Skocz do zawartości

Wędki Mikado

boseib

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem sympatyczny kijek jak za te pieniądze. Łowiłem nim zarówno bocznym trokiem z pałką 10g jak i 2 calowym kopytkiem na 7g i nieźle sobie radził. Jest nieco przesztywniony na złączu i pod dużym obciążeniem wygina się w literę U, ale z założenia ryby do jakich jest przeznaczony nie powinny go do takiego wygięcia doprowadzić :) W moim odczuciu ma za długą rękojeść, w przypadku łowienia z brzegu daje rade ale na łódce trochę przeszkadza, ale to tylko moje subiektywne odczucie. generalnie polecam :)

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Mikado Inazuma Perch 2.60 20 gram

Witam,

Szukam opini o wedce, chodzi o polow duzych okoni, niech bedzie kilo plus, przynety raczej sporawe jak na okonia czyli kopyta, jankesy itd 7-10 cm, na glowkach tak do 10-12 gram. Czy faktycznie jest taka szybka jak opisuja i ile wynosi dolny i gorny c/w, da rade zaadoptowac do drop shota?

Chce sobie czasem wyskoczyc za okoniem w zime, szkoda wydawac wieksze pieniadze na customa bo jedyna zaleta takiego lowienia to rzeka 5 minut od domu, ryby niewybredne.

Zreszta niejaki @Friko ma sie do mnie wybrac te te pasiaste ryby wiec cos bedzie potrzebne :)

Bujo

Michał miałem 2.6m a teraz mam ten 2.2m , ten 2.6 pasuje pod okonia bo głębiej pracuje ale ten 2.2 to już pod sandacza patyk i to wcale nie na super lekko, fajne wykonczenie obu jeśli o pianke chodzi, przesztywnienie przy wklejce bardzo widoczne , oba są grubo niedoszacowane i min cw i max cw

Witam,

Szukam opini o wedce, chodzi o polow duzych okoni, niech bedzie kilo plus, przynety raczej sporawe jak na okonia czyli kopyta, jankesy itd 7-10 cm, na glowkach tak do 10-12 gram. Czy faktycznie jest taka szybka jak opisuja i ile wynosi dolny i gorny c/w, da rade zaadoptowac do drop shota?

Chce sobie czasem wyskoczyc za okoniem w zime, szkoda wydawac wieksze pieniadze na customa bo jedyna zaleta takiego lowienia to rzeka 5 minut od domu, ryby niewybredne.

Zreszta niejaki @Friko ma sie do mnie wybrac te te pasiaste ryby wiec cos bedzie potrzebne :)

Bujo

Panie bez customa na blanku Phenixa, uzbrojonego w essexy to tych okoni nie połapiesz.

Zaczną wybrzydzać jak zobaczą czym Pan łowisz!

:)

P.S

Michał zapytaj Pitta, on zapewne coś doradzi :)

Edytowane przez Baars

Mam 2.2 machalem 2.6 - najlepiej kupowac w sklepie gdzie mozna zobaczyc czy wszystko ok z kijem jest. Tak jak kolega Qowax pisze 2.2 dosyc sztywna i cw nie doszacowane, choc okonie niej nie spadaja. 2.6 juz ugiecie bardziej przesuniete ku srodkowi. Rozumiem ze innych kijow nie chcesz - spodobal sie ten ? Design bardzo fajny choc juz chyba wyroslem z uchwytow skss

Edytowane przez meme174

Panie bez customa na blanku Phenixa, uzbrojonego w essexy to tych okoni nie połapiesz.

Zaczną wybrzydzać jak zobaczą czym Pan łowisz!

:)

P.S

Michał zapytaj Pitta, on zapewne coś doradzi :)

Pozyjemy zobaczymy :) Jak ostatnio ganialem na jesieni za pstragami to za kazdym razem bylo min 5-6 kilowek jako przylow :)

Edytowane przez Bujo

Mam 2.2 machalem 2.6 - najlepiej kupowac w sklepie gdzie mozna zobaczyc czy wszystko ok z kijem jest. Tak jak kolega Qowax pisze 2.2 dosyc sztywna i cw nie doszacowane, choc okonie niej nie spadaja. 2.6 juz ugiecie bardziej przesuniete ku srodkowi. Rozumiem ze innych kijow nie chcesz - spodobal sie ten ? Design bardzo fajny choc juz chyba wyroslem z uchwytow skss

No wlasnie design :) Bede na swieta w Polsce to postaram sie obmacac, mocna musi byc, w Tamizie lowia okonie pod 3 kilo, ponoc :)

Bujo, a może ten?

http://www.eride.pl/wedka-nihonto-tt-zander-220-mikado-id-2782.html

W piance to już w ogóle cena śmieszna, jak za 3 jerki...

Witam,

Ciut za krotki dla mnie, dluzsze powinny miec wieksza amortyzacje, to nie musi byc wedka do malych przynet, do takich mam Batsona wklejanke, moze kiedys uzyje, jedno jest pewne, wczesniej czy pozniej siadzie na niego jakas franca, nie koniecznie okoniowa i zobaczymy co bedzie dalej, travel czy ryba bo bawic sie z rybami to ja nie lubie chociaz jak slyszalem okonie walcza dopiero powyzej 45 cm, mialem takie na jerkowce i na klate Panie, tyle se powalczyly :) :) :) 

Mam krótki nihonto flash do 7g, posiada uchwyt fuji z wyraźnym wytloczeniem marki, w modelu 255cm też wyraźnie widzialem logo fuji.

Tzn zalezy o jakim konkretnie mowimy Nihonto, ja mialem Nihonto i nie bylo tam uchwytu fuji, przynajmniej nie bylo logo fuji.

Ale szczerze to bez roznicy ten no name z Nihonto z oryginalnym fuji. Nie zdziwilbym sie gdyby robione byly w tej samej fabryce ;)

Witam,

Dziekuje za podpowiedzi. Czy tam Fuji czy podrobka nie ma dla mnie znaczenia,tak powaznie zupelnie sie na takich wedkach nie znam, nie wiem czy lepsza wklejanka czy normalna, przez ostatnie kilka lat okonie lowilem celowo podczas tegorocznej wyprawy do Szwecji Batsonem hot shot 20 lbs i plecionka 30lbs ( cienszej nie mialem), wazne aby bylo w miare czule bo te kanalowce bede lowil na zylke  :)

Jak pisalem te Mikado jako jedyne jakos ''wygladowo'' mi pasuja, Dragonowskie paszkwile Millenium czy inne z korkiem od szampana to nie dla mnie, nawet jak sa lepsze, wiem jedynie ze Kongerowe cos tam tango to strasznie kluchowate byly, nie czulo sie brania tylko na szczytowke sie gapic trzeba bylo jak wol na malowane wrota czy jerkbaitowcy na bajkowe ptaki z eseks :) nad kanalem biega sporo fajnych panienek wiec gapil sie bede gdzies indziej stad wazne by czula wedka byla   :)

Pozdrawiam,

Bujo

Edytowane przez Bujo

Do dupy, czy nie do dupy... Był czas, gdy nie specjalnie stać mnie było na kijki z pracowni, a nawet  seryjne z wyższej półki. I zawsze Mikado przegrywało

z Kongerem pod względem wykonania i czułości. To moje i tylko moje zdanie... Natomiast wyższe modele Kongera to już inna, wyższa bajka......