Skocz do zawartości

Rio Grand vs Rio OutBound Short

M&M

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

Stanalem przed problemem zakupu linki muchowej do mojego Sage XP # 7. Moze ktos moglby porownac te dwie linki pod katem dlugosci rzutu i zastosowania w wierznych warunkach . Jesli chodzi o lowienie to glownie streamer w standardowych dlugosciach.

pozdrawiam

Mam Rio Outbounda, który współpracuje z wędką streamerową #6. Pierwszy raz jak nad wodę poszedłem .... zbaraniałem gdy chciałem nią pomachać.... , nie bardzo jest jak i nie bardzo jest po co, bo tą linką rzuca się prawie jak spinningiem - dwa wymachy i strzał - leci jak z procy. Jestem z Rio OB bardzo zadowolony,  ale tego Granda nie znam, więc nie umiem się odnieść. Nie odczuwam dyskomfortu z powodu przeciążenia linki, ale niektórzy koledzy sugerowali by do kijka # 6 kupić linkę # 5. Nie wiem jak by to działało. Za wiele moim nowym streamerowym zestawem nie połowiłem więc opinia taka wstępna, choć jedno jest pewne - szybki kij i linka Rio OB pozwala osiągać znaczne odległości, a poza tym bardzo fajnie się ją prowadzi nawet na wypłyceniach, czego początkowo trochę się obawiałem. 

• Like 1

Tu opinie Kolegi "dabo" z sąsiedniego forum ( FF).

"#6 pociągnie... w przypadku głowic 30' :różnica 1,3 grama, 

Sprawdzaj profile linek bo w jednej klasie mogą być istotne różnice 
dla przykładu różny zasięg i nośność: 
-Rio Outbound Short wf6f 30'/235(2014 niekontynuowana)-wielkie wabiki, 
-Rio Outbound wf6f 37,5'/240-średnie, 
-Rio Grand wf6f 40''/230-małe. 
Grandem przy dobrych umiejętnościach sięgniesz najdalej. "

A tak poza tematem, chciałbym się dowiedzieć czy zadowolony jesteś z tego kija ????? Sam miałem (mam ) ochotę go kupić. Ile dałeś o ile to nie tajemnica?  :)

A jaką łowisz? Floating ? Inter.... ? Czy coś innego ?

Pływającą z tonącą końcówką - taką trójkolorową - żółty, biały, a końcówka neutral - dokładne oznaczenie to OutBound Short - długość głowicy 30ft (9,1m.), waga 235 grain, szybkość tonięcia 1,5-2 ips (4-5 cm/s), całość 100 ft (30 m.)

Chociaz XP jest szybkim kijem to w przypadku Outbond Short zostal bym przy tej samej klasie linki, nie przeciazl bym o jedna klase w gore.

O przeciążaniu raczej nie ma mowy - mam linkę w klasie kija  - 6, a specyfika akcji mojego Hardy'ego Zenitha jest taka, że chyba bałbym się ostro machnąć linką #7, choć zapewne wędka dałaby radę. Taka ciężka linka chyba trochę "zamuliłaby" kija, a poza tym nie ma żadnych racjonalnych przesłanek bo odległość rzutowa jest więcej niż satysfakcjonująca z tym co mam. Sugerowano mi nie klasę wyżej, ale raczej oczko niżej czyli #5, ale ostatecznie jest jak jest i pasuje mi.

A tak poza tematem, chciałbym się dowiedzieć czy zadowolony jesteś z tego kija ????? Sam miałem (mam ) ochotę go kupić. Ile dałeś o ile to nie tajemnica?  :)

Oj ...., sorry ..... nie doczytałem posta...., ale w sumie nie wiem czy pytasz o mojego Zenitha czy o Kolegi Marcina (@M&M) Sage XP ?

Jeśli o Zenitha to jestem wstępnie zadowolony, choć byłem z nim na rybach ze 4-5 razy, więc za wcześnie na jakieś "ochy.., achy". Na wyprzedaży w FM zapłaciłem 1700 zł.

Chociaz XP jest szybkim kijem to w przypadku Outbond Short zostal bym przy tej samej klasie linki, nie przeciazl bym o jedna klase w gore.

Jesli chodzi o mojego posta to nie sugeruję przeciążenia wędki #7 linką #8. Chciałem zaznaczyć jedynie, że outboundy same w sobie są juz lekko przeciazone. Grand z tego co przeczytałem przeciazony jest o pół klasy.

Mam OBS #7 do RPL #8, przy dobrych warunkach i malych morskich muchach całą linkę wyrzucę. Z tym, że przy większym wietrze, czy muchach znacznych rozmiarów muszę dużo bardziej pilnować techniki żeby to dobrze latało. Podejrzewam, że #8 byłaby idealna, ale jak się niema czego lubi... ;)

Tu opinie Kolegi "dabo" z sąsiedniego forum ( FF).

"#6 pociągnie... w przypadku głowic 30' :różnica 1,3 grama, 

Sprawdzaj profile linek bo w jednej klasie mogą być istotne różnice 

dla przykładu różny zasięg i nośność: 

-Rio Outbound Short wf6f 30'/235(2014 niekontynuowana)-wielkie wabiki, 

-Rio Outbound wf6f 37,5'/240-średnie, 

-Rio Grand wf6f 40''/230-małe. 

Grandem przy dobrych umiejętnościach sięgniesz najdalej. "

A tak poza tematem, chciałbym się dowiedzieć czy zadowolony jesteś z tego kija ????? Sam miałem (mam ) ochotę go kupić. Ile dałeś o ile to nie tajemnica?  

Dokladnie oznaczenie to XP 790 , kupilem ja na ebayu.uk za 120 funtow. Narazie nie wiele moge powiedziec, lowilem nia raz cortlandem #7 S3 i raczej nie jest to linka do tej wedki. Pstrag 40 cm. nie robi na niej zadnego wrazenia. Kupilem ja z mysla o Islandii i mam nadzieje ze po doborze odpowiedniej linki tam ujawni swoje zalety

Jedyny mankament o ktorym zapomnialem wspomniec to dwusklad ;(

Podczas lowienia to same zalety, najgorzej w samolocie kiedy zamiast upchac do walizki trzeba zaplacic za dodatkowy bagaz.

XP 7wt. swietnie spisywal mi sie na wiosennych steelheadach przy nimfach i mokrej.

Edytowane przez Darecki72

Z tych profili wynika bezpośrednio aspekt użytkowy.

Obie linki są świetne, jednak każda do innych zastosowań.

OBS - rzuty daleko plus kurczaki, z nad głowy.

Ambush - rzuty daleko, średnie muchy, z nad głowy, z tipami wygodne rolki i cała switcho-snap-perrypoke pierdzielina :)

Ale wielkich muszysk w nizszych masach niezbyt chętnie to pociągnie

Witam Wszystkich Stoję przed podobnym dylematem. Potrzebuję koniecznie pływającą linkę do łowienia pstrągów w jeziorach na streamery. Myślałem właśnie o Outboundzie ale linka ta ma podobno konsystencje kabla i lubi zdrowo chlapnąć toteż nie wiem czy nie zepsuje mi łowienia, nie przepłoszy ryb. Rzucać muszę dość daleko ale bez przesady, rekordu w odległości nie trzeba pobijać. Streamery takie do 7 cm. Wędka to Sage One 790 czyli szybka

Edytowane przez Maciass

Witam Wszystkich Stoję przed podobnym dylematem. Potrzebuję koniecznie pływającą linkę do łowienia pstrągów w jeziorach na streamery. Myślałem właśnie o Outboundzie ale linka ta ma podobno konsystencje kabla i lubi zdrowo chlapnąć toteż nie wiem czy nie zepsuje mi łowienia, nie przepłoszy ryb. Rzucać muszę dość daleko ale bez przesady, rekordu w odległości nie trzeba pobijać. Streamery takie do 7 cm. Wędka to Sage One 790 czyli szybka

Nie jest to hiper subtelna i delikatna linka do super finezyjnej prezentacji przynęty, ale z tym kablem bym nie przesadzał..... do głowy by nie przyszło takie porównanie. W jakim stopniu nią chlapniesz to już zależy tylko od Ciebie. Żadnym mistrzem rzutowym nie jestem, ale nauczyłem się dość szybko kłaść ja na wodę w miarę delikatnie.  

Tu nie rzecz w super finezyjnej prezentacji muchy ale wszędzie przewija się informacja jakoby outbound short był standardowo przeciążony nawet i o 3 klasy tak więc nie ma opcji by taka cegła nie robiła nad wodą sporo więcej hałasu niż normalna linka. Może i szczupakom to nie przeszkadza ze pstrągami czy nie daj Boże bonefishami może być już gorzej, ciężka głowica skagitowa potrafi czasami skutecznie popsuć pool na rzekach łososiowych. Druga kwestia jest taka że Sage One to fajna spada i nie chciałbym,, popsuć" jej przeciążoną linką Czy jest sens pchać się w ogóle w tego Outbounda w przypadku łowienia pstrągów na streamery?

Edytowane przez Maciass

Nie przesadzajmy z tym przeciążeniem o trzy klasy bo to nieprawda.

Ma po prostu przesunięty i skupiony z przodu ciężar, czyli w zasadzie pomijając przedni krótki taper, jest stożkiem zwężającym się di tyłu. Stąd wrażenie przeciążenia odwrotnie niż przy linkach typu Presentation gdzie stożek jest rozszerzający się do tyłu.

Osobiście do streamera wybrałbym 40+ albo ambush i komplet tipow do glebszego łowienia.

• Like 1