chłopaczek, student, który za 200zł zrobił prostą, schludną stronkę. Potem oczywiście domena i serwer ale to wiadomo. Tylko kwestia wymagań... jakiekolwiek sklepy, zamówienia, formularze itp bardzo potrafią skomplikować system. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Sam prowadzę firmę IT. Zazwyczaj nie robię prostych stron ale i takie zlecenia się zdarzają. Czy ktoś chce majątek? Zależy jak na to patrzeć. Ja uważam, że przy obecnych cenach wykonanie strony www to zazwyczaj masa roboty i niewielki zarobek.Klienci - jak już płacą chociaż parę groszy - mają zazwyczaj duże wymagania. A to mniejsze, a to inny odcień, a to inna czcionka, a to ma się przewijać w lewo, a tu w prawo, na koniec jak strona prawie gotowa, to chcą połowę pozmieniać itd itd... Jakbyś chciał na prawdę prostą stronę - tak jak mówisz, i umówilibyśmy się że po ogólnym omówieniu robimy ją raz, ewentualnie jedna iteracja drobnych zmian i więcej nie mam z tym nic wspólnego to można by to i za 500zł zrobić na CMS - mógłbyś sam dodawać treści, zdjęcia itd. Zazwyczaj jednak na tym się nie kończy, a cena musi uwzględniać ryzyko tego, że wykonawca strony spędzi sporo godzin na upierdliwych zmianach o pół piksela w lewo zanim otrzyma zapłatę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdziam_78 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Za darmo nikt nie pracuje, za mniej niż 1000zł nikt kto ma pojęcie nie siądzie do tematu, a ci co pojęcia nie mają to zrobią byle gówno i wstyd będzie pokazać. Mi szkoda jest wydawać $$ na chwilę obecną więc usiadłem samemu do przerabiania darmowego skryptu, męczę się już drugi tydzień- nie robię tylko tego, ale też inne rzeczy.Jak ktoś by mi zaproponował za ten czas i nerwy - to nie działa, a powinno, tu inaczej się wyświetla, czcionki nieczytelne, źle dzieli tekst i nie wiadomo o co kaman, itp itd - właśnie kilkaset pln to bym mu drzwi pokazał. Jak znajomy nie ma $$ lub nie chce ich nad miernie wydawać niech odpali quickcms i w kilka dni rozkmini co i jak. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
platynowłosy Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Witam Panowie Nie spodziewaliśmy się takiego zainteresowania tematem.Wszystkie Wasze wskazówki zostały przekazane.Raz jeszcze dzięki w imieniu Przyjaciela. pozdrawiamAlek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Tworzenie stron tak naprawdę to banał. Wiedza opiera się o gotowe metody, których po prostu trzeba poznać działanie a składnię można sobie w każdej chwili ściągać. CSS'a nauczyłem się na jednych zajęciach, html robią dzieciaki w podstawówce.Robiąc profesjonalne strony z dynamicznym menu itd. trzeba się posiłkować visual studio i tutaj zaczynają się schody, ale i tutaj nie trzeba umieć myśleć abstrakcyjnie jak przy prawdziwym programowaniu, chociażby wspomniane visual studio daje szereg możliwości robienia połączeń poprzez klikanie myszką co kiedyś trzeba było pisać z palca w skryptach. Jakbyś na czymś się zawiesił i miał konkretne pytania to wal śmiało. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Wędki też "składa" wielu ludzi - jedni próbują, inni po prostu robią to profesjonalnie Rozbieżność w cenach może równie mocno zaskakiwać. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Maciek_7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 No tak... Dokładnie. Różnica pomiędzy stroną którą ktoś będzie próbował robić sam, a kupioną będzie taka, że strona kupiona będzie taka jaka byśmy chcieli, a zrobiona taka jaka nam wyjdzie:) Właśnie robienie stron takich "jak mi się uda tak będzie" to banał Ja też potrafię sam wymienić świece i kable WN, czy wymienić olej itd., ale jadę z tym zazwyczaj do znajomego fachowca i daję mu zarobić parę groszy. W tym czasie w którym ja bym naprawiał auto zajmuję się tym co umiem. On jak będzie robił coś "komputerowego" też nie będzie próbował sam. Po ciężkich bojach dałby pewnie radę. Ale po co? Jestem zdecydowanym zwolennikiem zasady, że każdy powinien robić to co umie najlepiej i na tym się skupiać. Jeśli jednak kolega będzie miał jakieś konkretne pytania to i ja chętnie odpowiem. Odpowiedzi na ogólne pytania "Jak zrobić stronę www" można znaleźć w Internecie:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Tworzenie stron tak naprawdę to banał...html robią dzieciaki w podstawówce. Owszem tworzenie stronek to banał, do tworzenia STRON (w zależności od rozbudowania projektu) przydałaby się wiedza z php, ruby&rails, python&django, jquery i "trochę" wiedzy o działaniu baz danych - to tak w wielkim skrócie. Jak delikwent chce mieć na stronie jakieś zaawansowane elementy graficzne to warto by było mieć pojęcie o flashu, grafice i posiadać jakiś zmysł artystyczny co by końcowy projekt nie przytłaczał kiczem jak cygańska chata - to jakby któryś dzieciak chciał freelancerem zostać A firmy działające w "budowaniu stron" mają speca/speców od grafiki, klepaczy kodu i bazodanowca, stąd i cena. Wiedza opiera się o gotowe metody...Robiąc profesjonalne strony z dynamicznym menu itd. trzeba się posiłkować visual studio Co do gotowych metod, można skorzystać z WordPressa albo Drupala, albo kupić coś w deseń -> LINK a potem sobie to "postawić" i cieszyć się że chodzi (albo i nie ). A Visual Studio to tylko narzędzie, w zależności kto jakie narzędzie ma opanowane to "wystruga" co trzeba. No tak... Dokładnie. Różnica pomiędzy stroną którą ktoś będzie próbował robić sam, a kupioną będzie taka, że strona kupiona będzie taka jaka byśmy chcieli, a zrobiona taka jaka nam wyjdzie:) Właśnie robienie stron takich "jak mi się uda tak będzie" to banał I całe sedno sprawy, nic dodać nic ująć ! @platynowłosy, jeśli to tylko mała stronka i kilka odnośników zapewne dogadasz się z kimś i cena przysłowiowej d... nie urwie. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Zwierzu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spy Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Samodzielne wykonanie strony internetowej bez umiejętności będzie miało podobny efekt do samodzielnego uszycia sobie garnituru ;-) 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Owszem tworzenie stronek to banał, do tworzenia STRON (w zależności od rozbudowania projektu) przydałaby się wiedza z php, ruby&rails, python&django, jquery i "trochę" wiedzy o działaniu baz danych - to tak w wielkim skrócie.Jak delikwent chce mieć na stronie jakieś zaawansowane elementy graficzne to warto by było mieć pojęcie o flashu, grafice i posiadać jakiś zmysł artystyczny co by końcowy projekt nie przytłaczał kiczem jak cygańska chata - to jakby któryś dzieciak chciał freelancerem zostaćA firmy działające w "budowaniu stron" mają speca/speców od grafiki, klepaczy kodu i bazodanowca, stąd i cena. Co do gotowych metod, można skorzystać z WordPressa albo Drupala, albo kupić coś w deseń -> LINK a potem sobie to "postawić" i cieszyć się że chodzi (albo i nie ). A Visual Studio to tylko narzędzie, w zależności kto jakie narzędzie ma opanowane to "wystruga" co trzeba. I całe sedno sprawy, nic dodać nic ująć ! @platynowłosy, jeśli to tylko mała stronka i kilka odnośników zapewne dogadasz się z kimś i cena przysłowiowej d... nie urwie.Akurat na ten temat możemy sobie długo pogadać i porównać który z nas jakie robił projekty i z jakim skutkiem, także wyrywanie z kontekstu moich fraz i ich frywolna edycja niewiele tutaj wskóra ale my tutaj nie o tym... Chciałem autorowi przedstawić zarysowo zagadnienie, bo w wątku nie można pisać przecież krok po kroku jak robić strony internetowe, nie wchodziłem więc w szczegóły, bo i nie wiem na jakim etapie zaawansowania jest autor, ale podejrzewam, że na początku drogi. W internecie jest wiele kursów, które można zgłębić. Visual studio polecam, bo jest proste i daje "szybko" efekty, do których z palca trzeba by dochodzić "dużo" dłużej.Wymaga jednak pewnego "obtrzaskania", autor sam musi wybrać jaka filozofia, metodyka ma mu towarzyszyć, bo pytanie zadane jest z cyklu: "jak złowić rybę". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Fajnie gadacie, ale troche przypomina to tłumaczenie rodbuildera ze musi zamówić kij z pracowni bo sam nie da rady. Obecne cms-y czy to drupal czy wordpress czy joomla wraz z ilością dodatków pozwalają zbudować całkiem dobrą stronę.Przy kompletnym braku pojęcia trzeba jedynie zakupić szablon, lub przy odrobinie wiedzy zmodyfikować darmowego gotowca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Na samym poczatku rozdzielmy strony od stronek, bo ten cały wątek staje się coraz bardziej komiczny Strona internetowa to nie tylko kilka znaczników ostylowanych - to również analiza, to praca grafika, copyrightera jak również programisty. To Photoshop, Ilustrator, HTML, PHP, SQL, CSS, less, saas, JavaScript, XML, XSLT itd, itd... To również optymalizacja mobilna, to również optymalizacja pod np. Retine, to również optymalizacja i proces SEO. Malo, prawda? Rozgraniczajmy, bo za chwile dojdziemy do wniosku, ze ludzie się tym zajmujący to naciagacze nic nie robiący... Jasne, ze można i prościej - za 200zl ostylowac kilka znacznikow , ale nie można wyrzucać tego do jednego worka, bo to totalna pomyłka. Przewijaja się CMSy, które robią za nas wszystko, ale jednak bez minimalnej wiedzy i szablonu są niczym Możemy oczywiście korzystać z szablonow - płatnych, darmowych. Płatne szablony to również płaca dla programistów i grafików i należy zdać sobie sprawę, jak solidnie opłacalna, chociaż jednostkowa wygląda to inaczej. Wiec suma sumarum, Ci niedobrzy ludzie otrzymują pieniądze za swoja prace, a my mamy stronę i szablon jak setki innych. Jednym to przeszkadza i decydują się na indywidualne projekty graficzne i programistyczne, inni zalecają prace dostosowania szablonu, a jeszcze inni robią to sami. Każda droga jest dobra jesli doprowadzi do celu, tylko proszę jeszcze raz - zauwazcie różnice. Pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Maćku, ależ Jest rozgraniczenie, tylko kolega chce szybko i prosto.Są i CMS-y pisane pod konkretnego zamawiającego i wtedy koszty idą w sumy 5 cyfrowe.Zresztą darmowe CMSy to tylko systemy zarządzania treścią.Dobry szablon do nich jednak też kosztuje, bo to "ładnych kilka godzin pracy", a profesjonalne dodatki też swoje potrafią kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Marian, wiec wniosek jest taki, ze niestety dobre rzeczy maja swoja cenę i bez wątpliwości się zgadzamy. Chciałem bardziej odnieść się do banalu jakim cały proces został okrzyknięty. Oczywiście rozumiem jakie zapotrzebowanie i jak ograniczony budżet ma założyciel wątku i w ogóle tego nie neguje. Jak najbardziej twierdze, ze cos tam jest w stanie zrobić sam i niech mu to idzie jak najlepiej! Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Maciek_7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tworzenie stron tak naprawdę to banał. Wiedza opiera się o gotowe metody, których po prostu trzeba poznać działanie a składnię można sobie w każdej chwili ściągać. CSS'a nauczyłem się na jednych zajęciach, html robią dzieciaki w podstawówce.Robiąc profesjonalne strony z dynamicznym menu itd. trzeba się posiłkować visual studio i tutaj zaczynają się schody, ale i tutaj nie trzeba umieć myśleć abstrakcyjnie jak przy prawdziwym programowaniu, chociażby wspomniane visual studio daje szereg możliwości robienia połączeń poprzez klikanie myszką co kiedyś trzeba było pisać z palca w skryptach. Jakbyś na czymś się zawiesił i miał konkretne pytania to wal śmiało. Banał powiadasz ... powiedz to 90% społeczeństwa, która za Chiny Ludowe nie byłaby w stanie tego ogarnąć.Nauczyłeś się CSS na jednych zajęciach, czyli w ciągu 90 minut? Wróżę Ci w takim razie niesamowitą karierę z takim talentem, bo o ile CSS żadną magią nie jest, to opanowanie tej technologii, nawet dobrym programistom trochę czasu zajmuje. Co innego zrozumieć podstawy, a co innego czegoś używać w praktyce. A teraz kwestia Visual Studio - jeśli masz na myśli Microsoftowe IDE - to jest to strzelanie do mrówki z armaty. Visual Studio po to żeby modyfikować CSS i HTML? Pewnie że można, ale po co? Tego środowiska używa się w zupełnie innych celach, a przy okazji można robić takie pierdoły jak CSS i HTML.Jednak do tworzenia zwykłych stron internetowych są inne lepsze narzędzia. Przepraszam za ironiczny ton, ale mam lekką alergię na stwierdzenia, że coś w IT jest banalne. "Banalne projekty" zazwyczaj kończą się spektakularną katastrofą. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek_7 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Daniel, wyjales mi to wszystko z ust, dokladnie to samo słowo w slowo mialem napisac juz wczoraj, ale doszedłem do wniosku, ze nie ma sensu sie wychylać. Pod tym co napisałeś podpisuje sie obiema rękoma i nogami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 I ja również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi