_ronin Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Potrzebuję zakupić młynek który będzie podpisany pod Avida 3SC90MHF2 1oz i pod Avida 3C66HF 1/2oz. Zastanawiam się nad TP 11 lub Certatą, tylko nie bardzo wiem który model i jaką wielkość wybrać. Młynek będzie służył do łowienia boleni i sandaczy z brzegu oraz krótszym Avidem do łowienia sandaczy z łódki na zaporowe i sandaczy na Bugu ( guma, wobler). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
norbertkrakow Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) Bierz TP JDM cerata to padaka miałem i ząbkowała jak szalona, sypała się !!! Była gorsza od stadica fh mam ich 3 sztuki tyle że wymienilem w nich łożyska na hybrydowe ( ceramika ). http://jerkbait.pl/topic/16750-shimano-twin-power-4000-japan-2011/ http://www.japantackle.com/Shimano/Shimano_TwinPower2011.htm http://www.ebay.pl/itm/Shimano-11-Twinpower-4000-Saltwater-Spinning-Reel-026989-Japan-JDM-2011-/231264604607?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35d871d1bf Gdybym chciał coś kupic teraz już wziąłbym tego - http://jerkbait.pl/topic/50108-s-twin-power-4000-sw-xg-jdm/ Edytowane 23 Stycznia 2015 przez Albatros Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jak dla mnie to rownorzedne kolowrotki.Do wyboru masz jak sadze TP 4000 (310g) i Certate 2510R-PE / 3012 (waga odpowiednio 245g i 270g). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BGM Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 mam tp 11 4000 i ceratke z pierwszej seri 3000 oba chodza wysmienicie osobiscie wole lowic daiwami ale tp ma lepszego powera wole go uzywac do obrotowek lub wobkow nie wiem jak nowe ceratki sie spisuja z tego co piszesz to tp 4000 a daiwa 3000 powinny sie sprawdzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Bierz TP JDM cerata to padaka miałem i ząbkowała jak szalona, sypała się !!! Była gorsza od stadica fh mam ich 3 sztuki tyle że wymienilem w nich łożyska na hybrydowe ( ceramika ). http://jerkbait.pl/topic/16750-shimano-twin-power-4000-japan-2011/ http://www.japantackle.com/Shimano/Shimano_TwinPower2011.htm http://www.ebay.pl/itm/Shimano-11-Twinpower-4000-Saltwater-Spinning-Reel-026989-Japan-JDM-2011-/231264604607?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item35d871d1bfZ całym szczunem dla Ciebie(i zaznaczam ża za guru jakiegoś też się nie obnoszę) lecz niezgadzam się z tym stwierdzeniem że TO JEDNA WIELKA PADAKA . Nie wkładaj wszystkich CERTAT do jednego woreczka. Co do Stradicka mam odmienne zdanie na jego temat idopowiem delikatnie że akurat ten model mnie niczym nie powalił na kolana i się bardzo szybko pozbyłem wszystkich. Natomiast TWIN POWER 11 to super konstrukcja i tu przyznaje rację. Do lżejszej wędki model Shimano 2500/3000 Daiwa 2000/2500 , cięższa wedeczka Shimano 4000 Daiwa 2500R/3000. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jeśli TP to 4000 czy 4000XG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jesli Tp to trudno dostepny TP 4000 ze zwyklym przelozeniem.TP XG bylby gorszym wyborem z tych dostepnych. A tak naprawde to poczekalbym 2 tygodnie i wzial 2015 TP 4000 PG.Mefisto juz podal ceny - moze juz mozna zamawiac ?Nie znam szczegolow. Musialbys dopytac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Sprzedaz 15' TP przewidziana jest w JP na koniec marca, ale juz wkrotce mozna bedzie robic rezerwacje Ten 4000PG wydaje sie byc najlepszym rozwiazaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majatony Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Sprzedaz 15' TP przewidziana jest w JP na koniec marca, ale juz wkrotce mozna bedzie robic rezerwacje Ten 4000PG wydaje sie byc najlepszym rozwiazaniem.a i przełożenie ma chyba jeszcze mniejsze niz sw pg '09 4,4 : 1 a jak sie myle to prosze mnie poprawic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIGOTKA Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 http://www.japantackle.com/Shimano/Shimano_TwinpoweSW2015.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonPablo Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Do łowienia boleni TP XG będzie złym wyborem? A czemuż to?Wysokie przełożenie PRZYDA się w trakcie połowu tej ryby.W innych sytuacjach w niczym ono nie przeszkadza. Przecież prędkość prowadzenia ostatecznie kontrolujemy sami. Żadna z cerat, które przeszły przez moje ręce nie ząbkowała.Z serii certate '08, można wziąć hyper custom 3012 H.Też ma wyższe przełożenie, pancerny mechanizm i wcale nie jest ciężka- 295g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) http://www.japantackle.com/Shimano/Shimano_TwinpoweSW2015.htm Jeśli miałbym kupić nowego TP za 46000 JPY już wiolę dołożyć 600pln i kupić Stell 14 w rozmiarze 4000. Edytowane 23 Stycznia 2015 przez _ronin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Z tego co widzę to więcej jest zwolenników TB 4000 niż nowej Certaty.Muszę się jeszcze z tym przespać przez weekend. Choć na 90% wybór pada na TP 4000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Jesli Tp to trudno dostepny TP 4000 ze zwyklym przelozeniem.TP XG bylby gorszym wyborem z tych dostepnych. A tak naprawde to poczekalbym 2 tygodnie i wzial 2015 TP 4000 PG.Mefisto juz podal ceny - moze juz mozna zamawiac ?Nie znam szczegolow. Musialbys dopytac.Naprawdę radzisz żeby poczekać na tp 15 też stoje przed podobnym wyborem 4000 '11 czy 4000 '15? Proszę uzasadnij to jakoś dlaczego warto czekać na 15? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spinnigista Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Daiwa Certate 3500 HD Custom. Młynek, którego ciężko zakatować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Naprawdę radzisz żeby poczekać na tp 15 też stoje przed podobnym wyborem 4000 '11 czy 4000 '15? Proszę uzasadnij to jakoś dlaczego warto czekać na 15? - w momencie wejscia na rynek 15tki konczy sie produkcja 11 i bedzie coraz trudniej znalezc "zwyklego" TP 4000 (ktorego i tak jest wielokrotniej mniej niz 4000 XG na rynku zrodlowym - JDM) - spodziewam sie (nie krecilem jeszcze 15tka) naprawde Czegos po tym 4000 pg. Shimano twierdzi, ze przekladnia jest wieksza w 15 niz 11 (rozmiar vs rozmiar). W polaczeniu z PG to moze byc naprawde przyjemny kolowrotek do uzytkowania . - mialem okazje LOWIC (nie krecic na sucho) Stella 14 i uwazam, ze kilka rozwiazan w niej zastosowanych w wyrazny sposob poprawia komfort wedkowania (przynajmniej przy stosowaniu technik wedkarskich obecnych w moim arsenale). TP 15 jako konstrukcja oparta na czesci rozwiazan ze Stelli 14 mysle, ze moze dawac podobny efekt. - TP 11, jakkolwiek otoczony juz niemal "legenda", ma dla mnie kilka dyskwalifikujacych go cech. Z zamieszczonych danych dotyczacych TP15 sadze, ze czesc wad w modelu 15 zostala zredukowana. Odnosnie kwestii XG vs (nie) XG vs PG. To kwestia jak tak subiektywna, ze chyba nie nadaje sie na material do dyskusji. Skuteczna prezentacja przynety przy pomocy krecenia kolowrotkiem w warunkach odwiedzanych przeze mnie lowisk w zadnych sytuacjach nie wymaga kolowrotka nawijajacego ponad 90 cm linki za obrotem korby. Pozdrawiam i zycze zadowolenia z wyboru (jakikolwiek by on nie byl) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrecki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 ... - TP 11, jakkolwiek otoczony juz niemal "legenda", ma dla mnie kilka dyskwalifikujacych go cech. Z zamieszczonych danych dotyczacych TP15 sadze, ze czesc wad w modelu 15 zostala zredukowana. .... Ponieważ w chwili obecnej również waham się pomiędzy TP 4000 '11 i TP 4000 '15 - mógłbyś podać tych kilka dyskwalifikujących cech TP 4000'11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 (edytowane) autocenzura Edytowane 5 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Ponieważ w chwili obecnej również waham się pomiędzy TP 4000 '11 i TP 4000 '15 - mógłbyś podać tych kilka dyskwalifikujących cech TP 4000'11? Czuje sie mocno przypierany do sciany Ale napisze w skrocie : - mam porownanie ze Stella JDM i jakos (podjalem proby) przesiadka ze Stelli 07 czy 10 JDM na TP11 jest zbyt bolesna dla mnie. Po dwoch probach. W klasie 4000 i 2500 (C3000) przestalem probowac.- glowna kwestia to za ciezki rotor - ok 70 gram - (zle mi sie lowi takim kolowrotkiem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wrecki Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Myślę, że 70g rotora nie byłaby dla mnie argumentem dyskwalifikującym /niestety nie miałem w rękach Stelli :(/, ale... ...luz na rotorze ... to już nie fajnie. Chyba jednak z tym luzem to kwestia szcześcia / a raczej pecha /, bo nie miałby jednak dobrej opinii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Myślę, że 70g rotora nie byłaby dla mnie argumentem dyskwalifikującym /niestety nie miałem w rękach Stelli :(/, ale... ... to już nie fajnie. Chyba jednak z tym luzem to kwestia szcześcia / a raczej pecha /, bo nie miałby jednak dobrej opinii? Postarajmy sie zachowac jasnosc i klarownosc wypowiedzi : TP 11 JDM to bardzo dobry kolowrotek. Naprawde wart swojej ceny. Solidny i trwaly sprzet.Nad nim jest Stella... i tyle. Warto o tym pamietac. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_ronin Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Dzięki wszystkim za opinie. Klamka zapadła. Czekam na TP 4000 + V-4000SS. Mam nadzieje, że będę z takiego zestawu zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 - w momencie wejscia na rynek 15tki konczy sie produkcja 11 i bedzie coraz trudniej znalezc "zwyklego" TP 4000 (ktorego i tak jest wielokrotniej mniej niz 4000 XG na rynku zrodlowym - JDM) - spodziewam sie (nie krecilem jeszcze 15tka) naprawde Czegos po tym 4000 pg. Shimano twierdzi, ze przekladnia jest wieksza w 15 niz 11 (rozmiar vs rozmiar). W polaczeniu z PG to moze byc naprawde przyjemny kolowrotek do uzytkowania . - mialem okazje LOWIC (nie krecic na sucho) Stella 14 i uwazam, ze kilka rozwiazan w niej zastosowanych w wyrazny sposob poprawia komfort wedkowania (przynajmniej przy stosowaniu technik wedkarskich obecnych w moim arsenale). TP 15 jako konstrukcja oparta na czesci rozwiazan ze Stelli 14 mysle, ze moze dawac podobny efekt. - TP 11, jakkolwiek otoczony juz niemal "legenda", ma dla mnie kilka dyskwalifikujacych go cech. Z zamieszczonych danych dotyczacych TP15 sadze, ze czesc wad w modelu 15 zostala zredukowana. Odnosnie kwestii XG vs (nie) XG vs PG. To kwestia jak tak subiektywna, ze chyba nie nadaje sie na material do dyskusji. Skuteczna prezentacja przynety przy pomocy krecenia kolowrotkiem w warunkach odwiedzanych przeze mnie lowisk w zadnych sytuacjach nie wymaga kolowrotka nawijajacego ponad 90 cm linki za obrotem korby. Pozdrawiam i zycze zadowolenia z wyboru (jakikolwiek by on nie byl)Dzięki za wyczerpującą opowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) autocenzura Edytowane 5 Marca 2015 przez cristovo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 24 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Guzu, mała prośba...nigdy o tym nie myślałem...co Ci przeszkadza "ciężki" rotor? Jak to negatywnie wpływa na komfort kręcenia takim czy innym kołowrotkiem? Za duża bezwładność? Jedynie czysto fizyczne pomysły wpadają mi do głowy, ale może są i metafizyczne? Pozdrawiam cristovo Duza bewladnosc. Wywazenie (lowie najczesciej krotkimi, jednoczesciowymi kijkami) - czesto trzymam wedke skierowana ku gorze. Powtorze sie : TP 11 to bardzo dobry kolowrotek. Ale kilka centymetrow przed nim w wyscigu do perfekcji jest Stella. Wiec lowie Stella . 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi