Skocz do zawartości
  • 0

Złów i Wypuść

Baloo

Pytanie

Moi Drodzy,

Chciałbym wam polecić najnowszy artykuł, który umieściliśmy na stronie ARS. Nawiązuje do często ostatnio poruszanego tematu trzymania dużych ryb w pionie. Myślę, że znajdziecie tam kilka cennych informacji.

http://www.szczupak.org/Chwyty_pionowe_i_czas_poza_woda.html

Miłej lektury

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Wniosek Friko z tego taki, że zabieranie ryb dużych niesie za sobą ryzyko, że ewolucja pójdzie w kierunku ograniczania wielkości danego gatunku, aby jak najwięcej osobników chronić. Zresztą nie odbywa się to tylko u ryb (Słonie i nosorżce z coraz mniejszymi kłami i rogami itp).

Bardziej zastraszające jest to, że odbywa się to tak szybko. Kiedyś zakładano, że procesy ewolucyjne trwają setki, tysiące a nawet miliony lat. Oczywiście w zależności od danej cechy któa ewoluuje. Tu natomiast wystarczyło kilka pokoleń i zmiany były już ogromne. Takzę odbywa się to na naszych oczach. Biorąc pod uwagę fakt, że poławiane przez nas ryby do długowiecznych raczej nie należą, można zaczą się nieco martwić. Co zatem najlepiej robić? Najlepiej wyławiać najmniej jak to możliwe, a jeśli już to zostawiać w ekosystemie te najcenniejsze geny - okazy!

• 0

Dzięki za kolejny dobry artykuł. :D

Przeraża mnie to, że zmiany zachodzą tak szybko. Cały czas myślałem, że takie przemiany i skarłowacenie ryb to długotrwała droga. Z tego artykułu wynika, ze dzieje się to bardzo szybko, na przełomie tylko kilku lat.

Ten tekst, to kolejny dowód na to, że wszystkie okazy należy wypuszczać. :D

• 0

Sebastian aż tak tragicznie nie jest. Kilka lat to trwa u tej rybki, gdyż żyje stosunkowo krótko i dlatego w ciągu stosunkowo niedługiego czasu udało się wychować kilka pokoleń. Natomiast u szczupełka, który te kilkanaście lat powinien pociągnąć, razy przynajmniej te 5-6 pokoleń to okołó 100 lat. Tym niemniej jest to dość szybko i chyba pora zdać sobie z tego sprawę.

• 0

jakoś niespecjalnie ten artykuł do mnie przemawia. Podskórnie czuję dużo niedociągnięć w metodyce i dużo naciąganych wniosków...

to tlucz dalej :angry:

a Tobie Qbuś o co biega? Znów jakieś problemy na synapsach?

Jaki związek mają moje wątpliwości co do treści publikacji z Twoimi wynurzeniami?

Czekam na wyjasnienia :( :huh: