zenek Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Jak wiele trafia się krzywych blanków ?Jakiej firmy najczęściej wypuszczają takie blanki ?Czy niewielkie odkształcenie widoczne gołym okiem to wystarczający powód do uznania reklamacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 (edytowane) Trafiają się w każdej marce, choć nie powinny, po to jest ostateczna selekcja w manufakturze. Kiedyś dostałem dwa krzywe jako gratis, dlatego uważam, że to jest podstawa do reklamacji. Ile to jest niewielkie odkształcenie? Przyłóż do ściany częścią prostą i zmierz ile odstaje. Edytowane 17 Grudnia 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz91 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2012 Gorzej jak sciana będzie krzywa hahaa;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Przypadłość bardzo częsta, nawet wśród renomowanych producentów. Choć mam wrażenie, że u niektórych występuje rzadziej Im lżejszy kij tym IMO większe prawdopodobieństwo odchyleń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
apioo Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 A da się określić jakie odchylenia są dopuszczalne-czyli na jakim blanku nie chcielibyście już robić wędki i czy w ogóle są proste blanki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wabik Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Na jakiejś stronie oglądałem oferte Rasta i podpis pod nią że mogą być krzywe i to normalne dla boronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Pewnie, że są. Np. St.Croix ma bardzo duży odsetek prostych blanków, CD-ki z którymi miałem do czynienia były raczej proste, z Talonami bywało różnie. Mocniejsze MHX-y i Batsony też są proste.Małe odchylenia można korygować ustawieniem przelotek. Tzn. staram się je ustawić w linii. Jeżeli nie jest to możliwe, to znaczy, że blank jest dość mocno skrzywiony, co niekoniecznie go dyskwalifikuje i wpływa na parametry użytkowe. Ale uwaga – widziałem np. Blank, który był ewidentnie nieliniowy w miejscu łączenia. Wyglądało to na jakiś błąd spasowania, jak gdyby wewnętrzne ścianki gniazda były nieosiowe w stosunku do szczytówki. I tego bym już się troszkę bał… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Ale uwaga – widziałem np. Blank, który był ewidentnie nieliniowy w miejscu łączenia. Wyglądało to na jakiś błąd spasowania, jak gdyby wewnętrzne ścianki gniazda były nieosiowe w stosunku do szczytówki. I tego bym już się troszkę bał… To osobna sprawa. Ja nawet taki posiadam. Krzywy na łączeniu, z wybitnym efektem kręgosłupa, uzbrojony bokiem do tegoż. Efekt jest taki, że najpierw kij skręca w jedną stronę, a na szczytówce przy ugięciu od przynęty w drugą. Niemniej łowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darc Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 St. Croix też są krzywe - szczególnie te lekkie i długie - mam 3 szt. 10'6 i wszystkie mają odchylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniek44 Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Moje 2 St.Croix tez są krzywe.(9,6"-1oz)MHX prościutki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pisarz Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Wielokrotnie oglądając kije w sklepach znajduje takie z wicherkiem.Bez względu na to z jakiej są półki.Kiedyś zrobiłem kij na Batsonie RX8,w domu zauważyłem niewielką krzywość szczytówki.Bez problemu zareklamowałem i dorobiono mi nową szczytówkę.Podobno na pracę kija nie ma to wpływu.Jednak mieć fajny kij prosty lub krzywy robi różnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Czy ma wpływ na pracę, to chyba zależy, być może na gaśnięcie? Nie wiem. Pod obciążeniem nie poczujesz, ale jeśli to będzie mocne skrzywienie (1-2cm) to ma strzałkę odwrotną/zgodną w jednym kierunku, zależy z którego się patrzy. Trafne wyznaczenie, jakiegoś kręgosłupa efektywnego, albo najsztywniejszej płaszczyzny, może okazać się niemożliwe. Kręgosłup wyjdzie zawsze zgodnie ze strzałką, a największa efektywna sztywność= najmniejsze ugięcie, zawsze przeciwnie. Jeśli do tego to jest kij typu szpada, to krzywizna będzie widoczna zawsze, nawet po założeniu przelotek, gdybyś chciał ją schować montując przeciwnie do strzałki. A robi się tak czasem. Masz prosty kij, zdejmujesz przelotki, bo coś tam i okazuje, się że blank jest krzywy. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rheinangler Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Ja bym zaryzykowal twierdzenie ze niewiele blankow jest prostych.Jednak niewielkie odchylenia w jednym kierunku mozna dosc latwo skorygowac przelotkami, sprawa sie komplikuje jak wygiecie ma charakter litery "S"... Ale faktycznie tez nie zauwazylem wplywu na efekty lowienia Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Rheinangler Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 18 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2012 Chyba, że prostych idealnie, mierzonych mikrometrem. Ostrożnie bo zaraz wyjdzie, że to reguła. Ma być prosty, jeśli jest krzywy to jest ku temu jakiś powód. Mandrel na pewno był prosty (no chyba, że mówimy o jakości produkcji w PRC, bez ISO i takich tam). Jeśli był prosty, tzn. że po wyjęciu z piekarnika i rozfoliowaniu "uwolniły" się odkształcenia/naprężenia, które się zgromadziły w blanku. Dlaczego, to mogę się jedynie domyślać. Jeśli jeden mandrel byłby krzywy, to znaczy, że w każdej serii co któryś blank, też. To by było bardzo niepokojące, więc w to nie wierzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Czy mając krzywy blank uzbroił byś go tak żeby zniwelować krzywiznę zostawiając kręgosłup np. z boku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Czy mając krzywy blank uzbroił byś go tak żeby zniwelować krzywiznę zostawiając kręgosłup np. z boku?Tak nie powinno się robić ale rzeczywistość bywa czasami inna niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczuply_maciek Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Hejka Co do krzywych blanków to mam dwa :-) jeden St.Croix Avid 66HF, którym łowię najwięcej i to już od jakiś 6 lat i nic się z nim nie dzieje. Natomiast ostatnio kupiłem blank MHX 871-2. Blank jest bardzo delikatny przeznaczony do UL. Po obejrzeniu blanku okazało się że 1/3 od góry wystaje jakieś 3mm. Po założeniu przelotek i pierwszych rzutach nie widzę tutaj jakiś większych problemów z zasięgiem ani z przenoszeniem obciążeń. pozdro Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 19 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Czy mając krzywy blank uzbroił byś go tak żeby zniwelować krzywiznę zostawiając kręgosłup np. z boku? Jeśli jest mocno krzywy, to efekt kręgosłupa będzie odczuwalny w płaszczyźnie krzywizny, więc innego ciężko szukać, nawet jeśli istnieje. Jeśli jest lekko skrzywiony i efekty kręgosłupa jest wyczuwalny w innej płaszczyźnie, gdzieś poniżej, innymi słowy, gdy pomimo brzuszka da się go wyznaczyć to można się zastanawiać. Efekt kręgosłupa, to miejsce spoczęcia w którym blank stawia najmniejszy opór sile, która go wygina. Jest jednocześnie najbardziej podatna płaszczyzna oraz o największym ugięciu. Jest to też usytuowanie, przekroju podczas zginania, względem najmniejszego wskaźnika wytrzymałości na zginanie. Dlatego osobiście kręgosłup, dla mnie ma znaczenie drugorzędne. Zbroić po efekcie kręgosłupie, lub zbroić w pozycji, o największej sztywności to jest taki wybór mniej więcej taki: To jest podejście czysto wytrzymałościowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Siła skrętna może jednak w skrajnych przypadkach doprowadzić do uszkodzenia (rozwarstwienia/złamania) blanku. Przynajmniej teoretycznie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenek Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Kol@Krzysiek_W przedstawił fajny rysunek poglądowy który wszystko wyjaśnia Dziękuję za opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Skręcanie teoretycznie, występuje zawsze. Nigdy kij nie pracuje w płaszczyźnie, w której są ustawione przelotki. Zarówno przy obciążeniu jak i ładowaniu. To jest złożona sprawa, tym bardziej, że przekrój blanku się "obraca" na długości. cienka, lub cienkie strony nie są w tym samym położeniu na długości blanku. Gdzieś czytałem, że producenci ponieważ nie mogą zlikwidować efektu kręgosłupa efektywnego, to przynajmniej starają się matę wycinać tak, aby ten efekt był symetryczny. Tak, aby przekrój blanku posiadał dwie osie symetrii, w przybliżeniu prostopadłe. Na jednej płaszczyźnie poddawał się bardziej, z podobną siłą w dwóch położeniach. Na drugiej mniej. Wtedy z dużym prawdopodobieństwem najsztywniejsza płaszczyzna jest obrócona 90 stopni względem podwójnego efektu kręgosłupa. Ciężko to zweryfikować. Wizyta w takim np. magazynie mudhole'a może dałaby odpowiedź. Przynajmniej jeśli chodzi o firmy, które wiedzą jak to się robi. Mimo wszystko to jest podejście, ze strony czysto wytrzymałościowej i wiele osób jest zaniepokojonych, kiedy przy początkowym ugięciu kija (czasem to wyraźnie widać, kiedy zapnie się linkę o zaczep na wędce) szczytówka odjeżdża w bok, jeśli kij nie jest uzbrojony wedle efektu kręgosłupa. Przy coraz głębszym ugięciu to znika, szczytówka się prostuje, a obciążony kij staje się stabilny (spining lub spirala). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Fakt, że (w większości egzemplarzy, które przeszły przez moje ręce) kręgosłup/kręgosłupy nie są idealnie osiowe z osią podłużną blanku. Są mniej lub bardziej skręcone. Można to bardzo łatwo stwierdzić naciskając el. balnku obustronnie podparty - w różnych miejscach. Blank (szczytówka) stabilizuje się wtedy w różnych pozycjach. W miarę przesuwania punktu nacisku obraca się w konkretną stronę, a bywa, że raz w jedną, raz w drugą. A jakże, mam i taki kijek Parafrazując „klasyka”: jak zbroić (panie premierze), jak zbroić???! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Jest jeszcze jeden sposób. Trzeba poświęcić kilka pianek na rękojeść, na blanki o różnych średnicach. Bierzemy piankę i rozwiercamy aby pasowała umiarkowanie na wcisk do blanku, w potencjalnym miejscu uchwytu. Bierzemy rurkę stalową, albo aluminiową i wsadzamy piankę w rurkę. Pianka dotoczona do rurki na wcisk, toczenie bardzo dokładne, bez bicia. Rurka zamontowana gdzieś przy ścianie. Rurka nie może zmieniać położenia w żadnym kierunku. Wkładamy blank z pianką w rurkę. Obciążamy szczytówkę ciężarkiem. Na ścianie przyklejony jest papier milimetrowy, format A1 . Kręcimy blankiem i obserwujemy ugięcia blanku, brzuszki, miejsca gdzie ugięcie się ” wypłaszcza” i położenie końca szczytówki. Wybieramy położenie, które uważamy za najlepsze. Można zmieniać ciężarki i sprawdzać czy przy głębszym ugięciu występują różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 25 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2012 Pozwólcie że się wtrącę. Krzywy czy prosty......to chyba kwestia względna bo idealnie prostego blanku to chyba nie ma, przynajmniej ja nie widziałem.Moim zdaniem jeżeli krzywy że bije po oczach to do reklamacji, a jeżeli nie to nie ma się co czepiać.Minimalne krzywizny po uzbrojeniu w przelotki staną się dużo mniej widoczne. Ale to tylko moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alversund Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Witam! Poniewaz ogladalem kilka krzywych blankow (zarowno szczytowki jak i dolniki) oferowanych przez znanych dystrybutorow, chcialbym sie dowiedziec, czy to norma, czy mialem takiego pecha? Ciekaw jestem jakie koledzy forumowicze maja w tym wzgledzie doswiadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi