Dąbek 111 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Pytanie padło z komputera osobistego. .W stajni mozesz wybrać ogiera lub klacz,najlepiej osobiście,bo przez neta można kupić z trzema nogami Więc jest dokładnie jak myślałem W celu zaoszczędzenia sobie ,niepotrzebnych bóli głowy ,na Twoim miejscu zdecydowałbym się na seryjną produkcję.A tak na marginesie,kolega chciał zamówić wędkę w tej pracowni,czy kupić sam blank i ją sam zmontować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Też chciał bym wiedzieć Danielu. No i mieć idealnie prostego Vegterka. Jednak z drugiej strony przy łowieniu mi to nie przeszkadza a badyl baja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jeszcze odnosnie gowno-burzy, to tak jak bym slyszal blacharza specjalizujacego sie w naprawie samochodow tzw rozbitkow - przykryc szpachla i niech bokiem jezdzi. Po tonie odpowiedzi wnosze, ze kolaga dystrybutor, bo kazdy prawy rzemieslnik i rodbuilder pewnie byl by zainteresowany by pracowac i oferowac swoim klijentom towar najwyzszej jakosci.Kolega dystrybutor ,nie ma pecha i bierze te proste.Chyba że dla siebie te krzywe,ale prosuję z nadzieją wyprostowania na wilczym grzbiecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Kolega dystrybutor ,nie ma pecha i bierze te proste.Chyba że dla siebie te krzywe,ale prosuję z nadzieją wyprostowania na wilczym grzbiecie Rafał, wilk w naszej ojczyźnie objęty jest ścisłą ochroną, nie dręczmy więc biednego zwierza.Prostujmy blanki tak jak nas uczono na sztachetach w płocie, sposób stary i sprawdzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A widział ktoś kiedyś - że tak powiem - "niekrzywy" blank? Bo ja chyba nie. Przy zakupie blanku najczęściej wybieram ten jedyny z kilku, a chyba nie mam w moim arsenale żadnego ideału. Jednakże kilka rzeczy dyskwalifikuje (dla mnie) blank:- krzywe złącze,- klikające złącze (po cholerę mam poprawiać fabrykę),- skręcona w spiralę szczytówka,- dolnik "wędrujący" co kilka cm - raz w prawo, raz w lewo,- szczytówka której krzywizna nie pokrywa się z krzywizną ugięcia,- odchylenie szczytówki, które przekracza pewną subiektywną granicę. Punkt 2 może skutkować awarią, jeżeli się el. nie spasuje.Pozostałe kwestie mogą, ale nie muszą być konsekwencją problemu technologicznego. Czy mogą w przyszłości doprowadzić do uszkodzenia blanku? Wątpię. Pewnie tylko w nielicznych przypadkach. Znacznie większym problemem jest nierównomierna grubość ścianek, albo bąble powietrza w strukturze blanku. Niewielkie skrzywienia są jak najbardziej normalne, szczególnie w najlżejszych i dłuższych blankach. Dla mnie przy wyborze decydują kwestie estetyczne i uciążliwość zbrojenia krzywulców. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) To juz nie wiem czemu tylu kolegow chce kose....! Edytowane 22 Stycznia 2015 przez yglo 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Druga strona wypowiedzi i żadna pracownia nie wypowiedziała sie w tej kwestii. Oni chyba powinni najlepiej wiedzieć co jest powodem "krzywych" blanków. Spotkałem wiele krzywych lekko lub bardziej których osobiście bym nie kupił i jesli jest wybór kilku z danego modelu wybieram zawsze te bardziej proste,ot co. Ponoć (tak słyszałem) ze im blank z lepszego materiału tym bardziej podatny na krzywiznę. Prawda to? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 a ja miałem prosty blank, dosłownie jak strzała, 5S70MHF, aż się miło patrzyło , do dziś żałuję, że odsprzedałem ale widziałem np. St.Croix z odejściem szczytu (tak 1/3 blanku) po 10-13mm i to już rodziło u mnie konflikt wewnętrzny widziałem dostawę Phenixa TX (4szt) w której każdy blank był pokręcony po spirali, nie strasznie, tak 5mm, ale raz w jedną raz w drugątaka technologia, tak ma być, a co mnie to obchodzi, to niech zmienią technologię, albo lepiej pilnują Chińczyków ja takiego blanku nie wezmę, a szkoda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Podobno wysokie moduły mają przy wygrzewaniu większą tendencję do wykrzywiania się niż niskie. Ewidentnie jest to także powiązane ze średnicą blanku i długością. Ale na to wszystko nakłada się kontrola jakości. Bo jeżeli długie 10lb RX8, czy XLS 9'0 15lb może być relatywnie proste, to dlaczego 7,0 17lb MHX-a ma byś skręcone jak korkociąg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Podobno wysokie moduły mają przy wygrzewaniu większą tendencję do wykrzywiania się niż niskie. Ewidentnie jest to także powiązane ze średnicą blanku i długością. Ale na to wszystko nakłada się kontrola jakości. Bo jeżeli długie 10lb RX8, czy XLS 9'0 15lb może być relatywnie proste, to dlaczego 7,0 17lb MHX-a ma byś skręcone jak korkociąg? Krzysku, Doskonale znasz odpowiedz na postawione pytanie Blankow nie sprzedaje ich prostota, funkcjonalnosc czy stopien dopasowania do ZDEFINIOWANYCH potrzeb uzytkownika.Sprzedaje agresywny marketing, moda, umowy z pracowniami itd itp. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yglo Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) i dlatego sa sklepy gdzie te same blanki sa w klasie A i w klasie B, a B tansze sa o ok 30% i sa z dopiskiem o nie nieznacznych odksztalceniach i skazach...Jak moge wybierac to patrze na spasowanie zlacza, glebokosc polaczenia, by dolnik nie wpadal w szczyt nadnaturalnie gleboko i dziwnie plytko, patrze na owal i grubosc scianki zenskiej czesci zlacza i meskiej, na to jaki otworek jest w szczytowce, tez wole blanki prostsze, nigdy te ktore "wezykuja"ostatnio mialem dwa te same modele, roznica wagi miedzy nimi 10g, szczytow 3 i 3,2mm, na jeden ESC16/15 wchodzil na dedykowane miejsce a na drugi musialem ECSa lekko podebrac od wewnatrz... o charakterystyce ugiecia juz sami sie domyslicie, choc to niuanse... ot zycie... I z obu wyszly kapitalne wedki.a rybom to rybka Edytowane 22 Stycznia 2015 przez yglo 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ale niska powtarzalność to jednak porażka. Pół biedy, jak wynika ze świadomej zmiany (np. P844-MHX wychodził w dwóch mocno różniących się wersjach, mimo tego, że był to oficjalnie ten sam model). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Panowie, A ktory uzytkownik ma dwa czy wiecej blankow tego samego modelu i moze porownac ? To tak jak z topowymi kolowrotkami - kupujesz jeden i myslisz, ze wszystkie sa takie same. A jesli pracownie czy sklepy maja wiecej blankow i widza roznice...to zachowuja ta wiedze dla siebie.W koncu graja w jednej druzynie z dystrybutorem / producentem. Business as usual. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander Hunter Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 (edytowane) MIałem w łapkach kiedyś uncjowego phenixa TX w którym szczytówka była wygięta tak od 18 cm od góry,wyglądało to co najmniej śmiesznie ale pomyślałem że tak ma być, do pierwszego ugięcia kiedy usłyszałemsztrrryk i w miejscu gdzie zaczynał się zonk pinkła.TX którego mam od wielu lat i był to jeden z pierwszych patyków z tej serii w PL jest zdecydowanierówniejszy Daniel ja miałem po 2 z tej samej serii ale zawsze mówiłem tym którzy budowali jak chcą równe 1200 to ma być tak samo z blankiem, równe 203 cm po całości.Jak nie było to 1120 przesyłałem Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Zander Hunter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 co ciekawe, zauwazylem ze (ostatnio) najczesciej ciegi zbieraja blanki phenixa albo te z polskiej produkcji, rzadko kiedy japonskie wannabe hiper high end'y, st.croix'y czy (co jeszcze ciekawsze) dragonoskie no name'y ... to musi byc czyms powodowane, tylko nie wiem, czy jest to frustracja w skali kosmicznej lub przegrzanie na skutek zbyt grubego zimowego futra 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 co ciekawe, zauwazylem ze (ostatnio) najczesciej ciegi zbieraja blanki phenixa albo te z polskiej produkcji, rzadko kiedy japonskie wannabe hiper high end'y, st.croix'y czy (co jeszcze ciekawsze) dragonoskie no name'y ... to musi byc czyms powodowane, tylko nie wiem, czy jest to frustracja w skali kosmicznej lub przegrzanie na skutek zbyt grubego zimowego futra Juz starozytni Sarmaci wiedzieli, ze nawet najgrubsze futro nalezy podgalac tu i owdzie. Inaczej system nie dziala. Jesli nastapilo przegrzanie, to skutki moga byc powazne. Niemniej jednak narod potrzebuje od zawsze KOS (ostatnimi laty tych sandaczowych) i innych extraextraextraextra fastow. Wiec jesli jedne naklejki straca na "modnosci", to pojawia sie inne. Rynek KOS nie znosi prozni. A niemodne klasyki nadal beda krazyly w drugim obiegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 wszystko ma swoje uzasadnienie, nie? tak jak bez kos nie mozna by bylo dokonac dekapitacji i dziesiony (cokolwiek to oznacza) w czasie zakupow, w sklepie wedkarskim, tak bez krzywych blankow nie mozna by bylo skopac, publicznie, znienawidzonego rodbuildera 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Bo Ty tego nie miałeś,a chciałbyś mieć?Thomson ? Stary przyjacielu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Przecież na przykład takie konstrukcje boronowe są z natury krzywe. Nie wiem. Przez ostanie dwa lata goniąc króliczka JDM, przeszło przez moje ręce 6szt boronów evergreen. Wszystkie dosyć stare, z lat 90 tych. Wszystkie kupione w ciemno, wszystkie proste. Jednak innych nie znam, więc... Ogólnie, to każdy kto pofatygował się parę razy do pracowni, żeby poprzebierać w stojaku wie że są blanki i są blanki. A są przecież i blanki spod lady . Dodatkowo. Jeśli możemy kupić jakiś model blanku, który jest prosty to dlaczego mielibyśmy kupić krzywy. A jeśli krzywy, to dlaczego mielibyśmy płacić za niego tyle samo co za prosty. A jeśli znalezienie egzemplarza prostego graniczy z cudem, to dlaczego nie mielibyśmy skierować uwagi w stronę marki X, która blanki robi w większości proste. PS. Odchyłka 2-3mm na długim odcinku to moim zdaniem żadne odchylenie. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Słyszałem że te proste są wygrzewane na rdzeniach wolframowych...a krzywe na plastikowych, które są jednorazowe i się wytapiają.. Oszczędności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrus Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jezu ludziska przecież mamy w kraju człowieka co blanki robi wystarczy zapytać dlaczego tak jest a nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Bo zima najwiecej plotek sie rodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superzander Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Odświeżę wątek. Kilka lat temu jak oglądałem jakiś spin w sklepie to zauważyłem, że jest mocno krzywy. Być może to wina tego, że był źle eksponowany w sklepie na jakimś podwieszeniu. Od tamtej pory jak kupuję wędkę przyglądam się jej jeszcze bardziej a jak kupuję w necie zwracam sprzedawcy uwagę na ten aspekt. Jak przeglądam moje spinningi to trudno o prawidłowość. Przykład. jaxon xt pro kupiony w 2006 roku jest ciągle idealnie prosty a TD Big River zakupiony w 2013 to już jakieś dwa lata temu zauważyłem, że szczytówka na końcowym odcinku leci mu lekko w bok. Oczywiście widać to jak się człowiek przyjrzy. Coś podobnego zauważyłem w innym spinie. Jak mawia mój znajomy - jak nie jedziemy na mistrzostwa świata w spinningu to nie jest to problem Ja raczej jestem estetą, ale w nawale poważniejszych spraw życiowych to już się tym staram nie ekscytować... Mój znajomy(o którym pisałem) tłumaczył mi, że to kwestia jakiegoś zbrojenia, włókien węglowych blanku itp. Sam nie wiem czy te wędki od początku były takie lekko skoszone (wydaje mi się, że jak były nowe nie widziałem tego) czy też upływ czasu działa tak na niektóre kije. Dodam, że spinningi przechowuję podobnie i z tym związku nie widzę. Stąd moje pytanie do fachowców od rod buildingu, czy blank wędki z wiekiem traci parametry przy szczytówce (materiał średnich lotów?) czy też jeśli wędka przy zakupie jest w miarę idealnie prosta to przy dobrym przechowywaniu nie powinna się skrzywić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Chyba każdy materiał z biegiem czasu traci swoje właściwości prędzej czy później .... nawet metal i TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hubertus Opublikowano 20 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2019 Szczerze to nie widziałem jeszcze idealnie prostego blanku....a kilka już było mi dane widzieć, jeśli się jakiś trafi to będzie to raczej czysty przypadek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi