Skocz do zawartości

Conquest/Cardiff 50 DC

Tomek_N

Rekomendowane odpowiedzi

Optymalizacja jest bardzo ważna. Wybiera się takie materiały, które wytrzymają, a jednocześnie spełnią wszelkie wymagania użytkowe. Gorzej jeśli optymalizacja=oszczędzanie na kosztach wytworzenia. Moim zdaniem w tym przypadku nie ma na to miejsca.

Myślę sobie jednak, że inżynierowie shimano nie są gorsi od polskich myślicieli i wszystko dokładnie sprawdzili i obliczyli. W projektowaniu bowiem multiplikatorów mają zdecydowanie więcej doświadczenia.

Pozdrawiam

Remek

• Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ma ktoś dane o masie szpulki??

Masa szpulki to jedno - nie mam danych, a sprawność układu DC to drugie. Dla mnie odśrodkowy w tradycyjnym SS był na prawdę świetny i precyzyjny, Availa nie znam ale z tego co piszecie też niczego sobie, DC - czas pokaże, jak pojawią się?pierwsze opinie użytkowników.

Optymalizacja jest bardzo ważna. Wybiera się takie materiały, które wytrzymają, a jednocześnie spełnią wszelkie wymagania użytkowe. Gorzej jeśli optymalizacja=oszczędzanie na kosztach wytworzenia. Moim zdaniem w tym przypadku nie ma na to miejsca.

Myślę sobie jednak, że inżynierowie shimano nie są gorsi od polskich myślicieli i wszystko dokładnie sprawdzili i obliczyli. W projektowaniu bowiem multiplikatorów mają zdecydowanie więcej doświadczenia.

Pozdrawiam

Remek

Otoz to! Zgadzam sie w 110% :D

Ponadto Durlauminium jest uzywane w lotnictwie, wiec dla mnie obawy co do wytrzymalosci tego materialu sa nie na miejscu.

Dla skeptykow.

Stal S235 (najslabsza stal uzywana w budownictwie) ma wytrzymalosc na rozciaganie w granicach 500 MPa.

Duraluminium natomiast 420-500 MPa.

Ma ktoś dane o masie szpulki??

Masa szpulki to jedno - nie mam danych, a sprawność układu DC to drugie. Dla mnie odśrodkowy w tradycyjnym SS był na prawdę świetny i precyzyjny, Availa nie znam ale z tego co piszecie też niczego sobie, DC - czas pokaże, jak pojawią się?pierwsze opinie użytkowników.

Ale będzie Ci wiadomo :D własnie otrzymałem availowskie szpulki, dla siebie zostawie tylko jedną do 51S.

Postaram się napisac coś więcej o niej, czy serio jest jeszcze bardziej ultralight.

Dzisiaj po raz pierwszy od powrotu ze Szwecji testowałem najnowszą szpulke od Availa do Metanium Mg (8.2g)

Panowie, po prostu REWELEACJA! Jak tylko będe miał czas to opisze ją szczegółowo + dodam jakiś filmik z testów rzutowych, musze tylko znalezc czas i pogode.

Narazie testowałem ją z hamulcem odśrodkowym ale w najblizszym czasie postaram się o bloczki magnetyczne, wtedy powinna miec jeszcze lepsze osiagi.

Miałem w łapie Conquest/Cardiff 50 DC, śmigałem - JEST ZAJEBISTY

taaaaaaaa, przypadek Lady_D jest szczegolny. najpierw sceptyzm, pozniej po co mi to, pozniej podpiecie do kij, kilka rzutow i ... nastepuje intensywny rozwoj wirusa z dosc powazna expansja :mellow:

Miałem w łapie Conquest/Cardiff 50 DC, śmigałem - JEST ZAJEBISTY

taaaaaaaa, przypadek Lady_D jest szczegolny. najpierw sceptyzm, pozniej po co mi to, pozniej podpiecie do kij, kilka rzutow i ... nastepuje intensywny rozwoj wirusa z dosc powazna expansja :mellow:

Na dodatek dzisiaj mnie zaraził przez telefon łobuz jeden.