Skocz do zawartości

SANDACZE 2015

Kierep

Rekomendowane odpowiedzi

,,CIŚNIENIE"

Słyszałem różne teorie,czytałem różne artykuły ale brakuje mi sporo praktyki. Chodzi o wpływ ciśnienia. Jest cala masa informacji niestety często sprzecznych.Wiem że ważna jest stabilizacja i że dobre są momenty przed gwałtownym załamaniem pogody. Planuje w niedziele wypad nad Narew. Według prognoz od piątku do niedzieli ma być bardzo wysokie ciśnienie (pomiedzy1030-1036hPa) Nie wiem jaki ma to wpływ na zanderka. Staje się chimeryczny czy po prostu zmienia miejscówki?

Aż wstyt się przyznać ale to pierwszy w sezonie :lol: rybka jednak raczej z forumowego minimum ,a już zacząłem wątpić ze w tym roku Sandał "wyjedzie" :)

Forumowe minimum to 65cm

Rybka zagryzła okoniopodobnego woblera 7 cm

Łowiłem kijem Mikado Flasch Perch do 18 gr z Daiwą Laguną 2500

Edytowane przez mario
  • Like 1

W nawiązaniu do ciśnienia z moich obserwacji nie wielkość ma znaczenie tylko jego stabilność.

Za przykład niech posłuży teraźniejszy weekend , od trzech dni ciśnienie około 1020 stabilne , w dniu dzisiejszym między 16:00 a 16:40 cztery sandacze z jednego miejsca ,żadne smoczyska od 58 do 62 ( wszystkie jutro znowu będą żerować).Ewidentnie na wodzie można było zauważyć oznaki żerowania .Tak więc obserwować barometr i znaleźć się w odpowiednim miejscu i o odpowiednim czasie , tylko tyle albo aż tyle trzeba do szczęścia

Edytowane przez cyfro68
  • Like 5

Kilka październikowych rybek. Rozmiarowo szału nie ma, za to ilościowo jest ok.

@pepa ładne rybki, fajna regularność - Gratuluję !!

Z ciekawości, latasz po ciemku z dwoma kijkami czy to patyk fotografa? B)

Pozdrawiam,

malcz

Edytowane przez malcz

Co prawda nie chcę do tego już wracać.Pochwaliłem się raz zanderem pow. 90 cm bez zdjęcia.No i trochę zamętu było.Ale chyba każdy po obejrzeniu tego filmiku będzie wiedział,dlaczego nie fotografuję złowionych ryb,a którym zwracam wolność.

Zbynio63 a mogę wiedzieć co Ci w Tym filmie nie pasuje ??

Edytowane przez LK_FISHING