Skocz do zawartości

Conquest/Cardiff 50 DC

Tomek_N

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mnie interesuje jak przy małych prędkościach szpuli zachowywać się będzie system DC. Przy dużych jest genialny i dużo ułatwia a przy małych niestety nie sprawuje się najlepiej. W tym przypadku, jeśli wędkarz będzie łowił pstrągi na małych rzeczkach raczej szpulka nie kręci się z zawrotną prędkością. Czekam z niecierpliwością :D

Jak napisal remek, DC pracuje znacznie lepiej przy duzych predkosciach szpuli. szcegolnie bylo to odczuwalne przy pierwszej ewolucji Conquesta DC. Techniki rzutowe tym multiplikatorem wychodzily tak sobie. Lepsze wowczas byly klasyczne konstrukcje z SVS lub z magnetykiem.

Antares DC byl juz sporo lepszy na tym polu. Ma nawet specjalne ustawienie do technik rzutowych ktere cechuje wlasnie to, ze podczas rzutu szpula kreci sie powoli.

Jesli shimano rozwijalo nadal system DC byc moze uzyskali efekt akuratny bdo lajtowych zabawek jak tytulowy cardif DC..

• 2 tygodnie później...

A mnie to się wydaje , że konstruktorzy Shimano poszli znowu na łatwiznę dodając do Cardifa lub Calcutty 50SS hamulcowy system elektroniczny DC, ale to jest chyba system z Metanium Mg DC, który jak wiemy raczej im nie wypalił.Jak pamiętam Metanium DC też miał tylko 4 pozycje regulacji. Obym się mylił.

Janusz,

Może tak być. Jestem ciekawy na ile precyzyjny będzie ten hamulec. Niby szykuje się leciutka szpuleczka więc będzie można ją łatwo zatrzymać ale .... moim zdaniem może być problem z dokładnością takiego hamulca. Zobaczymy. Kto kupuje? :D

Pozdrawiam

Remek

mam jedno pytanko - jaką to to ma przekładnie?

znowu jakiś stop aluminium, czy zwykła, mocarna jak w 50/51?

orientuję się ktoś? bo nie wiem czy się już napalać.

pozdrówka

No właśnie podłączam się do pytania!!!!

A co to za roznica? :D

mam jedno pytanko - jaką to to ma przekładnie?

znowu jakiś stop aluminium, czy zwykła, mocarna jak w 50/51?

orientuję się ktoś? bo nie wiem czy się już napalać.

pozdrówka

No właśnie podłączam się do pytania!!!!

A co to za roznica? :D

dla mnie zasadnicza. po prostu nie wierz? w te aliminowe przekadnie. jak mam wywalic $600 na mynek to chcialbym azeby spelnial moje oczekiwania w sferze konstrukcyjnej.

oczywiscie nie twierdze ze te aluminiowe sa do bani. takie moje widzi mi sie po prostu.

pozdrówka

witam!

nikt mi nie odpowiedział, wiec sam się wysiliłem :mellow:

oto odpowiedź od japanprofishing:

Hi Chris

Shimano website said that drive gear material is extra super duralumin.

Thank you for asking

JPF

Tsuyoshi

sprawa zatem jasna - aluminium. chyba się nie zdecyduje.

pozdrówka

witam!

wymienic mozna, ale dla mnie nie ma to kompletnie sensu. troche chyba shimano pokpilo sprawe, chociaz w topowych dc powinni uzyc najlepszych materialów. co z tego jak cala konstrucja pancerna, podczas gdy do najwaznieszej czesci mlynka uzywa sie aluminium, choc by i bylo niewiadomo jak kosmiczne. zawiedziony jestem. chyba raczej zsorane przy moim podkreconym 51.

pozdrowka

nie wiem co tam jest w 51s dc ale zastanawiam się czy w przypadku konstrukcji UL o w sumie niewielkim przełożeniu i braku konieczności przenoszenia dużych obciążeń ma to jakiekolwiek znaczenie.

w 51S jest jakis lekki stop. Ten sam co w Curado 101D i Chronarchu 51MG.

w mlynku za 600$ powinno byc wszytko TOP. Inaczej jest to dlamnie przynajmniej niezrozumiale.

JW :D

nie wiem co tam jest w 51s dc ale zastanawiam się czy w przypadku konstrukcji UL o w sumie niewielkim przełożeniu i braku konieczności przenoszenia dużych obciążeń ma to jakiekolwiek znaczenie.

w 51S jest jakis lekki stop. Ten sam co w Curado 101D i Chronarchu 51MG.

w mlynku za 600$ powinno byc wszytko TOP. Inaczej jest to dlamnie przynajmniej niezrozumiale.

JW :D

Czyli Steez nie jest top, bo ma tez z aluminium? Dla mnie taki tok myslenia to bzdura po prostu!