Skocz do zawartości

Conquest/Cardiff 50 DC

Tomek_N

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mifuś...ja myślę, że gdyby nie ITO czy inne japończyki to dalej bysmy tkwili w standardach z lat 80-90 tych jeśli chodzi o design...jedyenym fajerwerkiem byłaby typowa ABU wyplatanka :D...a tak to mamy teraz coraz to nowsze cudeńka :D no i dobrze...widać, że robuilderzy mają sie dobrze i nie są rzemieślnikami tylko artystami :D...a jak płaciłem teraz kartę bylem w sklepie, na stojaku były jakieś kongery czy cuś...takie po 200-300 zł...przyglądam się , a one jakies takie po japońskiemu wykonane :D nawet omotki identyczne jak w moim Pagani :D ....ohhh...to juz chyba taka kolej rzeczy na tym świecie... ale kij Adrzejka....hmm....ładniuśki..ładniuśki :D

bardzo ładna wędka :D ja czekam na swojego st croix :D

mam jescze takie pytanie apropos - czy obecne malowane uchwyty matagi wciąż są tak podatne na odpryskiwanie? swego czasu miałem 2 kije z malowanymi uchwytami i strasznie odpryskiwał lakier.

ps.

czy ta folia na korbkach pozostanie na zawsze :D

pozdrówka

@Peresada - co do lakieru, poprzedni sezon miałem intensywnie eksploatowane trzy kije z uchwytami Matagi. W moim przypadku zero zachowań lakieru o jakim wspominasz. Jeden kij ma odciśnięte miejsce gdzie dostawiona jest stopka multika Steez 103HL. Co do uchwytów w 51DC a raczej folii, niech sobie jest. Mam mieszane uczucia co do trwałości takowego rozwiązania (korek) i razem z multikiem zamówiłem typowe uchwyty serii CC...

W odpowiednim momencie ściągnę ten plastik...

Mifuś...ja myślę, że gdyby nie ITO czy inne japończyki to dalej bysmy tkwili w standardach z lat 80-90 tych jeśli chodzi o design...jedyenym fajerwerkiem byłaby typowa ABU wyplatanka :D...a tak to mamy teraz coraz to nowsze cudeńka :D no i dobrze.

Witam,

Mafisto- moze przemawia za toba nieznajomosc tematu ale niech bedzie. Tak sie sklada, ze w latach 90 byla w Polsce pracownia, Anos sie nazywala. Wedki jakie stamtad wychodzily dalej moga byc pokazywane jako wzorce, wcale nie gorsze od tego powyzej ( mowie o wygladzie rekojesci czy omotkach)a bylo to tak dawno temu. Do tego dochodzi oczywiscie cala masa rod builderow w Stanach. Zarowno wtedy jak i teraz wytwarzaja male dziela sztuki, ktorych kilka mialem okazje ogladac ( np. uchwyty castingowe zrobione z jednego kawalka drewna agzotycznego itd. Gdzie byl wtedy ITO? Nie odbieraj mnie tez zle- Megabassy sa i pozostana w mojej kolekcji :D

@LadyD- gratuluje wedki- mam nadzieje, ze ta spokojnie bedziesz mogl dac w moje lapki i nic zlego nie uslyszysz :D :D :D Napisz cos wiecej o blanku- 15 lbs na pstraga wydaje sie byc sporo dla wiekszosci fanow 9 lbs :D

Pozdrawiam,

Bujo

faktycznie te korbki tak jak kiedyś już Remek pisał dosyć kiepskie. aż się prosi o wymianę na korkowe daiwy, które sa bardzo trwałe. problem tylko że nie będą pasowały na shimanowską korbę. tu trzeba wsponianą wymienić badź pilnikiem zniwelować różnię :D

( zrobiłem tak kiedyś z metanium mg) zobaczymy po sezonie - ja folię sciągnąłem. ciszę się że matagi poprawił jakość lakieru.

pozdrówka

Mifuś...ja myślę, że gdyby nie ITO czy inne japończyki to dalej bysmy tkwili w standardach z lat 80-90 tych jeśli chodzi o design...jedyenym fajerwerkiem byłaby typowa ABU wyplatanka :D...a tak to mamy teraz coraz to nowsze cudeńka :D no i dobrze...widać, że robuilderzy mają sie dobrze i nie są rzemieślnikami tylko artystami :D...a jak płaciłem teraz kartę bylem w sklepie, na stojaku były jakieś kongery czy cuś...takie po 200-300 zł...przyglądam się , a one jakies takie po japońskiemu wykonane :D nawet omotki identyczne jak w moim Pagani :D ....ohhh...to juz chyba taka kolej rzeczy na tym świecie... ale kij Adrzejka....hmm....ładniuśki..ładniuśki :D

Mefik - to kolejny dowód na to ze jerkbait.pl jest sledzony przez znacznie wieksze grono pospolitych jak i mniej pospolitych czytaczy niż się nam na ogół wydaje ;)

Remek - ja mam ATC 6'9'' 8-15lb 5/16-5/8oz.

Kijek cięty w połowie z jednoskładu, mocowanie na spigot.

Daniel zrobił to rewelacyjnie.

Podoba mi się podejście kolegi. Mocny kij w połączeniu z kołowrotkiem pozwalającym na rzucanie np. pstrągowych wabików. Nie wspomnę oczywiście o wykonaniu - rewelka! :mellow:

Podoba mi się podejście kolegi. Mocny kij w połączeniu z kołowrotkiem pozwalającym na rzucanie np. pstrągowych wabików. Nie wspomnę oczywiście o wykonaniu - rewelka! :mellow:

A ja myslalem, ze po tylu latach dzialalnosci forum juz wszyscy wiedza, iz najwazniejsze jest dobranie zestawu :D :D :D

Czyli moja wedka niech to bedzie MB Jabberwock, polaczona z 2500c z najlzejsza praktycznie szpulka ( niewiele ponad 7 gram) i innymi pierdolami usprawniajacymi rzuty tez nada sie na pstragi? Czy mam wiercic aby bylo lepiej, szpule oczywiscie?

Bujo

Kilka fotek

Toż to się do gablotki za szybę nadaje, a nie nad wodę :huh: Chętnie zobaczyłbym jakiegoś ładnego pstrągala koło takiego zestawu <_<

Lady_D, super to wygląda. Przepięknie komponuje się z Cardiffem. Chciałbym kiedyś sprawdzić jej właściwości rzutowe bo to najbardziej mnie interesuje. Wygląd ma TOP a podejrzewam, że rzuca się z niej wyśmienicie.

Bujo, jasne że byli w US ludzie, którzy budowali wędki TOP klasa. W Polsce mieliśmy i mamy świetnych konstruktorów wędek. Osobiście mogę powiedzieć jedno, że polski rodbuilding oraz polski masowy rodbuilding zmienił się jeśli chodzi o design jakieś 3-4 lata temu. Być może zaraz ktoś pokaże wędkę uzbrojoną na japan style w latach 70, 80 ale ... cofnijmy się jakieś 4 lata i przypomnijmy sobie sklepowe stojaki i to jak wędki wyglądały wtedy. Ja to też wiążę z pewną falą japonizacji na forach a w szczególności chodzi mi dokładnie o to forum. Pamiętam wędki Irka Matuszewskiego przed spotkaniem z MB i po spotkaniu. Później nastąpiła już reakcja łańcuchowa - kto pierwszy wprowadził japan design (Irek, Dragon - który tak pisał w gazetach wędkarskich). Teraz pewnie już każdy jest ojcem japan style w Polsce.

Pozdrawiam

Remek

@Pytoon, @Bujo - wiem co zestawiłem ze sobą. W miarę mocny i filigranowy kijek z małym i mocnym okrąglakiem w najnowszej technologi. Zestaw jak najbardziej pasi pod te rybki które mam zamiar nim zdobywać. Dla tych co nie wiedzą hamulec 51DC wydaje się być znacznie mocniejszy w realu jak w firmowych opisach. Mając alternatywę Steez-a 103HL i 51DC obydwa młynki znajdą swoje miejsce na łodzi. Z tym dobieraniem zestawów Michał to czasami przesadzasz - moje przynęty na pstrąga to nie plankton. Wobki zaczynają się od 4-6 gram. Młynek bardzo przypadł mi do gustu na zlocie (wielkość, poręczność, wykonanie). Będzie miał całe spektrum zastosowań. Więc po co sugerować uśmieszkami ...........???

Nosiłem się z zamiarem kupna CC51S, Cardiff rozwiązał całą sytuację...

Jeszcze o kijku - pstrąg z Dunajca ponad 50 to nie to samo co z północy Polski. Daje czadu szczególnie jak uderzy w silnym nurcie. Chciałbym widzieć kij 9lb w takiej akcji, chyba tyle Michał sugerowałeś pod pstrągala. W miejscach gdzie łowiliśmy jesienią uciąg wody jest bardzo duży. Są to moje rewiry od prawie trzydziestu lat... Na zlocie zaliczyłem kilka pstrągów w tym jednego 55cm (tęczak). Zestaw to ISA + CC 201DC. Ktoś powie artyleria, jednak są miejsca gdzie to combo było akuratne do wody i kropków które tam czasami siadają na kiju.

.

post-1149-1348914582,7362_thumb.jpg