bazyloss Opublikowano 31 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 (edytowane) ja Ci pożyczę, do Air BFS, weź dobrą, lekką oliwkę, albo Ci odleję, bo swojej za kilka lat nie zużyję Edytowane 31 Stycznia 2015 przez bazyloss 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 ja Ci pożyczę, do Air BFS, weź dobrą, lekką oliwkę, albo Ci odleję, bo swojej za kilka lat nie zużyję Jaki ten bazyloss to dobry kolega:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 ja Ci pożyczę, do Air BFS, weź dobrą, lekką oliwkę, albo Ci odleję, bo swojej za kilka lat nie zużyję Dzięki Ci wielkie dobry człowieku. Teraz mam małą zagadkę z tymi łożyskami, bo do Pixy podchodzą:1150AIR (5mm x 11mm x 4mm) & 830AIR (3mm x 8mm x 4mm)a ja mam szpulkę finesse od px68 do którego podchodzą takie oto łożyska: (3mm x 10mm x 4mm) & (3mm x 8mm x 4mm)O ile łożysko po stronie hamulca rzutowego jest takie samo w obu przypadkach, to łożysko po stronie przekładni powinno mieć w moim przypadku milimetr luzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 rozumiem, że wewnętrzna średnica może być inna ze względu na cieńszą ośkę szpuli tuningowej, ale dlaczego zewnętrzna ma być inna, przecież wchodzi w to samo gniazdo w multiku łożyska HS można kupić na sztuki i dopasować do każdego przypadku jeśli jakimś cudem faktycznie ma tam być łożysko 1030, to ja polecam Ci te : http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/21942/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Ośka szpuli jest cieńsza bo w szpuli finesse ma 3mm a w standardowej 5mm. Różnią się przy tym średnicą zewnętrzną łożyska, bo finesse ma 10mm a standardowe 11mm. Widocznie presso i liberto pixy mają większe gniazdo łożyska od PX68, na co nie zwróciłem uwagi kupując szpulę, a w zasadzie kupiłem tą, bo nigdzie nie było innych. Z tego wynika, że powinienem kupić łożysko 3x11x4 a takiego nigdzie nie ma. Dziwne jest też to że tego milimetrowego luzu nie zauważyłem i nawet teraz jak sprawdzałem, to luzu nie ma.Czeski film Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) a łożysko nie jest przypadkiem wsadzone w collar o średnicy zewnętrznej 11mm ? http://www.abrevis.ro/blog/?p=1692 Edytowane 1 Lutego 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 http://forums.tackletour.com/viewtopic.php?f=30&t=34142&sid=b66bebc1a2df32bdeb9db9ba478f1ab9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Mówiłem, że nie obędzie się bez profesjonalisty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirekoko Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 Nie bardzo rozumiem, co stoi na przeszkodzie aby zmierzyć średnicę zewnętrzną łożyska i wewnętrzną gniazda? Przecież nie wymaga to demontażu multika. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 łożysko w szpulce tuningowej jest wsadzone w collar, ale myślałem, że to całkowicie inne łożysko coś na styl micro bearings i jest wrzucone w collar, żeby zmniejszyć opory toczenia. Byłem przekonany że oryginalna szpulka do PX68 ma łożysko 3x10x4 i faktycznie ma, ale też jest wsadzone w collar, tylko że trzeba się mocno przyjrzeć, żeby go zobaczyć.http://www.tackletour.com/reviewpixypx68breakdownpg2.htmlWięc sprawa jest już raczej wyjaśniona trzeba łożysk 1030 i 830 i trzeba ściągnąć collar ze starego łożyska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) dla mnie to bierzesz łożysko o wymiarach collar, (wszystkie micro w tym Air BFS są już w nim i wymiar podawany, to wymiar collar, oczywiście wewnętrzna , to samego łożyska) albo łożysko o wymiarach takich jak to oryginalne i wsadzasz w ten oryginalny collar ogólnie, to ja polecam micro ball SS, a niekoniecznie SiC, np. http://www.karil.co.jp/online_shop/ixa/mbs.html Edytowane 1 Lutego 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 I znowu wyszło na to że się myliłem. Najlepiej kupić tak jak proponuje Kamil: dla mnie to bierzesz łożysko o wymiarach collar, (wszystkie micro w tym Air BFS są już w nim i wymiar podawany, to wymiar collar, oczywiście wewnętrzna , to samego łożyska) albo łożysko o wymiarach takich jak to oryginalne i wsadzasz w ten oryginalny collar ogólnie, to ja polecam micro ball SS, a niekoniecznie SiC, np. http://www.karil.co.jp/online_shop/ixa/mbs.html Dla potomnych napiszę co dzisiaj znalazłem, może ktoś będzie miał podobny problem do mnie:Oryginalnie w PX68 są łożyska 830 i 1030 do tego jest collar przy łożysku 1030 robiący z niego 1130, czyli kupujemy takie łożyska i dorzucamy oryginalny collarhttp://www.hedgehog-studio.co.jp/product/628 Oryginalnie w liberto pixy mamy łożyska 830 i 1150http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/556 Oryginalnie w presso i jeśli zmienimy szpulkę w pixy lub PX68 na Daiwa Finesse Special Spool mamy łożyska 830 i 830 na drugie 830 jest założony collar robiący z tego łożyska łożysko 1130, więc chcąc wykorzystać oryginalny collar ze szpulki finesse lub presso trzeba kupić dwa łożyska 830.http://www.hedgehog-studio.co.jp/product/631 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) tak, tylko łożysko micro ball 830 jest już w collar, czyli co, łożysko w dwa collar'y ? bo się zgubiłem ja tam bym zamówił zestaw dwóch oddzielnych łożysk, aby pasowały wywalając oryginalny collar Edytowane 1 Lutego 2015 przez bazyloss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 (edytowane) tak, tylko łożysko micro ball 830 jest już w collar, czyli co, łożysko w dwa collar'y ? bo się zgubiłem ja tam bym zamówił zestaw dwóch oddzielnych łożysk, aby pasowały wywalając oryginalny collar Dokładnie tak to wygląda w przypadku zamawiania łożysk hedgehog zakładamy 2 x collar ze szpulki finesse i z nowego łożyska. Dlatego też napisałem, że najlepiej skorzystać z Twojego rozwiązania czyli zamawiamy łożyska zaopatrzone w collar o oznaczeniach 1130 i 830 przy szpulce finesse. Co mnie dodatkowo mocno dziwi, to hedgehog posiada w ofercie łożysko 830 które możemy kupić osobno, co więcej posiada w ofercie łożysko 1130, ale niestety nie można go kupić oddzielnie , bo występuje jako komplet z 1030 do SS Air i T3 air. Jakby nie mogli zrobić kompletu 830 i 1130 do Presso i Pixy z finesse, lub chociaż sprzedawać samo 1130. No chyba że coś przeoczyłem i to nie będzie pasować, bo już mam niezły bur..l w głowie Edytowane 1 Lutego 2015 przez MateuszDDZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 1 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 wszystko można kupić oddzielnie, wystarczy do nich napisać a collar w collar, to wg mnie nie będzie pasować, bo mają tą samą grubość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszDDZ Opublikowano 1 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2015 wszystko można kupić oddzielnie, wystarczy do nich napisać a collar w collar, to wg mnie nie będzie pasować, bo mają tą samą grubość Chyba zrobię tak jak mówisz, bo niby powinno pasować według tego co jest na stronie hedgehog, ale w tym przypadku nie chciałbym Ci po zakupie przyznawać racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahi66 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 Wypychacz zrobisz sobie ze szczypiec z marketu za 5zł (im tańsze tym lepsze, bo materiał gorszej jakości łatwiej nawiercić)....nawiercasz otworek w jednym "ramieniu" i masz wypychacz za piątaka Przemo - robiłeś kiedyś zdjęcie mojego narzędzia, to może wrzucisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi