Jozi Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Może tak napiszesz jakie blanki.Jak chycesz anonimowo to inni też anonimowo nic nie napiszą .Doświadczenia mamy różne z blankami, czekamy na Twoje info jak chcesz usłyszeć nasze zdanie. .Mam tylko nadzieję, że nie jesteś nowym wcieleniem "Naszego Miłego Kolegi" . Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Jozi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SALAR80 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Blanki potrafią się odkształcać pod wpływem naprężeń długo trwałych ,np;po skończonym wędkowaniu zostawiamy wędkę na długi czas związaną rzepami i do tego wysoka temperatura i po paru dniach gotowe.Ale żeby nowe kije (chyba że to np: J...N itp ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Tak, oficjalni dystrybutorzy wysyłają również blanki krzywe. Było o tym na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ja mam 3 krzywusy. Poza wyglądem w niczym to nie przeszkadza. Efekt zamawiania przez internet. Wkurza to tylko oko i złe samopoczucie ze wędka za parę stówek jest krzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alversund Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ogladalem krzywe Phenix-y i Blaasy, nie wiem czy to wynik technologii, czy bledu w sztuce. Byc moze niektore tego typu wady nie wplyna na uzytkowanie zrobionej z nich wedki, ale wydaje mi sie, ze moga wplywac na prace, akcje i w niektorych wypadkach oslabiac material przy naprezeniach wyniklych z holu, badz wyrzutow, no i dochodzi kwestia estetyki, za 700 zl mozna chyba oczekiwac, ze towar nie bedzie 2, czy 3 kategorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Ja nauczony doświadczeniem zaznaczam, że krzywego blanku nie kupuję.Miałem takiego Batsona RX7 , krzywy może i tylko razi wizualnie , ale jak płacimy kilka ciężko uzbieranych stówek to można wybierać i przymusu niema.Jeżeli komuś to nie przeszkadza to fajnie , mnie delikatnie mówiąc takie sprawy drażnią.Tylko blanku jak wiązka laseru też niema, ale są pewne granice przyzwoitości. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Szymon82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Czasem nawet nie chodzi o jakąś niedużą niedoróbkę ale same właściwości materiałów. Przecież na przykład takie konstrukcje boronowe są z natury krzywe. Jeden blank mniej, drugi trochę więcej ale bardzo ciężko znaleźć idealnie prostego. Mimo to takie lekkie krzywizny nie przeszkadzają w łowieniu. Przynajmniej mi. Choć uczciwie przyznaję że trochę cierpi moje poczucie estetyki Ale mogę to przeżyć, grunt żeby patyk działał jak należy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Dokładnie, za kilka stówek należy wymagać produktu bez wad.Najlepiej jest towar przed zakupem pooglądać, jak to oczywiście możliwe.Częst mają odchyłki od prostoty, choćby jak nasi politycy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mosqito Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Ja zauważyłem po oskrobaniu team dragona ze szczytówka jest krzywa, tzn wydaje mi sie ze przez kilka lat używania tak jak by ciut opadł w dół od ciężaru przelotek. Nie przeszkadza mi to zbytnio a czy wpływa na akcje okaże się w tym sezonie jak zostanie ubrany w nowe przelotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alversund Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Niestety problem dotyczyl blankow nowych, co mnie troche zaskoczylo, bo producenci ponoc uznani i przeczytalem na ich temat wiele recenzji. Z ciekawosci sprawdzilem dokladnie wszystkie kilkanascie moich fabrycznych wedek roznych producentow ( w tym takze polskich) i o dziwo wszystkie sa proste... Nie sadze, zeby wlokna polaczone zywice mogly sie odksztalcic,ale ewentualnie mozna rozwazyc taki scenariusz jesli nie oszczedzalo sie wedki, wyciagalo na niej z wody spore ryby, czy uwalnialo zaczepy, natomiast jesli blank jest pokrecony, lub szczytowka widocznie opada, to chyba cos jest nie halo, chyba, ze na tym wlasnie ma polegac urok wedek robionych z blankow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszn1996 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Często się zdarza że wędki są zbrojone po krzywiźnie nie po kręgosłupie i dlatego ich prawie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.B Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Witam! Poniewaz ogladalem kilka krzywych blankow (zarowno szczytowki jak i dolniki) oferowanych przez znanych dystrybutorow, chcialbym sie dowiedziec, czy to norma, czy mialem takiego pecha? Ciekaw jestem jakie koledzy forumowicze maja w tym wzgledzie doswiadczenia.Cześć ja akurat dolników nie widziałem,natomiast szczytowe części owszem,i to nie tylko w pracowniach ale i w masówkach.Z tego co wiem to jeżeli szczytówka jest lekko krzywa to nie ma czym się przejmować.PS.W Team Dragonie wszystkie szczytówki były lekko krzywe,a cała Polska zachwalała ten kij.