Skocz do zawartości

SANDACZE 2015

Kierep

Rekomendowane odpowiedzi

Pozwoliłem sobie zamieścić:

Pozdrawiam.

Adam.

Panie Adamie ta ryba została wybujana  na maksa podczas holu. Proszę spróbować techniki jaką opisuje @Melanzyk (Melo) w wątku Szczupaki 2015,a wtedy nie będzie problemów z uwolnieniem ryby. Ja osobiście stosuje taki sam sposób holu. Każda ryba która  przeznaczona jest do uwolnienia wymaga jak najkrótszego holu .Aby to spełnić potrzeba mieć odpowiednio do danej metody i poławianych gatunków ryb odpowiednio dostosowany i dobrany sprzęt. Hol takiego sandałka nie powinien trwać dłużej jak ok.4-5 minut. 

Na marginesie - sandacz to ryba o bardzo delikatnym systemie skrzelowym i wszelkie zakłócenia w dotlenieniu  podczas długiego holu niekorzystnie odbijają się na przeżywalności  tuż po uwolnieniu.

Józef Leśniak

Edytowane przez Józef Lesniak

Jak ja lubię te forum!

To tak aby nie zaśmiecać wątku bo przecież lawina krytyki zaraz poleci...

Po pierwsze: sandacz został złowiony świadomie, na sprzęt o cw. do 100gr. i hol nie trwał dłużej niż trzy minuty, choć walczył śmiało:)

Po drugie: sesja zdjęciowa trwała dosłownie chwilę, właśnie dlatego nie mam "pozowanego zdjęcia", tylko takie jakie udało się na szybko zrobić.

Po trzecie: złowiłem i wypuściłem już w swoim życiu masę porządnych szczupaków i sandaczy i proszę mi wierzyć, żadnej rybie wielka krzywda się nie stała.

Po czwarte: dziękuję za rady, następnym razem skorzystam.

Pozdrawiam i życzę udanych wypraw bo ostatnio masa zaśmieconych wątków się pojawia...

• Like 21

Jak ja lubię te forum!

To tak aby nie zaśmiecać wątku bo przecież lawina krytyki zaraz poleci...

Po pierwsze: sandacz został złowiony świadomie, na sprzęt o cw. do 100gr. i hol nie trwał dłużej niż trzy minuty, choć walczył śmiało:)

Po drugie: sesja zdjęciowa trwała dosłownie chwilę, właśnie dlatego nie mam "pozowanego zdjęcia", tylko takie jakie udało się na szybko zrobić.

Po trzecie: złowiłem i wypuściłem już w swoim życiu masę porządnych szczupaków i sandaczy i proszę mi wierzyć, żadnej rybie wielka krzywda się nie stała.

Po czwarte: dziękuję za rady, następnym razem skorzystam.

Pozdrawiam i życzę udanych wypraw bo ostatnio masa zaśmieconych wątków się pojawia...

To że wędzisko o cw. do 100 gr. jeszcze o niczym nie mówi. Wszystko zależy jak Pan je wykorzystuje. Podpowiem Panu że moje duże sandacze nigdy nie miały problemów z odpłynięciem zaraz po holu. A i nie stosuję takiej pały do 100 gr przy połowie tej ryby.

To że wędzisko o cw. do 100 gr. jeszcze o niczym nie mówi. Wszystko zależy jak Pan je wykorzystuje. Podpowiem Panu że moje duże sandacze nigdy nie miały problemów z odpłynięciem zaraz po holu. A i nie stosuję takiej pały do 100 gr przy połowie tej ryby.

Kolega wyżej napisał - hol nie trwał dłużej niż 3 minuty. 

Czy jest dalej sens dochodzić, co było tak, a co nie tak ? 

To nie jest maszyna, co ma zapisane - tyle i tyle - to jest żywy organizm - jeden odpłynie od razu ( a i tak nie mamy pewności, że przeżyje) a drugi potrzebuje pomocy, by odzyskać siły.

To tak jak z kobitami - jedna naciągnie majty i odejdzie, a druga sobie musi 30 minut poleżeć i odpocząć :) 

Więcej luzu. 

Adam - łów i nie patrz na nic. 

• Like 27

Powracajac do Adamowego sandacza mysle ze pora roku ma duze znaczenie, w cieple lato sandacze sa bardzo "ckliwe" stad reanimacja tyle trwala, ryba na 100% dalej plywa i nie ma tematu, naprawde wielki szacyn  za foty w wiekszosci robione jak rybka jest w wodzie :rolleyes:  ,oczywiscie forumowi "pieniacze" beda swoje teorie spisku nadal snuc,"ot co" ,jacy ludzie takie forum ;)koledzy wiecej luzu. :D