Skocz do zawartości

Warta poniżej zapory Jeziorsko do Konina

adrionn911

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz wiem że się narażę ale w moich regionach najgorsi są ci z rejestracjami EL i Kalisz.

A w moich regionach najgorsi to Ci z blachami ESI. Ale czy to coś udowadnia?

Panowie, łowiectwa i wędkarstwa nie da się porównać. Inne zwierzęta, inne środowiska w których żyją, inni ludzie się tym zajmują, inne zagrożenia są z tym związane.

Temat o Warcie, a o niej samej w kontekście wędkowania jest tu mało. W sumie nie dziwię się! Piękna rzeka - wizualnie... i to chyba tyle na ten temat.

Niestety robi się brzydsza.Kiedyś to była fajnie zarośnięta krzakami,wszędzie rosły drzewa,fajnie wylewała co roku.Ryba miała gdzie się schronić i wytrzeć.Można było naprawdę podziwiać widoki itd.Teraz wycinane są krzaki a z drzewami zajebiscie radzą sobie bobry...

Jestem nad Wartą tak rzadko, że tego nie zauważam. Zawsze wracam tam właśnie dlatego, że ta rzeka ma dla mnie niesamowity urok. Wiem, że i tak nic złowię, a mimo to jadę.

O szkodliwości bobrów nie będę się tutaj wypowiadał, bo temat ogarnia każdy kto bywa nad wodą w rejonach gdzie tego zwierza zasadniczo nie powinno być. Natomiast co do wycinania krzaków to kto to robi? Rolnicy, którzy posiadają grunty nad rzeką?

Zastanawiam się nad wykupieniem składki w okręgu konińskim, w celu możliwości połowu nad Wartą poniżej zapory. Opłaca się? Czy tam jest takie samo bezrybie co powyżej Jeziorska? Bo do samego spaceru wzdłuż brzegu żadna opłata nie jest mi potrzebna, hehehe. Wystarczy lornetka.

Powiem tak. Zdarzły się ryby , czasem nawet ładne. Niestety o jakiejkolwiek regularnosci nie moge powiedziec. Zazwyczaj jest tak że nie ma kontaktu z ani jedna ryba :/ odnosze wrażenie że tam nie ma ryb takich powiedzmy w sportowym rozmiarze. Nie widac drobnicy przy brzegu. Trafił mi się spory boleń , całkiem ładny szczupak a nawet tęczak , ale nigdy nie wracałem stamtad z mysla że "dzisiaj brały" :) a nie przepraszam ,Raz bodajze 2 albo 3 lata temu zlapalem kilka szczupaków w godzine, a takto padaka. Jeżeli miałbym doradzic to nie , nie warto wykupowac koninskiego jezeli chodzi o odcinek ponizej zapory. Niestety... :(

Wszystko zależy jaki odcinek rozumieć "poniżej zapory"? Generalnie na Warcie jest coraz gorzej z rybami gdybym miał powiedzieć ogólnie, jednak gdy jest się  często nad wodą można połowić, oczywiście raz lepiej raz gorzej, innym razem kompletnie nic, norma. Zdarzają się okresy wybitne, ale w moim przypadku dotyczą tylko boleni, z innymi drapieżnikami jest ciężko o regularność. Ubiegły rok rozczarował mnie jeśli chodzi o sandacze, bo był to najgorszy sezon od kilku lat, na szczęście odbiłem sobie na zaporówce.

• Like 1

• 7 miesięcy temu...

Witam, czy może mi ktos podpowiedziec w jaki sposób właściwie można zrobić dopłatę na okreg Konin? Jestem z sieradzkiego i chciałbym zapłacić frycowe na wasz okręg, aby móc wyskoczyc nad Wartę. szukam w necie, ale nie mogę znaleźć konkretnej informacji jak takie zezwolenie załatwić. Można przez internet? Dziekuję za informacje i pozdrawiam.

• 3 lata później...

Złotą łopatą odkopię :)

Chciałbym się wybrać w weekend nad Wartę w okolicy Kwiatkowa (jak na obrazku:). 

Czy ktoś z kolegów łowi w okolicach i może coś pomocnego podpowiedzieć.

Czy są jakieś odcinki wybitnie nie ciekawe które raczej trzeba omijać?

Nastawiam się na klenio-bolenia

post-68582-0-93580200-1628515140_thumb.png

Edytowane przez MatB

• 7 miesięcy temu...

Chciałbym zapytać o jedną bardzo ważną dla mnie (i myślę chyba dla każdego wędkarza łowiącego poniżej zapory Jeziorsko) kwestię. Mianowicie chodzi mi o to drastyczne zapiaszczenie się rzeki... Tak jak w poprzednich latach wypłycanie się rzeki i powstające co raz to nowsze łachy piachu za praktycznie każda tamą, główką było standardem, tak w tym roku po prostu rzeka przez ten piach zmieniła się tak drastycznie, że na większości odcinków do samego Konina i dalej w stronę Pyzdr koryto Warty zrobiło się węższe o 2-3 metry :(. W niektórych miejscach rzeka zmieniła się tak potężnie, że przecierałem tylko oczy ze zdziwienia.... Przykładowo, łowiąc jeszcze w listopadzie 2021 roku w konkretnym miejscu przy praktycznie tym samym stanie wody jaki mamy dzisiaj głębokość wynosiła jakieś 110-120cm. Wody było tyle, że musiałem tam stać w spodniobutach, bo w woderach już bym tam nie wszedł. Dzisiaj natomiast w tym samym miejscu jest wielki garb usypany z piachu, po którym można śmiało chodzić w adidasach.... Odkąd Jeziorsko zaczęło regulować po swojemu stan wody w Warcie normą był piach, który niósł nurt, ale to co zrobiło się w tym roku i to jak wygląda rzeka po wysokiej wodzie, która przeszła zimą, to po prostu jest jakaś tragedia. Mógłby ktokolwiek wytłumaczyć dlaczego tak się dzieję? Co powoduje, że rzeka zapiaszcza się tak strasznie i rzeka robi się co raz węższa poniżej tamy na zbiorniku Jeziorsko?

• Like 1

Chciałbym zapytać o jedną bardzo ważną dla mnie (i myślę chyba dla każdego wędkarza łowiącego poniżej zapory Jeziorsko) kwestię. Mianowicie chodzi mi o to drastyczne zapiaszczenie się rzeki... Tak jak w poprzednich latach wypłycanie się rzeki i powstające co raz to nowsze łachy piachu za praktycznie każda tamą, główką było standardem, tak w tym roku po prostu rzeka przez ten piach zmieniła się tak drastycznie, że na większości odcinków do samego Konina i dalej w stronę Pyzdr koryto Warty zrobiło się węższe o 2-3 metry :(. W niektórych miejscach rzeka zmieniła się tak potężnie, że przecierałem tylko oczy ze zdziwienia.... Przykładowo, łowiąc jeszcze w listopadzie 2021 roku w konkretnym miejscu przy praktycznie tym samym stanie wody jaki mamy dzisiaj głębokość wynosiła jakieś 110-120cm. Wody było tyle, że musiałem tam stać w spodniobutach, bo w woderach już bym tam nie wszedł. Dzisiaj natomiast w tym samym miejscu jest wielki garb usypany z piachu, po którym można śmiało chodzić w adidasach.... Odkąd Jeziorsko zaczęło regulować po swojemu stan wody w Warcie normą był piach, który niósł nurt, ale to co zrobiło się w tym roku i to jak wygląda rzeka po wysokiej wodzie, która przeszła zimą, to po prostu jest jakaś tragedia. Mógłby ktokolwiek wytłumaczyć dlaczego tak się dzieję? Co powoduje, że rzeka zapiaszcza się tak strasznie i rzeka robi się co raz węższa poniżej tamy na zbiorniku Jeziorsko?

Może przez remont tamy…????

• 3 miesiące temu...

Odkurzę trochę wątek. Ostatnie wyjście dość udane. 2 bolki i taki jegomość 84 cm. Bardzo się z niego cieszę bo to największy szczupak jakiego złapałem w rzece. Pływa dalej:)

Pokusił się na 5 cm Salmo Hornet kolor RD

post-68582-0-80498900-1659516014_thumb.jpg

Edytowane przez MatB
  • Like 7

• 4 tygodnie później...

Odcinek od Księżych Młynów do Nowego miasta przeplynąłem  X razy w trakcie spływów  pontonowych i co mogę powiedziec o  tym odcinku 
 okolice  Uniejowa OK
 okolice Koła OK
od Konina  rzeka teoretycznie żeglowna ale też  więcej miejscówek do łowienia z brzegu , więcej kamieni   , dołków  , krzaków itp 
 natomiast w okresie letnim odcinek od Jeziorska do Konina to padaczka  gdzie ciężko było złowić nawet klenie na chlebek a w tym roku  odbyłem 2    sześciodniowe spływy .

• Like 3

• 10 miesięcy temu...

Cisza tu straszna a wędkarzy nad wodą widuję sporo?

Dodam jakąś rybę na zachętę. Może ktoś się jeszcze będzie chciał pochwalić.

Brzana połakomiła się na Rattlin Hornet 3,5 KOLOR: SILVER HOLOGRAPHIC SHAD

Całe 76 cm

post-68582-0-75506300-1690197062_thumb.jpg

Edytowane przez MatB
  • Like 9

• 5 tygodni później...

Cześć podbijam wątek.

Być może w najbliższych dniach będzie mi dane gościć w okolicach Uniejowa, czy ktoś może coś doradzić jeśli chodzi o jakieś miejscówki +/- 20km. Najchętniej z dala od cywilizacji z możliwością/nadzieję na jakiś wynik: kleń/boleń/brzana/jaź.

Rzecz jasna i oczywista proszę o PW jeśli tylko ktoś będzie miał ochotę coś podpowiedzieć.

Pozdrawiam,

malcz

• 1 rok później...

Raz do roku odkopuję wątek. Dwa bolki z ostatnich wypadów. Złapane trochę poniżej Koła. Może ktoś jeszcze coś doda do umierającego wątku:)

Siga 8 cm kolor SL 11gram i Gloog Hermes 7cm bez sterowy kolor SPN w akcji. 

post-68582-0-90894500-1750146656_thumb.jpg

post-68582-0-57356700-1750146671_thumb.jpg

• Like 6

• 2 tygodnie później...

Może ktoś jeszcze coś doda do umierającego wątku:)

Powiedz co tu dodawać 

https://hydro.imgw.pl/#/map?zo=8.816790937748449&lo=18.3586&la=52.1125&ts=2024-03-08%2016:00&sh=true&sm=false&sd=151180110

Dalej w okolicy Koła niby pokazuje 190cm tylko pytam się kto i jak to mierzy. Jeden wielki piach na całej długości. Na zakrętach brzegi podmyte i czasami rynna ze 3 metry szerokości do metra głęboka max, dalej pod drugi brzeg piach i 5-10cm wody. Na prostych odcinkach  można przejść z nogawkami podwiniętymi do kolan. O pływaniu nie ma mowy. Czasami jakiś drapieżnik z brzegu w tych rynnach się trafi, ale to jak ślepej kurze ziarno. Nie chce mi się pisać o tym, bo ciśnienie się podnosi a to nie wskazane.

• Like 2

• 1 miesiąc temu...