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) W Team Dragonie wszystkie szczytówki były lekko krzywe,a cała Polska zachwalała ten kij.PozdrawiamRadzę nieco ostrożniej dobierać słowa naturalnie myśląc o tej ''całej Polsce''Pozdrawiam Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alversund Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Wlasnie jeszcze raz sprawdzilem mojego HM Dragona - idealny, bez zadnych odchylen, pomijajac fakt, ze numer fabryczny taki sam jak w 2ch innych wedkach, ktore kupilem razem z kolegami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alversund Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 ...choc chcialem sie skupic na blankach do rodbuildingu. Czy sa jakies firmy, ktore nie maja odchylow i czy ew jest jakas regulujaca to norma? Rozumiem, ze moze cos w produkcji nie wyjsc, ale wtedy jako towar niepelnowartosciowy, powinno to byc na produkcie opisane (bo nie chce mi sie wierzyc, ze producenci nie sprawdzaja jakosci swoich produktow, ktore przeciez sa ich wizytowka) i oferowane po odp obnizonej cenie - czy sie myle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Radzę nieco ostrożniej dobierać słowa naturalnie myśląc o tej ''całej Polsce''Pozdrawiam Najczesciej w tej gdzie Wilki chasaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skalek-77 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Należało by jeszcze zaznaczyć co oznacza krzywy blank. Odchył od osi 1mm,3mm,5 a może 20mm.Powiem szczerze ,że widziałem już mnóstwo blanków a w tym takich na prawdę idealnie prostych było może ze dwa.Kupując blank ,czy kijek z pracowni należy wiedzieć czego się spodziewać. Najlepiej przejrzeć kilkadziesiąt blanków i to różnych producentów i wtedy można sobie wyrobić opinię czy blank jest prosty czy nie. O ile oczywiście jest taka możliwość. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Przewrotnie zapytam, czy odchył od idealnej prostoty wpływa w jakikolwiek sposób na wartości użytkowe blanku (łowienie ryb)? Przewrotnie, ponieważ ogromną większość wędek mam z pracowni, chociaż i sam robiłem i fabryczne mam. Może nawet kiedyś zdarzyło mi się sprawdzić, czy blank jest idealnie prosty, nie pamiętam.Tutaj dochodzimy do tego o co chciałem zapytać. Do czego służy wędka? Jeżeli kiedyś takie pytanie padło to przepraszam. JB przeglądam relatywnie niedawno i niesystematycznie. Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Mari Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Witam! Poniewaz ogladalem kilka krzywych blankow (zarowno szczytowki jak i dolniki) oferowanych przez znanych dystrybutorow, chcialbym sie dowiedziec, czy to norma, czy mialem takiego pecha? Ciekaw jestem jakie koledzy forumowicze maja w tym wzgledzie doswiadczenia.Ale oglądałeś gdzie,w sklepie wędkarskim?,Zapewne nie ,może na targach wękarskich?Też wątpię,tam jadą wszystkie proste Pewnie w którejś z pracowni,ale kilku producentów i tyle krzywych, że sprawa zasługuje na wątek.Notabene temat niejednokrotnie poruszany,bardziej okazjonalnie.A może jedna z pracowni przysyła Ci celowo same krzywe i to różnych marek. W/g mnie wątek powstał albo w celu wywołania kolejnej gównoburzy ,albo na skutek zbyt wyidealizowanego obrazu tzw, wędek ręcznie robionych, mającego niewiele wspólnego z rzeczywistościa.Sklepowe wędki zdjęte z półki prawie w 100% wszystkie proste, ale na etepie półproduktu czyt.blank Zonk. Obejrzałem kilkaset blankówi i szczerze,nie natknąłem się na idealny No może kilka prawie prostych się trafiło. I nie jest to wynikiem partactwa ,ale zwyczajny efekt stosowanej technologii. Zdarzyło się mieć w łapie totalnego zakrętasa ,który do rąk klienta trafić nie powinien i zapewne nie trafił, ale talkie rzeczy liczone raczej w promilach, ma na koncie każda firma.Więc tym bardziej zaskakujące są Twoje doświadczenia w tej materii.No chyba ,że jesteś pracownikiem Dragona i składaczem HM-ów ,mającym styczność z samymi idealnymi Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Dąbek 111 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markir Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Właściwie wszystkie blanki są w jakimś stopniu krzywe. Osobiście nie toleruję blanków pokręconych w różne strony. Trudno to sensownie skorygować zbrojeniem.Tylko w pracowni wybierzesz ten naprawdę prosty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.B Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 (edytowane) Radzę nieco ostrożniej dobierać słowa naturalnie myśląc o tej ''całej Polsce''PozdrawiamBo Ty tego nie miałeś,a chciałbyś mieć? Edytowane 21 Stycznia 2015 przez Tomasz.B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alversund Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Nie jestem fanem Dragona, ani HM-ow, ot sobie jeden kupilem na probe i choc nie jest zly to nie powala, a napisalem o nim tylko dlatego, ze ktos napisal, ze wszystkie krzywe. Blanki widzialem w pracowni, nie chce robic antyreklamy, wiec nie wymienie w ktorej, chyba, ze na priv-a. Przypadek to nie byl, bo trafily sie 3 pod rzad w roznych gramaturach, moze to polityka firmy obliczona w amatora? (nie chce wymieniac tez serii, bo orientuje sie z ktorej stajni padlo pytanie) Nie chce wywolywac burzy, ani robic nikomu antyreklamy, ot bylem zainteresowany, chcialem kupic i w ostatniej chwili dalem sobie na wstrzymanie, a ze dalej chce, pytam, czy to normalne w blankach rodbiuldingowych? bo jesli tak to albo kupie krzywy, bo innych nie ma, albo postawie na fabryczny uznajac, ze nie warto wydawac gory pieniedzy na towar watpliwej jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alversund Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Jeszcze odnosnie gowno-burzy, to tak jak bym slyszal blacharza specjalizujacego sie w naprawie samochodow tzw rozbitkow - przykryc szpachla i niech bokiem jezdzi. Po tonie odpowiedzi wnosze, ze kolaga dystrybutor, bo kazdy prawy rzemieslnik i rodbuilder pewnie byl by zainteresowany by pracowac i oferowac swoim klijentom towar najwyzszej jakosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 I w fabrycznych ciężko znaleźć prosty blank choć po ostrej selekcji, nie pisząc o ideale. Lecz czy to "towar wątpliwej jakości"? Wątpię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 A czemu borony nie chca byc proste ? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi