Tadeusz2004 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Witam wszystkich na tym forum .Jest to mój pierwszy temat mimo , że to forum czytam od paru miesięcy .Jak coś nie tak mówię ,źle rozumuję ,prosze mnie poprawić .Dzięki.Mam 2 kije .1/Dragon Destiny Spinn 5-25g, dł.2,9m. Uchwyt i przelotki Fuji.Na kiju siedzi kołowrotek Spro RedArce 10300 z plecionką PowerPro. 2/Team Dragon Silver Edition Casting 21-50g,dł.2,6m.Uchwyt Dragon ,przelotki SIC.Na kiju jest Tica Caiman CM201 z plecionką PowerPro. 3/ Nie mam kija . Potrzebuję kij z pazurem od wyrzucie od 40-50g do 100-120g.Długość kija najlepiej od 2,3m . Na tym kiju będzie Caiman 201.{przekładka z kija 21-50g}Tym kijem bedę łowił na Odrze z brzegu. Przynęta - ciężkie woblery. Cena jaką mogę wydać to 500zł.W internecie znalazłem sporo wędek . Co z tego jak jest długa to o małym wyrzucie , gdy jest odpowiedni wyrzut to dł. za mała . Nie wiem być może ta wedka nie musi mieć tych 2,3m dł.Ale czy łowiąc z brzegu idzie daleko rzucić woblera wędką o dł. np.1,95m ?Proszę Was o pomoc w kupnie 3 kija.Dziekuję i pozdrawiam Tadeusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 A może: http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_101 51_-1_10001_44295____SearchResults http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_101 51_-1_10001_44295_100002000_100000000_100002000_100-2-0?ordP rod=Y&CMID=TOP_selectitems#itemDetail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz2004 Opublikowano 23 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Dzieki za linki do stron. Jest z czego wybierać Nie mam mozliwosci kupna za granicą .Wolałbym kupić u nas w kraju . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 witaj jezeli szukasz wedki pod duze woblery, to proponuje cos o glebszym ugieciu ... np. cos o dlugosci 2.10 z regalu rozemeijer do 80 gram albo 7-dmio stopowego st. croix triumph o mocy 20 lb i 1 oz cw. lub ew. kij z tej samej serii, jednak znacznie dluzszy bo 8'6 o mocy 25 lb i cw. 2 oz dobrej zabawy na naszej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 witamkróciakiem da sie machnąć daleko choć długim jest łatwiej i wygodniej prowadzić wabiki. z takich konkretniejszych blankow to moze stcroixa z grafitu IIblank na którym @mifek[/email] ma czarną mambę. ale to juz konkret moc 40lb,na suma byłaby napewno okiprzy piance i komponentach forecast mysle ze dalo zmiescic sie w 500-600zł http://www.jerkbait.pl/forum/index.php?t=msg&th=3311& ;#msg_57129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flls Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Jak mówił @Pitt, popatrz po Rozemeijer'ach Tu przykładowy kijek, chyba najdłuższy http://www.rozemeijer.com/Producten/Product/Roofvis/Hengels/ Rozemeijer/Master_Cast_and_Troll.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 witamkróciakiem da sie machnąć daleko choć długim jest łatwiej i wygodniej prowadzić wabiki. z takich konkretniejszych blankow to moze stcroixa z grafitu IIblank na którym @mifek[/email] ma czarną mambę. ale to juz konkret moc 40lb,na suma byłaby napewno okiprzy piance i komponentach forecast mysle ze dalo zmiescic sie w 500-600złObawiam się, że nie dałoby się zmieścić w podanej kwocie obecnie zdaje sie sam blank powyżej 400 bardziej realna wydaje sie cena ok 900-800? Może gdyby kręcić samemu ?U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Jak mówił @Pitt, popatrz po Rozemeijer'ach Tu przykładowy kijek, dość długi http://www.rozemeijer.com/Producten/Product/Roofvis/Hengels/ Rozemeijer/Master_Cast_and_Troll.htmlten jest akurat cienutki ... to taka europejska karykatura wedki ... ja myslalem o wedkach o dlugosci 2.10, co zreszta napisalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz2004 Opublikowano 23 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Dzięki koledzy.Teraz to mam do myslenia Czy możecie mi podać jakiś link do zaufanych sklepów , osób , gdzie mozna kupić ST.Croix lub Rozemeijer u nas w kraju. Ja znalazłem jeden sklep : http://zbik.fishing.pl/wedkarstwo/wedziska/wedziska-castingo we/st.croix-triumph-musky Fakt , nie jest to kij zbyt dł. ,ale jak jest markowy to pewnie dalszy bedzie wyrzut niż z 3 m taniego kija. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flls Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2009 Ja swojego Rozemeijera kupiłem na forum u kolegi @ŁukaszGD, napisz do niego, może będzie miał coś co cię interesuje bo widziałem, że sprzedawał parę modeli. Transakcja jak najbardziej ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Rozemeijery można dostać w normalnych sklepach wędkarskich... przynajmniej w Warszawie widziałem je w salonie WMH. Dystrybucją produktów Rozmeijer zajmuje się z tego co się orientuję jeden z naszych forumowiczów, @Efex Czy znajdziesz tam coś do przynęt o masie 120 gram trudno mi powiedzieć, bo niespecjalnie interesowałem się nowymi Rozemeijerami. Z ciekawości zapytam co to za woblery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz2004 Opublikowano 24 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Witam.Rozemeijera znalazłem tylko do 80g . Dł.2,4 .Dłuższych i o większym wyrzucie , chyba nie ma . Co do ciężkich woblerów , mysłałem o kupnie Salmo Jack .One mają przeważnie po 70g . Nie mówię o turbo , to już 90g http://www.allegro.pl/item747704252_salmo_turbo_jack_18cm_90 g_okazja.html Tak sobie myślę , że na dł.kiju to może można by było jakiegoś pilkera pociagnąć .Nie wiem czy to dobry sposób . Chyba nie zaszkodzi spróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Pilkera w Odrze? Jack to nie wobler tylko jerk. Długim kijem może być niezrecznie go prowadzic bo bedziesz to robił do boku Ta Odra to co to jest dokłdnie, jakieś rozlewiska/zastoiska czy rzeka? Bo żeby ktoś w rzece Jackiem łowił to przyznam jeszcze nie słyszałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maynard Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Jak mówił @Pitt, popatrz po Rozemeijer'ach Tu przykładowy kijek, dość długi http://www.rozemeijer.com/Producten/Product/Roofvis/Hengels/ Rozemeijer/Master_Cast_and_Troll.htmlten jest akurat cienutki ... to taka europejska karykatura wedki ... ja myslalem o wedkach o dlugosci 2.10, co zreszta napisalem A co im dolega? Jakiś konkret, czy w założeniu już, nastąpił błąd w sztuce? Nie widziałem, nie macałem, a wędka 2,70m do 100g CW, to dla mnie abstrakcja (swoją drogą, jak przy takich parametrach może ważyć 200 gr? Błąd w opisie, czy wędka jest dosłownie: cienka?) PozdrawiamGrzesiek @Friko A dlaczego nie? Pilker jakoś jednak przypomina rybę (nie namawiam na takie łowy jednak...), a Jack...? To wprost wyrośnięta ukleja Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz2004 Opublikowano 24 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2009 Pilkera w Odrze? Jack to nie wobler tylko jerk. Długim kijem może być niezrecznie go prowadzic bo bedziesz to robił do boku Ta Odra to co to jest dokłdnie, jakieś rozlewiska/zastoiska czy rzeka? Bo żeby ktoś w rzece Jackiem łowił to przyznam jeszcze nie słyszałem Dla mnie jerk , wobler to praktycznie to samo .Pewnie sposoby prowadzenia przynęt są różne .To co bedę zakladał na przypon nie powinno być tak istotne w tym temacie . No chyba że kijem nr.3 nie da łowić woblerami , bo nadaje się tylko do jerków .Lub odwrotnie.Pilkera jeszcze nie mam ale i tak go kupię . Dla przykładu 100g.Nie bede patrzył czy ktoś tym rzuca w Odrę , staw , jezioro.Ja sobie rzucę nie raz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz2004 Opublikowano 26 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Witam.Koledzy mają na uwadze , że zależy mi na kiju stosunkowo dł.i mocnym do 120g dochodzę do wniosku , muszę z czegoś zrezygnować. 1/ Rezygnuję z tych 120 g wyrzutu . Bez zastanowienie kupuję Rozemeijer 2Cast-It . Mam 80g i dł. zadowalającą 2,4m .Nie jestem pewny , ale poniższy link jest do kolegi z tego forum . http://www.allegro.pl/item751644405_wedka_rozemeijer_2cast_i t_super_cena.htmlKoledzy powiedzcie czy kupno tego kija mi proponowaliście ?Tyle ostatnio czytam o kijach , że mi się to wszystko trochę miesza. 2/ Rezygnuję z min.dł 2.3m . Będę miał mocny kij. Znalazłem na Allegro Wędkę Daiwa SILVERCREEK Jerk 1,95m 40-150g http://www.allegro.pl/item745869373_wedka_daiwa_silvercreek_ jerk_1_95m_150g.htmlNa moje oko ten kij wygląda dość ciekawie .Ma aluminiowy uchwyt Fuji. Przelotki nie mało bo 10szt, też Fuji.Kij lekki 180g. Na dodatek tuba transportowa w cenie.Gwarancja prawdopodobnie 3 lata.Koledzy powiedzcie czy ten kij jest godny polecenia ?Łowienie z brzegu i nie mała chęć ,żeby porzucać czymś ciężkim .Miedzy innymi pod ten cel kupiłem Caimana CM201.Jak macie jakieś inne propozycje , proszę o nie . Dziękuję . 3/ Tica , wersja morska . Jestem całkowicie zielony w tym temacie . Podobno te wedki pasują pod multiplikatory . Są bez pazura.Link do strony: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/tica-expert-boat-g7- a2-p901-k4518.html a/ Tica Expert Boat 12-20LBDługość: 2,30m ; Wytrzymałość wędki: 12-20LB ; Ilość części: 2b/Tica Expert Boat 20-40LBDługość: 2,30m ; Wytrzymałość wędki: 20-40LB ; Ilość części: 2 Kolejna wędka . Link do strony: http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/tica-bela-g7-a2-p901 -k4519.html a/Bela Team 1,83m 80 lbDługość: 1,83m ; Moc wędki: 80 lb ; Ilość części: 2b/ Ta najbardziej mi się podoba. Bela Team 2,13m 25-40 lbDługość: 213cm (w tym część szczytowa 170cm + uchwyt) ; Ilość części: 2 ; Moc wedki: 25-40lb Koledzy powiedzcie jak ciężkimi {gram} przynętami można rzucać przy zastosowaniu tych wędek ?Są tam ilości 12-20LB, 20-40LB , 80LB ,25-40LB.Teraz najważniejsze . Czy któraś z tych wędek może mieć jakiś zastosowanie np. na Odrze ?Przepraszam za te pytania , ale informacji konkretnych nie uzyskałam w necie ani dzwoniąc telefonem . Nie chciałbym kupić np. Bela Team bo mi się podoba , lub Expert Boat i powiesić go tylko na ścianie . Może okazać się , że najpierw kupuje się kuter , a później tego typu wedki. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 26 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 Tadeuszu, nie mam niczego złego na myśli, ale pozwolisz że zapytam - jak długo już wędkujesz, tak w ogóle? Widzę że bardzo żywiołowo podchodzisz do tych zakupów, proponowałbym bardziej powoli, spokojniej ten zakup realizować. ps. Ten Rozemeijer 2-cast-it o którym piszesz w pkt. 1/ to będzie naprawdę przyzwoity kij. Z tym że akurat jackiem, który jest specyficznym rodzajem jerka, moim zdaniem łatwie byłoby łowić typowym, krótkim (183-198cm) kijem jerkowym. @Maynard dlaczego pilker w Odrze nie? Bo kojarzy mi się z szarpaniem ryb na zimowiskach wyłącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz2004 Opublikowano 26 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Września 2009 ps. Ten Rozemeijer 2-cast-it o którym piszesz w pkt. 1/ to będzie naprawdę przyzwoity kij. Z tym że akurat jackiem, który jest specyficznym rodzajem jerka, moim zdaniem łatwie byłoby łowić typowym, krótkim (183-198cm) kijem jerkowym. Dzięki . Zastanowię się . Dobrze że odpuściłem sobie z tą dł.i dużą gramaturą wyrzutową , bo znalazłem już kij co ma dł.4,2m i 150 gram wyrzutu . I to jeszcze ten kij jest z pazurem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz2004 Opublikowano 29 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Witam.Kija jeszcze nie kupiłem . Chodź nie wiele brakuje mi do jego kupna .Jak na razie nr.1 w kupnie jest :Daiwa SILVERCREEK Jerk Bait 1,95m 40-150g Na Allegro znalazłem : Cormoran Black Star CMJerk 1.95m 50-120gKoledzy która z tych wędek jest lepsza ? Zakładam ,że najcięższa przynęta będzie miała 100g, a najlżejsza 46g.Multiplikatorem do tej wedki nie bedzie Caiman CM201 , tylko Daiwa Millionaire Proteus 300L.Dzisiaj ją kupiłem. Jeszcze jedno pytanie :Może trochę dziwne Czy jest sens w tej Daiwie odłączyć i wyciągnąć wodzik układający plecionkę ?Czy przez ten zabieg zwiększy się długości oddanego rzutu?Do dyspozycji jest spora szpula 0,32/350m.Jakby nie było , chodź krzywo nawinie się plecionka , to i tak powinno miejsca dla niej wystarczyć .Wiem , że pewne multiplikatory nie mają wodzików . Czy do tego typu rozwiązania musi być specjalny kij z odpowiednimi przelotkami? Dziękuję i pozdrawiam Tadeusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2009 Do łowienia multikiem bez wodzika nie sa potrzebne specjalne przelotki. posuniecie sie do demontażu wodzika jest zupelnie bezcelowe. owszem na to jakis sens w sportach rzutowych, ale w przypadku zwyklego - cywilnego - multika jest absolutnie zbedne. brak wodzikow mogles zauwazyc w multikach dwoch rodzajow:1. sprzet zawodnikow rzutowych2. mocne multiki pelnomorskie czy wrecz oceaniczne. tam - podobnie jak na wyciagarce w aucie linka jest tak gruba ze sama sie uklada... jesli chodzi o wybor samego multika to troche juz za pozno, ale ja to jerkingu wybralbym raczej cos węższego. mimo ze sam mam caimana CA201 i cholernie go lubie to ze względów ergonomicznych polecam coś węzszego. max DAIWa 253 lub pochodne... odnośnie kijów o któe pytasz - nie wypowiem się - nie moja liga i dawno juz (poza jednym wyjątkiem) nie lowilem kijem fabrycznym - co nie znaczy ze sa to zle kije. po prostu nie mialem z nimi stycznosci NAD WODĄ i sie nie wypowiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz2004 Opublikowano 30 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 odnośnie kijów o któe pytasz - nie wypowiem się - nie moja liga i dawno juz (poza jednym wyjątkiem) nie lowilem kijem fabrycznym - co nie znaczy ze sa to zle kije. po prostu nie mialem z nimi stycznosci NAD WODĄ i sie nie wypowiem Podoba mi się Twoje podejście . A ktoś by pomyślał , że brak odpowiedzi jest zły. Ano NIE , jak ma być błędna. Jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 30 Września 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2009 Cieszę się, że mogłem pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi