Skocz do zawartości

SANDACZE 2015

Kierep

Rekomendowane odpowiedzi

Nie jestem na razie w stanie rywalizowac z Kolegami lowiacymi ryby 80+.90+ i wiecej...

Na mojej wodzie sandaczy daj Boze jest sporo ale ryby 60+ jak na lekarstwo.

Nie mniej dzien kiedy lowie 3 ryby spelniajace minimum j.pl to juz pelnia szczescia!!

Wybaczcie mi zdjecie z wygieta pokrywa skrzelowa....to suma szczescia,radosci i pospiechu.

Nie mam pojecia jak wykonalem ta ekwilybrystyczna pozycje ale to emocje  ;)

post-47674-0-91154600-1442182094_thumb.jpg

post-47674-0-68535700-1442182102_thumb.jpg

post-47674-0-65969900-1442182109_thumb.jpg

Sprzetowo...STC LXS610MLXF plus Stella 3000HGM plus Duel Hardcore PE 1.0

Przyneta to ripper mans 10cm plus 20 gr olowiu

Stara rozmyta glowka spad z 4 na 7 metrow plus nadmorski wiatr okolo 10m/s  :D

Edytowane przez Wiktor
  • Like 26

Przeważnie wędkuje na Regalicy ale głównie po drugiej stronie rzeki.

Pana wąsa ciężko tu trafić (mówię o takich powyżej 50cm) bo tych mniejszych do 35-40cm to pełno w Regalicy bo często przesiaduje na grunt to widać jakie biorą.

Nie wyspałem się. Ale...

Pierwszy cieszy podwójnie, bo złowiony w środku nocy w okolicy, gdzie ostatniego takiego widziałem chyba przed powodzią z 2010.

Na 9cm woblerka, który niezmiennie od lat "robi robotę":

post-50427-0-80704200-1442602664_thumb.jpg

Drugi trochę przypadkowy.

W drodze powrotnej zajechałem na chwilę na inne miejsce. Nawet nie żeby łowić, tylko popatrzeć i posłuchać, czy jest tam jakaś drobnica. Drobnica była. A jak już tak stałem to "a rzucę se raz" ;)  Na pierwszy ogień poszła uklejka RH10. W drugim rzucie opad pod nogami i bęc :) :

post-50427-0-49654000-1442474954_thumb.jpg

A sprzętowo to SG Titanium Spinning 2,7m 10-32g, Spro Gold Arc 4000, jakaś plecionka berkleya.

P.S. W kontekście uklejek RH.

Co chwilę jak nie tu to tam wraca temat łowności tych przynęt. Jedni, chwalą i łowią, inni wieszają na tym psy. Niektórzy znajomi też jakoś tak do końca przekonać się nie mogą.  W każdym razie te uklejki albo się kocha, albo nienawidzi. W sumie ciekawa sprawa.

Edytowane przez tadekb
  • Like 32

....

Co chwilę jak nie tu to tam wraca temat łowności tych przynęt. Jedni, chwalą i łowią inni wieszają na tym psy. Niektórzy znajomi też jakoś tak do końca przekonać się nie mogą.  W każdym razie te uklejki albo się kocha, albo nienawidzi. W sumie ciekawa sprawa.

Tadek - piękne smoki...jeden taki z mojej Wisły to marzenie....a co dopiero mówić o dublecie? Piękne!!

Co do uklejek to masz sporo racji...ale myślę, że tak jest z większością przynęt, ja na RH łowię na każdej wyprawie za bolkiem albo sandaczem...i do tej pory trafiłem na "Er-Ha" jednego bolka i to na pierwszej w życiu wyprawie z tą przynętą - myślałem wtedy że to cudowna broń i wszystkie moje problemy się rozwiązały....nic bardziej mylnego, od przeszło 1,5sezonu nie zanotowałem nawet brania.....szokujące....a jednak prawdziwe :) Dalej będę próbował, aż do przełamania bo wiem że jest to piekielnie skuteczna przynęta a diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach - liczę, że w końcu rozkminię co robię nie tak i skuteczność wzrośnie...

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz
  • Like 1

Niekoniecznie ty robisz coś nie tak bo :

- albo ich tam nie ma

-albo nie żerują o tej porze

-albo nie są zainteresowane tą przynęta.

Z moich obserwacji wynika, że bolenie żerują w odpowiednim miejscu o danej porze dnia. Zdarza się że w ciągu godziny mam kilka ryb, a następnie cisza, nawet przez kilka dni. Mówię o jednym odcinku rzeki. U mnie warto wypatrywac splawiajacych się jazi jeśli na powierzchni dużo się dzieje to w połowie wody trafiają się bolki. Nie jest to reguła ale jakiś trop. Jeszcze jedno zauważyłem, tam gdzie się łowi bolki za dnia głębiej, w nocy świetnie biorą przy samej powierzchni, często zaraz gdy wobler trafi do wody. Czasem jak biorą jak głupie, myślę, już mam na nie sposób, jak bardzo się mylę uświadamiam sobie na kolejnych wyprawach. Bycie często nad wodą pomaga, żadne forum ani porady nie dadzą tyle ile zbieranie własnych doświadczeń.

• Like 3

Nie wyspałem się. Ale...

Pierwszy cieszy podwójnie, bo złowiony w środku nocy w okolicy, gdzie ostatniego takiego widziałem chyba przed powodzią z 2010.

Na 9cm woblerka, który niezmiennie od lat "robi robotę":

attachicon.gif11 (4).jpg

Drugi trochę przypadkowy.

W drodze powrotnej zajechałem na chwilę na inne miejsce. Nawet nie żeby łowić, tylko popatrzeć i posłuchać, czy jest tam jakaś drobnica. Drobnica była. A jak już tak stałem to "a rzucę se raz" ;)  Na pierwszy ogień poszła uklejka RH10. W drugim rzucie opad pod nogami i bęc :) :

attachicon.gif13.jpg

A sprzętowo to SG Titanium Spinning 2,7m 10-32g, Spro Gold Arc 4000, jakaś plecionka berkleya.

Co chwilę jak nie tu to tam wraca temat łowności tych przynęt. Jedni, chwalą i łowią inni wieszają na tym psy. Niektórzy znajomi też jakoś tak do końca przekonać się nie mogą.  W każdym razie te uklejki albo się kocha, albo nienawidzi. W sumie ciekawa sprawa.

Tadku byłeś może z "Elą leniuchem "?

Bo spotkałem takowego Pana w spodniobutach z takim kapeluszem. Na drugim brzegu.

Edytowane przez Bobex

Co chwilę jak nie tu to tam wraca temat łowności tych przynęt. Jedni, chwalą i łowią inni wieszają na tym psy. Niektórzy znajomi też jakoś tak do końca przekonać się nie mogą. W każdym razie te uklejki albo się kocha, albo nienawidzi. W sumie ciekawa sprawa.

Z RH jest odwrotnie jak z kobietami. Jak juz ją poznasz,to pokochasz na dobre ;)

Edytowane przez patu
  • Like 4

I patrz pan... i jakoś do tego wszystkiego nie potrzeba całej palety barw, we wszystkich możliwych odcieniach... :)

Kończąc temat uklejek - dziś ani 8-mka ani 10-tka nie dała rady.

Wobek 9cm udźwignął temat :) :

post-50427-0-22303300-1442559944_thumb.jpg

Fotka wyszła na nocną, ale już świtało.

Sprzętowo tak samo, jak ostatnio, ale miejsce zupełnie inne.

• Like 29